Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло времеJack Geldard, UKClimbing  |  Редактирана на 03/03/2011
[i:cd57be0b]Сара Бърнместър катери като втори по перфектните кварцови скали

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]


Мароко е дом на няколко популярни катерачни дестинации: спортното катерене в клисурата Todra, огромните варовикови big wall стени на Taghia и разбира се високия връх Jebel Toubkal. Но това не е единственото, което Мароко може да предложи.

Живописните гранитни яйца на Tafraoute са често снимани и предлагат интересни болдъри, но високо над тях има почти безкрайни кварцови планински скали и макар, че не са толкова фотогенични, нито познати, те са изпълнени със стотици традиционни маршрути.
[i:cd57be0b]Градът е разположен между гранитни скали и е в подножието на Anti Атласките планини.

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]


Скалите са с хубав релеф и са леко наклонени. Това дава възможност за добри осигуровки за традиционно катерене с категории главно от VS до E2. Скалите общо взето са с маршрути с дължина между две и четири въжета и може да се достигне до тях след тридесет минутен преход. Зимния климат е поносим. Да катериш по тениска през Януари не е необичайно, а при по-лошо време лека ветровка или тънко fleece яке ще ви бъдат достатъчни, за да ви спасят от студа.

Местността е развита най-вече от катерачи от Великобритания и голяма част от маршрутите са направени преди няколко години от група стари кучета, като Джо Браун, Клод Дейвис и други.

Тези катерачи открили, че в Мароко могат да намерят девствени скали, които могат да се сравняват с Гогард по мащаб и качество, с които да задоволят откривателските си катерачески амбиции.

Маршрутите са много подобни на тези по великобританските планини и крайбрежни скали, но не толкова дълги, че да се изисква супер ранно ставане, за да се изкачат, но достатъчно дълги за целодневни изкачвания, където да откриете къде точно минава маршрута, къде се поставят осигуровките и които да ви гарантират хубаво планинско изживяване.

Градът Tafraoute може да ви послужи за добра база, с хотелите, къмпингите и магазините си.

Катерачния район е разделен на две части – северната и южната страна на Jebel el Kest. Южната страна е по-близо до Tafraoute (на около 20 минути с кола от града) и там се намират повечето маршрути направени преди няколко години. Северната страна също има толкова, ако не и повече нови маршрути и беше доразвита през последните няколко години. Ходенето с кола до там от Tafraoute е по-дълго. Ако планирате да се катерите основно в този район, може би ще е по-добре да си намерите място по-близо до скалите, където да отседнете.
[i:cd57be0b]Сара Бърнместър катери болдър по скалните яйца около Tafraoute

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]


[b:cd57be0b] Гидовници [/b:cd57be0b]

В първия гидовник за района – Climbing in the Maroccan Anti-Atlas от Клод Дейвис, са описани около 25 скали от южната страна и въпреки, че са направени още много нови маршрути оттогава, тези в гидовника ще ви бъдат достатъчни за една двуседмична екскурзия. Книгата дава достатъчно информация, за да стигнете до скалите, но не разваля откривателското ви усещане по маршрута. Под това имам в предвид, че в книгата не се описват маршрутите и не се дават категории. Само обща топография на маршрутите, като по този начин ви оставят откривателското чувство и изкачването на маршрутите се доближава до чувството от първо изкачване.

Новите маршрути направени след излизането на гидовника са общо описани в хотел Amandiers в Tafraote.

Наскоро беше издаден нов гидовник за северната страна на планината. Moroccan Anti-Atlas North от Steve Broadbent описан като – „Пълният гидовник за скално катерене от северната страна на Jebel el Kest, включително в районите Sidi M’Zal, Idagnidif, Afantinzar, Samazar и Tanalt.”


[b:cd57be0b]Ами гранита?[/b:cd57be0b]

Гранитните скали в Tafraoute могат да бъдат описани с една дума – ронливи. Има маршрути по болдърите и по по-високите скалички, има и спортни маршрути направени преди около десет години от испански катерачи, обаче качеството на скалите не е толкова добро, че да си заслужава да отидете там само заради тях.

Гранитните болдъри могат да послужат за разсейване от традиционните маршрути и докато ги катерите може да се разходите покрай малките хълмчета около града.

Ако искате да ходите да катерите само болдъри не бих ви препоръчал Tafraoute, но все пак си струва да им отделите няколко часа и ако обичате да катерите уединено може да си прекарате добре тук, поради факта че има хиляди камъни.
[i:cd57be0b]Изгледите от върховете на скалите са диви и красиви и се разпростират надалече във всички посоки. Сара Бърнместър катери като втори HVS маршрут.

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]


[b:cd57be0b]Логистика

Кога да отидем там?[/b:cd57be0b]

През лятото в Tafraoute е ужасно топло. Най-добре е да отидете там от късната есен до ранната пролет.


[b:cd57be0b]Как да отидем?[/b:cd57be0b]

Най-добрия начин да стигнете до Tafraoute е със самолет като кацнете в Agair и после да наемете кола. Разстоянието е около 200 километра и ще ви отнеме три часа, за да достигнете до Tafraoute от Agadir, стига да не се загубите.

Може да наемете кола на летището в Agadir, но внимавайте, въпреки че в Мароко цените не са високи, да наемете кола може да ви излезе скъпо. Можете да се пазарите с агенциите, които дават под наем коли на летището, като по този начин можете да свалите до 50% от цената.

Полетите и наемането на коли могат да се уредят по интернет, преди да отидете на място, с малко търсене из гугъл.


[b:cd57be0b]Откъде може да закупим екипировка и храна?[/b:cd57be0b]

Лека храна като бисквити, фурми, плодове и хляб можете да си вземете от Tafraoute. Има също така различни ресторанти, които готвят главно „таджин” (традиционно мароканско ястие). Храната е евтина и можете да се нахраните добре с ястия от зеленчуци и месо само за няколко паунда.

Няма катерачен магазин, така че трябва да си вземете катерачна екипировка от вкъщи. Някои от местните продавачи биха заменили сувенири и килими за екипировка, ако искате да се отървете от стара такава.


[b:cd57be0b]С какво друго можете да се забавлявате освен с катерене?[/b:cd57be0b]

Има интересни места за разходки и интересни забележителности. Също така не изпускайте да видите всеизвестните боядисани болдъри. Въпреки, че са поизбелели от слънцето.


[b:cd57be0b]Къде да отседнем?[/b:cd57be0b]

В Tafraoute има много хотели, ресторанти и няколко къмпинга, които са пълни с европейци, които пътуват през Мароко с камперите си. Добър вариант е да отидете без резервация в града и да видите какво можете да намерите на място. Местата, където можете да отседнете варират от супер евтини (и мизерни) в центъра на града, до сравнително добри хотели с поносими цени. В най-големия хотел, Amandiers има басейн и единствения бар в града. Ние отседнахме в хотел Ryad, който е наблизо до Amandiers и беше като цяло хубав.
[i:cd57be0b]Хотел Ryad – не лоша опция, но не и перфектен вариант

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]
[i:cd57be0b]Джак Гелдард се радва на следобедното слънце докато катери девствен болдър в околностите на Tafraoute

Снимка: Sarah Burmester [/i:cd57be0b]
[i:cd57be0b]Сара Бърместър води по нов маршрут на Crag K – пустинна версия от четири въжета на маршрутите по Гогард.

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]
[i:cd57be0b]Сара Бърместър се бори с едно въже по камина по един класически маршрут по Crag K (приблизително E2)

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]
[i:cd57be0b] Джак Гелдард катери като втори при онсайт първо изкачване. Дълго две въжета и с категория към E3.

Снимка: Sarah Burmester [/i:cd57be0b]
[i:cd57be0b] Изглед на залез слънце към гранита на Tafraoute, с Napoleon’s Cap в центъра.

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]
[i:cd57be0b] Скалите Lion Face гледани от пътя към Tafraoute. Има стотици маршрути от тази страна на планината.

Снимка: Jack Geldard [/i:cd57be0b]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 406 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Британска традиционна категоризация за опасни маршрути
Коментар на британската традиционна категоризация
Кулите на тишината: пясъчните игли на планините Брумов
Инцидент в Свенейдж ( Swanage )
Качуване на Демир Капия
Тасмания - една кратка обиколка
Arapiles, Австралия
Историята на един gritstone маниак


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap