Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Грижа за ръцетеJamie Maddison  |  Редактирана на 16/04/2011


От пръв поглед катеренето има вид на много проста работа – дърпаш се по хватките отдолу до горе и това е – но едва след период на по-сериозно запознаване със спорта разбирате, че има много начини посредством които можете да свалите някой изкачвания, който са на границата на възможностите ви до по поносимо ниво. Един такъв трик е грижата за ръцете ви, което въпреки че звучи като женска работа в доминиран от мъжествеността спорт, е съществено важна подробност ако искате да катерите яко за няколко поредни дни. Така че да си дойдем на думата, ето ги и препоръките за запазване на върховете на пръстите ви:


[b:65565992]Срязани връхчета на пръстите[/b:65565992]

Когато катерите, особено в случаите, когато катерите на по остри скали, кожата на върховете на пръстите ви се износва. Това е просто заключение, което обаче е почти забравено от голям брой хора. В малки граници, кожата може да регенерира доста бързо без наранявания, но ако катерите продължително или интензивно връхчетата на пръстите ви непременно ще се износят, ще порозовеят ще се изгладят, и дори може да се сцепят. За да зараснат тези малки ранички ще са нужни дни, те са също така болезнени (което дори ви разсейва ако се пробвате да катерите с тях) и в един момент ще намалите триенето на хватките като ги окървавите! Най-добрия съвет за справяне с тези малки гадчета е да използвате наблюдателността и самоконтрола си: да знаете кога ръцете ви са на границата и въобще да спрете да катерите когато се доближавате до срязването на някое от връхчетата на пръстите ви. Ако срежете върха на някой от пръстите си, намотайте го лейкопласт веднага и почистете раната възможно най-скоро след това. Гледайте да не катерите докато не е зараснало напълно, или ако не можете да устоите катерете с сериозно бинтована с лейкопласт раничка за да не се отвори тя още повече.


[b:65565992]Flappers[/b:65565992]

Другата основна причина за изтормозване на ръцете на катерачите са така наречените flapper-и. Под flapper най-често се разбира голямо парче кожа, което е разкъсано от някоя от ръцете ви от някоя остра хватка. Можете да ги получите на различни места в зависимост от спецификата на маршрута, който катерите, но е най-вероятно да се получат в местата където имате мазоли. Мазолите от катерене се получават от многократното триене на кожата в скалите, което води до натрупване на мъртви кожни клетки в контактните точки. С нарастването на мазолите с времето, те започват да изпъкват повече спрямо останалата част от дланта, което увеличава вероятността те да се закачат по ръбчетата на хватките. Ако вложите прекалено много сила на грешното място, да кажем при някое динамично движение, целия мазол може да бъде срязан и да стане кървава баня. За да не ви се случи такава плашеща случка, е препоръчително да изпилите с пиличка за нокти или шкурка мазолите си, така че отново да се сливат с останалата част от дланта ви. Разбира се ако случайно си направите flapper (на всеки се случва в един или друг момент) бинтовайте с лейкопласт стегнато, и го почистете старателно когато се върнете в къщи.
[i:65565992]Jamie Maddison на Heir Encore в Bas Cuvier. Динамични болдър проблеми като този най-често може да доведат до flapper-и ако хванете хватките неправилно.

Снимка: Mike Thomas[/i:65565992]


[b:65565992]Тактическа оценка на времето, с което разполагате[/b:65565992]

Добре е да знаете предварително с какви хватки ще се сблъскате на мястото където мислите да ходите през следващите няколко дни, защото това може да ви даде идея до каква степен можете да товарите ръцете си. Например, ако отивате някъде за седмица да катерите по супер малки хватки, не е мъдро да катерите толкова яко че да срежете някое от връхчетата на пръстите ви първия ден, защото в следващите дни това ще ви пречи да катерите на 100 процента. Ако обаче, сте за последен ден в късния следобед някъде навън и на всяка цена искате да изкачите проекта си, си струва да понатоварите малко повече от нормално пръстите ви. Дори и да си разкървавите ръцете, все пак струва си да го отметнете от списъка, нали ?


[b:65565992]Познавайте отделните видове скали[/b:65565992]

Също така е добре да имате идея на какъв вид скала ще катерите. Ако например знаете че отивате да катерите варовикови болдъри, ще имате възможност да направите няколко интензивни серии катерене без това да се отрази силно на състоянието на връхчетата на пръстите ви. Ако обаче за уикенда отивате да катерите гранит с по-остри хватки, трябва да използвате по-внимателен и обмислен подход. В случая е препоръчително да се пробвате на няколко маршрутчета, да не задълбавате на определен маршрут, и да се опитвате да катерите възможно най-статично. Бъдете наясно, че да катерите както сте свикнали в залата, където хватките колкото и да са остри са все пак по-обли от тези на скалите, където можете на определени места дори и след няколко статични хващания на някое ръбче да пробиете кожата си.


[b:65565992]Магнезий[/b:65565992]

Магнезиев Карбонат, MgCO3, или с други думи катерачния магнезий, използван широко докато се катери, без съмнение е помогнал на скалните катерачи да достигнат до сегашния безспорен напредък в физическата трудност на маршрутите. Въпреки че помага, магнезия може да причини възпаление на кожата на някои хора, особено ако е смесен със съставка за бързо засъхване, като Metolius SuperChalk.
Следователно ако установите, че сте податливи на такива възпаления на кожата, да отмиете магнезия хубаво веднага щом свършите с катеренето и да овлажните ръцете си с някакво кремче ако ръцете са ви прекалено сухи. Ако продължите да имате това неудобство е хубаво да пробвате друга марка магнезий, в която няма съставка за бързо засъхване.
[i:65565992] Силно намазани с магнезий ръце, порязани яко след катерене по груб гранит: най-големия кошмар на ръцете ви! Били са нужни няколко дни за възстановяване от раните от това катерене.

Снимка : Chris Barr[/i:65565992]


[b:65565992]Груба скала = железни връхчета на пръстите[/b:65565992]

Ако катерите навън често тогава ръцете ви ще се адаптират към натоварването на което ги подлагат грубите скали, и връхчетата ви ще се възстановяват много по-бързо отколкото, ако катерите само в залата или на трейнинг борд. Ако мислите да направите по-дълго пътуване за катерене и обмисляте как да тренирате: не катерете само в залата, включете и катерене на скали, ако е възможно. Иначе пръстите ви няма да са в състояние да се възползват от придобитата ви от тренировките сила.


[b:65565992]Спомагателни продукти[/b:65565992]

В крайна сметка, колкото и женствено да звучи, има няколко полезни неща, които можете да си купите за да поддържате пръстите и ръцете си във възможно най-добро състояние. Ето и списъка с някои от най-полезните продукти:

Катерачен мехлем – Много по-силен от средностатистическия овлажнител, катерачните мехлеми са страхотно средство спомагащо за бързото възстановяване на връхчетата на пръстите. Някои от популярните такива са Climb-On, Sypeland и Tip Juice. За съжаление в България поради факта че практически няма специализирани катерачни магазини, ще трябва да си поръчате от чужбина. Те може да са леко скъпи, но си струват цената, когато катерите някъде дълъг период от време.

Пиличка за нокти/ Шкурка – за изпилване на мазолите.

Ножичка за нокти или нокторезачки – Полезни за поддържане на ноктите ви във добра форма ( все пак най-гадния звук е от стърженето от ноктите на някой по скалата) а също така и стават да срежете прецизно някой flapper, който получите, все пак късането на кожа с дърпане само ще уголеми раничката.

Лейкопласт или катерачен лейкопласт – Едно от най-полезните неща за катерача, помага да не скъсате някое сухожилие и да предпази износените връхчета на пръстите от срязване.
[i:65565992]Здравата кожа значи, повече катерене, което доставя повече удоволствие! Chris Barr продължава да катери по Gargantoit въпреки че катери от няколко дни.

Снимка: Jamie Maddison[/i:65565992]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1056 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 19/04/2011 от borko13 Коментирайте
Което си е вярно си е вярно. След няколко скъсани мазола и протрити върхове на пръсти и аз взех да ползвам пилички и кремчета:)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Неправоспособни водачи
Игра на цифри
Стотици планинари изкачиха Алпите за една епична фотосесия
The Great Ascents - Climbing's top achievements of the century
Май шуробаджинащината е все още на мода във ФБАК
Едно изкачване на връх Вихрен през зимата на 2005 година
Историята на женския алпинизъм
Категория на трудност - Част І
Пакистан: един рай за планинарите
Елбрус – по високо от човеците


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap