Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Спотинг или пазене при катерене на болдъриСтанко Йончев, Climbing Magazine, DMM  |  Редактирана на 15/01/2015


Честно казано от доста време се каня да напиша нещо по въпроса и може би това, че съм още гол и бос до известна степен по темата ме спираше. Причината поради, която исках да напиша нещо е че, първо катеренето на болдъри е най-лесно достъпното катерене и може съвсем спокойно и някой, който започва тепърва да катери да отиде на болдърите, и поради това че не знае как да се пази или този, с който катери не знае как да го пази може доста лошо да пострада, и второ просто като гледах в залата как по-неопитните катерят болдъри и докато единия е на маршрута, другия седи отдолу на дюшека точно под него и гледа умно, просто ми настръхваше косата.

Надявам се това, което ще напиша да ви е полезно и да ви помогне в подвизите ви по болдърите.

Поради естеството на сайта едва ли е необходимо да обяснявам какво е точно катеренето на болдъри, но все пак ще дам кратко обяснение. Катеренето на така наречените „болдъри” е не повече от катерене на високи камъни без да се използва въже за осигуровка, като най-често движенията са на границата на възможностите ви, и много хора заради това виждат в болдър катеренето нищо повече от упражнение и тренировка за катерене на спортни или традиционни маршрути.

Може би ще ви е интересно да разберете, че болдър катеренето не е нещо ново за България и още от бума на катеренето у нас преди прехода са се катерили болдъри, като аз съм чувал за катерене по болдърите на втора тераса на Мальовица, но разбира се това е било по-скоро с целта, която споменах по-горе. Ние обаче сме доста по-назад от американците, който са комерсиализирали до голяма степен болдър катеренето, макар че то да води началото си от Фонтенблю във Франция.

Един от пионерите на болдър катеренето е Пиер Ален, и той дори е приложил първата разновидност на краш пада, който в началото е бил само килимче, което се е поставяло под болдъра. Разбира се едва ли може да пропуснем основната фигура в болдър катеренето Джон Гил, който вижда в болдър катеренето нещо повече от упражнение и тренировка и който е първия истински болдър катерач или по-скоро човек, който е катерил най-вече болдъри.

В Щатите лека по лека достигнали до вида на краш пада, който виждаме сега. В началото разбира се това са били просто дюшеци с неопрен, подобно на тези, който всички сме виждали в училище и каквито има в залите сега. Като с развитието на спорта те са достигнали до мястото където сме сега и където краш падовете са най-често съставени от няколко слоя с различна твърдост.

Разбира се аз продължавам да споменавам думата краш пад без да изясня на новаците какво в същност са те. Краш пада представлява дюшек пълен с различна по твърдост пяна, като калъфката, в която влиза пяната е най-често от по-устойчив текстилен материал. Основно има два вида краш падове, единия е така наречения taco тип, а другия е hinge тип. Тако падовете са такива, при които пяната е напрекъсната по целия краш пад и когато краш пада се сгъва на две се прегъва и самата пяна. Хиндж падовете или ако го преведа буквално падовете с панта, представляват два отделни дюшека съединени един с друг, който като се сгъват на две без да се мачка пяната, благодарение на тази панта.

Сега като се замисля, може би все пак е хубаво да спомена още за краш падовете макар статията да е за пазенето при катеренето, просто няма достатъчно материали по темата на български и малкото, което съм научил сигурно ще ви е полезно.
[i:cd628b06]Тако Краш Пад[/i:cd628b06]
[i:cd628b06]Краш Пад с панта[/i:cd628b06]

Освен тези два типа краш падове има и такива, който са в едната си част тако падове, а в другата с панта има и падове при които само един слой от пяната преминава в зоната на пантата. Краш падовете варират по размери, като най-малките дори не се сгъват а директно се носят цели, те са по-скоро за да имате допълнителен краш пад който да допълни дебелината на този, който имате, но те не стават за основен краш пад. Следващите по размер краш падове са двойните, които са може би и типа краш пад, който в началото ще си вземете ако сте се зарибили. След тях следват тройните краш падове, които за практически три отделни свързани дюшека или един тако пад комбиниран на панта с още един дюшек.[i:cd628b06]Троен краш пад[/i:cd628b06]

Като по широчина краш падовете най-често са от 90 до 120 сантиметра и нагоре, а по дължина от 60 сантиметра до към 2 метра. Освен площта на краш пада е също така важна ако не и повече дебелината му. Колкото по-дебел е един краш пад толкова от по-високо можете да падате на него без да го продъните, или с други думи краката ви да докоснат земята като паднете. Но обикновено по дебелите краш падове са по-твърди, като ако падате от ниско и по гръб върху тях може да ви заболи, да си изкарате въздуха, или дори да си счупите нещо, а от високо пък съвсем. Разбира се има и краш падове, който от едната страна са по-меки, а от другата по-твърди, така че ако паднете по гръб на ниските болдъри от едната страна на краш пада да паднете на меко, а като катерите по-високи болдъри и обърнете краш пада да не го продъните.

Основния принцип при краш падовете е колкото повече толкова по-добре. Хубаво е да ви спомена предимствата и недостатъците на различните типове краш падове, при тако-тата поради това, че като сгъвате краш пада пяната се мачка, тя омеква много повече в зоната на сгъвката и ако паднете в тази зона може да продъните краш пада, предимството е че пяната не прекъсва никъде и няма вариант да паднете някъде по краш пада където няма пяна. За краш падовете, които са на панта недостатъка е, че ако паднете на пантата може директно да стъпите на земята, а също така че в тази панта може да попадне някой камък и ако паднете на него да пострадате. Разбира на повечето такива краш падове производителите са измислили различни начини това да не става, като да кажем краищата на двата отделни пада са скосени и има велкро лепенки от двете страни, които се съединяват, или пък от долната страна на пада от едната страна на пантата има велкро лепенка, а от другата плата на пада продължава и има лепенки, който се разлепват и съединяват с тези от задната страна на пада.

Нещо друго важно за краш падовете е начина, по който може да се носят. Това е особено важно ако болдърите, които ще катерите са на голямо разстояние пеша от там където спирате с колата или просто искате да ходите пеша до тях. За пример преди известно време отидох пеша до Златните мостове от Княжево с краш пада на гръб, понеже ми е неудобно да го държа за дръжката, и после кръста ми беше ужасно схванат. Предимство е ако краш пада има презрамка да се носи на рамо, тъй като по този начин можете на гърба си спокойно да носите раница, която да не товари кръста ви. Като освен начина, по който се носи краш пада е важно дали има джоб и дали можете като го сгънете и да набутате между двете или трите части нещо и то да не изпадне от долу, по този начин елиминирате нуждата от раница.

Българите обаче поради липсата на парички правим какви ли не компромиси, сред които катерене без краш падове и катеренето на шалте вместо на краш пад. Далеч съм от това да ви кажа твърдо, че непременно трябва да имате краш пад, за да катерите болдъри. По-скоро бих казал силно препоръчително е да имате краш пад ако смятате да катерите повечко болдъри. Причината е, че ако не смятате да катерите болдъри просто да дадете пари за един краш който струва над 200 лева, за да го ползвате само веднъж просто е безсмислено. Може да не ползвате краш пад, ако катерите супер ниски полегнали болдъри на равен терен, където отдолу има нещо което може да омекоти падането ви (листа, мъхове и т.н.), но всеки болдър е частен случай.

След толкова много писане за краш падовете идваме на основния въпрос, „Какъв краш пад да си взема?”. Идеалния случай е огромен краш пад с презрамки за рамо, колан за кръста, с джоб или възможност да се затваря плътно и възможност да вкарате много неща между двете части, който от едната страна е по-мек от другата по-твърд. Да ама … най-често се получава че трябва просто да откриете златната среда. С други думи всеки краш пад си има недостатъци и предимства, а пък и на българския пазар няма 100 разновидности краш пада, от които да избирате. Има общо към десет типа краш пада в момента на пазара, като наличността е малка. Поради факта, че всяко цитиране на някой модел краш пад е директна реклама за магазина, който го продава, съвета ми е вземете си възможно най-големия краш пад, възможно най-дебелия, пробвайте го дали ще ви е удобен да го носите, дали материала от който е направен отвън е достатъчно дебел и устойчив, дали има повече възможности за носене, дали се затваря лесно и стяга хубаво с коланите през катарамите и разбира се да е най-евтиния който съчетава тези качества. Последното нещо, на което ще ви обърна внимание е, да погледнете как са захванати презрамките за носене на гърба, защото на колкото по-голяма площ са захванати толкова по-малък е шанса да се разтегли плата, от който е направен краш пада и в един момент да се скъса, също така, че дебелите краш падове постепенно омекват, но много по-бавно от по-тънките краш падове, което всъщност значи, че можете да го ползвате много повече време.

И тъй като голяма част от основите при катерене на болдъри са покрити в тази статия [b:cd628b06][url=http://verticalworld.net/articles/article.php?id=430]Болдър за начинаещи[/url][/b:cd628b06] ще пристъпя към същността на пазенето или спотинга.

Може би ще ви е интересен произхода на думата спотинг, тя произлиза от това как през 1930 в университета в Илинойс, новия учител по гимнастика Харт Прайсли бил нарисувал бели кръгове с диаметър 4 инча по стените на зала, с надписа “spot” в тях, и когато гимнастиците видели тези spot-ове те трябвало помислят за безопасността си и да се огледат за някой, който да им помогне и да ги пази, когато правят скокове превъртания и т.н.

Но преди да стигнем до самото пазене, е важно да ви спомена някой стъпки за подготовка преди да започне, който и да е да катери.

[b:cd628b06]1. Огледайте се къде ще падате![/b:cd628b06]
Много е важно да огледате първо дали по земята има камъни, дали има наклон има ли наоколо дървета, храсти или нещо, което да ви пречи да се приземите ако евентуално паднете от болдъра. Принципа е следния ако имате възможност без да нарушавате околната среда да направите падането по-безопасно, тоест да кажем да подложите нещо така че да изравните терена, или да извадите някой камък, който може да е потенциална опасност, направете го.

[b:cd628b06]2. Огледайте болдъра, който ще катерите![/b:cd628b06]
Преди да започнете да катерите, огледайте болдъра, който ще катерите, почистете хватките с четка, ако е нужно, като ако скалата е мека не я търкайте с телената четка. Ако не знаете дали някой наскоро е катерил този болдър, обезателно се качете отгоре и почистете отгоре, защото най-често най-трудната част от болдъра е излизането отгоре. Ако е по-височък болдър и има къде да се осигурите, пуснете един рапел и почистете мръсните хватки или такива, които може да се отчупят. Ако виждате, че някоя хватка се клати, но е съществена част от маршрута, товарете я много внимателно и гледайте да не я отчупите. Като може и да отбележите с магнезий хватките, който са част от маршрута. Това също така ще ви помогне да обмислите движенията. А и като огледате болдъра ще видите откъде да слезете като се качите.

[b:cd628b06]3.Изпразнете джобовете на дрехите си от всички джунджории?[/b:cd628b06]
Не е особено приятно като паднете да обсипете човека, който ви пази с телефони, ключове, бонбони и каквото там си носите в джобовете.

Каква е задачата на този, който пази, във видеото по-долу има общо описание, но тона на видеото е, че по-скоро този, който пази си стой до болдъра и прави само това, за всеки който дойде при болдъра. Което е супер смешно за мен.


Каква е основната задача на този, който пази: първо това е да насочи този, който катери към краш пада ако падне, и да го предпази да си удари главата или врата някъде, където ще има фатални последствия, също така задачата му е да насочи катерещия откъде да слезе долу от болдъра и ако има нужда да премести краш пада така че катерещия да скочи върху него.

Първото си е първо каква трябва да е стойката ни когато пазим. Трябва ръцете ви да са ни свити в китките, така че дланите ни да са успоредни на гърба на катерещия, а също така и присвити в лактите. Силния ви крак може да е леко изнесен напред, за да поемете по-добре падането. Като принципно трябва ръцете ви да следят кръста на катерещия, и ако падне да го поддържате там, но това важи само ако той катери съвсем леко наклонени болдъри близо до напълно вертикални, ако ще се катери нещо в надвес трябва с ръцете си да следите рамената на катерещия, по този начин, ако той падне назад да може да го избутате, така че той да падне на краката си, а не по гръб. Като ако се катери нещо в надвес близко над земята, очевидно не можете да се заврете под него и да го пазите, тогава целта е да предпазите главата му да не удари земята.[i:cd628b06]Правилна стойка за пазене[/i:cd628b06]

Относно това как трябва да са сгънати дланите ви, има два варианта, като и при двата дланите ви трябва да са леко присвити така че да обгърнат кръста или рамената на падащия, както казват в страниците, който изчетох и на база които пиша това дланите в трябва да са като лъжици, а не като вилици. Като при единия вариант палеца ви е прибран плътно до дланта ви, а в другия разпънат настрани. Доста хора смятат, че палците ви трябва да са плътно до дланта, понеже в противен случай като падне този, който катери може да си ги навехнете или счупите, докато се опитвате да го спрете. Според мен това зависи до голяма степен от това дали катерещия пада само надолу или надолу и назад към вас. Но практиката показва какво е най-удачно.

Комуникацията между катерещия и пазещия е особено важна, особено ако ще пробвате движение, което е 50 на 50. Ако не сте сигурни в някое движение, кажете на пазещия „Внимавай”, също така едно „Давай, пазя те” доста окуражава. Разбира се не всеки обича да му викаш за кураж, тъй че това зависи от човека, с който катерите и трябва да се съобразявате. Истината е, че пазенето изгражда вяра между катерещия и пазещия, и дава сигурност на този който катери, която му помага да даде 110% от себе си. Като това не значи, че само единия ще катери, а другия ще пази, сменяйте ролите си, все пак всички искаме да покатерим :) .

Другата важна задача на пазещия е да придвижва краш падовете спрямо катерещия, така че независимо накъде тръгне катерещия да падне на меко. Също така важно е ако има повече краш падове, те да не се застъпват, защото по този начин ако паднете на ръба между двата можете много лошо да си навехнете или дори счупите крака.

Размера няма значение, за разлика от катеренето на традиционни или спортни маршрути тук разликата в тежестта няма толкова голямо значение, целта ви е не да поемете цялата тежест от падането на катерещия, а просто да го насочите.

Най-основната част от пазенето е съобразителността. Трябва много хубаво да анализирате накъде е най-вероятно да падне този, който катери. Като много често има много варианти да се падне, всичко е възможно и краката да се изплъзнат и ръцете да не хванат желаната хватка или да се плъзнат по нея. При високите болдъри зоната, в която можете да падне катерещия е много по-голяма затова най-често там са нужни повече от един пазещ, тъй като колкото и да сте съобразителни не може да сте на пет места едновременно.

Няма да мога в никакъв случай да покрия всички случаи на падане и как точно да пазите при тях, за опита няма замяна, а и след време ще развиете интуиция относно това как може да падне някой. Също така може да се случи да се счупи хватка, тогава просто колкото и да сте внимателни не можете да предпазите напълно падащия, освен ако всичко наоколо не е покрито с краш падове. При хващане или стъпване на хоризонтални хватки, които са директно над или под катерещия най-вероятно ако изпусне някоя хватка той ще падне назад. Ако катерещия хваща наклонени настрани хватки, и ако ги или я изпусне най-вероятно ще се залюлее в посока обратна на посоката, която сочи ръката гонеща тази хватка. Основното е да следи във всеки момент къде е центъра на тежестта на този, който катери и най-вероятната посока, в която тя може да се отклони ако той падне. Логиката е, че е много по-вероятно катерещия да се изпусне на някое движение към малка или гладка хватка отколкото от някой голям джоб. Динамичните движения и движенията с мъртва точка са сред най-вероятните за падане така, че тогава трябва да сте най-много на щрек. Също така излизането отгоре на болдъра е доста опасно, еле ако трябва да се закачи петичка, за да се придърпате нагоре.

Други интересни идеи при пазенето са, ако има някое дърво или камък наблизо, който може да се окаже опасен при падане или да паднете върху или към него привържете един краш пад с лента към него. Когато катерещия стигне по-нависоко по болдъра и реши че иска да скочи, особено ако това на високо е над 4-5 метра и имате повече от един краш пад можете да ги натрупате един върху друг така че да има повече пяна, която да абсорбира падането.
Ако земята отдолу е мокра можете да обърнете пада с лицевата му част нагоре, така че като после го носите мократа част да не е към гърба ви и да не се изцапате или да изцапате колата си.
Ако ще катерите дълги траверси е хубаво да има краш падове по цялата дължина особено ако падането е проблемно, един от вариантите е да сложите краш падовете под трудните участъци и този, който пази да ви пази с по-голямо внимание в тази част. Друг вариант е да дърпате един краш пад за презрамките под катерещия.
Ако терена е наклонен можете дори да фиксирате краш пада с колчета от палатка, така че да не се плъзга надолу, а ако е вдлъбнат можете да набутате един краш пад в дупката, за да обере наклона и върху него да слагате другите.
Не си мислете, че пазенето не ви натоварва, можете да се изпомпате и дори да си причините травма докато го правите.

Някой други хитри техники са : при скачане от високите болдъри е да държите един краш пад във въздуха над другите, като по този начин допълнително омекотявате удара. Като пуснете краш пада в момента, в който падащия го докосне.
Също така ако съвсем леко докосване по гърба катерещия можете да му внушите вяра, че няма да падне и че сте зад него. Това действа психологически много добре на катерещия, като дори съвсем лекото докосване му дава допълнителни сили, това можете да го правите в моментите, в които той само се пробва на болдъра, а не тръгва да го изкачва. Важно е да сте внимателни особено ако пазите някой непознат, защото някои считат, че така не изкачват болдъра със собствени сили и това ги дразни.

Дотук добре ами ако не сте намерили кой да дойде с вас да ви пази, като отидете на болдърите няма някой друг, или просто предпочитате да катерите сам. Принципно това не е нещо, което ви бих препоръчал, защото когато маршрута минава на ляво или на надясно не можете да наместите краш пада, така че да паднете винаги върху него и разбира се да катериш с някой друг зарибен е много по-забавно. Но въпреки всичко основните ми съвети са: пробвайте движенията едно по едно като започнете отдолу нагоре и скачайте на краш пада след като вече следващото движение ви отмества настрани от него. Когато катерите сам е супер важно да почистите и отбележите хватките, защото като едното нищо може да се счупи някоя хватка или стъпка и да се изръсите много лошо, а няма кой да ви пази гърба. Пускането на рапели отгоре е много добро решение ако болдъра е висок, така даже можете да пробвате някое друго движение на въжето. Когато сте готови да изкатерите целия болдър мръднете краш пада така, че да покрива най-високата зона, в която може да паднете, защото това падане е най-опасното и катерете внимателно и спокойно.

Друго нещо, което не споменах е пазенето в залата, доколкото там дюшеците са дебели и няма толкова високи падания нещата са по-лесни, но това не значи че трябва да стойте статични и да зяпате как някой се почупва. Най-често местата където трябва да пазите някой да не падне, е там където свършва дюшека под болдър зоната тогава ако катерещия е по-нависоко и се залюлее назад като едното нищо може да не нацели дюшека. Другото е на местата където трябва да преместите някой дюшек, за да се изкатери някой болдър маршрут в залата или някой, който вие сте измислили. Тогава е хубаво ако има някой наоколо да го помолите да ви дърпа дюшека и да ви пази ако евентуално изпуснете някоя хватка. Разбира нещата в залата са в пъти по-лесни там вероятността някоя хватка да ви се счупи е изключително малка, още от долу можете да обмислите всичките си движения и да наместите дюшеците, които са големички точно там където ви трябва. Може би нещото, което трябва допълнително да съобразите е че при динамичните движения особено на по-високо ако паднете отивате доста по назад и трябва дюшека да е хем точно под вас, за да ако се откажете да можете да скочите спокойно, а също така и достатъчно назад, така че ако се хвърлите за хватката и не успеете да я задържите или хванете да паднете спокойно назад върху дюшека. Ако обаче не сте сигурни че ще можете да нацелите във всеки случай дюшека помолете някой да ви пази. Също така се съобразявайте с другите не тръгвайте да катерите някой маршрут ако в съседство катери някой друг и можете да паднете върху него или ако някой друг прави траверс минаващ под или покрай маршрута ви не тръгвайте преди той да е свършил. Оглеждайте се особено внимателно за някой дребосък преди да тръгнете да катерите и ако ще падате, те обичат да се играят по дюшеците и много не мислят дали някой катери над тях като тичат и се въргалят отдолу. В този случай ако има някой, който да ви пази той може да им се поскара и по този начин да ги предпази.
[b:cd628b06]В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СТОЙТЕ ПОД БОЛДЪРА, КОГАТО НЯКОЙ ГО КАТЕРИ, ОСВЕН АКО НЕ ГО ПАЗИТЕ![/b:cd628b06] Така като едното нищо този, който катери може да ви се изръси на главата и да станете заместител на дюшека.
Последното, което ми идва на ум е: ако правите някакъв траверс, под който няма дюшек и искате да катерите на границата си помолете някой да ви пази, няма смисъл да се правите на велики и в един момент да се изръсите на пода.

Какво е основното, което трябва да запомните:

[b:cd628b06]1.Бъдете внимателни!

2.Не прекалявайте с рисковете!

3.Ако има някой друг на болдърите, а вие сте сам помолете го да ви пази, и ако той не е наясно му покажете как!

4.Същото важи и ако вие имате краш пад, а другите нямат, предложете да ги пазите, така се създават приятелства дори и с най-гордите катерачи!

5.Не отклонявайте вниманието си и за момент докато пазите, това може да доведе до фатални последствия!

6.Мислете, докато пазите и наблюдавайте, как пази някой по-опитен, така добивате ценен опит!

7.Забавлявайте се, и катерете яко :) [/b:cd628b06]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1583 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Боулдър:
Интервю с Джон Гил
Сравнителна таблица между спортната и боулдър категоризация
Писмо от Георги Танев
Боулдър упражнения от Нийл Грешъм
Даниел Уудс – La Force Tranquille
Бели Искър - боулдъри
Aмериканска боулдър категоризация
Боулдър за начинаещи - Как да започнем ?
Боулдъри в района на Мальовица
Произход на болдър катеренето - част 2


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap