Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Steve McClure - Моята 2010Jack Geldard, UKC Articles  |  Редактирана на 23/03/2011


С изкачвания на спортни маршрути от F9a и доста други трудни спортни и традиционни онсайт изкачвания, Steve McClure не е от средностатистическите катерачи. Той е атлет, човек, който тренира сериозно своето тялото и се опитва да достигне границите на физическите си възможности.

Или поне нещо подобно.

През 2010 името на Steve се появи в новините с няколко изумителни изкачвания, но останах с впечатлението, че той не е доволен от начина, по който е минала годината. Свързах се със Steve и поговорихме за неговите изкачвания и какви са били целите му през 2010.
[i:b7fff94f]Steve McClure се разхожда по класическия Regent Street в Millstone, август 2009

© Marmot / Tim Glasby[/i:b7fff94f]


[b:b7fff94f]Jack: Каза че си започнал 2010 с малко почивка покрай Коледа и после си продължил с тренировките през януари и февруари, така че си бил готов за пролетта?[/b:b7fff94f]

Steve: Точно така. Направих малка планирана почивка. Надъханите практични атлети комбинират времето за тренировка и почивка, като подържат форма чрез бягане и гимнастика, докато аз планирах моята да съвпадне точно с Коледа и си давах зор единствено с яденето на овчарски пай и станах супер добър в гледането на телевизия.

После дойде януари и беше време да приема сериозен тренировъчен план! Не обичам тренировката, но имам добра теория по въпроса, която ми помага. Просто казано, когато се опитваме да добием сила, трябва да изтощим и разградим мускулите, за да насилим адаптацията и растежа, а процеса на възстановяване се задейства само докато почиваш. Следователно колкото повече почиваш толкова по-добре. Това ми изглежда като правилната тактика, която трябва да се следва.

Така че планирах много правене на нищо. Но като направя равносметка, виждам че внимателно заделените периоди, в които не съм правил абсолютно нищо между тренировките, бяха запълнени с множество дни, в които правех маршрути в залите за катерене из цялата страната (б.пр. Великобритания). 12 часа на ден в пълзене нагоре и надолу по въжетата, носейки огромни торби с хватки, ти действат супер върху формата и стопяването на излишните килца от Коледа.

В крайна сметка най-вероятно бях в по-добра форма от нормално. Това е удоволствието от работата ...


[b:b7fff94f]Jack: И с трудно постигнатата форма ти се запъти на пътешествие през февруари?[/b:b7fff94f]

Steve: Да, отидох на пътешествие в Misja Pec в Словения, скала от световна класа, една от петте най-добри. Беше студено. Минус 16 градуса и валеше сняг, и дори ако си махнеш само връхното яке ставаше крайно злобно. До тук с идеята за някое по-топло местенце! Но пък скалата беше суха и никой не мрънкаше, че ръцете са му потни.

Онсайт катеренето е преживяване, от което ти изтръпват пръстите. Опитите да открия движенията по маршрута отнемаха прекалено много време, през което дори мозъка ми замръзваше. Минаването редпойнт беше по-лек вариант. Почивайки си на въжето през няколко минути можех да се загрея или да разбера какви са движенията по маршрута на къси участъци.


[b:b7fff94f]Jack: Предполагам, че отиде да катериш маршрути редпойнт?![/b:b7fff94f]

Steve: Беше смесено. Успях да мина флаш няколко 8b-та, но беше тежко. Редпойнт изкачванията бяха по-лесни, а аз рядко катеря редпоинт извън страната, най-много съм прекарвал 2 дни на маршрут. Tomas Mrazek направи маршрут наречен Xaxid Hostel (9a+). Първите двадесет метра са 8c+/9a. После продължението, което е още 20 метра, стига до отдалечена изпъкналост. Хвърлих му един бърз поглед.
[i:b7fff94f]Lucy Creamer и Стийв Маклър оглеждат The Great Arch преди да пробват да я изкачат.

© Tim Glasby[/i:b7fff94f]


[b:b7fff94f]Jack: Разбрах, че почти си го минал. Може ли да дадеш подробности?[/b:b7fff94f]

Steve: Почти го минах. Последния ден от шестдневното ни посещение си загрявах ръцете до огъня, без особено желание да си развалям комфорта. Но бях инвестирал три смразяващи дни в маршрута, така че бях надъхан. Чувствах че съм във форма и имам сила, но нямаше напрежение при този опит. Последната издутина беше не само мокра, но и замръзнала, а двете ключови хватки бяха също обледенени. С лекота минах първите 20 метра, изпълнен с надежда, до неизбежното подхлъзване с мокри ръце на последното движение на 45-метровия маршрут!


[b:b7fff94f]Jack: Трябва да си бил смазан![/b:b7fff94f]

Steve: Всъщност не. Много отдавна спрях да се скапвам от такива работи. Дадох всичко от себе си и си тръгнах към вкъщи доволен. В катеренето целта не е само да стигнеш до върха!


[b:b7fff94f]Jack: Значи през пролетта си бил вече във Великобритания. И отиде на едно от любимите си катерачни места - Malham?[/b:b7fff94f]

Steve: Пробвах нов маршрут. Беше отчаяна работа, три дни на маршрута и все още не можех да направя част от движенията. А тези движения бяха доста нагоре по маршрута, след като си катерил без място за почивка и където умората е на макс. На четвъртия ден движенията ми се изясниха. Учудващо е, но това беше подпомогнато от фантастични катерачни условия.

Маршрута следва съществуващо 9a като минава през ключовата му част и оттам се отклонява наляво. До там маршрута е вероятно 8с или даже повече. После минаваш направо през движенията, които едва направих. Серия от брутално продължителни 21 движения, които се простираха на толкова голямо разстояние, че не можех да видя къде да се включа! Това само по себе си е 8c или по-трудно. Дребни люспи, от най-малките на който смея да се задържам, ако съм близо до земята и обратни хватки, които нездравословно напъваха бицепсите ми, формират линията на маршрута. Търсейки границата между възможното и невъзможното, за момента това ми прилича на правилното място. Мислех, че преди съм го бил открил, но гледайки този маршрут, мисля че границата може да се премести! Времето ще покаже!
[i:b7fff94f]Стийв Маклър на границата на възможностите си, води въжето по главната арка високо над бушуващото море. Pabbay.

© Tim Glasby[/i:b7fff94f]


[b:b7fff94f]Jack: Но пътуването до Шотландските острови измести концентрацията ти за няколко седмици, нали?[/b:b7fff94f]

Steve: Бях чувал доста за малкото шотландско островче Pabay. Исках от доста време да отида и тази година всичко си дойде на мястото. Плана беше да отидем и да направим много качествени онсайт изкачвания в голям обем. Това и направихме, но веднага щом започнах да споменавам на хората къде отивам, всички си мислеха, че имам друга цел!

На острова се намира The Great Arch. Знаех че не е била изкачвана без падания и че никой не се е пробвал от доста време, така че се спуснах до ръба на таванчето на арката, мислейки си, че щом легендарни катерачи като Лин Хил и Къби не са могли да го направят, нямам шанс до го мина онсайт. И бях прав! Боклуци и мръсни хватки по ръба, които не са видими, докато го катериш, биха ми попречили. Тъй като нямаше какво друго да се види там, се махнах бързо и горе долу забравих за него.


[b:b7fff94f]Jack: Ти все пак изкачи The Great Arch, правейки по този начин второто му минаване, но падна на последното въже. Това беше добър опит и предполагам, че си доволен от него?![/b:b7fff94f]

Steve: Напълно – отидох в Pabay в търсене на приключение и точно това намерих!


[b:b7fff94f]Jack: И след Pabay беше прекалено топло, за да се върнеш обратно на проекта си в Malham. Какво направи вместо това?[/b:b7fff94f]

Steve: Преди години пробвах много интересен траверс в Cheedale. Труден и дълъг. Беше към 8c+ или по-трудно. Но спрях да се пробвам, защото както сте забелязали, валя доста през летните месеци през последните години. Миналата пролет случайно попаднах там. Paul Smitton му направи първо изкачване (макар, че всъщност реално не се качваш много нагоре) и това беше знак за мен да се включа и да направя второ изкачване, да поизчистя линията, там където бяга встрани и да добавя доста по-трудна и хубава версия. Това беше хубава кратка любовна афера. Понапънах се много, ден след ден в продължение на няколко седмици, а катеренето изискваше сила на пръстите, почти всяка хватка е малка, за около 140 движения!!

Това беше очевидната, неизбежната и напълно отчайваща причина да се изтощя максимално. Всеки можеше да го забележи. Трябваше си почивка, но аз не се усетих или не исках да се усетя известно време. В началото пробвах да си дам още зор, но забелязах, че това не помага, така че спрях да гоня цели и се захванах с правенето на маршрути по залите, обучение и традиционно катерене. Изглеждаше ми като пълна загуба, да стигнеш толкова напред и да пропилееш шанса си. Неохотно нещата започнаха да ми се изплъзват …

Обикновено през лятото е кофти да катериш трудни спортни маршрути. Прекалено е топло и се потиш много. Времето е подходящо да си починеш. Този път в известен смисъл бях принуден да си почина, въпреки че изпитах известна свобода и удоволствие в това да поема допълнителна работа и други предизвикателства. Ходих в Дания и в Норвегия по два пъти за дълги периоди, през които обучавах и правех маршрути. Запознах се със страхотни хора, посетих някои чудесни места и преживях доста неща, които нямаше да мога да преживея, ако не бях контузен. Не ме разбирай погрешно, не бях радостен от това, но чашата ми се виждаше наполовина пълна!

Бях в Ardeche през септември. Семейна почивка сред скалите. Но още бях контузен, затова зарязах катеренето и се забавлявах покрай реката, което беше много яко!

[b:b7fff94f]Jack: И после дойде октомври и ти замина за Petzl Rock Trip в Мексико?[/b:b7fff94f]

Steve: Точно така. Екскурзията беше 10-дневна разпределена на две места. Първото място беше огромна пещера, близо до град Taxco, най-огромната която съм виждал, предизвикваща страхопочитание природна форма, покрита с туфи и сталактити. Част от маршрутите са като да катериш дървета с хоризонтални сталактити, растящи навън заради хилядите години обветряне. Тук е царството на издръжливите катерачи и хитрите катерачи, открадващи си почивка където могат. Там катерих най-добре и успях да направя единственото флаш изкачване на 8b Ultimate Route, въпреки че не бях катерил по туфи от доста години.

Три дни по-късно бяхме покрай скалите в Jilotepec, сменяйки потните нощи, удобните легла, комарите и тарантулите с отрицателни температури, пухенки и палатки. Също така разменихме супер сложния като релеф варовик със смеска от различни технични скали. Температурите бяха Балтийски, нещо от сорта на минус 15 градуса през нощта, но трябваше да е така, за да можеш да се задържаш върху дребните хватки. По-голямата част от маршрутите са вертикални, супер технични с множество стъпки и междинни хватки. Докато по-стръмните маршрути са 40-метрови, тръгващи нагоре по чудовищната главна стена. За един ден успях да мина редпоинт най-трудния маршрут в Мексико - проекта Cruz Diablo, преди Mike и Gerome да изкачат друг маршрут Las Chicas през последния ден, също с категория 8c+.

Най-хубавото нещо на тези организирани от Petzl пътувания, е че идеята им е да се събере група катерачи и те да ходят да катерят. Цялата философия се придържа към корените, към причината поради която повечето от нас започнахме и продължаваме да обичаме този спорт. Но пътешествията на Petzl по скалите не са единствено заради катеренето, те обхващат много повече от това. И тази година беше най-великата до момента с посещение на Ацтекските пирамиди, сауни, посещения по градовете, традиционни танци, фантастична храна, показване на снимки и презентации и към всичко това най-готиния купон с техно, на който стотици луди мексиканци танцуват до много рано сутринта! Това беше най-якото скално пътешествие до сега, но не поради факта, че беше толкова добро, а защото чувствах, че се завръщам в играта, страстта ми се завърна и се чувствах отново част от общността. Контузиите ме отклониха от курса, но може би ми трябваше почивка и време за размисъл!


[b:b7fff94f]Jack: И после зимата – още пътешествия извън страната?[/b:b7fff94f]

Steve: Бяхме планирали семейно пътешествие до Gran Canaria, малко зимна топлинка сред растящата тъмнина около Шефийл, и пристигнахме точно в момента, когато снеговете затрупаха Великобритания, толкова много, колкото не се е случвало от години! Перфектно. Плана беше пътуване за отпускане с плажове, пясъчни замъци, сладолед, но незнайно как планинарските обувки се оказаха в куфара ми …


[b:b7fff94f]Jack: И сега след като Коледа мина и пролетта на 2011 наближава – какви са плановете ти за идващия сезон?[/b:b7fff94f]

Steve: Да приемам нещата както се случат, разбира се! През януари бях зает, правех маршрути в Лондон четири пъти и още доста други случващи се неща. Почти не съм почивал, но усилено се борех да си запазя 6 дена свободни, за да отида до Испания. Какво ще се случи през тази пролет, зависи от възстановяването ми от контузиите, но си мисля, че нещата изглеждат добре. Пръста ми ме наболява в момента, но не мога да се оплача при условие, че минах редпойнт 8c+ вчера!!


[b:b7fff94f]Jack: Мерси Стийв. Радвам се, че поговорих с теб, пожелавам ти късмет през 2011 и дано контузиите ти се излекуват бързо.[/b:b7fff94f]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 306 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Интервю с Ашима Шираиши
Крис Шарма - First Round, First Minute
Върху стената
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Cuenca - Испания
Интервю с Нина Капрез за Silbergeier (8b/+)
Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метра
Обща тренировъчна система
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Пакленица


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap