Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011Jack Geldard  |  Редактирана на 06/06/2011


Адам Ондра, сензационно добрия спортен катерач от Чехия, посети за първи път Великобритания през 2010. Той отишъл в Йоркшайър и повторил два от F9a маршрутите на Стийв Маклър в Килнсей и се пробвал на Overshadow (F9a+) в Малхъм Коув, също направен от Стийв.

Overshadow му се сторил труден и той не успял да го изкачи, но се заклел да се върне казвайки: „Имам малко недовършена работа, така че ще се върна тук следващата пролет. Overshadow ме чака … „
[i:e47e0be6]Адам Ондра докато изкачва Overshadow (9a+) в Малхъм.

Снимка: Vojtech Vrzba[/i:e47e0be6]


Когато пролетта на 2011, се усети в Малхъм, там отиде и Адам, който беше хвърлил око на Overshadow. Но битката не беше лесна и му отне седем дена усилия за да мине маршрута.

Адам коментира в сайта 8a.nu: “Четири дни тази година, три миналата, това вече се превърна в умствена битка, толкова много подхлъзвания на краката и грешки. Почувствах, че изкачването е лесно в крайна сметка, след като го изкачих, но определено е към горната граница на категорията.”

След успешното изкачване на Overshadow, Адам обърна вниманието си към Rainshadow, близко F9a, което изкачилия го Стийв Маклър нарича: „Най-добрия мой нов маршрут и може би най-готиния маршрут, който съм изкачил.” Адам го потвърди с изказването си „Честно, това е едно от най-добрите изкачвания, които съм правил…”

И за черешка на вече впечатляващото му посещение на Великобритания, Адам направи стилен онсайт на рядко изкачвания маршрут Bat Route F8c в Малхъм, за който той реши че е по-лесен от дадената му категория (поначало категоризиран F8b+ от изкачилия го пръв Марк Лийч през 1989). Въпреки това той реши че той е по-труден от по-популярния му съседен маршрут Unjustified (също категория F8c).
[i:e47e0be6]Адам Ондра докато изкачва Overshadow (9a+) в Малхъм.

Снимка: Vojtech Vrzba[/i:e47e0be6]


Дори по-интересно е, че Адам направи кратък опит да изкачи неповторения до сега маршрут Total Eclipse (F8c+/9a), първо изкачен от Джон Дънн.

Total Eclipse e един мистериозен маршрут. Първо наречен от някои невъзможен, а от други не изкачен до момента, Ондра направи бърз опит на маршрута, за съжаление, когато той беше мокър, което значеше че не е възможно да направи успешно изкачване, но определено той си мислеше, че може да бъде изкачен.

Стийв Маклър гледа Адам, докато той катереше Total Eclipse и изкоментира в блога си:

„Той отиде да разгледа Total Eclipse, маршрут със сложна история. Джон Дънн го изкачи за първи път и му даде категория 8c+/9a. Мофат твърдеше, че е по-лесен но счупи съществено важни хватки и каза че вече не е възможно да бъде изкачен, но Дънн настоя че всъщност той не е използвал счупените вече хватки. Във всеки случай, независимо от историята на маршрута, Адам след един час се пробва да го мине redpoint, премина през ключовия участък от маршрута с лекота. За съжаление горната част беше супер мокра, нещо очевидно дори за гледащите го от 100 метра хора. Почти го беше минал, но за съжаление се подхлъзна!”


[b:e47e0be6]ИНТЕРВЮ:

Стийв Маклър за маршрутите си и за Адам Ондра


Джак: На Адам Ондра му отне 7 дена, за да повтори твоя маршрут Overshadow (9a+) в Малхъм. На теб колко време ти отне, за да го изкачиш?[/b:e47e0be6]

Стийв: Отне ми около 42 дена общо. Това включва проучването на линията, слагането на болтове и мотането. Като тези работи ми отнеха към 5 дена.

След вероятно 12-15 дена вече трябваше да съм го изкачил, и бях наистина близо няколко пъти, но просто скалата вече беше мокра. Последната година това беше умствена борба, която ми отне 20 дена. Обаче първо трябваше да науча наново последователността на движенията и да свикна с тях, но тогава нещата отидоха по дяволите, скалата се мокреше и изсъхваше няколко пъти, имаше дни, когато беше нетърпима жега на слънце и отивах да катеря маршрута само за да свиквам с движенията (броя и тези дни разбира се) а и не можех да спя добре заради 9 месечната ми дъщеричка. Можех да го изкача всеки от дните след петия, но маршрута ми се изплюваше в лицето, дори когато бях стигнал до последното движение и бях уверен че съм го минал! Маршрута ме изцеди повече умствено отколкото физически. Знаех че мога да го мина от рано, и знаех че трябваше да съм го минал още почти в началото, но тогава той просто ме разби. Това беше супер пример за това, как когато минаваш редпойнт близо до границата на възможностите си, всичко трябва да е както трябва. Но всъщност борбата за постигане на това изкачване ми хареса!”


[b:e47e0be6]Джак: Ти каза – „Това е просто труден за изкачване маршрут” – защо е толкова труден?[/b:e47e0be6]

Стийв:”Движенията стават за без въже, но е трудно да бъдат направени прецизно, трябва да има правилно позициониране на тялото и хващане в точно определен момент. По другите маршрути може да се мине метър с прости силови движения ако си изморен, но веднага щом се намеси сложна техника може да паднеш без очевидна причина, дори и да чувстваш, че всичко е наред – ако синхрона на движенията не е точен или позицията на тялото е леко различна.
Има бая движения от този тип на Overshadow, по целия маршрут до последното движение!


[b:e47e0be6]Защо никой досега не е повторил който и да е от твоите маршрути?[/b:e47e0be6]

Стийв: Защото са трудни? Може би защото всички катерят само болдъри! А също така повечето хора не обичат дълги проекти.”


[b:e47e0be6]Изкачването от Адам на тези трудни маршурти толкова бързо е удивително. Според теб той в отделна категория над другите ли е? Как са „останалите най-добри” в сравнение с младия чешки катерач?[/b:e47e0be6]

Стийв: Адам е една степен над най-добрите, и две степени над средностатистическия герой! Така че той е една степен над Шарма/Паксти/Рамон и т.н. и две над останалите звезди. Той катери в съвсем друга категория на скали.
[i:e47e0be6]Стийв Маклър и Адам Ондра в Малхъм

Снимка: Vojtech Vrzba[/i:e47e0be6]


[b:e47e0be6]Джак: Има ли още нещо да кажеш?[/b:e47e0be6]

Стийв: Адам наистина ме изненадва в много отношения. Разбирам го, той е катерач, скален катерач. В сравнение с катерачите в зала той е слаб, но на скалите има всички нужни умения. Хората забравят, че катерачни умения не само сила. Трябва ти сила, силова издържливост, после ловкост, сила на пръстите, упоритост, технически умения, работа с краката, амбиция и т.н. Той притежава всяко едно от тях.
Също отношението му към другите е страхотно, той е просто катерач като всеки от нас, викаш за приятелите си докато катерят 8а маршрути; и знаеш на какво ниво е. Наскоро чух един от силните катерачи да казва със злоба че Адам е добър, „но е слаб, не става в зала, и си има слаби страни”. Адам никога не би се изказал така, той просто прави това което го кефи!

Иска да катери много. Тук във Великобритания, след като успя да мине всеки от тези трудни маршрути, последния ден тук, след като вече изкачи Rainshadow (9a), отиде на горния сектор в Малхъм в проливния дъжд да се пробва на Total Eclipse (неповторен досега 8c+/9a маршрут), който беше очевидно мокър. Всеки би се радвал на вече постигнатото и би си гледал кефа, но не и Адам! Той беше просто яко надъхан!

И следващия ден, след като му оставаха само часове до тръгване, напълно размазан, той отиде в Рейвън Тор в Пийк Дистрикт да се пробва на Hubble (8c+) – само заради историята на маршрута (бел.пр. първото F8c+ в света)! Колко катерачи изкачват маршрути само заради историческата им стойност?
[i:e47e0be6]Стийв Маклър докато катери Rainshadow(9a)[/i:e47e0be6]


[b:e47e0be6]ИНТЕРВЮ:

Джон Дънн за Total Eclipse, Джери Мофатт и Адам Ондра:[/b:e47e0be6]


Джон Дънн, легендарния британски катерач и първия изкачил още не повторения Total Eclipse (8c+/9a), е доволен, че някой сериозно е пробвал маршрута му.

Разговарях с Джон за Total Eclipse и разбрах какво мисли за маршрута и за Адам Ондра:

„Мисля че е супер че Ондра се е пробвал на него, нека да бъдем наясно искам хората да изкачват тези маршрути!” каза ентусиазирано Джон. „Ако оставим категорията му на страна Total Eclipse минава през изумителен терен и има страхотни движения на прекрасни места. Сам по себе си Obsession е три звезден маршрут.”

Когато Джон изкачил Total Eclipse той бил най-трудния маршрут във Великобритания. Маршрута на Нийл Карсън Big Bang 9а в Уелс няма да бъде направен още една година, а другите трудни маршрути бяха „само” 8с+. Но Джон е имал в предвид този маршрут 6 години преди да го мине успешно редпойнт:

„Изкачих Total Eclipse през 1995 след като се подготвях за него с катерене и тренировки цяла година,” обяснява Джон. „Набелязах за първи път линията през 1988 след като изкачих Breach of the Peace [Класическия 8а маршрут на близо, който украсяваше корицата на YMC Limestone гидовника цяло десетилетие] но беше очевидно че той беше доста над нивото ми в този момент.”

„Спрях да катеря през 1989 и след това имах сериозна операция на рамото, после през 1994 започнах да си връщам обратно формата и силата.”

Попитах Джон колко време е прекарал пробвайки се да изкачи маршрута:

„Прекарах може би четири дни в катерене нагоре надолу по Obsession [началото 7c, което е отделен маршрут] в началото на 1995 така че да стигна до таванчето свеж и готов за ключовите движения, и после мисля че опитите ми се разпростряха в три месеца, който бързо нараснаха до двойна цифра. На втория ден от работата ми по маршрута, можех спокойно да го мина от хватката над ключовия участък до края му, така че трябваше само да навържа трудния болдър проблем над ръба на Obsession започваш в тавана.”

Джон обясни как е тренирал за маршрута: „Отивах на Total Eclipse и се пробвах три пъти да го мина редпойнт после карах към Илкли и правех обиколки нагоре надолу по това, което сега е Loaded E9 7a, като след това правех траверси по задната част на болдъра Calf за сила на пръстите.”

И ми описа маршрута подробно: „От това, което си спомням имаше дълго движение от малко ръбче към странна обратна хватка после скачаш за малко ръбче на върха й – супер статично хващане за да стигнеш до ръбчето, после мърдаш краката нагоре и следва мощно захващане на обратна хватка. Движението е труден болдър проблем, който мисля че зависи от разтега на ръцете и мисля че това е причината определени силни катерачи да падат на него като Стийв Маклър, който е доста по нисък от мен.”

За тези, които следяха върховите спортни изкачвания през средата на деветдесетте, съм сигурен че помнят спора относно маршрута. Беше му лепнат етикета невъзможен след като Джери Мофатт „го огледал” и лесно отчупил „ключови хватки”. Последваха слухове че скалата е прекалено ронлива и че Джон всъщност не я е изкачил.

„Върнах се обратно да пробвам движенията след като уж Мофат счупил съществено важни хватки и повторих серията движения.” – обяснява Джон. „Дейв Симънит беше на 2 метра от мен като се беше пуснал на рапел отгоре и снимаше."
[i:e47e0be6]Джон Дънн на Total Eclipse, Малхъм. Джон минал повторно ключовите движения след слуховете за счупени хватки.

Снимка: David Simmonite[/i:e47e0be6]


„Мисля, че никой след мен досега не е изкачил маршрута просто защото хората си мислят че щом Стийв Маклър не може да го мине – трябва просто да е невъзможно и разбира се Стийв можеше и трябваше да каже, на хората , че просто има ръстово движение, и трябва хората да се пробват да го минат!”

Адам Ондра също направи бърз опит да изкачи маршрута докато беше мокър, очевидно беше близо до това да го изкачи, и също сметна, че категорията на маршрута е правилна. Което направо слага точка на теорията за ронливата скала.

„За мен това беше просто още един проект в Малхъм, който ми отне повече време отколкото си мислех че ще ми отнеме – а доколкото става дума за категорията му, бях сигурен че е 8с+ но си помислих, че ако му дам 9а това ще мотивира хората да ходят да го пробват – и оттам дойде прибързаното мнение на Джери…” – засмя се Джон

След като вече магията е частично развалена да се надяваме, че хората ще започнат да отделят повече внимание на маршрута. Точно на върха на Малхъм Коув, следващ изумителна линия, той опредено си заслужава да бъде повторен. Кой знае, може би Адам ще се върне пак да го мине?

„За мен е напълно ясно че Адам Ондра е съвсем от съвсем друга категория и това [Total Eclipse] си е като разходка за него, но едно нещо е сигурно – той поставя пътя, който другите най-добри спортни катерачи във Великобритания трябва да следват” – каза Джон.

Джон завърши разговора с една мисъл за бъдещето:

„Накъде трябва да отиде британското спортно катерене след това ли– кой знае? Но предполагам, че това трябва да са пещерите в северна Испания ако искаме да се сравняваме с постиженията на Ондра.”


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 174 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Спортно катерене - Онсайтът
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метра
Спортно катерене в района на El Potrero Chico, Мексико
Метеора
Гърция
Пакленица
Скалното катерене се ражда в Кавказ
Spartacus – катерене на Kalymnos, Гърция
Как да осигуряваме по-добре


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap