Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тайната на Cesare МaestriАркадий Серегин  |  Редактирана на 12/10/2004


В едно интервю с Mark Synnott през есента на 1998 год. Cesare Maestri заявява: "Как бих искал, едно силно земетресение да събори Cerro Torre и да го разбие на милиони частици". Изкачването на този връх не само се отразява на репутацията му, но отнема живота на неговият партньор и приятел Toni Egger. Ако Egger бе останал жив и бе потвърдил историята на Maestri, то първото изкачване на Cerro Torre през 1959 год. щеше да остане в историята като изкачването на века ...

През февруари 1959 год. Cesare Maestri се връща от Патагония и обявява пред световната алпийска общественост, че заедно с Toni Egger се изкачил на върха на Cerro Torre. На слизане в снежно-ледено срутване загива Egger, а с него остава фотоапарата и снимките ... Алпийската общественост с готовност приема това съобщение. Първият, който се изкачва на Фитц Рой, Lionel Terray, нарича изкачването на Cerro Torre "най-великият алпийски подвиг на всички времена". Естествено през 50-те години Cerro Torre - тази еднокилометрова игла устремена към небето - се е считала за невъзможна за изкачване и един невероятен подарък за тези, които успеят да я изкачат.

Скептицизмът по отношение на покорението на Cerro Torre не излиза на страниците на печата в продължение на 10 год. до публикуваната от Carlo Mauri статия, в която той изказва мнение, че върхът все още не е покорен. Тази тема с готовност развива британският издател на Mountain magazine, Кен Уилсън, който в продължение на 30 години е движещата сила в обсъждането на тази загадка, не давайки покой на Cesare Maestri. Критиката на Уилсън се основава на това, че Maestri постоянно се отклонява от детайлното обсъждане на своето изкачване. Mark Synnott, който се среща за интервю с Maestri в Италия през есента на 1998 година, отбелязва, че неговият събеседник води разговора по начин, не само как е било изкачването през 1959 год., а едновременно с това активно обсъжда неговото второ изкачване през 1971 год. по маршрута "Компресор". До сега са направени 20 опита да се повтори маршрута Maestri-Egger и никой не успява да го направи. Добре е да се отбележи, че по време на своя опит да преминат Северната стена на Cerro Torre, Маврицио Джиароли и Елио Орланди, откриват рапелните осигуровки на Maestri в основата на "Английският винкел" на равнището на "Седлото на победителите" на 800 метра от подножието на стената.

[img:f0e1367835]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/maestri.jpeg[/img:f0e1367835]

[b:f0e1367835]Паякът на Доломитите[/b:f0e1367835]

Maestri се ражда в Тренто, Италия през 1929 год. По време на Втората Световна война той е член на комунистическа партия, която е била единствената съпротива за немските войски. След войната той постъпва в университет в Рим, но след две години той захвърля учебниците. През 1946 год. той прави своето първо изкачване и взема решение да отдаде живота си на изкачвания на върховете. На 25 години той си създава име в Доломитите като един много добър солист. Сам се провъзгласява за антитрадиционалист. Посвещавайки своя живот на изкачванията, той е с голямо желание за признание. Maestri е бил изключително авторитарен и е изисквал безкомпромисно подчинение в своя екип, като не допускал никой друг да води по маршрутите освен него. Maestri прави първи соло изкачвания на Solleder Route на Чивета (първо изкачване през 1925 год. от E.Solleder и G.Lettenbauer) и Solda Route на Мармолада (първо изкачване през 1936 год. от G.Solda и U.Conforto), които са своеобразни класики в Доломитите. Освен това той става първият италианец извършил соло изкачвания на маршрути от 5.10. Италианската преса го провъзгласява за "паякът на Доломитите" и така той става една суперзвезда в Италия.

[img:f0e1367835]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/cerro-torre1.jpg[/img:f0e1367835]

По това време в Аржентина живее италианецът Сesarino Fava, който е един от малкото, на които се отдава да видят върха на Cerro Torre. Fava е с богат катерачен опит както от Европа, така и от Америка, но за съжаление при спасителна акция на Аконкагуа наранява крака си и адекватно оценя своите възможности да се изкачи на Cerro Torre. Слухът за "Паякът на Доломитите" достига до него точно в този момент и така Fava изпраща писмо в Тренто адресирано по следният начин "Пякът на Доломитите, Тренто, Италия". По този начин в съдбата на Maestri се появява Cerro Torre.

Така Maestri се заема с организирането на експедиция. За ръководител е определен президентът на алпийският клуб в Тренто Бруно Детасис. Успоредно с Maestri, неговите сънародници Carlo Mauri и Валтер Бонати планират също да направят изкачване на Cerro Torre. Бонати живее във финансовата столица на Италия Милано,а Mauri в богатият италиански град Леко и двамата са привелигировани членове на алпийският клуб в Леко. Опирайки се на мощна спонсорска поддръжка, те могат да си позволят да катерят в различни райони на Алпите ,в това число на гранита и леда в района на Монблан. Така Италианският алпийски клуб дава официално съгласие да финансира експедицията на Бонати. Вероятно това е един жест към Бонати,който е един от най-силните участници в
експедицията на К2 през 1954 год., дал всичко от себе си за успеха и на който е било забранено да се изкачи на вторият по височина връх в света. След изучаването на фотографиите на Cerro Torre, Бонати и Mauri взимат решение да направят опит за изкачване на върха по Западната стена. Те пристигат в Патагония през декември 1957 год., но максималното, което се отдава на двойката е да се изкачи по обледенените скали до седлото между Cerro Torre и върха, който в последствие става известен с името Torre Egger (на името на Toni Egger). Те наричат седлото "Седлото на надеждата", планирайки да се върнат през следващият сезон.

Групата на Maestri по това време установява базовият си лагер на Ледникът Торе, избирайки за цел на изкачването Северната стена на Cerro Torre. През един от дните облаците се вдигат и пред погледа на алпинистите се открива цялата могъща красота на върха. Ръководителят на експедицията Бруно Детасис бил толкова потресен, че веднага прекратил експедицията,не позволявайки на участниците дори да се докоснат до гранитната стена.

През 1959 год. Maestri се връща отново в Патагония. Негов спътник става австриецът Toni Egger, известен със своята техника на ледени изкачвания. През декември Maestri, Egger и Fava се срещат на летището в Буенос Айрес. По време на подхода в Патагония, Egger наранява крака си и първите 10 дни работата по устройването на лагера под стената се извършва само от Maestri и Fava, който няма един крак. Когато Egger се възстановява, всички заедно започват да обработват Северната стена и след една седмица фиксират 400 метра въже до големият триъгълен снежен склон. Започва буря и за 10 дни падат няколко метра сняг. На 28 януари времето се подобрява и групата се връща на стената. От снежният триъгълник групата продължава да се движи по силно заледените вертикални скали право към "Седлото на надеждата". Когато Maestri излиза на седлото той взима решение да го преименува на "Седлото на победителите", като по-късно казва че надеждата е "оръдието на нищетата". На седлото Fava взема решение да се върне по парапетите, за да даде възможност за по-бързо придвижване на двойката Maestri-Egger. Притеснявайки се за Fava, Maestri му помага да се спусне до триъгълният снежник, откъдето той се спуска по парапетите до основата на стената. В последствие от разказа на Fava става известно, че той изпълзява и слиза 3000 фута по парапетите за 16 часа, което предизвиква не малко скептически оценки дали е възможно това.

[img:f0e1367835]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/cerro-torre2.jpg[/img:f0e1367835]

На следващият ден Egger и Maestri продължават от седлото по Северозападният гребен. Въпреки обичайното, Maestri се движи втори след Egger носейки по тежката раница. Двойката се налага да се движи "по стръмен склон с 50-65 градусов наклон, покрит с ледена кора, която издава глух звук при натоварването". Egger се налага да дълбае дупки в леда, за да се добере до здрава основа за осигуряване, защото ледените осигуровки не създавали впечатление за надежност. Когато Северната стена става много стръмна, двойката продължава да се движи по Западната стена.

На 31 януари 1959 год. двойката преодолява връхната шапка и в 3 часа следобяд излиза на върха. Поради разваляне на времето те започват спускане надоло. Изключително топъл вятър предизвиква силно топене на леда и снега, създавайки непрекъснати срутвания. Нощувка. Продължаване на спускането. Двойката прави грешка и не се спуска оттам откъдето е минала, затова те решават да слязат вертикално по Северната стена. След 11 рапела спират отново за нощувка и на следващият ден достигат снежният триъгълник. Докато се движат по него настъпва ледено срутване, което срязва въжето и повлича със себе си Toni Egger, заедно с бивачните съоръжения. Maestri прекарва нощта на стената и на следващият ден се спуска в базовият лагер.

[b:f0e1367835]Реванш[/b:f0e1367835]

Буквално веднага след публикуването на статията на Carlo Mauri, Cesare Maestri предприема активни стъпки за своята реабилитация. През май 1970 год., в началото на патагонската зима, екипът на Maestri започва да работи по Североизточният гребен на Cerro Torre.

Експедицията е спонсорирана от американската фирма "Atlas Copco", от която получава $12 000, а също така и един 60 килограмов компресор за пробиване на дупки за роолплъзи. На стената се работи в продължение на 70 дни. Всяко въже е водено изключително от Maestri. Но зимата взима своето и италианците отстъпват на 450 метра под върха. За да не губи време през зимата групата се премества в най-близкият голям град в Аржентина, Рио Галиегос. Пет месеца по-късно, през ноември, групата се връща на Cerro Torre. Италианците се придвижват бързо по парапетите до точката, до която стигат през зимата, но забравят в лагера целият набор от клинове. Вместо да се върнат в лагера, те пробиват дупки и на ключовата част от стена забиват 350 роолплъга.

[img:f0e1367835]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/cerro-torre-compresor.jpg[/img:f0e1367835]

Maestri обаче не преодолява гиганската ледена шапка "гъба" и при спускането по парапетите избива всички роолплъзи на последното въже, давайки по този начин на следващите покорители една възможност да се потрудят и те. Фактът, че не се изкачва на ледената шапка, той се аргументира с това, че тя не е истинският връх и по това време тя просто е образувана от силните патагонски ветрове, скоростта на които не рядко достига до 200 км в час.

За съжаление това изкачване предизвиква големи дискусии за целесъобразността от подобно използване на роолплъзи. До този момент така и не се достига до консенсус в оценката за легитимността на първото изкачване на "Компресор" от екипът на Maestri. Неоспоримото второ изкачване на този маршрут принадлежи на Jim Bridwell, който през 1978 год. излиза на върха на Cerro Torre по Североизточният гребен. Той е бил принуден на последното въже да набива копърхедове. Този пасаж сега носи името на Bridwell и е категоризиран като А3. По време на своето изкачване Bridwell открива, че последната осигуровка на Maestri се намира много по-ниско от връхният купол. Въпреки своите добри намерения Maestri накрая сам дискредитира своето изкачване по Североизточният гребен ...

Марк Синот, който интервюира Cesare Maestri през есента на 1998 год. бива шокиран от фразата: "... лично аз никога не съм стоял на върха на Cerro Torre". Това свое изкачване Maestri е адресувал за изкачването през 1971 год. Колкото до 1959 год., той казва: "Да, аз бях на върха през 1959 год. или в крайна сметка на това място, което ние считахме за върха. Времето беше лошо ..."

Марк Синот е редактор в списание "Climbing" и през 1998 год той изкачва "Компресор". Гигантската ледена шапка на връхната гъба той не успява да премине и по този начин да се изкачи на самият връх на Cerro Torre.

Историята на Cerro Torre е пълна с трагедията на несбъднатите надежди. Алпинистите правят по 15-19 експедиции в опит да се изкачат на върха, но традиционно бурното време на "ревящите четиридесет", кара мнозина да се връщат на няколко десетки метра от него ... До сегашният момент на Cerro Torre има само три маршрута: Маршрутът "Компресор" по Североизточният гребен,маршрута на Ферари по Западната стена (1974 год.) и "Дяволската диретисима" по Северната стена (Силво Каро,1986 год.). Повторени са само маршрутът на Ферари и "Компресор".


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1733 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Първото изкачване на Стената Mahayana
Ala Daglar - Турция
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Великото приключение
Руският Трол
Трима софиянци превзеха биг уол Ел Капитан в Йосемити
Маршрутът на Jean Christophe Lafaille
Разговор с Алекс Хонълд за соло изкачването на El Sendero Luminoso + Видео
Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и спорове
Първо зимно изкачване на Серо Торе


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap