Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

29 Начина да направим по-добри катерачни снимкиUrban Climber  |  Редактирана на 04/07/2011


[b:2f292e6d]1.[/b:2f292e6d] Внимавайте да не снимате задници.
Не наистина въобще не снимайте отзад и отдолу, който и да е!

[b:2f292e6d]2.[/b:2f292e6d] Сложете няколко ярки тениски в багажа си, за да има нещо, което тези, които снимате да носят. Не е хубаво те да се сливат със скалите и трудно да се забелязват. Гледайте да има контраст – ако скалата е червеникава, вземете сини и зелени тениски, ако пък скалите са синкави, използвайте червени и жълти. Гледайте да избягвате бели, черни, сиви и бледо кафеникави фанелки.

[b:2f292e6d]3.[/b:2f292e6d] Трябва целия катерач да се вижда в кадъра, отделните крайници не стават за фотомодели. Това включва и ръцете на пазещия при болдърите, които изглеждат сякаш няма прикачено тяло към тях. Свободно летящите във въздуха крайници наистина са леко плашещи.

[b:2f292e6d]4.[/b:2f292e6d] Винаги снимайте този, който води по маршрута – много по-вълнуващо е ако въжето не е закачено някъде над катерача, особено ако минава през рапелните болтове над него.

[b:2f292e6d]5.[/b:2f292e6d] Включването не е толкова динамично колкото си мислите. Катерачите рядко включват от хващащи окото и яки позиции и движението на тялото им е по-интересно от движението на ръцете им. Същото е и със слагането на магнезий. Просто не е интересно.

[b:2f292e6d]6.[/b:2f292e6d] Чистата леща на фотоапарата е добра леща, която дава хубави снимки. Инвестирайте малко пари в почистваща техника за фотоапарата за да поддържате обектива чист от прах. Във всеки фото магазин има прост комплект за почистване на обектива, който включва парцалче, специален разтвор за почистване и духалка за издухване на праха. Ако само търкате праха с парцала можете да надраскате обектива или ще го повредите.

[b:2f292e6d]7.[/b:2f292e6d] UV филтъра е добра инвестиция, защото той може да подобри качеството на снимките, като изключва нежеланото оцветяване, и също така може да предпази лещата от надраскване. Също така може лесно да се махне и сложи. Само че имайте в предвид, че евтиния UV филтър, може да влоши образа, който получавате от хубавия си обектив.

[b:2f292e6d]8.[/b:2f292e6d] Много е трудно да направиш ниските болдър проблеми да изглеждат яки освен ако не са много дълги и яко в надвес. Като да кажем в пещера. Дори и тогава е трудно.

[b:2f292e6d]9.[/b:2f292e6d] Светкавицата е като предписано лекарство, може да е полезно и нужно, но ако се използва неправилно може да доведе до ужасяващи последствия. Да възприемем следното правило: не използвайте светкавицата ако тя е в горната част на фотоапарата ви. Тя става само да снимате приятелите си докато си почивате в тъмното.

[b:2f292e6d]10.[/b:2f292e6d] Нека бъдем наясно. Потните мъже са почти винаги по-малко привлекателни от потните жени.

[b:2f292e6d]11.[/b:2f292e6d] Гледайте пазещите при болдърите и осигуряващите по маршрутите да си вършат работата – примерно да не махат като луди с ръката, с която трябва да държат свободния край на въжето, или пък да държат в нея цигара. Осигуряващия не трябва да е центъра на внимание, и ако той е по-динамична позиция от катерещия, гледащия снимката ще бъде привлечен да гледа него.

[b:2f292e6d]12.[/b:2f292e6d] Снимайте ръчно, когато можете. Това ви дава възможност да имате контрол върху осветеността и да имате пълен контрол върху това как ще изглежда снимката. Ако изберете картинката с планинката или цветенцето на сапунерката ви само ще останете разочаровани.

[b:2f292e6d]13.[/b:2f292e6d] Не прекалявайте с фотошопа. Прекалено обработените с фотошоп снимки може по-скоро да отблъснат гледащите ги. Добра идея е само да правите подобрения, които да докарат снимката до това как са изглеждали нещата реално, като например да увеличите осветеността или контраста. (Но не прекалявайте!) Това важи също така за промяната на цветовете, clone stamping, или прилагането на сай-фай ефекти.

[b:2f292e6d]14.[/b:2f292e6d] Много по-хубаво е да оставите снимките да говорят сами за себе си. Оставете черните рамки, завитите/изгорени/или откъснати краища на снимките на хората, които си падат повече по метъла.

[b:2f292e6d]15.[/b:2f292e6d] Да снимате отгоре е винаги по-яко. Освен в моментите, в които е чисто и просто неподходящо.

[b:2f292e6d]16.[/b:2f292e6d] Почистете фона на снимката ви. Да видите клони, които срязват кадъра ръце или крака и дори по-лошо глави – е дразнещо и дори може да развали перфектните снимки. Вижте дали нещо ще ви пречи на заден фон и се преместете или вие така че да не ви пречи или преместете нещото, което ви пречи. Това важи в голяма степен за болдърите, където всяка екипировка привлича вниманието в кадър. Земята върху, която са разхвърляни бутилки минерална вода, различни торбички за магнезий, обувки и дрехи не е особено вълнуващ фон.

[b:2f292e6d]17.[/b:2f292e6d] Страхотните снимки са тези, при които се виждат очите на този, който снимате. Ако снимате от горе снимайте в момента, в който катерача поглежда нагоре. Лицето добавя динамика и емоция към снимката, която липсва ако той гледа надолу.

[b:2f292e6d]18.[/b:2f292e6d] Опитайте се да снимате някаква емоция, ако можете. Например момента, в който ръката му се изплъзва от някой слопър, или докато този, който снимате вика от болка, от злоба или от кеф, това прави снимката по-яка и по този начин тя привлича повече внимание. Например, ако знаете че този, който снимате ще направи някое супер яко движение, което го е мъчило доста време, снимайте през цялото време докато го прави, по този начин 100% ще имате поне един хубав кадър от гърча му.

[b:2f292e6d]19.[/b:2f292e6d] Снимайте повече отколкото си мислите, че ви е нужно. Ще сте по-щастливи като се върнете в къщи и видите снимките на монитора като така ще прецените колко хубави са всъщност. Колкото повече снимате толкова е по-голям шанса да успеете да снимате нещо супер яко.

[b:2f292e6d]20.[/b:2f292e6d] Не забравяйте да снимате приятелите си. Спонтанните снимки на хората, с които катерите, когато те не катерят може да се окажат най-паметните.

[b:2f292e6d]21.[/b:2f292e6d] Когато снимате отдалече е по-впечатляващо ако този, който катери е в горната част на маршрута или болдър проблема, а не е току що тръгнал.

[b:2f292e6d]22.[/b:2f292e6d] Светлината ви е приятел. Ако разделите кадъра на две части, като в едната се вижда сянка, а другата е осветена от слънцето скала, това е разсейващо и не толкова приятно за гледане. Същото важи и за сенки, които допълнително претоварват кадъра. Това може да ви е в предимство, но да хванете правилния ъгъл е трудно.

[b:2f292e6d]23.[/b:2f292e6d] Питайте другите фотографи какво може да направите, за да подобрите снимките си. Приемете съветите при сърце без да се обиждате. Все пак вие ги попитахте, нали?

[b:2f292e6d]24.[/b:2f292e6d] Не забравяйте да си вземете допълнителни батерии и карти памет. Едва ли ще си простите ако не успеете да снимате най-яката снимка в света, само защото ви се е изтощила батерията или нямате място на картата.

[b:2f292e6d]25.[/b:2f292e6d] Ако искате да ползвате за още нещо направените снимки, освен да ги пускате във Фейсбук, гледайте да настроите фотоапарата ви да ги пази в RAW формат, ако той има тази опция. Ако ги пазите по обичайния начин, качеството ще е прекалено лошо като ги изкарате на по-голям формат хартия.

[b:2f292e6d]26.[/b:2f292e6d] Понякога си струва да изчакате определен час от деня, за по-добра светлина така че да направите хубава снимка. Не бързайте и не се примирявайте със снимка средно качество при условие, че знаете че ако изчакате малко можете да направите страхотна.

[b:2f292e6d]27.[/b:2f292e6d] Снимайте отблизо, но не пренебрегвайте далечния кадър. Снимки от различно разстояние ще ви дадат по-добри кадри. Ако снимате отблизо може да изпуснете фона, който може да направи снимката страхотна, ако пък сте прекалено далече може да изпуснете някоя малка готина подробност.

[b:2f292e6d]28.[/b:2f292e6d] Описаните тук съвети важат независимо от това, с какъв фотоапарат снимате. Не блокирайте в цикъла: как щеше да изглежда снимката, ако имах друг или по-добър фотоапарат.

[b:2f292e6d]29.[/b:2f292e6d] Приберете камерата и отидете да катерите с приятелите си. Те мразят да им бутате фотоапарата постоянно пред носа.

[b:2f292e6d]И няколко съвета от професионалистите:[/b:2f292e6d]

Кейт Ладзински: Повечето хора мислят, че трябва да имаш огромен арсенал с техника последен писък на модата, но това не е истина. Не се оставяйте оборудването, което имате да ви ограничава. В крайна сметка най-хубавите снимки са тези направени с въображение. Използвайте, това което имате, и отделете малко време да огледате отдалече нещата и да потърсите уникални ъгли.

Андрю Бърр: Не се опитвайте да заснемете нещо, което не се случва реално. Да кажем, че искате да направите снимка на скала с перфектна цепка, като я заснемете цялата в един кадър. Но може поради определена причина просто да не излиза хубава снимка, тогава намерете някой също толкова готин начин да я снимате. Долепете се до стената, предайте дълбочина на снимката и т.н. Като начало е хубаво да имате предварителна идея точно как да снимате определено нещо, но бъдете готови да се откажете от това, ако просто снимката не става. Оглеждайте се за всичко, което ви заобикаля и мислете различни начини, по които да композирате снимката. Вярвам, че при всяко катерене може да се направи готина снимка, просто трябва да измислите как.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 653 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Игра на цифри
С въже до върха и с хеликоптер надолу
ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ПЛАНИНИТЕ - Исторически очерк
Подготовка и провеждане на алпийски прояви - Част IX от учебника по алпинизъм за ...
Моите планини - Втора част
Прецакването продължава
Да се изкачиш над облаците
Водач от жизнена важност
Моите Спомени - Ревю на книга
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap