Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Първото изкачване на Стената ТролTony Howard  |  Редактирана на 07/05/2011


През 1965, Тони Хауърд, Джон Амът и Бил Туидейл успели да направят първото изкачване на скалната стена в Европа с най-голяма височина, Стената Трол в Норвегия. Джо Браун по-късно описва това изкачване, като „едно от най-великите постижения постигнати от британски скални катерачи въобще.”

В този откъс от новата книга на Тони Хауърд Troll Wall – The untold story of the British first ascent of Europe’s tallest rock face – той си спомня за първия опит да преминат един от ключовите участъци на стената, the Great Wall. Това изкачване е скок в неизвестното, онсайт и то докато са изложени на действието на природните стихии. Свързката при този първи опит се състояла от Джон Амат, Тони ‘Ник’ Ничълс, Бил Туидейл и Тони Хауърд.
[i:7325e57c] Troll Wall в сянка под Trollryggen с най-високия връх Store Trolltind, далече дясно.

Снимка: Tony Howard[/i:7325e57c]


[b:7325e57c]The Great Wall[/b:7325e57c]

Знаех си че не съм подценил големината й. Цялата част от тази зона на стената беше вертикална, площадката беше съвсем леко вдлъбнат навътре район широк няколко инча. За да допълнително да се влошат нещата, нашата осигуровка се състоеше от дървен клин забит в една пукнатина, която беше с твърде странна форма за да може да се пъхне нещо друго, и една голяма клема. Нито едно от двете не изглеждаше много сигурно.

Въпреки това, Джон, който ги беше сложил, изглежда мислеше, че са перфектно поставени. Избирайки да предпочета да му вярвам, вместо да мисля за възможните последствия ако той беше сбъркал, аз се осигурих до него и свалих раницата, окачайки я на клина. Издъхнал на последното въже от теглото на раницата дърпаща ме надолу в рамената, докато се борих с всяко движение, беше ме докарало почти до границата на възможностите ми. С благодарност приех предложението на Джон да продължи да води.

Той се върна малко назад към последните клинове и се хвана за цепнатината, отново захващайки се да катери свободно с великолепни движения. Отдолу, облаците от долината, които бяха скрити от погледа ни заради наклона на стената, вече тръгваха да пълзят нагоре и ние започнахме да ги виждаме. Очевидно времето се влошаваше. Сива пелена от мъгла се прокрадваше към нас и над нас небето почти беше закрито от облаци. В сянката на стената започна да става студено и влажно. Почти стотина фута надолу, можех да видя че Бил се беше присъединил към Ник и двете фигури се бяха сгушили заедно в пухенките си между купчината с торби.

Над мен, Джон продължаваше да напредва с катеренето, спирайки от време на време да забие клин или да извади заклинилите се в цепнатината камъни, които спъваха напредъка му. Той ги изхвърляше във въздуха и те ме подминаваха въртейки се замайващо, удряйки се само в огромен улей формиран от вдлъбнатина под The Great Wall, преди да извият в празното пространство и да бъдат погълнати от мъглата долу. Беше ужасяващо тревожно за гледане и за това метнах несигурен поглед на осигуровката, в чиято сигурност още частично се съмнявах.

Времето минаваше, най-вече отивайки в трудоемкия процес на дърпане на торбите нагоре. Ако скоро не избягахме от the Great Wall, щяхме да сме в капана на стената, на открито, без място където да се скрием от времето и място за спане. Допълнително, знаейки че нагоре има заснежени прагове, имахме съвсем малко вода с нас, а жаждата ми нарастваше с бързи темпове.

Въпреки това Джон продължаваше нагоре, и в един момент стигна малка черна вдлъбнатина, която беше достатъчно голяма за да осигурява от нея, отново почти сто фута над мен. „Колко остава до края на The Great Wall сега?” – се запитах. Навярно не остава още много, след като той беше в началото на диагоналните цепнатини, които водеха под издатината на левия ръб. Видях че той се накланя настрани, и се вглежда нагоре, и тогава дойде и отговора до мен: „Може би остават още сто фута. Не мога да кажа колко трудно ще е, но положението изглежда сравнително добро.”

Мъглата още се спотайваше тихичко около долния ръб на The Great Wall, сякаш обмисляйки следващия си ход. Все още имаше шанс да стигнем до ръба преди да дойде лошото време. Само ако не носехме тези гадни торби. Надявайки се късмета да ни се усмихне, придърпах въжетата, които висяха надолу към Ник. Долу, двете фигурки с бели каски се раздвижиха, като се преместиха един спрямо друг и после Ник започна да се движи нагоре по цепнатината.

Тъкмо се подаваше през цепката в малкия надвес, когато един от заклинените камъни, към който бяхме се осигури с примка се измъкна. Внезапно изгубил баланс, той се люшна назад, над бездна хиляда фута. За един кратък момент силуета му се очерта фона на сивата кълбеста мъгла преди да се люшне обратно към скалата на края на моето въже. „Мерси, приятел” – каза той, и случката свърши. Ако това се беше случило на водача, можеше да се окаже катастрофално, сега беше нищо повече от поминат с леко око инцидент. Необезпокоен от краткия си полет в празното пространство Ник продължи нагоре и скоро беше до мен, гледайки с подобно на моето отвращение осигуровката. „Става ли?” – ме попита той, предпазливо. „За момента държи,” – му казах аз правейки гримаса, и за пореден път започнахме да дърпаме нагоре торбите от Бил, борейки се с тях, защото те засядаха или се закачаха на всяко скално издатъче стърчащо от стената.
[i:7325e57c]Джон Амат слизайки от the Great Wall, погълнат от бурята докато отстъпва от стената.

Снимка: Tony Howard[/i:7325e57c]

Бяхме само с връхчетата на обувките на миниатюрно ръбче, сега напълно зависещи от сигурността на осигуровката, като от началото бяхме затруднени от раницата ми, която висеше до нас. Когато следващата торба дойде, а след нея и третата такава, почти беше невъзможно да се движим. Всяка от торбите беше закачена на съмнителния клин. Дори носейки ръкавици, въжетата болезнено се врязваха в ръцете ни и издърпването на четвъртата торба нагоре по стотиците фута скала сякаш отне цяла вечност. Най-накрая, с болезнени ръце и сгърчени в свити пози я закачихме до нас. Времето беше отлетяло. Бяхме на The Great Wall почти четиринайсет часа и беше след полунощ.

Докато се вгледах в следващото въже към Джон, мъглата започваше потайно да се издига нагоре. Отдолу Бил вече не се виждаше. Въжетата висящи от Ник надолу просто изчезваха в мъглата. Тя беше погълната Бил цял и сякаш злокобно затваряше пастта си около нас. Въжето беше трудно, и когато стигнах до малката площадка на Джон бях посрещнат от вода безжалостно капеща надолу от огромния ръб, сега също скрит от мъглата отгоре. Джон се беше сгушил унило в анорака си, който беше напълно подгизнал, а аз се пробвах безуспешно да се скрия под малко надвесче до него. Мъглата беше навсякъде и ние бяхме напълно затворени в нашия малък свят, като можеше да видим само на няколко метра на всяка страна. Беше почти два през нощта. Бил, който беше на своето малко ръбче почти половин ден, сега беше невидим почти двеста фута под нас и сигурно се чувстваше доста самотен. Ник също беше изолиран и не се виждаше, висейки на клина заедно с торбите, докато над главите ни цепнатината продължаваше нагоре, тръгваше на ляво и изчезваше черна и мокра в мъглата.

Трудностите по нея ни бяха неизвестни и да започнем да я катерим сега, както бяхме изморени и без да знаем изхода от това, би било напразно. Сякаш за да намекне безизходността на положението ни, започна да вали студен напояващ ни ситен дъжд. Започнахме да треперим. Трябваше да се вземе решение. Трябваше да слезем надолу нямаше друг избор. След всичката тежка работа, след всичкия зор, и след като почти бяхме достигнали края на най-трудната част от маршрута, за която бяхме сигурни че беше ключова за преминаване на долната половина от изкачването, трябваше да слизаме. Решението беше очевидно, но думи бяха трудни за изричане.

Стояхме за известно време в дъжда чудейки се дали все пак, няма друг начин да продължим. Но решението трябваше да бъде взето, трябваше да се забият клинове за рапел, и трябваше да започнем да слизаме надолу. The Great Wall, която толкова ни беше впечатлила, беше ни победила. След като направих решението, се съмнявах че въобще някога отново ще се завърна тук.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 227 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Голямото шоу
Четвъртия Връх
Катерене във Венецуела
Долината Ак-Су - "От Русия с любов"
Сърдитата кукумявка и страната на мармотите
Ел Капитан и Халф Дом за един ден соло
Забележителните изкачвания на The Nose
Lost In America - El Capitan
Серо Торе - маршрути и история
Маршрутът на Jean Christophe Lafaille


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap