Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Пол Робинсън шурмува ЕвропаАманда Фокс, Climbing Magazine  |  Редактирана на 26/02/2011


Накъде трябва да се запъти, елитен американски болдър катерач, когато отметне най-трудните проблеми в Щатите – включително направен от него предполагаемо V16 в Бишъп? За Пол Робинсън отговора е Швейцария и Фонтенблю, Франция. От септември до сега, Робинсън смазва най-добрите маршрути в двете страни. Той изкачи над 25 болдъра с категория над V13, между които първо изкачване на предополагаем V15 Ill Trill (Magic Wood), пето по ред изкачване на From Dirt Grows Flowers (V15, Chironoco) трето по ред изкачване на Trip Hop(V15) и Kheops Assis (V14), което му отне само два часа и половина.

Робинсън беше отседнал в апартамент в Кларо, Швейцария, до към края на декември, като след това отиде във Франция да катери два месеца във Фонтенблю. Той планира да се завърне в Швейцария през март, за да довърши останалите му проекти преди да отпътува от Европа.
[i:d5c7415f]Робинсън на Confessions V13 – Кресчиано, Швейцария[/i:d5c7415f]


[b:d5c7415f] Какво те накара да си събереш багажа и да отпътуваш към Европа?[/b:d5c7415f]

Най-накрая завърших университета и исках да пътувам по света и да катеря. Обичам европейския начин на живот, обичам да виждам нови красиви места, а също така и да катеря непознати за мен скали. Винаги съм искал да направя по-дълго пътешествие из Европа и сега се оцели точния момент за това.


[b:d5c7415f]Коя ти е любимата местност тук за момента?[/b:d5c7415f]

Брионе, Швейцария. Въпреки че няма толкова скали, колкото в някои от другите местности, като качество скалите там са сред най-добрите в света.


[b:d5c7415f]Ами любимия ти маршрут?[/b:d5c7415f]

Има толкова изумителни линии тук, но най-вероятно това е Ninja Skills (V14) в Собрио, Швейцария. За мен беше невероятно да направя второ изкачване на болдър от световна класа след Nalle (Hukkataival). Скалата е страхотна, движенията са перфектни. Това е дълъг маршрут, който те кара да се бориш по цялата му дължина. И върха на черешката е, че можеш да изкачиш 99 процента от него докато вали, което е супер взимайки в предвид колко валеше в Швейцария тази есен.


[b:d5c7415f] Това значи ли че времето беше проблем?[/b:d5c7415f]

Имаше периоди от по пет дена, през които валеше всеки ден и бях принуден да почивам през това време. Голямата част от седмиците на октомври и ноември имаше само по два-три дни от цялата седмица, през които можех да катеря. Това беше голяма пречка и ми беше наистина трудно да поддържам силата на пръстите и издръжливостта си.
[i:d5c7415f]Робинсън на The Island 8c – Фонтенблю

Снимка: Алекс Кан[/i:d5c7415f]


[b:d5c7415f] И какво правеше в дните, когато ти се налагаше да почиваш?[/b:d5c7415f]

Разхождах се наоколо, опитвах се да открия болдъри, пътувах, играех Скрабъл, четях и си отпочивах.


[b:d5c7415f]Можеш ли да дадеш съвети за пътуването в такива скъпи страни? [/b:d5c7415f]

Бяхме наистина пестеливи. Бях си спестил малко пари преди да дойда тук, с идеята да мога да си позволя пътуването. Трябва да знаете, че е изключено да ядете по заведенията. Спестете много повече пари, отколкото за нормална катерачна екскурзия в Щатите – Еврото ще изяде паричните ви запаси доста бързо. Научете се да готвите, ако не сте се научили до момента. И знайте, че цените на бензина са минимум 6,50 долара за галон, където и да отидете.
[i:d5c7415f]Робинсън на Big Paw V15 – Чиронико, Швейцария

Снимка: Алекс Кан[/i:d5c7415f]


[b:d5c7415f]Беше си направил много голям списък с маршрути, които да изкачиш, когато пристигна, включително и Story of Two Worlds (V15), на който още не си се пробвал. Каква е тръпката при подобни маршрути?[/b:d5c7415f]

Обичам борбата, която се изисква, за да се качиш по тези болдъри. Това е дълъг процес за доизмисляне на движенията, които в началото изглеждат невъзможни и изкачването на болдърите накрая осмисля всичко. Силно съм мотивиран от маршрути, който имат минималните нужни хватки, за да бъде изкачени. Ще ми се да го направя [The Story], когато се върна обратно в Швейцария в края на Февруари, така че да имам време да се концентрирам на маршрути, които аз да направя.


[b:d5c7415f]Как възприемаш катерачната култура в Европа?[/b:d5c7415f]

Забелязал съм че катеренето е по-възприето в Европа. Понякога може да видиш цели семейства на болдърите, наслаждаващи се на следобеда от уикенда. Това придава по-отпусната обстановка, която сякаш отнема състезателната настроеност. Също харесвам интернационалната атмосфера: всяка катерачна зона привлича хора от толкова много различни страни от цяла Европа. Лудо е да отидеш от един болдър на следващия и да чуеш да се говорят няколко различни езици. Опитвам се да науча колкото се може повече, но си е трудно.


[b:d5c7415f]Ами остатъка от културата? Някакви диви преживявания?[/b:d5c7415f]

Карането на кола тук е ненормално. Знаците са малки и трудно разбираеми. Доста често ми се случваше да попадам в лентата за автобусите и трамваите, което си беше ужасяващо и доста излагащо.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 199 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Боулдър:
Боулдъри в района на Мальовица
Бели Искър - боулдъри
Даниел Уудс – La Force Tranquille
Произход на болдър катеренето - част 1
Интервю с Джон Гил
Как да си направим капус борд
Боулдър категоризации
Тренировка за боулдър
Произход на болдър катеренето - част 2
Писмо от Георги Танев


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap