Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ангелите на Монт БланНийл Броди  |  Редактирана на 13/02/2011
[i:62a298ba] Изглед от станцията на лифта Aiguille du Midi, към масива Монт Блан

Снимка: Александър Бюис [/i:62a298ba]


Франсис Клаудон, от Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne (PGHM) в Шамони, Франция беше част от втория екип тази юлска вечер. След като вече един екип беше на спасителна мисия навън, той беше екипиран и готов за следващата мисия, с обути обувки и приготвена раница. Когато дойде сигнала, той си почиваше във всекидневната, при зоната за кацане до площадката за хеликоптера със своя партньор. Стаята беше просторна, но скромно обзаведена, с телевизор, няколко дивана, и машина за кафе. През високоговорител се препредаде съобщение от контролната зала, и двамата се заслушаха, преди да слезнат надолу по стълбите, нарамвайки раниците си, и подтичвайки към хеликоптера, където един механик пълнеше резервоара с достатъчно керосин за работата, която им се очертава.

Мощния двумоторен Юрокоптер 145 излетя вертикално, преди да се наклони и да се издигне рязко нагоре към близката Mer de Glace. Пет минути след излитането, пилота преминаваше между извисяващите се игли на Дрю-тата и Гранд Шармоз, преминавайки наблизо до леда, докато следваше пълзящия ледник нагоре към северната стена на Гранд Жорас.

За много специалисти в спасяванията, да те спуснат на обледените, почти вертикални стени на връх като Гранд Жорас, може да се случи само веднъж в живота, но за Франсис и другите членове на PGHM, които правят стотици спасителни мисии на година, повечето чрез хеликоптер, това е всекидневно преживяване.

Реброто Уокър на Гранд Жорас е едно от най-търсените изкачвания в Алпите. Зашеметяваща, 1200 метра висока кула от камък, водеща до най-високата точка на планината, това е възможно най-чистия алпийски маршрут, за който може да си мечтаеш, и в редките летни дни, когато състоянието му е перфектно, той привлича катерачи като мухи на мед. Като много Алпийски класики, дължината му и трудността му често са подценявани от амбициозните покорители. Когато е чист от сняг, бърза група катереща с лек товар ще успее да го направи за един дълъг ден, но голяма част се случва да прекарат една нощ в планината. Ако следобедна буря застигне групата нагоре по маршрута, положението внезапно става много сериозно.
Марсел и Маркъс, двама опитни алпинисти от Швейцария, са били наясно с опасностите, когато са тръгнали да гонят титлата. Тяхната стратегия била нетипична. Вместо да останат в Заслона Люшо и да тръгнат рано на следващата сутрин и да се пробват да направят еднодневно изкачване, те решават да ходят директно от станцията на влака в Монтавер над Mer de Glace, да започнат да катерят около обяд, да бивакуват през нощта, и после – при добри обстоятелства – да излязат горе на следващия ден. Техния план ще ги постави в по-голяма опасност от каменопадите, докато се приближат до маршрута, но ще им помогне да избегнат други свръзки по маршрута, и ще им позволи да достигнат до върха преди да се влоши времето, каквато е била прогнозата за следващия ден.

Всичко вървяло по план до късния следобед на втория ден. Свръзката се била движила, колкото бързо могла, но към 220 метра технично катерене все още ги деляло от върха, когато започнала предвидената буря. Тя била рядко изстезание: бурен дъжд, съпровождан от неспирни светкавици. След като Швейцарците били изморени след два дълги дни усилия и труден бивак, пороя се оказал последната капка. Подгизнали от вода с започващите да се изявяват знаци за хипотермия, те се обадили по мобилния си телефон на PGHM и помолили за спасителна акция.

Хеликоптера на PGHM спря за кратко при заслона Люшо за да остави партньора на Франсис, при бурен вятър, пилота искаше да е възможно най-лек за меневрите, които му предстоят. Времето се изясняваше след бурята, но облаците още се задържаха по стената и пориви на вятъра се разбиваха от юг, създавайки трудни летателни условия. В седем вечерта, след няколко неуспешни опита да се позиционира хеликоптера, Франсис най-накрая беше спуснат при закъсалите алпинисти. Той се осигури на площадката и се откачи от кабела на лебедката. Вече без закачен към него човек, пилота се отклони от каменната стена по широка дъга и отлетя на запад над билото на вертикалната южна стена на Дент дю Жент, където друг PGHM екип беше в акция.
[i:62a298ba] Франсис Клаудон под Midi

Снимка: Давид Растуил [/i:62a298ba]


На ръбчето, Франсис проверил дали Марсел и Маркус нямали контузии и започнал стандартната процедура по евакуация, проверявайки осигуровката, прибирайки ненужната екипировка, и подсигурявайки, че двамата алпинисти са готови да бъдат вдигнати с хеликоптера. Със слушалка в ухото и радио връзка през микрофона му, той бил в постоянен контакт с наземния екип и пилота, и когато групата била готова, той се обадил да дойде хеликоптера. До този момент, цялата операция била рутинна, и Франсис предполагал, че ще си е долу в Шамони след минути. За съжаление, нещата не се развили така.

Преди пилота да може да се върне, гъсти завихрящи се облаци скрили тримата мъже. Да летиш с хеликоптер на няколко метра от скалната стена си е опасно при най-добрите условия, но без визуален ориентир това става неоправдано. С видимост, която постоянно се променяла, пилота въртял кръгове на безопасно разстояние, с надеждата за изясняване. Всеки опит да се доближи бил прекъсван от завръщащите се облаци. В крайна сметка, със свършващо гориво, пилота бил принуден да се върне в Шамони. До към 8 и 30 вечерта времето не се било подобрило, и Франсис осъзнал, че сам трябва да довърши работата. Обстоятелствата били плашещи. По-малко от два часа по рано, той си почивал на дивана до зоната за кацане, пиейки кафенце, а сега трябвало да изведе двама уморени катерачи нагоре по реброто Уокър, при влошаващо се време и намаляваща светлина.
[i:62a298ba] Учение на PGHM, с Гранд Жорас на заден фон

Снимка: Александър Бюис [/i:62a298ba]


Маркус и Марсел не били въобще очаровани от идеята, и Франсис трябвало да използва най-добрия си английски за да ги убеди, че да се изкачат нагоре е единствената им възможност. Той се включил на въжетата, проверил дали го осигуряват правилно, и започнал да се катери нагоре по стръмната, ронлива скала с категория 5.9, която била над него. С котки на краката си, 15 килограмова раница на гърба, и настъпващ мрак, щяло да бъде предизвикателство да се достигне до върха – но това щяло да бъде лесно в сравнение с ориентирането надолу през сложния терен от другата страна на планината. Докато бавно напредвал нагоре по стената, Франсис внезапно установил, че това му доставя удоволствие.

Дори и по европейските стандарти, в Шамони има уникална атмосфера. За петдесет долара, можете да се качите на лифта, който ще ви изстреля 3 000 метра над пълните с туристи улици до назъбени върхове и хаотични ледници. Натиснете и отворете малка, захваната с пружини врата и стъпвате от площадката навън върху леден, назъбен хребет с ужасяващи пропасти от двете страни. През зимата можете (съвсем легално) да минете под въжето на местния ски курорт и внезапно да се окажете, избягващи 70 метра дълбоки цепнатини. Покарайте надолу късо разстояние от долината, разходете се през нежните горички, и ще се намерите на ръба на 1100 метрова скала, готови да се хвърлите от някой от най-популярните бейс джъмп скокове на планетата.

Няма нужда да се записвате… или да наемете водач…. или да искате разрешително …. или да доказвате опита си… или да се криете от мъже в униформи. Най голямата планинска спортна площадка е отворена за всички, 24 часа на ден, 365 дни в годината.

Разбира се тази свобода си има цена. Толкова достъпна високо-планинска среда с нерегулиран достъп ще е опасна комбинация, но сложете я по средата на силно населен, богат и обсебен от почивките континент, и имате рецепта за бедствие – или по-скоро за много бедствия. Планините тук убиват 30 човека при добра година, и при лоша година два пъти повече. Марс Туайт, бивш жител, нарече Шамоти „смъртната столица на света”. Та какво точно се случва, когато котките се скъсат, срути се снежния мост, или парашута се удари в стената? Ами, тогава мъжете в униформи внезапно се появяват от небето и дават най-доброто от себе си да ви измъкнат от бъркотията, в която сте се забъркали.

Peleton de Gendarmerie de Haute Montagne от Шамони е най-заетата и може би най-умелата спасителна служба в света. Подразделението в Шамони е едно от 15 PGHM отдела базирани в планинските региони на Франция. Le PG (произнася се пей-джеи), както я знаят местните, включва 36 спасители подпомогнати от екипажи на хеликоптери и екипи лекари. Членовете трябва да завършат стандартна жандарм (военна полиция) тренировка преди да кандидатстват, и после да преминат през тежкия процес на избор за оценка на катерачните и скиорските им качества, както и общото им физическо състояние. Приетите кандидати отиват в Шамони да бъдат тренирани в техники за планинско спасяване преди да бъдат прехвърлени в някой от регионалните екипи. Общо, в PGHM работят около 250 специалисти по спасявания. Всеки екип има достъп до хеликоптер и медицинска поддръжка, и планинските спасителни операции се извършват с участието на полицейски екипи и пожарникарите, така че е ясно че спасителните операции във Франция са скъп бизнес. Извън зоните за каране на ски, обаче, въпреки разходите, спасителите са финансирани изцяло от държавата.

Дали са спасители, медици, от екипа на въртолетите, мъжете и жените от спасителната служба в Шамони си спомнят за техните мисии както катерачите биха си спомняли труден маршрут. Изглежда сякаш считат, че планинското спасяване е самостоятелна алпийска дисциплина. Beau secours, или „красиво спасяване”, включва най-вече връщане на жертвите живи, но сложността и трудността на операцията също са ценени фактори. Колкото по-стръмен е терена и по-лоши условията, толкова по-голямо е възнаграждението.
[i:62a298ba] Екип на Юрокоптер 145 извършва спасяване на ледено поле през 2008

Снимка: Давид Растуил [/i:62a298ba]

На спасителната акция на Гранд Жорас тази нощ през Юли, Франсис Клаудон успява да изпълни всички условия. След като достига до върха около полунощ, той води Марсел и Маркус надолу 1,000 метра по стръмен ледников терен по южния склон на планината, вече в Италия, където в един момент слизат под облаците. На зазоряване на следващата сутрин, кратко подобряване на времето позволява на италиански хеликоптер да ги вземе. Те били изморени, но облекчени от това че приключението им накрая приключва. Франсис успява да направи beau secours, едновременно необикновенно спасяване, и впечатляващо планинарско постижение.

Мишел Гонзалес, един от най-дълго служещите членове на екипа от Шамони, отдава успеха на факта, че всяка част от екипа се стреми да са най-добрите в това, което правят. Екипажите на хеликоптерите са сред елита на авиационното подразделение на френската жандармерия, умеещи да пилотират при силна турболенция и лоша видимост, и също така да правят акции с лебедката, когато перките на въртолета на сантиметри от каменната стена. Всички медиците са опитни планинари, докато спасителите пък са в по-голямата си част световно сертифицирани планински водачи. Те се гордеят с това че изобретяват нови видове екипировка и техники за спасяване, и редовно организират дни за учения заедно с Швейцарските и Италианските колеги на PGHM за обмяна на методи и идеи. С разпрострения в три страни масив на Монт Блан, екипите да имат близка връзка, и понякога да си съдействат при спасителните операции.

Тактиката, която прилагат PGHM може да изглежда нетрадиционна в света на планинските спасителни служби, но тя отразява общия дух в долината на Шамони: бързи, с малко багаж, и смели. Докато другите спасителни служби в обичайния случай използват големи екипи, типичната мисия на PGHM включва екипаж на хеликоптер, двама спасители и може би един медик. Самодостатъчността на всеки екип дава възможност на PGHM да се спрявят с множество сигнали с относително малък персонал на смяна. В леките дни, една двойка спасители, може да стига за да се обслужи цялата долина, но когато обстановката наистина се нагорещи и сигналите започнат да идват едновременно, три или дори четири екипа може да работят да различни върхове по едно и също време.

Поради сложния терен и огромния брой спасителни акции, които се провеждат, в 97 процента от всички интервенции в Шамони се използва хеликоптер. Очевидно се изисква висока степен на координация между всеки екип и пилота, и по време техните седмични смени на местата, всеки спасител прекарва време в контролната зала, координирайки мисии и сортирайки по важност получените сигнали. Нещата стават страшни, когато в ход са множество мисии. „Като при война е” – казва спасителя Амйот Трипард, описвайки атмосферата в контролната зала в тези случаи.
[i:62a298ba] Соня Попов медик от PGHM.

Снимка: Jean-Sebastien Knoetzer [/i:62a298ba]


Времето сервира най непредвидимите предизвикателства на PGHM, но дори когато атмосферните условия са добри, стръмния терен около Шамони може да превърне спасителните операции в драми. Соня Попов, част от медицинския екип си спомня за подобен индицент на Гранд Капусин, 500 метра висок скален монолит, кацнал високо в покрайнините на Монт Блан. Един катерач бил паднал и лежал пострадал на малък скален ръб по средата на стената. Единствения наличен хеликоптер бил Алоет, модел, който е по-малко мощен от по новия ЮК 145, който максимално носи 40-метров кабел за лебедка като в сравнение ЮК 145 може да носи 80 метров. Това значи че пилота трябва да лети по-близо до скалата, за да спусне спасителите до жертвата.

Екипа за извличане, се спуснал първи, решили че контузиите на катерача изискват непосредствена медицинска помощ, и казали по радиото на Попов да се спусне при тях на ръба. Тя се закачила за кабела, залюляла се навън от кабината, и започнала да се спуска към жертвата, когато чула силен тракащ звук. Внезапно във въздуха се разнесла силна миризма на кордит. В същия момент хеликоптера внезапно пикирал рязко встрани от стената и Соня се залюляла във въздуха. Поглеждайки надолу, тя била ужасена да види бързо наближаващия ледник. В опита си да я спусне на ръба, пилота маневрирал прекалено близо до скалата и перките на хеликоптера я закачили. Той сега се борел да овладее повредената машина в редкия въздух, докато човека на лебедката отчаяно се опитвал да прибере Попов обратно в кабината преди неминуемото аварийно приземяване. Спасителите на ръба можели само безпомощно да гледат докато хеликоптера изчезнал от погледа им зад ъгъла на стената и се спуснал бързо към ледника. Попов се прибрала вътре преди осакатения хеликоптер да се блъсне в снега с тежко тупване.

След като всички, участващи в спасяването, били спасени от друг екип на PGHM, Попов се завърнала на смяна, и изпълнила други мисии този ден преди да бъде заместена за нощната смяна, от съчувстващ й колега. Попов била щастлива от възможността да си почине вкъщи за сметка на друга нощна смяна няколко дни по-късно, но това се оказало лоша сделка. На следващата си смяна, паднал серак породил огромна лавина (тип снежна дъска) на един от най-посещаваните маршрути на Монт Блан. Дозина хора били отнесени и много били заровени или ранени. Въпреки огромните 24-часови усилия на спасителния екип от Шамони и Италианските им колеги, починали осем човека, като телата им не били намерени. Попов прекарала цял ден в планината в оказване на първа помощ на жертвите.
Запитах много от членовете на PG през годините дали се е случвало да не могат да се разберат с някой от хората, които са спасявали. Исторически, алпийския идеал е да си самозависим в планините.

Тръгваш подготвен за най-лошото, и да се обадиш да те спасят е крайна мярка, най-жалката форма на провал. Катерачите, идващи в Шамони, от друга страна, понякога имат очаквания за непосредствена помощ, и това може да подведе хората да се пробват на маршрути без необходимите умения и опит. Хеликоптера на PGHM е бил повикван за дребни инциденти като счупени ски обувки на претъпкана ски писта на Вале Бланш, и PG често се намесват и спасяват изтощени катерачи, които просто са надценили възможностите си. Наскоро, спасителите дори били извикани да измъкнат турист, който облечен в градско облекло, се пробвал да стигне от Италианската до Френската станция на лифта. След като пресича силно нацепените ледници необвързан, той се намерил в безизходица в основата на стръмно снежно било водещо до станцията Aiguille du Midi, без да може да продължи с градските си обувки.
[i:62a298ba] Екип на PGHM се сблъсква с трудни летателни условия близо до Grands Charmoz

Снимка: Давид Растуил [/i:62a298ba]


Въпреки че спасяването, разбира се, е опасна работа – 46 члена на франската алпийска спасителна жандармерия са починали по време на служба – Жан Клаудон, ветеран от безброй мисии, казва че е безсмислено да съдиш хората в тези ситуации. „Това, което започва като лек инцидент може бързо да прерасне в застрашаваща живота ситуация” – казва той. „Предпочитаме да приберем хората преди наистина да закъсат отколкото по-късно да отиваме да приберем телата им.” Един от пилотите ме увери, че не трябва да се тревожа за това че го излагам на риск. „Летенето с хеликоптер в планините е това което правя,”-каза той. „Това е катеренето в планините за вас.”
Обаче се случва и търпението да се изчерпи. Повреме на уикенда, който прекарах с екипа, имаше сигнал в 11 вечерта от катерачи, който видяли челник да пада високо от Frontier Ridge на Mont Maudit.

Въпреки бурните метереологични условия, екип направи разузнавателен полет, използвайки очила за нощно виждане, тревожейки се че към челника може да е имало прикачен алпинист. След като установяват че двамата катерачи участващи в инцидента са добре, екипа се връща обратно в базата, само за да бъде събуден след 30 минути от същата двойка, искащи да бъдат спасени, защото им било студно и били уморени. Ядосан спасител им обясни, че това да им е студено и да са уморени е част от планинарството и че те трябва да продължат да се движат през нощта и да слезат сами.

В повечето дни обаче, френския национален девиз – [i:62a298ba]“Libérté, Egalité, Fraternité”[/i:62a298ba]— може да се счита че е бил написан за да опише PGHM, спасителите част от него, и тяхното отношение към хората изпаднали в беда в планината. Туристи с наднормено тегло по горските пътеки, лошо екипирани новаци на Монт Блан, планински водачи с техните клиенти на класическите била, бързите и яростни свръзки по техничните северни стени – всички получават еднакво отношение, независимо от националността им, възможностите им, или дебелината на потрфейла им. „Планините всъщност са снизходителни през по-голямата част от времето,” – казва Жан Клаудон – „но за съжаление, когато решат да те накажат не винаги получаваш втори шанс.”


[i:62a298ba] Нийл Броди е роден в Глазгоу, Шотландия, но живее във Франция вече 20 години е водач в Алпите от 1996. [/i:62a298ba][b:62a298ba]The Cable Channel[/b:62a298ba]

През погледа на спасения
От: Кам Бърнс

Бяхме високо в Aiguilles Rouges du Mont Dolent, от Швейцарската страна на границата, на една крачка от Франция, в най-ронливия район на Алпите, както научих по-късно. Моя партньор Джон, беше направил голямо падане с главата надолу, подскачайки по не особено стръмната скала докато падна в отломките. Неразбираемо е, Джон не си счупи врата, но си прецака и двата крака. Смачкани, се обадихме да ни спасят.

В рамките на час, трима мъже в стъклено яйце ни сочеха от някъде 100 метра над нас. После въртолета изчезна, жужейки надолу към долината. Четирдесет и пет минути по-късно, по-малък въртолет се появи над нас. Той се приближи до скалата, с перки опасно близо до камъните. Пилота не обръщаше внимание на колегите си. Той държеше джойстика и гледаше скала, като очите му се стрелкаха наляво надясно, оценявайки всяка нейна особеност за части от секундата.
[i:62a298ba] Снимка: Кам Бърнс [/i:62a298ba]


Мъж, облечен като катерач, но носещ слушалки с микрофон се спусна долу. Той се хвана за ронливите камъни под Джон и се откачи от кабела. Незабавно започна да поставя в джаджи в хаоса. Спусна се още един човек. Двамата се обвързаха и се изкачиха до Джон, поставяйки поне половин дозина джаджи в скалите около него. След час те го бяха обвързали в нещо, което приличаше на седналата версия на подпора за гръб. Хеликоптера се върна и спусна дебел един инч покрит с пластмаса кабел. Един човек се прикачи, после закачи трона на Джон, и хоп , те бяха във въздуха, летейки хиляди метри над скалите и ледниците. Звука от перките заглъхна с отдалечаването им.
В същото време, човека, който остана на стената се изкачи нагоре по второто ни въже до мен и осигуровката ми от единичен френд. После въртолета се върна. Внезапно бях закачен на масивен кабел.

Спасителя изкрещя нещо на френски и отлетяхме.
Помислих, че от внезапния приток на адреналин ще ми стане лошо, или ще ме накара на припадна, да крещя, и да си омацам гащеризона. Но веднага щом бяхме във върдуха, осъзнах че пича който ме спасяваше, всъщност, седящ в скута ми, и топлината на краката му по странен начин ме разсейваше докато се люлеехме във въздуха. „ Хъм, това е доста удобно”- промърморих през дъх само на сантиментри от лицето на човека. Подадох му ръка: „Трябва да се представя. [i:62a298ba] Je suis Cam[/i:62a298ba]”. Мъжът ме погледна, усмихна се и стисна ръката ми. „Да, аз съм Тиери.”

С това, Тиери обрърна вниманието си към хеликоптера, кабела, и необикновенните гледки – като сякаш седенето в скута на друг човек на 900 метра във въздуха е нещо всекидневно – за него вероятно това беше така.

Хеликоптера се засили към равно място на ледника, приземявайки се на около километър от мястото на инцидента. Половин дозина мъже преподредиха раниците си и събраха кабелите. После, внезапно, Джон и превоза му ги нямаше, запътили се към болницата в Сион. При моя полет за завръщане, седнах до пилота, който носеще къси гащета и тениска. Той се усмихна, с усмивката на лошия от филмите на ужасите, и после натисна с палец джойстика. Фъррр!

[i:62a298ba] Кам Бърнс, писател живеещ в Колорадо, наскоро си купи нов гащеризон. [/i:62a298ba]


[b:62a298ba]Забранява се да се копират, части от статията или цялата статия, без изричното разрешение на www.verticalworld.net [/b:62a298ba]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 565 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 13/02/2011 от Димитър Колешев Коментирайте
Браво за статията, Станко !
2 Публикуван на 13/02/2011 от СТАНКО Коментирайте
Бравото, като оня другия превод го свърша :D

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Мон Блан – 5 маршрута до върха
Гранд Жорас - Цената на мечтите
Югозападния гребен на Gunnbjørnsfjeld, най-високия връх в Арктика
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
По Иглите на Шамони
Айгер - Една мечта
Валтер Бонати и Централното ребро на Freney
Моите Планини - Част Седма
Завръщане към класическия алпинизъм
10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap