Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Грижа за ръцетеJamie Maddison  |  Редактирана на 16/04/2011


От пръв поглед катеренето има вид на много проста работа – дърпаш се по хватките отдолу до горе и това е – но едва след период на по-сериозно запознаване със спорта разбирате, че има много начини посредством които можете да свалите някой изкачвания, който са на границата на възможностите ви до по поносимо ниво. Един такъв трик е грижата за ръцете ви, което въпреки че звучи като женска работа в доминиран от мъжествеността спорт, е съществено важна подробност ако искате да катерите яко за няколко поредни дни. Така че да си дойдем на думата, ето ги и препоръките за запазване на върховете на пръстите ви:


[b:65565992]Срязани връхчета на пръстите[/b:65565992]

Когато катерите, особено в случаите, когато катерите на по остри скали, кожата на върховете на пръстите ви се износва. Това е просто заключение, което обаче е почти забравено от голям брой хора. В малки граници, кожата може да регенерира доста бързо без наранявания, но ако катерите продължително или интензивно връхчетата на пръстите ви непременно ще се износят, ще порозовеят ще се изгладят, и дори може да се сцепят. За да зараснат тези малки ранички ще са нужни дни, те са също така болезнени (което дори ви разсейва ако се пробвате да катерите с тях) и в един момент ще намалите триенето на хватките като ги окървавите! Най-добрия съвет за справяне с тези малки гадчета е да използвате наблюдателността и самоконтрола си: да знаете кога ръцете ви са на границата и въобще да спрете да катерите когато се доближавате до срязването на някое от връхчетата на пръстите ви. Ако срежете върха на някой от пръстите си, намотайте го лейкопласт веднага и почистете раната възможно най-скоро след това. Гледайте да не катерите докато не е зараснало напълно, или ако не можете да устоите катерете с сериозно бинтована с лейкопласт раничка за да не се отвори тя още повече.


[b:65565992]Flappers[/b:65565992]

Другата основна причина за изтормозване на ръцете на катерачите са така наречените flapper-и. Под flapper най-често се разбира голямо парче кожа, което е разкъсано от някоя от ръцете ви от някоя остра хватка. Можете да ги получите на различни места в зависимост от спецификата на маршрута, който катерите, но е най-вероятно да се получат в местата където имате мазоли. Мазолите от катерене се получават от многократното триене на кожата в скалите, което води до натрупване на мъртви кожни клетки в контактните точки. С нарастването на мазолите с времето, те започват да изпъкват повече спрямо останалата част от дланта, което увеличава вероятността те да се закачат по ръбчетата на хватките. Ако вложите прекалено много сила на грешното място, да кажем при някое динамично движение, целия мазол може да бъде срязан и да стане кървава баня. За да не ви се случи такава плашеща случка, е препоръчително да изпилите с пиличка за нокти или шкурка мазолите си, така че отново да се сливат с останалата част от дланта ви. Разбира се ако случайно си направите flapper (на всеки се случва в един или друг момент) бинтовайте с лейкопласт стегнато, и го почистете старателно когато се върнете в къщи.
[i:65565992]Jamie Maddison на Heir Encore в Bas Cuvier. Динамични болдър проблеми като този най-често може да доведат до flapper-и ако хванете хватките неправилно.

Снимка: Mike Thomas[/i:65565992]


[b:65565992]Тактическа оценка на времето, с което разполагате[/b:65565992]

Добре е да знаете предварително с какви хватки ще се сблъскате на мястото където мислите да ходите през следващите няколко дни, защото това може да ви даде идея до каква степен можете да товарите ръцете си. Например, ако отивате някъде за седмица да катерите по супер малки хватки, не е мъдро да катерите толкова яко че да срежете някое от връхчетата на пръстите ви първия ден, защото в следващите дни това ще ви пречи да катерите на 100 процента. Ако обаче, сте за последен ден в късния следобед някъде навън и на всяка цена искате да изкачите проекта си, си струва да понатоварите малко повече от нормално пръстите ви. Дори и да си разкървавите ръцете, все пак струва си да го отметнете от списъка, нали ?


[b:65565992]Познавайте отделните видове скали[/b:65565992]

Също така е добре да имате идея на какъв вид скала ще катерите. Ако например знаете че отивате да катерите варовикови болдъри, ще имате възможност да направите няколко интензивни серии катерене без това да се отрази силно на състоянието на връхчетата на пръстите ви. Ако обаче за уикенда отивате да катерите гранит с по-остри хватки, трябва да използвате по-внимателен и обмислен подход. В случая е препоръчително да се пробвате на няколко маршрутчета, да не задълбавате на определен маршрут, и да се опитвате да катерите възможно най-статично. Бъдете наясно, че да катерите както сте свикнали в залата, където хватките колкото и да са остри са все пак по-обли от тези на скалите, където можете на определени места дори и след няколко статични хващания на някое ръбче да пробиете кожата си.


[b:65565992]Магнезий[/b:65565992]

Магнезиев Карбонат, MgCO3, или с други думи катерачния магнезий, използван широко докато се катери, без съмнение е помогнал на скалните катерачи да достигнат до сегашния безспорен напредък в физическата трудност на маршрутите. Въпреки че помага, магнезия може да причини възпаление на кожата на някои хора, особено ако е смесен със съставка за бързо засъхване, като Metolius SuperChalk.
Следователно ако установите, че сте податливи на такива възпаления на кожата, да отмиете магнезия хубаво веднага щом свършите с катеренето и да овлажните ръцете си с някакво кремче ако ръцете са ви прекалено сухи. Ако продължите да имате това неудобство е хубаво да пробвате друга марка магнезий, в която няма съставка за бързо засъхване.
[i:65565992] Силно намазани с магнезий ръце, порязани яко след катерене по груб гранит: най-големия кошмар на ръцете ви! Били са нужни няколко дни за възстановяване от раните от това катерене.

Снимка : Chris Barr[/i:65565992]


[b:65565992]Груба скала = железни връхчета на пръстите[/b:65565992]

Ако катерите навън често тогава ръцете ви ще се адаптират към натоварването на което ги подлагат грубите скали, и връхчетата ви ще се възстановяват много по-бързо отколкото, ако катерите само в залата или на трейнинг борд. Ако мислите да направите по-дълго пътуване за катерене и обмисляте как да тренирате: не катерете само в залата, включете и катерене на скали, ако е възможно. Иначе пръстите ви няма да са в състояние да се възползват от придобитата ви от тренировките сила.


[b:65565992]Спомагателни продукти[/b:65565992]

В крайна сметка, колкото и женствено да звучи, има няколко полезни неща, които можете да си купите за да поддържате пръстите и ръцете си във възможно най-добро състояние. Ето и списъка с някои от най-полезните продукти:

Катерачен мехлем – Много по-силен от средностатистическия овлажнител, катерачните мехлеми са страхотно средство спомагащо за бързото възстановяване на връхчетата на пръстите. Някои от популярните такива са Climb-On, Sypeland и Tip Juice. За съжаление в България поради факта че практически няма специализирани катерачни магазини, ще трябва да си поръчате от чужбина. Те може да са леко скъпи, но си струват цената, когато катерите някъде дълъг период от време.

Пиличка за нокти/ Шкурка – за изпилване на мазолите.

Ножичка за нокти или нокторезачки – Полезни за поддържане на ноктите ви във добра форма ( все пак най-гадния звук е от стърженето от ноктите на някой по скалата) а също така и стават да срежете прецизно някой flapper, който получите, все пак късането на кожа с дърпане само ще уголеми раничката.

Лейкопласт или катерачен лейкопласт – Едно от най-полезните неща за катерача, помага да не скъсате някое сухожилие и да предпази износените връхчета на пръстите от срязване.
[i:65565992]Здравата кожа значи, повече катерене, което доставя повече удоволствие! Chris Barr продължава да катери по Gargantoit въпреки че катери от няколко дни.

Снимка: Jamie Maddison[/i:65565992]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1144 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ