Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Съвети за начинаещи и (колебаещи се) бъдещи катерачиCharles Arthur, UKC Articles  |  Редактирана на 01/06/2011


[img:36386423]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_424_1.jpg[/img:36386423]

[i:36386423]Ако си мислите че като катерите ще висите така като Том Круз, сте жестоко заблудени :) [/i:36386423]


[b:36386423]Тази статия има за цел да представи скалното катерене на начинаещите катерачи и тези, които желаят да започнат да катеря, но все още имат известни колебания.[/b:36386423]


Ако не сте катерили досега, възгледите ви за катеренето включват някоя от изброените по-долу точки или най-вероятно всичките.

1. Никога не бих го направил – тези хора са луди. Това е толкова опасен спорт. Постоянно чета за загинали катерачи.

2. Никога няма да мога да го направя – Имам страх от височини.

3. Никога няма да мога да го направя – Не съм достатъчно силен, за да си вися на ръцете. Дори не мога да се набера веднъж.

4. Никога няма да мога да го направя – Не знам откъде да започна.

Ако си мислите, че някоя от тези причини може да ви спре, ето ви отговори, които да ви дадат насоки и да ви покажат, че и вие можете да станете катерач.

1. Знаете ли, че в България за 2010 средно на седмица са загивали по 7 души от пътнотранспортни произшествия. Това прави 361 загинали за една година. Това че карането на кола е особено опасна дейност почти не се намеква във вестниците, само от време на време при някое по сериозно произшествие пишат статия или споменават в новините. Само в София вчера (30 май 2011) е имало 7 тежки ПТП-та, 61 леки и 8 ранени човека.

Катерачите и алпинистите не са луди. Дори най-често те са много внимателни, защото са наясно че това, което правят може да доведе до смъртта им, ако не внимават. В този смисъл, ДА, катеренето е опасна дейност; но също толкова опасно е и карането в София, където като нищо някой може да ви удари, докато се движи със 100 км/час при ограничение 50. Разликата е, че едва ли ще видите някой катерач да си говори по телефона, докато катери.

Причината поради, която си мислите, че толкова често четете за катерачите – всъщност обикновено загиват (или по-често само се контузват) алпинисти или туристи – е това че инцидентите се случват на необичайни места, като отдалечени планини (където е нужно да се направи спасителна операция, за да се спаси пострадалия) или някъде в пустошта. Ако някоя старица падне в магазина това не е новина, но ако падне някъде по пътеката към Кончето е съвсем различно.

Много малък процент от катерачите загиват всяка година, заради това, че се занимават с катерене. (Трябва да се отбележи, че в България по време на катерене загиват предимно млади, много самоуверени и не достатъчно добре обучени начинаещи катерачи.) Останалата част са си живи и искат да си такива, благодаря ви много за загрижеността. Както казахме по-горе много по-вероятно е да загинете, докато шофирате до или на връщане от скалите.

2. Да ви е страх от височини е напълно естествено, здравословно и логично. Много катерачи ги е страх, ако са на високо и не са се закачили към нещо солидно, като например скалата. Катеренето ви учи да разграничите моментите, когато трябва да се тревожите (като например сте застанали с градските си обувки на мокра трева на някой тревен склон на върха на някоя висока скала) от моментите, в които може да сте високо над земята, но да сте в безопасност. Въжетата и другата екипировка могат да поемат в пъти теглото ви, ако се използват правилно. Затова може да сте колкото си искате нависоко и се чувствате напълно в безопасност.

3. Обичайно недоразбиране е, че катеренето изисква да имате силни ръце. Ако често катерите, ръцете ви ще заякнат, но също така ще заякне и цялото ви тяло. Катеренето всъщност е като изкачването на стълби: използвате краката си, за да поемете вашата тежест, докато ръцете и дланите ви служат за баланс.

Можете да си го представите като серия от 4 стъпки. Първа стъпка: представете си, че се качвате по нормални стълби. Сега си представете, че стълбите са по стръмни, пак по-голямата част от теглото ви ще пада върху краката. Трета:, махнете парапета и използвайте ръцете си за баланс, но пак ще разчитате на краката си, за да се качите нагоре.

И последната стъпка е: представете си, че стъпалата стават все по тесни. Помислете как ще ги изкачите, пак краката ще носят тежестта ви, а с ръцете ще балансирате. Така е и с катеренето.

4. Има няколко варианта да започнете да катерите:


[b:36386423]Излезте навън, идете до най-близката скала и започнете да катерите[/b:36386423]

Някои известни имена са направили точно това, но има и много, които не са станали известни, тъй като са поели по този път. В сайта има база данни с много български катерачни обекти и само трябва да намерите най-близката до вашият град.

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: евтин вариант. Може да срещнете хора.

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: в този случай вие не знаете какво да правите и ще се сблъскате с всички възможни рискове, тъй като не знаете как да правите правилно нещата.


[b:36386423]Станете член на някой клуб[/b:36386423]

Има много клубове в цялата страна, повечето от които се интересуват да привлекат нови членове.

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: така ще имате възможност да контактувате с опитни катерачи, които ще ви покажат как да работите с въжетата и ако сте симпатични ще ви покажат истинските неща.

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: трудно е да знаете дали преживяването и обучението ще си заслужава.


[b:36386423]Запишете на курс за начално обучение на скали или в зала с инструктор[/b:36386423]

В България вече има много курсове на скали и в зала и известен брой квалифицирани за целта инструктори, които могат да ви обучат как да започнете да катерите безопасно. (Те трябва задължително да сертифицирани според изискванията на БФКА, като това е едно минимално изискване, за да бъдат обучавани безопасно начинаещи катерачи.)

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: това е бърз начин да научите основните неща задължителни за безопасно катерене; това е и начин да се запознаете с катерачи от вашето ниво, с които да продължите да катерите след курса (мислете за курса или за катерачната стена, като за място за запознанства).

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: много хора, които започват да катерят в зала им трябва много време, за да започнат да катерят спокойно на скали или просто загубват желание да катерят на скали, тъй като започват да изпитват страх.


По-голямата част от статията е преведена от английски. Примерите от българската действителност са дадени с идеята да пресъздадат по-точно и разбираемо ситуацията в родната ни страна, тъй като материала е писан за Великобритания.


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3841 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ