Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скоростни серии: Част ІV – Ханс ФлорийнGwen Cameron, Alpinist Magazine  |  Редактирана на 03/04/2011
[i:500d9068]Ханс Флорийн се подготвя за скоростното изкачване на The Nose, El Capitan. Флорийн е държал рекорда 7 пъти и е изкачил маршрута 81 пъти.

Снимка: Paul Hara[/i:500d9068]


Тази седмица се срещнахме с Ханс Флорийн, ветеран от Йосемити, който държи многобройни рекорди за скоростни изкачвания в долината на националния парк. Флорийн подобрява за първи път скоростния рекорда на The Nose през 1990, с време от 8 часа и 5 минути. Общо той е държал рекорда седем пъти и е изкачил маршрута 81 пъти.


[b:500d9068]Моля те разкажи ми за опита си в скоростните изкачвания в долината.[/b:500d9068]

Общо взето, мисля че сме го правили (катерили скоростно) преди това да започне да се нарича така. Правехме го защото обичахме да катерим много като обем. Това започна с измъкването през уикендите от Cal Poly, San Luis Obispo (б.пр.Калифорнийския Политехнически Щатски Университет) до там. Бяхме в колежа, и искахме да вмъкнем колкото се може повече катерене преди часовете ни в понеделник. Не мислехме: „Хайде да отидем и да се пробваме да направим някой рекорд”. Мислехме си по-скоро: „Имаме ограничен период от време, защото трябва да се връщаме на училище, така че хайде да вмъкнем в него колкото се може повече катерене”. Никога не засичахме за колко време ще минем някой маршрут.


[b:500d9068]Кога и защо започна да засичаш времето на изкачванията си? Преди това имаше ли официални рекорди в Йосемити, които да са записани някъде?[/b:500d9068]

Мисля, че първия ми път беше, когато за съвсем първи път катерех със Стийв Шнайдер през 1990. И преди това си имаше рекорди. Хора като Dave Bengston и Steve Gerberding правеха отпреди бързи опити за изкачване по маршрутите. Имаше събран оттук оттам сбор от катерачни рекорди. Дори не мога да си спомня… но мисля че по-скоро се предаваше от уста на уста. Това беше преди Интернета.


[b:500d9068]Какво те заинтригува в скоростното катерене?[/b:500d9068]

Преди да кача The Nose със Стийв, единственото нещо, което знаех за big-wall изкачванията беше, че трябва да носиш 40 – 50 килограма до началото на стената – вертикално къмпингуване. Изморен си само докато стигнеш до началото на маршрута. Не бях навит за това. След като го направих си помислих – „Добър съм в спортното катерене или традиционното катерене на едно въже, ако ми се наложи да се боря с тежката торба за екипировка и другите работи покрай това ще се справя”.


[b:500d9068] Очевидно си се запалил по big-wall катеренето. Вече го правиш го от бая време.[/b:500d9068]

Да. Веднъж щом като отключих тайната – може да си горе на El Cap с раница 5 килограма на гърба вместо с 40 килограмова такава. Впечатлих се и си помислих: „ О, можем да изкатерим всички тези дълги маршрути тук – е поне лесните първо – за един ден и да се върнем обратно до колата или къмпинга вечерта”.


[b:500d9068]Катерил ли си скоростно извън Долината?[/b:500d9068]

Да на състезателни маршрути. Единствения път, когато отидох до Патагония катерих така, но там е по-скоро необходимост отколкото да подобриш някакъв рекорд. Това, което те подтиква е че имаш определен период от хубаво време, и ако не действаш достатъчно бързо ще се провалиш.
[i:500d9068] Ханс Флорийн и Южи Хираяма празнуват на върха на El Capitan на 28 Октомври 2008, след като са направили най-бързото изкачване на The Nose с време от 2:37:05. Две години по-късно, Шон Лиъри и Дийн Потър подобриха тяхното време с 20 секунди и по този начин подобриха рекорда.

Снимка: Paul Hara[/i:500d9068]


[b:500d9068]Къде е границата, или по-скоро има ли граница между алпийското катерене и скоростното катерене? Как би ги разграничил едно от друго?[/b:500d9068]

(Марк) Туайт е повторил този израз в книгата си (Extreme Alpinism) поне сто пъти: „скоростта е равна на успех”. В алпийска среда просто трябва да се движиш достатъчно бързо. Например, Алекс Лоу беше превъплъщението на това да си супер съревнователен. Той правеше набирания, тези Руски скоростни състезания по катерене и планинарство и всичко от сорта. Но беше супер дружелюбен, безгрижен човек който беше невероятно добър в алпинизма, защото знаеше как да прави нещата ефикасно и ефективно. Така че скоростното катерене и алпинизма са общо съвместими.


[b:500d9068] За какво е всъщност катеренето и как се вмества скоростното катерене в тази философия? [/b:500d9068]

Въпроса ти има две страни. Допринася ли към катеренето? И какво е катеренето? Мисля че катеренето е билион различни неща. То е приложена на практика гимнастика. Това е като комика, който има някакъв хубав виц, който може да използва. Но да импровизираш е да отидеш и да катериш онсайт – било то спортно, алпийски маршрути или болдъри. Това е да отидеш на място и да приложиш всичко което имаш за да изкачиш определен маршрут.

Ако го погледнем като физическо упражнение, това е един от единствените спортове, които ви товари от върха на пръстите на краката до върха на пръстите на ръцете, а и умствено. Нищо друго не прави точно това.

За да отговоря на първия ти въпрос, „да” скоростното катерене е позитивно за катеренето като цяло… Мисля, че това е супер обективен начин да измериш как се подобряваш. И го правя и с трудно спортно катерене – да проследя колко километра 5.7 може да изкача, навън или в залата.В залата може да проверя колко 10-ки, 11-ки, 12-ки, 13-ки може да изкача за три или четири часа и може да го сравня с това, което съм правил преди месеци или в бъдещето е напълно яко, обективен инструмент, който ми показва на какво ниво е катерачната ми форма.
[i:500d9068]Ханс Флорий на The Nose на El Capitan.

Снимка: Paul Hara[/i:500d9068]


[b:500d9068]Очевидно с обективното измерване на успехите, непременно имаш чувството за съревноваване между теб и другите катерачи. Може да свериш времето си или числата с други катерачи. Мислиш ли че това накърнява спорта или мислиш че това е нещо позитивно?[/b:500d9068]

Изцяло е позитивно. Правя доста мотивационни лекции за хората, и им казвам че не можеш да подобриш нещата освен ако не се концентриращ върху – те им казват Петте М-та: оценка, наблюдение, управление, мотивация и проява. Ако не оцениш къде си, не знаеш как да се мотивираш или да управляващ процеса или да проявиш определен вид промяна. Някои хора отиват, катерят и си мислят, „О, изкачих една 5.11-ка,” – и това може да е грубата им преценка, чрез която да видят дали се подобряват. Но едно 5.11 не е като друго 5.11.
Всеки има подтика да си вдига нивото от 5.10а до 10с или от 5.9 към 5.10, или 12 към 13, или да изкачи следващия труден big-wall маршрут. Катерачите има този вътрешен подтик да се усъвършенстват, а това е не повече от това– ако искате да използваме думата със „С” – да се състезават сами със себе си. Те просто искат да се усъвършенстват, не се опитват да подобрят постиженията на някой друг.


[b:500d9068]Може ли да ми разкажеш за speedclimb.com? Как и защо го започна?[/b:500d9068]

Направих го, защото видях реакцията на хората от това само да запишеш имената им, като хора направили нещо. Имаше много хора, които се свързваха с мен и казваха, „Изкачихме този маршрут, или онзи маршрут по това време” и така запълних архивната информация за различните неща, които хората са изкачвали в Йосемити… Има и хора, които ме поправят за разлики в минутите. Сладко и забавно е че на хората им пука. Неизбежно има и някой който казва, „Знаеш ли, тези пичове казаха че те са изкачили това за пръв път за един ден през 1994, но аз познавам някой който направи това през 1982, така че те не са първите”. Или намират някой, който е написал нещо в дневника на изкачванията на някой от 14-те осемхилядници. Те са изкачили нещо от базовия лагер за 6 часа или нещо подобно, снимат се и ми пращат снимката. Хора разбират, че не са най-бързите. Мисля че това е супер интересно и поддържа катерачното общество заинтригувано към това, което те са правили. Никой друг не го е правил по това време – през късните 90 години.
[i:500d9068]Ханс Флорийн и Юри Хираяма позират пред камерите след рекордното си изкачване на The Nose.

Снимка: Paul Hara[/i:500d9068]


[b:500d9068]Какви компромиси за безопасността си , ако има такива, правиш като катериш скоростно?[/b:500d9068]

О, това е страхотен въпрос. Рекорда на The Nose е страхотен пример… Когато хората стоят на маршрута The Nose за четири дни и осигуряват някой на едно въже от маршрута за един час, понякога и два часа, започват да се заглеждаш по облаците, може би дори започват да си лафят с хората около тях – може би не си 100 процента концентриран докато осигуряваш, което не е особено опасно стига да държите едната си ръка на въжето. Но през тези три дни, когато си там горе, това са три дена време, през които си на 1000 метрова скала, където нещата може да се объркат, в сравнение с това да си на маршрута само за 6 часа. И през тези 6 часа, или в случая на Дийн и Шон, които го направиха за 2 часа, 36 минути и 50 секунди, или нещо подобно. Тези двама пича са фокусирани на 100 процента през всяка секунда от тези 2 часа 36 минути и 50 секунди по време, през които катерят маршрута. Те не си мислят за данъците си или за приятелките си или за нещо от сорта. Те си мислят за следващото поставяне на осигуровка. Следващото заклещване на ръцете в цепнатината и осигуряването, внимателно, на другия в трудните участъци. Въпреки че те се движат и покриват повече терен отколкото човека, който си седи на The Nose за три дена, те са 100% фокусирани върху катеренето и само върху него – не се заглеждат по облаците или по нещо друго.


[b:500d9068] И какво мислиш че е по-безопасно – или поне по-безопасно от обичайната тактика за big-wall изкачвания?[/b:500d9068]

След като казах, това което казах преди малко е наистина интересно че спасителите от Йосемити – това беше някъде през 2004 – казаха нещо от сорта, „Чудя се кога ли ще се наложи да спасяваме някой от вас скоростните катерачи.” В този момент се усетих – за аналогията, която току що ти дадох – това е защото „ами, причината поради, която това още не се е наложило е защото повечето скоростни катерачи са наистина опитни.” И има и много опитни катерачи, на които им се случват нещастни случаи, но най-често това става, когато водят някой или се спускат надолу, или пък са яко уморени или която и да е друга причина, когато грешката е човешка. И това е причината поради която аз, в общия случай, мисля че скоростното катерене, до определена степен, ще бъде по-безопасно, по съсредоточено катерене отколкото мотане наоколо на някое А5 за пет дена или нещо от сорта.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 160 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Първото изкачване на Стената Mahayana
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Разговор с Алекс Хонълд за соло изкачването на El Sendero Luminoso + Видео
Най-отвесната "Голяма Стена" на света?
Катерене в Патагония
Руското решение на Стената Трол
Великото приключение
Стената Трол
Голямото шоу


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap