Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Нина Капрез за Silbergeier (8b/+)Jack Geldard  |  Редактирана на 26/07/2011


Нина Капрез, 24 годишната катерачка от Швейцария, стана първата жена, която да изкачи легендарния дълъг маршрут Silbergeier (8b/+) в алпийския регион с варовикови скали Rätikon, Швейцария.

Капрез, бивша звезда от състезанията по катерене, наскоро пренасочи вниманието си към трудни и красиви маршрути дълги повече от едно въже. Наскоро тя изкачи зашеметяващия маршрут Délicatessen 8b на изсечения гранит в Корсика, и сега хвърли сянка върху това изкачване с особено значимото изкачване на Silbergeier.
[i:42cb67aa] Нина Капрес по перфектия варовик на Silbergeier в Rätikon, Швейцария

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

Silbergeier е дълъг шест въжета маршрут по варовик, който е бил за първи път изкачен от Бийт Камерландер през 1993. Както е типично за начина на екипиране в Rätikon, Камерландер екипирал маршрута отдолу нагоре, като има части с голямо разстояние между осигуровките и особено психарско катерене по вертикални гладки скали с плочи, без почти да има хватки.

Списъка с изкачилите маршрута изглежда като указател на най-добрите алпийски скални катерачи през последните две десетилетия, сред които Бийт Камерландер, Стефан Гловатц, Пиетро дал Пра и наскоро Нико Фаврезе, които изпъкват пред останалите.

Нина се пробваше по маршрута заедно с приятеля си елитния Швейцарски катерач Седрик Лашат. Седрик направи успешно изкачване точно преди Нина. Седрик, може би по-известен във Великобритания заради добрите си представяния на състезанията (както на спортни маршрути така и на болдъри) не катери за пръв път големи стени, и през 2009 практически мина онсайт Free Rider на Ел Капитан, което беше най-чистото изкачване на маршрута на Ел Кап по това време.

Нина Капрез преди това беше изкачила няколко трудни дълги маршрута в няколко страни, включително дългия 8 въжета маршрут 8а+ Ali Baba в Южна Франция. Катерачната й кариера, описана долу, е включва основно дълги алпийски маршрути. Тя след това стана от елитните състезатели в катерачните състезания и сега използва развитите от това умения обратно към катерене на яки big wall стени и дълги маршрути.[i:42cb67aa]Нина Капрез – профил и изкачването на Ali Baba[/i:42cb67aa]


[b:42cb67aa]Интервю с Нина Капрез за Silbergeier[/b:42cb67aa]
[i:42cb67aa]Нина Капрез

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

[b:42cb67aa]Ти си родена в района на Rätikon, нали?[/b:42cb67aa]

Израснах в долината Prättigau, близо до Rätikon, така че започнах да катеря там, когато бях на 13 години. Започнах с катерене на дълги маршрути, лесни класически маршрути, които катерих за около четири години.

Започвайки да катеря в Rätikon, израснах с фразата: „Понякога, не трябва да падаш.” Така че сега, психически съм наистина силна, и на местата, където наистина не трябва да падаш, не падам, защото не бих искала да си почупя костите! ;-)

Когато станах на 17 научих фразата „спортно-катерене”…

Две години по-късно участвах в първото си състезание, и ходих по състезания доста време, но винаги остана с голямата ми страст към скалното катерене. И след още две години напълно спрях да ходя по състезанията и започнах да се отдавам на катерене на трудни дълги повече от едно въже маршрути.

[b:42cb67aa]И защо избра Silbergeier?[/b:42cb67aa]

Когато израснеш в Rätikon, Silbergeier за теб е нещо митично. Този маршрут е и беше върха на сладоледа, от момента, в който започнах да катеря, имах този известен постер на Пиетро дал Пра в банята ми. За мене винаги е било мечта да изкача маршрута някой ден.
[i:42cb67aa] Нина пресъздава прочутата снимка „стъпил на един крак” на Пиетро дал Пра, която я е вдъхновила да изкачи маршрута

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

[b:42cb67aa]Това е наистина известен и легендарен маршрут, беше ли това, което очакваше?[/b:42cb67aa]

О Да! Маршрута беше перфектен за мен. Трябва да имаш сила да държиш на малки хватки, стъпването с краката трябва да ти е супер добро, трябва да имаш наистина добър баланс и на траверсите, не трябва да те страх от голямото разстояние между осигуровките… трябва да си леко луд, а аз съм точно такава!

[b:42cb67aa]Маршрута подхождаше ли на стила ти на катерене?[/b:42cb67aa]

Напълно. Ако съм силна в нещо, еми тогава то определено е този стил на катерене. И мисля че бях в наистина добра форма и бях супер мотивирана да го изкача.

[b:42cb67aa]Наясно сме че има на места огромно разстояние между осигуровките и маршрута е доста „пикантен”, но намира ли се в истински алпийски терен? С лошо време и труден подход към него?[/b:42cb67aa]

Хммм, в почти алпийски терен е. Подхода към маршрута е около час и половина и последния час трябва да катериш по фиксирани въжета.
Времето е трудно предвидимо. Наистина имах желанието да изкача маршрута преди лятото, защото през лятото слънцето пече по цял ден стената и често в следобеда има кратки гръмотевични бури.
Този юни, валеше доста. Имаше да кажем два слънчеви дни и после силни дъждове дълго време. Основния ни проблем беше силния дъжд, хватките винаги бяха леко мръсни. Също така дъжда на моменти преминаваше в сняг и градушка и беше студено, за да се катери.

[b:42cb67aa]Мислиш ли да изкачиш още някой маршрут в Ratikon, WoGu (8c) например? Или нов маршрут?[/b:42cb67aa]

Ами, чух че някой от хватките на WoGu са лепени, така че не знам… Но бих препоръчала някои класически маршрути, които може да се качат: Intifada и Lilith в Швайцерзуу, Caladriel и Via Accacia.

[b:42cb67aa]Как е катеренето на трудните дълги маршрути в сравнение с катеренето на къси маршрути? Какъв опит в катеренето и каква тактика мислиш, че са важни в случая?[/b:42cb67aa]

Катеренето на дълги повече от едно въже маршрути изисква цялото ти тяло да е в добра форма. Най-често имаш дълги подходи, и трябва да носиш тежка раница. И после трябва да можеш да адаптираш стратегията си спрямо маршрута и трудността му.

По трудните дълги повече от едно въже маршрути, може да ти отнеме повече от няколко дни за да излезеш отгоре и често е толкова трудно, че се депресираш и не можеш на моменти да си представиш, че можеш да минеш редпойнт всички въжета. Също така трябва да катериш и с тънко въже само за издърпване на товарите, вързано за седалката ти и макара със заключване, за да дърпаш раниците… ами, доста от нещата са различни. Колкото повече опит имаш, толкова по-малко време и енергия хабиш на стената.

Но най-важното е партньора ви. Аз лично, може да катеря само с някой друг, който е мотивиран да качи маршрута. Не може просто да намеря някой, който да ме осигурява и който да трябва да се изкачва нагоре със самохват. Независимо от това, изкачването на Silbergeier беше изключение: бившия ми шеф искаше да дойде, защото за него беше мечта да се пробва по маршрута. Така че беше страхотно да бъда горе заедно с него!

Катеренето на дълги маршрути винаги е голямо, голямо приключение, защото трябва да катериш на лимита си и често се озоваваш в кофти ситуация и трябва да се бориш дълго време, за да излезеш от нея, винаги заедно със свръзката си, всичко е свързано със споделянето на преживяването!
[i:42cb67aa]Нина Капрез в началото на Silbergeier

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

[b:42cb67aa]Какви са плановете ти за бъдещето? Още големи стени? Или правене на нови маршрути?[/b:42cb67aa]

Трудно бих могла да кажа. Имам някои линии на ум, които наистина искам да изкача, но кога ще стане това, не знам. Може би може да отида на северната стена на Айгер през август, наистина обичам да катеря Deep Blue Sea. Също така и La Voie Petit на Гранд Капусин, покрай Монт Блан изглежда страхотно! Следващата година наистина искам да отида в Йосемити в Калифорния.

За тази година, вече изкачих този голям проект, тъй че се чувствам свободна сега и просто ще изкача още някои маршрути, за които си мечтая, но не е съществено важно да са наистина трудни, просто да са готини! През октомври ще отида на Petzl Roc trip в Китай и след това, мисля че ще имам нужда от малко почивка с моя Седрик.

[b:42cb67aa]Последен въпрос – ако можеше да направиш своя „перфектен маршрут” – какъв би бил той? Къде и на каква скала? С кой би го изкатерила? Мечтаното изкачване![/b:42cb67aa]

За мен не съществува един единствен мечтан маршрут. Мечтата ми е да катеря в много различни стилове, по различни стени, скали и страни по света. Много съм любопитна да видя какво може света да ми предложи и често след като изкача маршрута в един стил, трябва да се променя. След Silbergeier, просто бих искала да катеря болдъри и следващия дълъг повече от едно въже маршрут най-вероятно ще бъде на стръмна стена, краката ми просто страдаха достатъчно!


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 196 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Steve McClure - Моята 2010
Climbing in Meteora
Система за самооценка на личните качества
Пакленица
Обща тренировъчна система
Гърция
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Как да осигуряваме по-добре
Тренировка на кампус борд


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap