Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Eternal Flame по Неймлес Транго ТауърАлекс Хубер  |  Редактирана на 02/08/2011
[i:db61b6e7]Александър катери Say my Name (5.12a). Това e най-трудното въже изкачено свободно при първото изкачване

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]
[i:db61b6e7]Западната стена на Неймлес Тауър. Eternal Flame върви по десния ръб на на Тауъра, което всъщност е южната кула.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]

Възползвайки се напълно от периода от хубаво време, между 11 и 14 Август 2009, известните германски супер катерачи Александър и Томас Хубер успешно изкачили за първи път редпойнт Eternal Flame на Неймлес Тауър (Транго Тауър) в Каракорум.

Eternal Flame е един от най-известните и класически скални изкачвания в света. Изкачен за пръв път през 1989 от легендарната германска свръзка Волфганг Гюлих и Курт Алберт, и е бил изкачен много пъти след това, като за тези, които имат възможностите и харесват трудните биг уол свободни изкачвания, този маршрут е сред най-желаните. Първото изкачване било най-вече свободно и изисквало голямо усилие от Курт Алберт, след като Гюлих се контузил, преди да завършат изкачването.

Наложило се Алберт да води почти всички трудни горни въжета и на последното трудно въже (Е5/6), след шест дни продължително трудно катерене на голяма височина, той щял да направи сериозно падане, в момента, в който всичките му клеми му излезли. За късмет, въпреки че имал схващане и пръстите му били обелени, той се задържал и завършил маршрута, който сега се счита за един от най-яките биг-уол маршрути в света.

Първото изкачване на Eternal Flame е описано в прекрасната книга 'Himalaya Alpine Style' от Стивън Венейбълс и Анди Феншал.

Алберт и Гюлих успели да минат по-голямата част от маршрута свободно, но се наложило да минат няколко части изкуствено. Много различни свръзки са се пробвали да минат свободно целия маршрут, и лека по лека частта която се минава изкуствено се е стопила до само 15 метра. Най-забележимото от тези изкачвания е може би това на Денис Бърдет и екипа му, които през 2003 успяха да минат свободно почти всички останали участъци по стената минавани изкуствено, без гладка част от стената със стълбичка от болтове на 10-то въже.

Братята Роу от Испания, изкачили Eternal Flame по време на тяхната експедиция „7 Walls 7 Continents”, през 2005 и направиха вариант на гладката 15 метра дълга част от 10-то въже, единствената останала част от маршрута, която оставала не мината свободно. Въпреки, че те не успели да минат свободно този вариант (понеже било много мокро), те успели да направят всички движения на установка и дали категория F8a на въжето.

„Изкачихме варианта на 10-то въже. Икер изкачи свободно цялото, но не успя да го направи наведнъж, заради потока вода, който се стичаше по цепките. Новия вариант е дълъг 50 метра, като в най-трудната си част е към 8а. Кръстихме го „Pou Brothers Variation “, и мислим че следващото ниво ще е евентуално в един момент да се мине свободно целия маршрут.” – обяснили те след изкачването им.

Коментирайки направения маршрут през 2008, редактора на UKC Джак Гелдард заяви: „След като маршрута е вече открит и всички движения са направени свободно, е само въпрос на време и на метеорологични условия маршрута да бъде минат изцяло свободно.”

И сякаш, той бил прав, почти прав. Братята Хубер не успели да минат свободно Pou Brothers Variation, като за техен ужас открили, че винаги това въже или е мокро или е заледено. Те трябвало да направят свой собствен вариант на маршрута, за да могат да го минат успешно редпойнт.

По долу е историята на тяхното изкачване, разказана от Томас и Алекс и съпътствана от прекрасни снимки.
[i:db61b6e7]Носачите от племето Балти от селото Асколи, бяха сред най-надеждните по пътя към базовия ни лагер.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]
[i:db61b6e7]Над главите ни е впечатляващата Южна Кула на Неймлес Тауър. Eternal Flame върви по линията между засенчената и осветената част.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]


[b:db61b6e7]Eternal Flame Част 1 – от Томас Хубер[/b:db61b6e7]

Имало едно време … преди осем години, за да бъдем по точни, след нашата успешна експедиция към Ogre III и The Ogre, всичките ми планове за катерене се завъртяха покрай девствените стени на Каракорум. Алпийските изкачвания по високите планини бяха най-голямото ми предизвикателство, а чисто скалните изкачвания бяха от второстепенно значение. Брат ми Александър, от друга стена имаше съвсем различни цели. В неговия живот микроскопичните хватки по малките скални стени заемаха централно място. Щяха ли да се разделят пътищата на братята Хубер? Александър, аналитика от свръзката, ме убеди с особено убедителен аргумент: „Часовника, отброяващ края на кариерата ни за свободни изкачвания бавно тиктака. Сега още можем да катерим трудни работи, но след няколко години това ще остане в историята. Тогава ще имаме достатъчно време за изкачване на големи стени в големите планини.” Трудно беше да го обориш!

Така че живота ми продължи да се върти около свободните изкачвания. Ел Кап и други скални стени озаряваха сънищата ми и Каракорум беше почти забравен от мен.

Сега съм на 42 години и времето ми изтича, часовника тиктака по-силно от когато и да е. Сега сме на път! Този път самия подход към планината сякаш беше по-опасен от самата ни цел. На самолет сме на път към Пакистан, една от най-опасните държави в света в момента. Но за мен тя е също така място с незабравими спомени и страна на много добри приятели, като Исмаил и Касим. На летището в Дубай вдигаме последния тост с бири за идващите седем седмици – болезнен момент за нас Баварците: оператора Франц Хинтербранднер, Александър и аз. И Марио Уалдърот от Източен Тирол споделяше чувствата ни.

Седем седмици експедиция в Карокорум, в групата Транго, Неймлес Тауър! Целта ни е „най-красивия” маршрут на света: Eternal Flame. Точно преди 20 години, Курт Алберт, Волфганг Гюлих, Милан Сикора и Кристоф Стийглер създали това бижу в планинските дебри. Те минали свободно всичко без 4 въжета. Цепки в оранжевия гранит като в Йосемити, въжета с трудност до 5.12, маршрут, спрямо който да се сравняват всички алпийски маршрути за напред. Имената на Гюлих и Алберт, снимките на първопокорителите и описанията на свръзките минали след това маршрута, направиха Eternal Flame най-известното скално изкачване в Хималаите и Каракорум.

През 2003, Денис Бърдет пое предизвикателството да направи свободно изкачване на целия маршрут, и реално успя да съкрати съществено участъците, които са се минавали изкуствено през 1989. Той добавил въжета 5.12d и 5.13a към трудностите преминати от първопокорителите. На височина повече от 6000 метра! Това определено беше височинен рекорд за свободно скално изкачване. Но въпреки това Eternal Flame устоял и нямало първо редпойнт изкачване, понеже стълбата от болтове на 10-то въже можела да бъде мината само изкуствено. И пандюла на второ въже още удържал борбата заради 4-те метра напълно гладка скала.

Най-добрите сред най-добрите се появили на сцената през 2005. Братята Поу от Испания и братята Петит от Франция. Големи имена в катеренето. Присъствието им в базовия лагер, беше достатъчно, за да издаде причината да се покрай Транго. Но лятото тази година беше всичко друго освен изпълнено с хубаво време. И двете свръзки стигнали до върха, но тяхната цел – редпойнт изкачването на Eternal Flame – не им се отдала. Въпреки това Икер – един от братята Поу – успял да разкрие още една мистерия. Той открил възможност да се заобиколи стълбата от болтове от дясно. Разшифровал всички движения на установка и дал категория на тази част твърдо 5.13. Неговия вариант, обаче има един малък недостатък. Част от това въже в повечето случаи е или замръзнало или обляно от водопад.
[i:db61b6e7]Томас и Александър в техния лагер на така наречената Sun Terrace

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]
[i:db61b6e7]С помощта на носачите Балти успяхме да направим 4 дневното изкачване по Балторо и ледника Транго.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]

Днес е 24 юли 2009. Ние сме базовия лагер на Транго и вече е леко късно за експедиция тази година – не че сме изпуснали нещо този сезон в Каракорум. До момента времето тук е било лошо със силни снеговалежи, и повечето от експедициите във високите планини вече са се отказали. Ние сме късметлии: времето едва ли може да е по-добро и имената ни издават причината поради, която сме тук: редпойнт изкачване на Eternal Flame.

Дългия четири метра траверс на второ въже – може ли да го изкачим или да намерим алтернатива? Може ли да качим варианта на Поу въпреки леда? Тези две мисли, ни разяждат от вътре докато се аклиматизираме. Можем определено да се справим с останалата част, ако времето остане хубаво. Двамата ни верни готвачи Исмаил и Касим, подкрепяни от водача ни Манзуур, които са били част от експедицията на Волфганг Гюлих преди 20 години – наистина добро предзнаменование! - , ни глезят в базовия лагер и пускат някоя добра дума за нас, към Аллах, когато сме в планината: „Ще се молим за добро време и за успех!”

Угаждаме си с привилегията да катерим в хубаво време! След десет дни направихме нашия лагер 2 на Sun Terrace. Прекрасно място, като орлово гнездо. Две палатки на тясна плоча надвиснала над пропастта. Неймлес Тауър се извисява вертикално над нас; заобиколени сме от внушителните гиганти на Каракорум. Първата нощ на 5500 метра не ни причини никакви проблеми, което е важно за това колко добре катерим. Днес ще се пробваме да разкрием първата тайна на Eternal Flame. Четирите метра. Ще може ли да ги минем? Провал или успех? Днес ще узнаем.

Час по-късно оглеждам съвсем леко наклонена спрямо вертикала плоча с ронещи се стъпки. Изглежда възможно, но не и приятно. Ако стане, ще бъде бая трудно. Но има и друг вариант. От началото на траверса, линия от дребни цепки води нагоре тридесет метра. Оттам може да се направи хубав траверс по плочи към системата от цепки на Eternal Flame. Това определено е възможно и изглежда доста по-добре! Следобеда сме обратно в лагера. С усмивки на лицата ни, четирите метра бяха надхитрени. Прекарахме целия ден на тези две въжета, сложихме всички осигуровки и минахме всички движения, като максималната трудност беше 5.12а. Какъв подарък! Франц и Марио, които изкачиха още три въжета и оставиха фиксирани въжета, се присъединиха към празнуването на победата ни над този етап. Група облаци се придвижват към нас от запад, така че слязохме до базовия лагер. Три часа по-късно седяхме в кухненската ни палатка с изпускащи пара чаши зелен чай.
[i:db61b6e7]"Light my Fire“. Александър по средата на траверса, с който се подминава пандюла на второ въже.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]

Лошо време – най-сетне! Първите истински дни почивка, след като пристигнахме в базовия лагер. Изморените ни кокали, трябва да се възстановят преди последния напън. Следващия ни опит може да е редпойнт изкачване до върха.

След три дни висене в базовия лагер, метеоролога ни от Инсбрук, Карл Габел, ни каза че ни очаква хубаво време през следващата седмица! Няма съмнение: Няма да получим по-добър шанс! Рано сутринта, в 3 часа, тръгнахме и до обяд стигнахме нашия лагер на Sun Terrace. След кратка почивка продължаваме отново. От сега нататък, Марио води, и фиксира въжета за Франц, който прави снимки и клипчета за нашето редпойнт изкачване. По този начин, ще имаме перфектен снимков материал без да се налага да катерим някое от въжетата два пъти: „Всичко е на живо, без позиране, напълно автентично.”

Ииии тръгваме! Александър води първото въже. Сменяме си водачеството по целия маршрут, катерим всичко свободно от площадка до площадка без падания. Съвсем просто и логично. Първо въже е едвам 5.4, истинска загрявка. И после е нашия вариант: „Come on Baby”, редпойнт, „Light my Fire” 15 метра траверс по плочи, редпойнт, после късо въже по цепка „Come Together”. Тук се включваме в оригиналния маршрут. И продължаваме да катерим. Още три въжета, докато течащата вода спре напредъка ни. Перфектно начало!
[i:db61b6e7]Началото на стръмната централна част от маршрута е леко надвеса цепка, в която да се заклещват пръсти. Александър катери.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]
[i:db61b6e7]Александър катери перфектна цепка за заклещване на ръце по пето въже (5.10c).

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]


[b:db61b6e7]Eternal Flame Част 2 – от Александър Хубер[/b:db61b6e7]

Следващия ден… Втората въпросителна ни чака: стълбата от болтове. Да катериш директно покрай нея е невъзможно. Хансйорк Ойер, който ни даде щедро доста информация, беше напълно ясен. Гладка и вертикална, никакъв шанс! Само че, той спомена че може да е възможно да се намери пробив по надясно. А после и и-мейла от Икер Поу: „Кратък траверс”- ни писа той- „не повече от четири метра от цепка до цепка”. Екстремно трудно болдър движение на две микроскопични ръбчета, жестоки малки ножчета. Но от друга страна движенията бяха описани като голяма забава !? И Икер мислеше че този участък няма да е проблем за нас, ако условията са добри. „Да почакаме и да видим!” Обаче, едно нещо беше сигурно: Провала ни няма да е заради времето, защото то едва ли можеше да бъде по-добро.

Но късмета ни сякаш привърши бързо. Малко по-късно вися на болта, който Поу е сложил, опитвайки се да направя това, което Икер предложи че няма да е проблем за нас. „Няма шанс!”- казвам на Томас, който с надежда ми подвикна нашето оптимистично „Geht scho= Ще стане!” Нищо няма да стане. Абсолютно нищо. Липсва ли ми силата на Икер? Объркващи минути ме подминават преди внезапно да се осъзная: пред мене има само един остър като бръснач ръб, а не два както Икер каза. Там където трябва да е втория, има бледо сиво петно в опечения оранжев гранит. Мамка му. Хватката я няма. Безнадеждно е. Едно нещо е сигурно: Не ми достига не повече от метър, но не мога да го мина.

Но не каза ли Хансйорк нещо от сорта „изглежда възможно”? Едва ли е имал предвид болдъра на Поу! Трябва да си доближиш очите на не повече от 10 сантиметра от миниатюрните издатини по скалата, за да разпознаеш, че стават за хватки. Така че се захващам да търся алтернатива, и – я виж ти! – намерих си късмета по надясно. Фина цепка и скрит винкел. Не е лесно, и по никакъв начин не е фасулска работа. Но поне началното 5.13d не ме отвращава. „Ще ми се да беше тук”, Волфганг Гюлих определено би се зарадвал от това че се мъчим по неговия шедьовър!
[i:db61b6e7]Томас катери 11-тото въже „Burn for you“ (5.12d). Стръмната, силова и изморяваща цепка за ръце изисква пълно средоточаване.

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]
[i:db61b6e7]Александър заклещва ръце в цепката на последното трудно въже на “Eternal Flame” (5.11d).

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]

Томас ме следва и поема водачеството. Перфектна цепка за заклещване на ръце, 30 метра и по цялата дължина в надвес. Направо мечта. Обаче, закъсняваме и изпускаме мечтаните условия, понеже стопения сняг тече по цепките следобед. “Burn for you“... Томас се бори, дава всичко от себе си. Мускулите на предмишниците му направо горят. После е мой ред. Боря се, давам всичко от себе си, всичко в мен гори. Отново 5.12d, редпойнт. Напълно сме смазани. Едва ранния следобед е и ни остават само часове до тъмно. Трябва да продължим. Но цепките не стават по-сухи, и най-вече гледаме предмишниците ни да не стигат до пълно изпомпване. Така че завършваме едно цяло задължително въже, готина цепка за ръце, която е подгизнала в момента. И после спираме за деня!

Обратно в лагера. Опитваме се да се успокоим, чувствайки се по равно щастливи и напрегнати. Щастливи понеже разрешихме последните загадки по свободното изкачване на Eternal Flame. Напрегнати, понеже е трудно да чакаме до утре. Ключовия участък 5.13a и едно въже с категория 5.12d! Трудно катерене на височина над 6000 метра, в разредения въздух – може би чак до върха?

Днес е нашия ден! Сега сме на голяма площадка на половината от височината на стената. На ляво от нас е тъмно, замръзнал винкел. На дясно от него е голяма кула, пламъка. The Eternal Flame. Перфектно име за един перфектен образец на изкуството. "Say my Name!" Сякаш Кърт и Волфганг сами са взривили цепката в тази кула, главната стена Salathé на 6000 метра. Преди 20 години те са проправили пътя си до тук, по този начин правейки нов вид изкуство по техния характерен начин: „Редпойнт във великите планини.”

50 метра нагоре е ключовия участък. Не изглежда никак лесно! Тънката линия на пукнатина разделя иначе гладката вертикална кула. И въпреки, че съгласно топо-то, трябва да има оставени два болта и три клина, не виждаме и следа от тях. Така че минаването онсайт е немислимо – добре че си взехме всичко. Бавно минавам изкуствено нагоре, като ентусиазма ми утихва, колкото по нагоре се качвам: „Никога няма да го минем!” Въпреки, че знам че Денис Бърдет вече е минал свободно това въже, аз не съм сигурен: „Той точно тази цепка ли е изкачил? Или може би е минал от другаде?”

Томас и аз работим по маршрута отделно. Докато Томас се изкачва със самохвата по фиксираното въже, преглеждайки отделните движения по „цепката, която никога няма да минем”, пускам рапел от площадката във винкел в надвес долу в вляво от нея и „Да ръба определено става!” Минавам всички движения, като се осигурявам със самохвата нагоре по фиксираното въже. Няма да е лесно, но е възможно. Но… в тази част няма как да се осигуриш без болтове. А ние не сме взели болтове! Дори и това да може да бъде минато свободно, няма да можем да го минем редпойнт днес. Връщам се обратно на площадката. Томас е също тук, но е в значително по-добро настроение от мен: „Ще стане!” Така че, първоначалната тънка цепнатинка е тази, която Денис Бърдет е минал свободно. 5.13a просто не е лесно! Изгубих смелостта си прекалено рано. Добре че Томас е такъв боец!

Сега почваме да борим движенията, минавайки като болдър цялото въже, отбелязвайки малките стъпки и местата за заклещване на пръстите вкарвайки няколко малки клеми за осигуровка. Отнема ни над час за да станем готови. Томас се пробва за първи път на това въже, като стига доста над най-трудното движение. Но една от дребните стъпки се чупи и всичко свършва. Аз имам повече късмет при моя опит, благодаря на Бога, тъй като всеки опит ми изсмуква силите. Скоро след това Томас започва да минава като втори въжето и стига до площадката.

Над нас е следващото въже, на което Денис е дал 5.12d. Отново тънка цепка, и отново няма никаква осигуровка. Марио вече си пробива път нагоре, помагайки си с фифи-та и клинове. Изглежда трудно и не обещава бърз успех. Разочарованието смазва надеждите ни да стигнем до върха днес. Внезапно, нещата стават кофти. Слънцето изчезва зад ръба и студа сваля надъхаността ни под нулата. Най-накрая Марио стига до следващата площадка. Въпреки че въобще не ни е до това, решаваме поне да пробваме това въже. Томас разглежда движенията, започва да води – и стига до площадката. Въпреки че е радостен това е едва видимо – прекалено му е студено, за да изрази чувствата си. Аз го следвам по цепката, Томас ми обяснява всяко движение в лабиринта от сложни ключови участъци. Метър по метър се избутвам нагоре към спасението. Върха може все още да е далече, но пътя към него вече е отворен! Въпреки това, се усещаме, че не можем да стигнем върха днес. Но няма напрежение: „Хей, закъде бързаме. Според Чарли времето ще се задържи така още два дни, и той винаги е прав!”

Ден 4: Остават ни още две цепки 5.11, последвани от 150 метра по-лесно катерене. И после върха. Стигаме върха точно по обяд, и четиримата – Марио, Франц, Томас и аз. Около нас са гигантите на Каракорум, а в нас е страхотното преживяване. Звучи като скална песен изсечена в гранита точно преди двадесет години от нашите велики идоли Волфганг Гюлих и Курт Алберт. И сме щастливи, че имахме възможността да участваме в развитието на този изключителен маршрут.

Рокенрол в сърцето на дивия Каракорум: "Come on Baby, light my fire! Let´s come together! Darling, do you feel my heart beating? Hey, do you feel the same? Am I only dreaming? I wish you were here, I burn for you! I watch you when you are dreaming, you belong with me. Say my name. Sun through the Rain, a whole Life so lonely. Ease the Pain! I don´t wanna lose this Feeling , it´s the Eternal Flame!"(Хайде скъпа, запали огъня в мен! Да се съберем заедно! Скъпа, чувстваш ли пулса на сърцето ми? Чувстваш ли същото, което чувствам и аз? Или само сънувам? Искаше ми се ти да си тук, просто изгарям за теб! Гледам те докато спиш, ти трябва да си с мен. Кажи името ми. Слънцето просветва през Дъжда, цял Живот толкова самотен. Облекчи Болката ми! Не искам да загубя това Чувство, то е Вечен Плам!) –обяснение в любов към един много специален момент.
[i:db61b6e7]На върха сме! Томас, Александър и Марио на върха на Неймлес Тауър

Снимка: Hinterbrandner / Huberbuam.de[/i:db61b6e7]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 439 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Как да забием един клин
Стената Трол
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Avoid the big ride - Tech Tips - Aid
Серо Торе - маршрути и история
Фиксираните остатъци
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
Първото изкачване на Стената Mahayana
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Ala Daglar - Турция


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap