Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Даниел Уудс – La Force TranquilleCaroline Treadway  |  Редактирана на 27/04/2011
[i:e39fcffd]Даниел Уудс [/i:e39fcffd]


Всеки половин час, Даниел Уудс се измъква, за да почисти хватките на своя проект, ивица груб, черен пясъчник в Зона 51 в Joe’s Valley, Юта. Даниел оглежда маршрута в уединеност с монашеско търпение, представяйки си наум как всеки пръст ще обхване, напечените от слънцето, дебели колкото котешки мустак хватки.

„Обичам тази част” – казва той тихо – „изчакването слънцето да се скрие”. Той се усмихва, загрява на Black Lung (V13), после пази годеницата си, Кортни Сандърс на Big Boy (V7).

След като пада при излизането на един свой проект в Национален Парк Скалистите Планини, Даниел е избягал в Юта да си събере мислите си и да катери за забавление, техника, която е използвал преди това, за да изкачи някои от най-трудните в света маршрути. Да си вземеш почивка и после да се върнеш да размажеш маршрута.

На 21 години, Даниел Уудс е сред най-силните болдър катерачи в света. Само тази година (2010), със запазения си гимнастически стил, той спечели ABS Nationals, Световния Шампионат по болдър катерене във Вейл, Колорадо и UBS summer pro comp; той издигна катеренето в Америка на ново ниво с The Game (V16), най-трудния болдър маршрут на континента; прекара времето в разработване на доста нови маршрути с Дейв Граам в Линкълн Лейк, Колорадо; и сложи точка с второто изкачване на Jaws II, маршрут в Ръмни, Ню Хемпшайър с категория 5.15а.

„Предполагам че наистина беше успешна година” – казва Даниел. „Когато бях по-млад, катерих само, за да катеря. Но сега всичко е по-ясно. Знам какво искам, и знам как да го постигна: да бъда най-добрия, който мога да бъда, най-добрия сам по себе си не в сравнение с други хора.”

Въпреки, че стана известен в млада възраст и поддържа славата си оттогава, Даниел никога не се хвали с поставящите нови граници изкачвания или с подлудяващите тълпата представяния, които сякаш противоречат на неговата тиха и почти пасивна личност. Но той сам признава, че не винаги е лесно да останеш скромен. На състезанието UBS Nor’easter през септември, Даниел доминира в квалификациите. Той беше фаворита на публиката, и практически се очакваше да спечели. „Почувствах се на върха на света, и го възприех прекалено навътре,” – казва той. Той отишъл на финала чувствайки се преуверен и притеснен – нещо рядко за Даниел- и заел разочароващото пето място. ”Това ме накара да осъзная, ‘Виж Даниел, направил си готини работи, но много катерачи са направили готини работи, ако не и по-готини.’ ”

Както повечето изключителни атлети, Даниел започва от малък. Той и баща му, Стийв, открили скалното катерене докато били на къмпинг екскурзия наблизо до техния дом извън района на Далас. Стийв бил на 31, Даниел на 5. Двамата моментално се пристрастили. Но понеже Далас не е точно катерачна мека – най-близката изкуствена стена е на час път, а най-близките скали на два или три – дуото баща и син импровизирали с катерене в квартала.

„Бяхме горе долу като катерачни наркомани,” – казва Стийв. „Ние отивахме в началното училище и се катерихме по катерушките – това ни беше тренировката. Нашата къща близнак беше с неизмазани тухли, и след работа се катерихме по тях.”

Катеренето бързо станало повече от здравословна страст за семейство Уудс. Това променило живота им, отделяйки ги от църквата им – супер стриктна християнска секта, която проповядвала че Дядо Мраз е дявола – и отворила очите им за един широк, по-толерантен свят. „ Ако те насилват да повярваш в нещо, ще го мразиш,” – казва Даниел. „Мразех църквата, но там се събирахме цялото семейство заедно, което беше супер.”

След екскурзия за катерене и ходене със снегоходки до Колорадо с брат си, Стийв убедил семейството си да се преместят, една лесна сделка. През 1997, те се преместили в Лонгмънт, станали членове на Boulder Rock Club (BRC), и Даниел започнал да тренира с детския отбор. В този момент, катеренето напълно заместило църквата, като дейност, която семейство Уудс практикувала. „Катеренето отвори за нас един разнообразен свят,” – казва Каръл Уудс, майката на Даниел. „ Наистина е готино да си изложен на влиянието на други култури.”

В Лонгмънт, Каръл и Стийв обучавали вкъщи Даниел опитвайки се по този начин да насърчат вродената му независимост и интелигентност. „Той до голяма степен се самообучаваше,” – казва Каръл. И с необичайно гъвкавия си график, семейство Уудс можели да катерят заедно и да пътуват до далечни местности, давайки на Даниел редки възможности да следва това, което го влече. „Искахме да изложим Даниел на въздействието на неща извън неговата малка кутийка,” – казва майка му.

За разлика от много деца, Даниел никога не е мечтаел да стане полицай, пожарникар или астронавт. „Странно ми е като се замисля за това сега” – казва той. „Бях на пет и исках да катеря скали.” Без да осъзнава семейство Уудс отглеждало звезда, свиреп състезател с почти фото-графическо умение да запаметява серии движения, и страст, която едва е проблеснала през 16 години отдаденост на спорта.

„Никога не предполагаш, че детето ти ще постигне нещо подобно,” – казва Каръл. „Никой не се събужда с бебе в ръцете си и с мисълта, че един ден то ще стане катерач от световна класа. Това дори не ми е хрумвало като идея. Единственото, което знаех е, че имам едно прекрасно дете.”

Даниел още си спомня всички движения на първия си спортен маршрут, който е водил, Red Dog (5.9) в Шелф Роуд, Колорадо. Той бил на осем години.”Бях ужасен” – казва той. „Аз го минах на установка пет пъти, водих го на установка, и после го водих реално. Носих каска и всичко останало. Но предвкусих прилива на адреналин.”
[i:e39fcffd]Даниел се хвърля за последното движение на последния му проект в Национален Парк Скалистите Планини. Уудс го нарича Hipnotized Minds и казва, че е втория по трудност маршрут, който досега е изкачил [/i:e39fcffd]


Въпреки че има страх от височини, Даниел се научил още на малки години да се концентрира под напрежение и развил умствена коравина, която ще го отличи като топ състезател. Дори когато бил на 10, Даниел играел, за да победи, въпреки че се борел да задържи състезателната си натура под хладнокръвна черупка.

„В главата си съм състезателно настроен, моето вътрешно аз, но не го показвам.”- казва той. „Но дълбоко в себе си, не се боря за второ място, боря се да съм първи. За това се състезавам.”

Даниел предвкусил загубата за първи път, когато бил на 12 – спомен, от който още го наболява от време навреме. След спечелването на няколко национални състезания и трениране усилено с месеци, той се подхлъзнал на стъпка от нисък траверс на маршрут от финалите, само на няколко движения след началото. Той бил смазан. Плакал, и за първи път в живота си се ядосал на катеренето. ”Не беше свикнал да не печели,” – казвал Каръл. „На път към вкъщи му казах, ‘Ти не си се провалил. Даде най-доброто от себе си, и само това е от значение. Не се отказвай само защото не спечели.’”

Решен повече да не се подхлъзва, Даниел се завърнал в залата и прекарал часове всеки ден с цел да подобри стъпването си. „Това ме научи, че понякога ще се подхлъзнеш и няма да си първи, и това ме мотивира.” – казва Даниел. Умението да преобразуваш провала във вдъхновение и да се издигнеш над разочарованието е ключово за да успееш – а също така е ключово и за да имаш лек подход към катеренето.

Във BRC треньорите му повлияват в силно позитивна посока, и като атлет и лично. Джими Редо и Джъстен Сджонг, който са тренирали дузина топ атлети през годините, те казват че се опитват да наблегнат върху значимостта на това да си добър човек, не само добър катерач, нещо което Даниел възприел.

„Няма значение дали катериш 5.14 ако си задник,” – казва Редо. „Не спасяваме животи тук – катерим скали, и винаги има някой по-добър от теб. Мисля че сме се внушили това на нашите деца, и Даниел е олицетворение на това. Той е израсна по начин, от който сме горди.”
[i:e39fcffd]Уудс на ABS Nationals в Sportrock gym, Александрия, Верджиния[/i:e39fcffd]


Според Редо, младия Даниел е показвал обещания за величие – но не постоянно. „Беше типичното недорасло малко хлапе – беше супер зле с работата с краката,” – казва Редо, спомняйки си пътуване до Рифъл, когато предизвикали Даниел да изяде цяла купа със спагети, той започнал да се смее, и всичко му излязло през носа. Но когато Даниел изкачил The 7 P.M. Show (първото му 5.14а) , прочутия маршрут за доказване на яките катерачи в Ръфъл, на 13 години, Редо бил впечатлен.

В Болдър Даниел бил заобиколен от легендарни катерачи – Стийв Хонг, Лин Хил и Дидие Работу – което въздържало егото му. „ Той беше малка рибка в голямо езеро,” – казва Редо. „Сега той е голямата риба, но никой от нас не го е страх да свали от високото, ако се прави на велик.”

Даниел казва, че Редо и Сджонг са го накарали да заобича катеренето, но Работу – прочут френски катерач от 80-те – бил човека, който най-много го мотивирал да се дава всичко от себе си. Жената на Работу, четири пъти световната шампионка Робин Ербесфилд – Работу, казва – „ Има една френска фраза, която Дидие използва, за да опише Даниел : la force tranquille. Тихата мощ. Той е тази тиха, невероятна топка от сила. Когато той говори, наистина искаш да се заслушаш. И си мисля, че тепърва започва с катеренето.”

Живота на Даниел се променил отново, когато се запознал с идолите си Дейв Граам и Крис Шарма, на Petzl RocTrip 2006 в Канада. Пораствайки Даниел мечтал да катери с тях. „Виждах постери с Дейв и Шарма и си виках, „Уау, това е толкова яко, те катерят DreamTime, това е нещо е невъзможно за катерене!” На края на пътешествието той бил изумен, когато Граам го поканил да дойде да катерят в Европа.

„Беше все едно да си скейтър и Тони Хоук да дойде и да ти каже, „Пич искаш ли да дойдеш у нас и да караш с мен няколко месеца?” Той казва, че има в предвид това, когато се срещне с млади фенове катерачи, тези дни. „Може би в един момент ще има някое хлапе, което ще си вика, „Искам да пътувам с Даниел.” и вероятно ще свърши с това че ще пътуваме заедно.”
[i:e39fcffd]Уудс смазва третия маршрут на финалите на ABS Nationals през февруари 2010[/i:e39fcffd]


Надъхаността на Граам и Шарма вдъхновила Даниел да възприеме катеренето по-сериозно. И когато завършил основното училище на 17, приел офертата на Граам и се запътил към Европа да катерят заедно за една година, вместо да влезе в колеж. За късмет, родителите му били доста възприемчиви. „Ако ми бяха казали да спра да катеря и да отида да уча, щях да си мразя живота,” – казва Даниел. „А те са за това живота ти да е изпълнен със страст, а не да е скучен”.

Каръл и Стийв казали на Даниел, че ако може да си изкарва прехраната като професионален катерач, трябва да се пробва. „В нашето общество има много напрежение, относно това да отидеш в колеж,” – казва Стийв. „ако не отидеш, не си успял, нали? Но как можеш да кажеш че Даниел не е преуспял? Прави това, което обича, и успява да си изкара прехраната”. Даниел казва че в един момент ще влезе в колеж и ще учи журналистика или чужди езици, но не в скоро време.

Катерейки в Европа, Даниел попаднал на нови култури, опитал различна храна, и по запомнил някоя друга дума от чужди езици. Научил се как да пътува, как да си преценява парите, и да катери в разнообразие от различни стилове и места. В този момент идеята да бъде професионален катерач се загнездила в главата му, и Даниел започнал да вижда катеренето не само като негова страст, но и като кариера.

„Ако си мързелив, няма да постигнеш нищо в живота си,” – казва той. „Ако си запален и се откажеш от всичко останало, за да следващ страстта си, най-вероятно ще станеш най-добрия в това нещо. Доста е просто.”

Отдадеността на Даниел му се е отплатила с катерачно резюме, което е както обширно така и впечатляващо. Той е отметнал 70 V13-ки, повече от 30 V14-ки, и няколко V15-ки, голяма част от които са първи и втори изкачвания. И въпреки, че вече е оставил следа в катерачния свят, това лято той научил изкуството на развиване на някоя област от Дейв Граам.

Катерачите и преди са посещавали зоната покрай пътя на Линкълн Лейк на Mt.Еванс, 4 340 метра висок връх на запад от Денвър, но основно Граам и Даниел трансформират стръмната каменна джунгла на високия алпийски склон в катерачна зона от световна класа, пълна с болдър проблеми от всякакви категории. „Дейв вижда тези линии в скалата, които се научих да си представям това лято.” – казва Даниел -”Той е най-страстния катерач, който съм виждал.”

В началото, Даниел бил по-надъхан да катери повече отколкото да прави нови болдър проблеми, процес, който изисква дни тежък труд, без да се гарантира че ще направиш пълен маршрут. Повече от един път, на Граам му отнемало седмица да намери проект, да го почисти, да изчисти мястото за приземяване, само за да Даниел да направи първото изкачване. „Дейв наистина откри всички болдър проблеми, които изкачих,” – казва Даниел. „Той можеше просто да каже, Даниел, това са затворени проекти; не може да ги пипаш.”

И двамата, Даниел и Граам са силно против red-tagging-а (маркирането на маршрута като забранен за катерене от други катерачи), и споделят идеята, че да забраниш катерят проектите ти забавя развитието на района и поражда негативност. „Даниел е най-запаления катерач, който познавам – защо да го спирам да проявява страстта си?” – казва Граам. Това лято, заразното желание на Граам да доразвие Линкълн Лейк, като сподели проектите си, се отразило силно на Даниел.

„Не можеш да бъдеш егоист, да затвориш проектите си, и да направиш първите изкачвания, да си запишеш една хубава V15, но по този начин няма да развиеш катеренето като цяло.” – казва Даниел. „А може и да си отворен и да кажеш, Пич, ела пробвай моя проект, и по-този начин да развием зоната много по-бързо. Това е по-добре за всички.”

Двамата се мотивирали един друг да направят поне 15 проблема от V13 до V15, включително Warrior Up, Let the Right One in, Evil Backwards, Stuntin’ Season, The Great War for Civilization, и The Exfoliator като това са само част от тях. Когато краткия алпийски сезон завършил в Линкълн Лейк там имало най-голямата концентрация на трудни болдър проблеми в щатите.
[i:e39fcffd]Уудс докато работи по проект в Зона 51 при последното му пътуване до Joe’s Valley[/i:e39fcffd]


Сега Даниел казва че е по-мотивиран да прави първи изкачвания и да развива нови зони, отколкото да катери съществуващи болдър проблеми. „Искам да развивам скалното катерене, да го направя по-популярно.”- казва той. „И единствения начин е да се намерят нови области за катерене и да се мотивират хората да пътуват и да катерят.”

Новите проблеми изискват категории, често момент, който много професионални катерачи избягват. Но Даниел не го е страх да си даде мнението и да раздразни някой друг. „Когато сложиш категория на нещо, веднага знаеш че хората ще говорят за теб повече негативно отколкото позитивно.” – казва Даниел. „Става така, че все едно „Кой ти дава правото да кажеш че това е най-трудния болдър на света?” За Даниел, всичко се базира на опита, и той има повече опит, на който да се уповава от повечето хора. Преди да даде на нещо категория V15, той внимателно премисля всяко V14, което е изкачил, опитвайки се да прецени маршрута като цяло, а не като отделни движения.

През началото на 2010, Даниел почти изкачил един негов проект в Болдър Кениън, който си бил харесал от години. Объркан, той отишъл до Hueco Tanks за малко умствено освежаване. Там той си вдигнал увереността и подобрил формата си, които му били нужни, за да изкачи проекта си в Болдър. Той повторил някой трудни болдър проблеми и направил третото изкачване на Terremer(V15), и точно до него маршрута с малки люспи Terre de Sienna(V14) и Diaphanous Sea (V12) направен от Фред Никол през 2005.

Няколко дни по-късно, Даниел се върнал в Болдър изкачил проекта си и го нарекъл The Game. Той дал на неизкачения дотогава проблем категория V16, първия с такава категория в Северна Америка.
[i:e39fcffd]Уудс докато работи по проект в Зона 51 при последното му пътуване до Joe’s Valley[/i:e39fcffd]


В началото на 2009, Кортни Сандърс, катерачка от Тенеси, пратила на Даниел съобщение през Facebook: “Е как е да катериш на гранит?” – Даниел отговорил – „Ти трябва да знаеш, ти си от Юга.” След месец пускане на съобщения и чатене, Даниел най-сетне й се обадил. Няколко седмици след това той отлетял на юг, двамата отишли да катерят заедно и започнали да ходят на срещи.

По миналия февруари, Даниел предложил брак на Кортни след като спечелил ABS Nationals. Двамата веднага отлетели към вкъщи, купили пръстен – едно каратов диамант, който тя носи на верижка около врата си – и Даниел се обадил на нейните родители. Те не са определили дата още, но са избрали мястото: the Lily Bluffs, в Обед, Тенеси. Това е първото място, на което двамата са катерили заедно – и където Даниел направил второто изкачване на маршрута на Джеймс Литц Chinese Arithmetic (V13/V14).

Кортни и Даниел са неделимите противоположности. Тя е уверена, отворена и разговорлива. Той е тих, резервиран и добър слушател. Заедно те тренират, пътуват, катерят и споделят апартамент в центъра на Болдър. През последната година, Кортни е напреднала от мъчителни изкачвания на V2-ки до изкачвания на V8-ци само след няколко опита. Тя е пътувала по света с Даниел и казва, че той я е направил по-добър човек. Те се мотивират един друг, понякога тренирайки по пет часа на ден в залата.

Даниел казва че Кортни му вдъхва увереност и му дава причина да катери различна от собствената му вътрешна мотивация.

Въпреки умението на Даниел да катери под напрежение, понякога най-добрите му дни идват, когато няма никакво напрежение. Като например Jaws II. Към края на септември миналата година, Даниел и Кортни изпуснали самолета си за Южния Бряг за Nor’easter. След като изхарчили общо 300 долара за такси за смяна на полета, те пристигнали в Манчестър, Ню Хемпшайър посред нощ, само, за да установят че лимита на кредитната карта на Даниел е достигнат, и не могат да наемат кола с дебитна карта. След двучасово пътуване с такси струващо 200 долара, най-накрая пристигнали в Nor’easter, където Даниел смазал конкуренцията. Те успели да наемат кола, отишли до Ръмни, така че Даниел да поработи върху Jaws II, и в края на деня открили, че били им били вдигнали колата, докато катерели.

Следващия ден бил единствения шанс на Даниел да изкачи маршрута – те летели обратно към Болдър на следващата сутрин. Но на път за Ръмни спукали гума. „Това премахна напрежението,” – казва Даниел. „Въобще не мислех, че ще стигнем, за да катерим, така че само се засмях за случилото се.”

Неочаквано, но те стигнали до Ръмни, и Даниел изкачил Jaws II при първия си опит за деня, без да загрява, правейки второто изкачване на стоящия неповторен от никой от доста време 5.15а маршрут. ”Понякога трябва да си починеш и да се върнеш на свежа глава – да потренираш в залата, да катериш на различно място и ли да израстнеш като човек,”-казва той. „Винаги ми е харесвала тази черта на катеренето – цялото завръщане към нещо, върху което преди си работил.”

Точно заради това Даниел е в Joe’s Valley – да си освежи главата. Предния ден, той паднал на излизането на нова линия с малки хватки в Национален Парк Скалистите Планини, десния Veritas проект, плъзвайки се както го нарекъл той „V4 движение”. Сега той е дошъл в Юта да се поотпусне и да катери с приятели и своята годеница. Когато слънцето най-сетне се скрива зад каменистото плато заобикалящо Зона 51, Даниел атакува своя проект. Той е чакал с часове. Но топлия, слънчев, безветрен ден е направил хватките мазни и горещи. Той не успява да го изкачи. ”Той е разсеян” – казва Кортни. „Мисли си само за десния маршрутVeritas, сигурна съм.”

Два дни по-късно, Даниел се завръща в Националния Парк Скалистите Планини. Ветровито и студено е – перфектни условия. „Усещам че всичко е наред,” – казва той, докато плясва ръцете и изпраща облаци от магнезий в алпийския въздух.
[i:e39fcffd]Уудс изглежда под контрол на Hipnotized Minds(V15), до скоро познат като десния Veritas проект в Национален Парк Скалистите Планини[/i:e39fcffd]


Загрява на движенията в ниското и се пуска, ръцете му треперят а лицето му е бледо. „Чувствам се ужасно,” - казва той, седейки на краш пада под маршрута. „И знам че това ми е последния шанс. Или сега или никога.” Тази нощ прогнозата за времето е за сняг, и след няколко дни Даниел ще замине на Petzl RocTrip в Мексико. Отхапва си от един геврек и почива за няколко минути. После изкачва маршрута.

„Да! Направих го!” – казва той напълно спокойно, на върха на болдъра, изглеждаш облекчен. „Имах чувството че ще повърна на всяко движение – никога преди не съм се чувствал така. Бях толкова нервен.” Даниел определя категорията на маршрута като V15, като казва че това е втория по-трудност маршрут, който е изкачил до момента.

Когато сме обратно при колата, го питам, дали очаква да изкачи още много V15-ки и V16-ки. „Това е планът,” – казва той, докато златните му очи проблясват. „Но наистина искам да започна да катеря спортно.”


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 216 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Боулдър:
Спотинг или пазене при катерене на болдъри
Тренировка за боулдър
Пол Робинсън шурмува Европа
Бели Искър - боулдъри
Боулдър за начинаещи - Как да започнем ?
Как да си направим капус борд
Динамичното движение
Боулдър категоризации
Писмо от Георги Танев
Произход на болдър катеренето - част 1


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap