Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Спортно катерене - ОнсайтътAdrian Berry и Steve McClure  |  Редактирана на 09/03/2011
[i:43ada289]Matt James на Cocaine Gully, Smith Rock

Снимка: Alex Messenger[/i:43ada289]


Катеренето онсайт е най-чистия стил на скално катерене и може би най-възнаграждаващият, но също така и най-трудно постижимият. Онсайта е изкачване без помощта на никаква информация, освен получената от наблюдаване или изучаване на маршрута гледайки го от началото му или по време на изкачването му. Онсайта притежава тръпка, която трудно може да се сравни с нещо друго. Знанието, че имаш само един шанс, те кара да се концентрираш максимално. Чувството да направиш движенията от първия път е страхотно! От друга страна катеренето в стил онсайт е трудна работа. Когато катерите онсайт на границата на възможностите си ще има и провали. Можете да изпуснете местата за почивки, сериите от движения могат да се объркат и важни хватки да бъдат пропуснати. Напълно е възможно да се провалите на някои от маршрутите, които искате да минете онсайт – такъв е живота!


[b:43ada289]Да катерим онсайт или да не катерим онсайт?[/b:43ada289]

Каквото и да е положението вие винаги ще имате ограничено време за катерене и ограничена енергия. Когато имаме желание да изкатерим много маршрути последователно е напълно нормално да катерим онсайт всичко, защото е доста бързо. Най-добре е да катерите онсайт под лимита си, тъй като по този начин катерите повече маршрути, добивате ценен опит и увереността ви се повишава. Когато сте близо до лимита си се изисква повече мисъл преди да се впуснете в труден онсайт опит. Бъдете амбициозни, но реалистично настроени в същото време. Ако най-трудния онсайт ви е 6b, тогава най-вероятно ще искате да се пробвате на 6b+ или дори 6c, ако се чувствате уверени и маршрута изисква уменията, които са ви силни страни. Обаче не е мъдро да използвате времето си и енергията си да прескочите на 7а или дори 6b+, ако маршрута не е подходящ за вашия стил на катерене.

Ако има специален маршрут, който сте си харесали да изкатерите, тогава бъдете реалистични в начина на вашето изкачване. Ако предположим, че дадете всичко от себе си и паднете на три четвърти от изкачването си, ще бъдете толкова изморени, че е малко вероятно да имате енергия да направите смислен редпоинт опит същият ден. Връщайки се на следващия ден, ще сте забравили повечето от движенията и ще започнете от начало. По-добра стратегия е да прекарате първия ден в опит да преминете маршрута редпоинт, като в резултат ще запазите силите си за следващия ден, когато ще можете да пробвате нещо, което е по-вероятно да минете онсайт. Алтернативна стратегия е да гледате как някой друг катери маршрута и да го разпитате за движенията – да получите бета за това как да го минете – давайки ви по такъв начин възможността да минете флаш маршрута, което може да е във възможностите ви, ако получите правилната информация! Въпреки че онсайт изкачването е най-желания стил на изкачване, катеренето флаш също е високо ценено и за много хора то доставя най-голямо удоволствие, понеже дава усещането на катерене онсайт без да бъдат пропускани критични за изкачването и толкова не очевидни хватки.


[b:43ada289]Изберете маршрута си[/b:43ada289]

Спортните маршрути в повечето случаи са категоризирани за редпойнт изкачване. Изключение от това правило са лесните маршрути, които най-често се катерят онсайт. Къде е границата между двете категоризации е неясно, но категориите над 7а+ определено са мислени за редпойнт.

Маршрути, които имат сложни поредици движения, но са „лесни, ако знаеш как да ги направиш” могат да бъдат значително по-трудни за минаване онсайт, отколкото предполага категорията им. Правило е, че дългите маршрути, които изискват повече издръжливост са по-лесни за онсайт, отколкото кратките наподобяващи боулдър маршрути. По-надвесените маршрути обикновено имат по-очевидни хватки от маршрутите, които са вертикални.

Най-лесния начин да разчетете поредицата движения е като проследите магнезия оставен от други катерачи. На бледо сивите скали намазаните с магнезий хватки не се забелязват веднага, така както е на по-тъмна скала и поради това е много по-трудно да се разчете маршрута от долу. Допълнително, дъжда може да отмие магнезия, ако има такъв; оранжевите скали са склонни да остават сухи в дъжда (сивите черти показват къде водата се стича и оксидира варовика).
[i:43ada289]Разчитането на един дълъг маршрут като този - Fanthkes O Panthere (7a), 38 метра в Rodellar - изискава запомнянето на тонове информация. Затова е най-добре да определите няколко почивки, които могат да ви помогнат да преминете през трудностите.[/i:43ada289]


На много места маршрутите имат продължение след халките или болтовете за рапел на оригиналния маршрут. Тези маршрути са забавни и могат да бъдат минати онсайт, защото когато достигнете мястото за спускане на рапел, вече сте преминали същинския маршрут и напрежението е спаднало. Така може да визирате продължението като своеобразен бонус и да пробвате да видите какво ще стане.


[b:43ada289]Времето е енергия[/b:43ada289]

Една от основните причини онсайт изкачванията да са по-трудни от флаш или редпоинт изкачванията, е това, че е много лесно да се направи грешка. Въпреки че грешката може да не доведе до падане, по-сложните серии движения и коригирането на грешките изисква време и изразходва ценна енергия. Когато започнете все повече и повече да се изморявате мисленето ви става мъгляво, бързате и вероятността да направите грешки се увеличава.


[b:43ada289]Знанието е сила[/b:43ada289]

Според традиционните схващания за онсайта вие отивате до началото на маршрута и го изкатервате без да имате никаква информация знания за него. Ако маршрута е във вашите възможности, трябва да можете да го изкатерите с минимална подготовка, но колкото по-амбициозни ставате, толкова времето прекарано под маршрута ще става все по-ценно. Пет минути, отделени за оглед на маршрута, могат да бъдат решаващи за един успешен онсайт. Разбира се, за най-трудните маршрути катерачите не прекарват по няколко дни, за да отработят и запомнят хватките и движенията от земята преди да започнат да катерят. Тази практика е известна като „разчитане на маршрута” и е най-ценното умение, което ще вдигне категорията ви за онсайт изкачвания.

Освен че ви дава физическо предимство, познаването на маршрута ще ви даде огромно психологическо предимство. Представете си ситуация, в която колкото и да сте надъхани, се изправите пред отчайваща плоча, на която трябва да откриете скрита хватка. Знанието, че имате място за почивка след пасажа, ще ви даде сили да продължите, дори и да сте на границата на възможностите си.


[b:43ada289]Разчитане на маршрута[/b:43ada289]

Разчитането на маршрута в най-простия смисъл е да прецените къде да се хванете и стъпите и в какъв ред преди да започнете да катерите. Когато разчитате движенията, погледнете от различни гледни точки, прегледайте маршрута директно отпред, после идете на настрани и ако има удобно дърво, можете да се качите по него и да получите още по-добра гледна точка. Колкото по-нагоре стигате с разчитането, толкова по-трудно ще стане разчитането на хватките и затова един бинокъл може да бъде много полезно средство за оглеждане на хватките до върха.

Преди да започнете да разглеждате отделните движения, установете линията, по която върви маршрута. Започнете от намирането на точката за рапел. После се опитайте визуално да проследите болтовете един по един. Това ще ви покаже колко примки ви трябват, ако няма поставени такива на място. Внимавайте да не бъркате линията на болтовете с правилния път на маршрута – следвайте хватките, а не болтовете.
[i:43ada289]Разчитането на линията на маршрута на релеф с толкова много форми може да бъде много подвеждаш

Снимка: Steve McClure[/i:43ada289]


След като маршрута ви е ясен, огледайте за явни места за почивка, които позволяват маршрута да бъде разделен на части. Намирането на добра почивка ще окаже голяма разлика върху цялостната трудност на маршрута, а и по този начин ще разделите психологически маршрута. Например, знаейки че има място за дълга почива по средата на маршрута, може да започнете да катерите, стремейки се да стигнете до средата, вместо до края.

Очевидно не е практично да разчитате целия маршрут от долу, освен ако не е много къс. Опитайте се да разграничите участъците трудно катерене от сравнително лесните пасажи. Може да е необходимо да бъдат разгледани само няколко трудни и ключови движения, но все пак не пропускайте да обърнете внимание за кратко и на по-лесните участъци, за да сте сигурни, че знаете маршрута и може би как да направите началото на трудните движения. В повечето случаи трудните участъци са очевидни. Освен за стръмни скални участъци или малки хватки, се оглеждайте и за добре намазани с магнезий хватки. Голяма хватка намазана с магнезий често показва началото на триков пасаж или място за почивка, където катерачите са си слагали магнезий няколко пъти преди на тръгнат нататък. Често се надраскват белязки с магнезий за хватки, които трудно се откриват – например от другата страна на ръба на скалата – или изискващи динамично движение, за да се стигнат. Огледайте от долу накъде водят белязките; дали водят към изпъкнали отгоре хватки (jugs) или средни по размер хватки, които се хващат странично. Знанието ще ви помогне да се подготвите и да действате правилно. Внимавайте: често отметките показват стъпки, които дори може да са прекалено малки, за да бъдат хватки!

Друг много добър знак е, разбира се,е голямо количество магнезий и след това много малко количество. Това определено показва ключов участък, който е спрял много опити за изкачване. Ако на последния болт има закачен карабинер, майон или прусек, това най-често е знак за труден ключов участък, който е накарал някой да се върне.


[b:43ada289]Разчитане на движенията[/b:43ada289]

За който и да e труден пасаж минималното необходимо разучаване е определянето на местоположението на хватките. Точната поредица движения може да бъде трудна за разчитане, но като започнете да катерите, ако знаете къде са хватките, е много по-вероятно да направите по-малко грешки. За много хватки е очевидно как да бъдат използвани, например плоските ръбчета и джобове. Обаче обърнете внимание на хватките, които не са очевидни. Огледайте се за части от хватката, които са по-добри от други. Един джоб може да се окаже, че е удобен само от едната страна или някое ръбче да се окаже полегнало от едната страна.

За да разчетете определени движения, мислете как ще ги навържете като движения на ръцете и на краката. Най-важно е първо да бъдат определени движенията на ръцете: на ум си представете, че катерите и следвате хватките. Ако са добре намазани с магнезий, отделните следи от магнезий ще ви дадат насока как да ползвате хватките, например при шипките, където палеца остава следа отличаваща мястото, което показва коя ръка е използвана за хващане – или поне с коя ръка е хващана по-често. Има няколко прости правила за разчитане на движенията на ръцете: използвайте хватките отляво на тялото ви с лявата ръка и съответното с другата ръка. Поредицата, в която ще използвате хватките, по подразбиране, е най-краткото разстояние между тях.

За повечето от нас, разчитането на движенията е едно нещо, но да ги запомним съвсем друго! Умението на разчитане на маршрута е много специфично, но колкото по-често го правите, толкова то се подобрява. Така че не си мислете, че ще можете да правите чудеса от самото начало. За да запомните движенията в паметта си, изиграйте движенията с ръцете си, докато ги разчитате. Повечето движения на ръцете са прости – движите едната ръка към едната хватка и после движите другата ръка на следващата хватка и т.н. Движенията на ръцете може и да станат по-сложни, когато се наложи да съберете ръцете на една хватка или да смените ръцете на хватка, както и да прихванете хватка за малко преди да захванете следващата със същата ръка. Ако цялото разчитане на движенията ви доведе до това да объркате ръцете и да запецнете, тогава ще трябва или да смените ръцете на хватка или да пробвате пак. Ако някоя хватка изисква точно определено движение или хващане, направете си умствена бележка за нея – представете си че пишете инструкция на въображаема лепяща се бележка и я слагате на хватката.
[i:43ada289]Laura Hudson опитва да изкатери онсайт Paradise Lost на Rainbow Walls, Dinorwig Slate. Разчитането на маршрута, докато го катерите онсайт е критично дори да сте изгубили половин или един час в разучаването на маршрута от земята![/i:43ada289]


В момента, в който разчетете напълно движенията на ръцете и сте доволни, можете да се придвижите към разчитането на движенията на краката. Тук знаците включват отметки магнезий и следи от гумата на еспадрилите. На по-надвесените маршрути се оглеждайте за места, където да се закачите върха на еспадрилата или за места, на които да заклещите коляно, тъй като може да не са очевидни когато стигнете до тях. Очевидно да запомните толкова много движения, позиции на ръцете и краката, да катерите на границата на възможностите си и да реагирате на изненадите, които може да ви поднесе скалата, е прекалено сложно за много хора. Ключа е да подредите по важност знанията си. По-голямата част от изкачването ще го изкатерите инстинктивно използвайки заложените си умения, особено за движенията на краката. Обаче си направете бележка относно специфични движения, където трябва да се използва ключова стъпка.

Ако стигнете до участък от маршрута, където не сте несигурни как да продължите, не се притеснявайте и не го мислете толкова, поне ще сте наясно и ще сте готови за трудността когато стигнете до нея.


[b:43ada289]Онсайт тактики, по време на катеренето[/b:43ada289]

Независимо колко добър сте станали с разчитането на маршрута, ще трябва да продължите да разчитате маршрута напред и по време на самото катерене. Колкото повече движения напред разчитате, толкова по-добри са шансовете ви да изберете оптималната серия движения, които да ви спестят време и енергия. Може и да се окаже, че серията движения, които сте разчели от долу са грешни и в такъв случай не се безпокойте да ги промените. Една от най-големите грешки, които можете да направите, е да блокирате в предварително разчетена поредица движения, които са се оказали неправилни. Научете се да мислите креативно и да се адаптирате бързо към това, което сте изпуснали от долу.

Да знаеш кога да се върнеш назад често е съществено важно за успеха. Сложна поредица движения, може да изисква определено време, за да я обиграете, както и трудна за закачане примка. Върнете се назад до място, където можете малко да си починете и после бързо да преминете участъка, знаейки какво точно трябва да направите. Номера е да сте наясно за възможностите, защото варианта да слезете надолу, за да си почините и да обмислите вариантите, може изобщо да не ви мине през главата.

В сравнение с катеренето в зала, където оцветените хватки са лесни за проследяване, катеренето навън ви дава много повече възможности за определено движение. Бързината е важна, тъй като често хватките са доста очевидни. Не се колебайте, ако сте избрали труден маршрут - ще го чувствате труден като цяло. Понякога може да изпуснете някоя хватка, но най-често хората падат, защото просто висят прекалено много на едно място, чакайки повече хватки да се материализират от някъде.


[b:43ada289]Вътрешна настройка при катерене онсайт[/b:43ada289]

Докато се опитваме да минимизираме броя на грешките, които правим, има опасност да станем перфекционалисти в подхода си. Катеренето онсайт винаги включва някоя и друга грешка. Добрият онсайт катерач ги приема като даденост и той няма да допусне те да разбият увереността и концентрацията му. Ако направите грешка, постарайте се да я коригирате възможно най-бързо и да продължете напред. Общото правило е по-добре да си бърз и леко да сбъркаш, отколкото да си бавен и безгрешен – последния метод ще ви докара до средата на маршрута стилно, но ще сте изпомпани до степен, от която няма връщане назад. Ключовата дума е решителност. Освен ако не се възстановявате докато почивате, продължавайте да се движите, за предпочитание нагоре, но е по-добре да се върнете назад към място за почивка, отколкото да запечете на някое движение и да ви свършат силите.
[i:43ada289]Разчитане на маршрут в Portland

Снимка: Duncan Skelton[/i:43ada289]


Да блокирате на определено движение е нещото, което спъва много онсайт опити. Това може да се случи, защото например не виждате следващата хватка или стъпка. Опитайте се да превключите вниманието си от ръцете към краката. Опитайте се да придвижите краката си нагоре. Така ще получите поглед по-нагоре или застанете малко отдалечен от скалата, като главата ви е вдигната по-нагоре. Често това е достатъчно да ви даде по-добра гледна точка да видите пътя напред и да се преборите с безизходицата.

Блокирането често се дължи на това, че не можете да вложите всичко в движението, може би защото сте прекалено уморени, за да го направите или защото сте несигурни за хватката, към която се протягате, или пък не смеете да пробвате, защото следващите движения ви изглеждат прекалено сложни, или просто, защото не може да измислите какво да правите. Разчитането на маршрута може да реши повечето от тези проблеми, тъй като по този начин можете да имате следните предимства:

- ще знаете, че хватката, към която се протягате е добра;
- следващия участък е лесен;
- скоро ще стигнете до място за почивка.

Да останете хладнокръвен е ключа към успеха. Трябва да направете усилие, за да останете спокоен. Така не само, че ще имате по-лесен достъп до информацията, която сте събрали от долу, но също и ще катерите по-добре, ще попивате информация от скалата около вас и разбира се, да сте хладнокръвни изглежда яко отстрани, а и не е ли това най-важното нещо?


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 333 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Метеора
Обща тренировъчна система
Интервю с Ашима Шираиши
Как да осигуряваме по-добре
Мисли като един атлет
Музаки и Теопетра - курс по катерене
O, бай Вълчо!
Крис Шарма - First Round, First Minute
Трикала - спортно катерене в Гърция
Гърция


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap