Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Крис Шарма - First Round, First MinuteBjörn Pohl  |  Редактирана на 05/05/2011


На 19 април 2011, Крис Шарма направи първото изкачване на може би най-известния неизкачен спортен маршрут в историята: First round, first minute стръмна линия с лоши шипки за хватки в сектор Laboratory на Margalef. Да се каже, че изкачването е било борба би било омаловажаване на обстоятелствата. Крис пада на последното трудно движение повече от 50 пъти и дори успява да падне веднъж след като преминава трудната част от изкачването. Въпреки че Крис не е дал още категория на маршрута, спокойно може да се каже, че това е 10-тото му първо изкачване на 9а+ и по-трудна категория.

Попитах Крис, който стана на 30 на 23 април, няколко въпроса за това как се чувства след това изкачване и какво значи то за него.
[i:5dbda249]Крис Шарма на First round, first minute

Снимка: Pete O'Donovan[/i:5dbda249]


[b:5dbda249]Преди всичко, бих искал да засвидетелствам уважението си към теб, за това че успя да изкачиш този маршрут след толкова дълго време и за това че беше болезнено близо до това да го изкачиш толкова много пъти! Можеш ли реално да се насладиш на чувството от успеха или по-скоро това за теб е облекчение?[/b:5dbda249]

Мерси човек, наистина се радвам най-накрая да го изкача след толкова много време и толкова много опити. Всъщност изкачването на този маршрут за мен е може би най-възнаграждаващото ми изкачване. Най-често тези големи проекти са доста празни след толкова много очакване. С First round обаче преминах през толкова много различни фази:

Толкова бях вдъхновен след като сложих болтовете по маршрута и започнах да работя по него, вълнението кога усетих, че се доближавам до изкачването, после безсилието и поражението след като мина година и половина в падане на последното движение.

Когато най-сетне успях, не го очаквах, бях го оставил зад себе си по определен начин и беше блажен момент, в който най-сетне нещата да си дойдат по местата и да се преборя с вътрешния си демон.


[b:5dbda249]Беше ли това изкачване нещо, което трябваше да направиш, за да продължиш към следващото нещо по пътя си, каквото и то да бъде? Имаш ли идея какво е следващото нещо, с което ще бориш?[/b:5dbda249]

За мен беше определено важно за личния ми напредък. Винаги съм бил доста позитивно настроен и съм вярвал, че харесаш ли си нещо, ако положиш достатъчно усилия ще го постигнеш. First Round наистина ме изпита и ме накара да не насилвам нещата. Понякога напредъка значи да се научиш как да се откажеш, да продължиш напред и да се справиш с факта, че може би никога няма да изкачиш маршрута и това е ОК. Но той все още беше голям трън в петата ми. Беше трудно да продължа напред след като съм оставил такава недовършена работа.

До колкото става дума за следващото нещо, ще видим. Разбира се винаги ще има трудни и по-трудни маршрути, но в крайна сметка не съм сигурен че това реално е смисъла. Не че знам всъщност какъв е точно смисъла, но First Round наистина ме смири и ме накара доста да размишлявам.


[b:5dbda249]Какво е най-важното нещо, което си научил от този процес/изживяване? Би ли направил нещо по различен начин, ако знаеше това, което знаеш сега?[/b:5dbda249]

Само да останеш позитивно настроен, да не се отказваш и да не се пробваш да насилиш нещата. Мисля, че успях да остана толкова надъхан, толкова дълго време, единствено защото следвах интуицията си и останах верен на това, което ме мотивира. Катеренето е нещо, което трябва да доставя удоволствие, за да успеем. Лесно е да се забъркаш във вътрешни и външни очаквания и наистина да се отклониш от причината, поради която всъщност правим тази работа с дращенето нагоре по скалните стени. Нищо от това не ни помага и мисля, че това е урок как да не се превъзнасяме и да останем верни на причината, поради която започнахме в началото да катерим, това е най-забавното нещо и най-хубавото чувство, да постигнеш нещо което си смятал, че е над възможностите си.


[b:5dbda249]Мислиш ли че можеш да осъзнаеш колко значиш и си значил през годините за катеренето като спорт от гледна точка на вдъхновение, развитие и т.н. ?[/b:5dbda249]

Катеренето е било толкова важна част от живота ми! Чувствам се много, много благодарен на хората, местата, маршрутите и възможностите, с който съм влизал в контакт през годините. Настина е възнаграждаващо да зная, че други са вдъхновени от моето катерене.


[b:5dbda249]Въобще някога уморяващ ли се да бъдеш Крис Шарма?[/b:5dbda249]

Само, когато Дайла ми крещи да си прибера мръсната купчина дрехи :)

[i:5dbda249]Пет минутния клип показва как той прави опити да изкатери маршрута миналата година.[/i:5dbda249]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 258 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Обща тренировъчна система
Тренировка на кампус борд
Катеренето е в ума
Система за самооценка на личните качества
Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метра
Интервю с Ашима Шираиши
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Спортно катерене - Онсайтът
Climbing in Meteora


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap