Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ангелите на Монт БланНийл Броди  |  Редактирана на 13/02/2011
[i:62a298ba] Изглед от станцията на лифта Aiguille du Midi, към масива Монт Блан

Снимка: Александър Бюис [/i:62a298ba]


Франсис Клаудон, от Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne (PGHM) в Шамони, Франция беше част от втория екип тази юлска вечер. След като вече един екип беше на спасителна мисия навън, той беше екипиран и готов за следващата мисия, с обути обувки и приготвена раница. Когато дойде сигнала, той си почиваше във всекидневната, при зоната за кацане до площадката за хеликоптера със своя партньор. Стаята беше просторна, но скромно обзаведена, с телевизор, няколко дивана, и машина за кафе. През високоговорител се препредаде съобщение от контролната зала, и двамата се заслушаха, преди да слезнат надолу по стълбите, нарамвайки раниците си, и подтичвайки към хеликоптера, където един механик пълнеше резервоара с достатъчно керосин за работата, която им се очертава.

Мощния двумоторен Юрокоптер 145 излетя вертикално, преди да се наклони и да се издигне рязко нагоре към близката Mer de Glace. Пет минути след излитането, пилота преминаваше между извисяващите се игли на Дрю-тата и Гранд Шармоз, преминавайки наблизо до леда, докато следваше пълзящия ледник нагоре към северната стена на Гранд Жорас.

За много специалисти в спасяванията, да те спуснат на обледените, почти вертикални стени на връх като Гранд Жорас, може да се случи само веднъж в живота, но за Франсис и другите членове на PGHM, които правят стотици спасителни мисии на година, повечето чрез хеликоптер, това е всекидневно преживяване.

Реброто Уокър на Гранд Жорас е едно от най-търсените изкачвания в Алпите. Зашеметяваща, 1200 метра висока кула от камък, водеща до най-високата точка на планината, това е възможно най-чистия алпийски маршрут, за който може да си мечтаеш, и в редките летни дни, когато състоянието му е перфектно, той привлича катерачи като мухи на мед. Като много Алпийски класики, дължината му и трудността му често са подценявани от амбициозните покорители. Когато е чист от сняг, бърза група катереща с лек товар ще успее да го направи за един дълъг ден, но голяма част се случва да прекарат една нощ в планината. Ако следобедна буря застигне групата нагоре по маршрута, положението внезапно става много сериозно.
Марсел и Маркъс, двама опитни алпинисти от Швейцария, са били наясно с опасностите, когато са тръгнали да гонят титлата. Тяхната стратегия била нетипична. Вместо да останат в Заслона Люшо и да тръгнат рано на следващата сутрин и да се пробват да направят еднодневно изкачване, те решават да ходят директно от станцията на влака в Монтавер над Mer de Glace, да започнат да катерят около обяд, да бивакуват през нощта, и после – при добри обстоятелства – да излязат горе на следващия ден. Техния план ще ги постави в по-голяма опасност от каменопадите, докато се приближат до маршрута, но ще им помогне да избегнат други свръзки по маршрута, и ще им позволи да достигнат до върха преди да се влоши времето, каквато е била прогнозата за следващия ден.

Всичко вървяло по план до късния следобед на втория ден. Свръзката се била движила, колкото бързо могла, но към 220 метра технично катерене все още ги деляло от върха, когато започнала предвидената буря. Тя била рядко изстезание: бурен дъжд, съпровождан от неспирни светкавици. След като Швейцарците били изморени след два дълги дни усилия и труден бивак, пороя се оказал последната капка. Подгизнали от вода с започващите да се изявяват знаци за хипотермия, те се обадили по мобилния си телефон на PGHM и помолили за спасителна акция.

Хеликоптера на PGHM спря за кратко при заслона Люшо за да остави партньора на Франсис, при бурен вятър, пилота искаше да е възможно най-лек за меневрите, които му предстоят. Времето се изясняваше след бурята, но облаците още се задържаха по стената и пориви на вятъра се разбиваха от юг, създавайки трудни летателни условия. В седем вечерта, след няколко неуспешни опита да се позиционира хеликоптера, Франсис най-накрая беше спуснат при закъсалите алпинисти. Той се осигури на площадката и се откачи от кабела на лебедката. Вече без закачен към него човек, пилота се отклони от каменната стена по широка дъга и отлетя на запад над билото на вертикалната южна стена на Дент дю Жент, където друг PGHM екип беше в акция.
[i:62a298ba] Франсис Клаудон под Midi

Снимка: Давид Растуил [/i:62a298ba]


На ръбчето, Франсис проверил дали Марсел и Маркус нямали контузии и започнал стандартната процедура по евакуация, проверявайки осигуровката, прибирайки ненужната екипировка, и подсигурявайки, че двамата алпинисти са готови да бъдат вдигнати с хеликоптера. Със слушалка в ухото и радио връзка през микрофона му, той бил в постоянен контакт с наземния екип и пилота, и когато групата била готова, той се обадил да дойде хеликоптера. До този момент, цялата операция била рутинна, и Франсис предполагал, че ще си е долу в Шамони след минути. За съжаление, нещата не се развили така.

Преди пилота да може да се върне, гъсти завихрящи се облаци скрили тримата мъже. Да летиш с хеликоптер на няколко метра от скалната стена си е опасно при най-добрите условия, но без визуален ориентир това става неоправдано. С видимост, която постоянно се променяла, пилота въртял кръгове на безопасно разстояние, с надеждата за изясняване. Всеки опит да се доближи бил прекъсван от завръщащите се облаци. В крайна сметка, със свършващо гориво, пилота бил принуден да се върне в Шамони. До към 8 и 30 вечерта времето не се било подобрило, и Франсис осъзнал, че сам трябва да довърши работата. Обстоятелствата били плашещи. По-малко от два часа по рано, той си почивал на дивана до зоната за кацане, пиейки кафенце, а сега трябвало да изведе двама уморени катерачи нагоре по реброто Уокър, при влошаващо се време и намаляваща светлина.
[i:62a298ba] Учение на PGHM, с Гранд Жорас на заден фон

Снимка: Александър Бюис [/i:62a298ba]


Маркус и Марсел не били въобще очаровани от идеята, и Франсис трябвало да използва най-добрия си английски за да ги убеди, че да се изкачат нагоре е единствената им възможност. Той се включил на въжетата, проверил дали го осигуряват правилно, и започнал да се катери нагоре по стръмната, ронлива скала с категория 5.9, която била над него. С котки на краката си, 15 килограмова раница на гърба, и настъпващ мрак, щяло да бъде предизвикателство да се достигне до върха – но това щяло да бъде лесно в сравнение с ориентирането надолу през сложния терен от другата страна на планината. Докато бавно напредвал нагоре по стената, Франсис внезапно установил, че това му доставя удоволствие.

Дори и по европейските стандарти, в Шамони има уникална атмосфера. За петдесет долара, можете да се качите на лифта, който ще ви изстреля 3 000 метра над пълните с туристи улици до назъбени върхове и хаотични ледници. Натиснете и отворете малка, захваната с пружини врата и стъпвате от площадката навън върху леден, назъбен хребет с ужасяващи пропасти от двете страни. През зимата можете (съвсем легално) да минете под въжето на местния ски курорт и внезапно да се окажете, избягващи 70 метра дълбоки цепнатини. Покарайте надолу късо разстояние от долината, разходете се през нежните горички, и ще се намерите на ръба на 1100 метрова скала, готови да се хвърлите от някой от най-популярните бейс джъмп скокове на планетата.

Няма нужда да се записвате… или да наемете водач…. или да искате разрешително …. или да доказвате опита си… или да се криете от мъже в униформи. Най голямата планинска спортна площадка е отворена за всички, 24 часа на ден, 365 дни в годината.

Разбира се тази свобода си има цена. Толкова достъпна високо-планинска среда с нерегулиран достъп ще е опасна комбинация, но сложете я по средата на силно населен, богат и обсебен от почивките континент, и имате рецепта за бедствие – или по-скоро за много бедствия. Планините тук убиват 30 човека при добра година, и при лоша година два пъти повече. Марс Туайт, бивш жител, нарече Шамоти „смъртната столица на света”. Та какво точно се случва, когато котките се скъсат, срути се снежния мост, или парашута се удари в стената? Ами, тогава мъжете в униформи внезапно се появяват от небето и дават най-доброто от себе си да ви измъкнат от бъркотията, в която сте се забъркали.

Peleton de Gendarmerie de Haute Montagne от Шамони е най-заетата и може би най-умелата спасителна служба в света. Подразделението в Шамони е едно от 15 PGHM отдела базирани в планинските региони на Франция. Le PG (произнася се пей-джеи), както я знаят местните, включва 36 спасители подпомогнати от екипажи на хеликоптери и екипи лекари. Членовете трябва да завършат стандартна жандарм (военна полиция) тренировка преди да кандидатстват, и после да преминат през тежкия процес на избор за оценка на катерачните и скиорските им качества, както и общото им физическо състояние. Приетите кандидати отиват в Шамони да бъдат тренирани в техники за планинско спасяване преди да бъдат прехвърлени в някой от регионалните екипи. Общо, в PGHM работят около 250 специалисти по спасявания. Всеки екип има достъп до хеликоптер и медицинска поддръжка, и планинските спасителни операции се извършват с участието на полицейски екипи и пожарникарите, така че е ясно че спасителните операции във Франция са скъп бизнес. Извън зоните за каране на ски, обаче, въпреки разходите, спасителите са финансирани изцяло от държавата.

Дали са спасители, медици, от екипа на въртолетите, мъжете и жените от спасителната служба в Шамони си спомнят за техните мисии както катерачите биха си спомняли труден маршрут. Изглежда сякаш считат, че планинското спасяване е самостоятелна алпийска дисциплина. Beau secours, или „красиво спасяване”, включва най-вече връщане на жертвите живи, но сложността и трудността на операцията също са ценени фактори. Колкото по-стръмен е терена и по-лоши условията, толкова по-голямо е възнаграждението.
[i:62a298ba] Екип на Юрокоптер 145 извършва спасяване на ледено поле през 2008

Снимка: Давид Растуил [/i:62a298ba]

На спасителната акция на Гранд Жорас тази нощ през Юли, Франсис Клаудон успява да изпълни всички условия. След като достига до върха около полунощ, той води Марсел и Маркус надолу 1,000 метра по стръмен ледников терен по южния склон на планината, вече в Италия, където в един момент слизат под облаците. На зазоряване на следващата сутрин, кратко подобряване на времето позволява на италиански хеликоптер да ги вземе. Те били изморени, но облекчени от това че приключението им накрая приключва. Франсис успява да направи beau secours, едновременно необикновенно спасяване, и впечатляващо планинарско постижение.

Мишел Гонзалес, един от най-дълго служещите членове на екипа от Шамони, отдава успеха на факта, че всяка част от екипа се стреми да са най-добрите в това, което правят. Екипажите на хеликоптерите са сред елита на авиационното подразделение на френската жандармерия, умеещи да пилотират при силна турболенция и лоша видимост, и също така да правят акции с лебедката, когато перките на въртолета на сантиметри от каменната стена. Всички медиците са опитни планинари, докато спасителите пък са в по-голямата си част световно сертифицирани планински водачи. Те се гордеят с това че изобретяват нови видове екипировка и техники за спасяване, и редовно организират дни за учения заедно с Швейцарските и Италианските колеги на PGHM за обмяна на методи и идеи. С разпрострения в три страни масив на Монт Блан, екипите да имат близка връзка, и понякога да си съдействат при спасителните операции.

Тактиката, която прилагат PGHM може да изглежда нетрадиционна в света на планинските спасителни служби, но тя отразява общия дух в долината на Шамони: бързи, с малко багаж, и смели. Докато другите спасителни служби в обичайния случай използват големи екипи, типичната мисия на PGHM включва екипаж на хеликоптер, двама спасители и може би един медик. Самодостатъчността на всеки екип дава възможност на PGHM да се спрявят с множество сигнали с относително малък персонал на смяна. В леките дни, една двойка спасители, може да стига за да се обслужи цялата долина, но когато обстановката наистина се нагорещи и сигналите започнат да идват едновременно, три или дори четири екипа може да работят да различни върхове по едно и също време.

Поради сложния терен и огромния брой спасителни акции, които се провеждат, в 97 процента от всички интервенции в Шамони се използва хеликоптер. Очевидно се изисква висока степен на координация между всеки екип и пилота, и по време техните седмични смени на местата, всеки спасител прекарва време в контролната зала, координирайки мисии и сортирайки по важност получените сигнали. Нещата стават страшни, когато в ход са множество мисии. „Като при война е” – казва спасителя Амйот Трипард, описвайки атмосферата в контролната зала в тези случаи.
[i:62a298ba] Соня Попов медик от PGHM.

Снимка: Jean-Sebastien Knoetzer [/i:62a298ba]


Времето сервира най непредвидимите предизвикателства на PGHM, но дори когато атмосферните условия са добри, стръмния терен около Шамони може да превърне спасителните операции в драми. Соня Попов, част от медицинския екип си спомня за подобен индицент на Гранд Капусин, 500 метра висок скален монолит, кацнал високо в покрайнините на Монт Блан. Един катерач бил паднал и лежал пострадал на малък скален ръб по средата на стената. Единствения наличен хеликоптер бил Алоет, модел, който е по-малко мощен от по новия ЮК 145, който максимално носи 40-метров кабел за лебедка като в сравнение ЮК 145 може да носи 80 метров. Това значи че пилота трябва да лети по-близо до скалата, за да спусне спасителите до жертвата.

Екипа за извличане, се спуснал първи, решили че контузиите на катерача изискват непосредствена медицинска помощ, и казали по радиото на Попов да се спусне при тях на ръба. Тя се закачила за кабела, залюляла се навън от кабината, и започнала да се спуска към жертвата, когато чула силен тракащ звук. Внезапно във въздуха се разнесла силна миризма на кордит. В същия момент хеликоптера внезапно пикирал рязко встрани от стената и Соня се залюляла във въздуха. Поглеждайки надолу, тя била ужасена да види бързо наближаващия ледник. В опита си да я спусне на ръба, пилота маневрирал прекалено близо до скалата и перките на хеликоптера я закачили. Той сега се борел да овладее повредената машина в редкия въздух, докато човека на лебедката отчаяно се опитвал да прибере Попов обратно в кабината преди неминуемото аварийно приземяване. Спасителите на ръба можели само безпомощно да гледат докато хеликоптера изчезнал от погледа им зад ъгъла на стената и се спуснал бързо към ледника. Попов се прибрала вътре преди осакатения хеликоптер да се блъсне в снега с тежко тупване.

След като всички, участващи в спасяването, били спасени от друг екип на PGHM, Попов се завърнала на смяна, и изпълнила други мисии този ден преди да бъде заместена за нощната смяна, от съчувстващ й колега. Попов била щастлива от възможността да си почине вкъщи за сметка на друга нощна смяна няколко дни по-късно, но това се оказало лоша сделка. На следващата си смяна, паднал серак породил огромна лавина (тип снежна дъска) на един от най-посещаваните маршрути на Монт Блан. Дозина хора били отнесени и много били заровени или ранени. Въпреки огромните 24-часови усилия на спасителния екип от Шамони и Италианските им колеги, починали осем човека, като телата им не били намерени. Попов прекарала цял ден в планината в оказване на първа помощ на жертвите.
Запитах много от членовете на PG през годините дали се е случвало да не могат да се разберат с някой от хората, които са спасявали. Исторически, алпийския идеал е да си самозависим в планините.

Тръгваш подготвен за най-лошото, и да се обадиш да те спасят е крайна мярка, най-жалката форма на провал. Катерачите, идващи в Шамони, от друга страна, понякога имат очаквания за непосредствена помощ, и това може да подведе хората да се пробват на маршрути без необходимите умения и опит. Хеликоптера на PGHM е бил повикван за дребни инциденти като счупени ски обувки на претъпкана ски писта на Вале Бланш, и PG често се намесват и спасяват изтощени катерачи, които просто са надценили възможностите си. Наскоро, спасителите дори били извикани да измъкнат турист, който облечен в градско облекло, се пробвал да стигне от Италианската до Френската станция на лифта. След като пресича силно нацепените ледници необвързан, той се намерил в безизходица в основата на стръмно снежно било водещо до станцията Aiguille du Midi, без да може да продължи с градските си обувки.
[i:62a298ba] Екип на PGHM се сблъсква с трудни летателни условия близо до Grands Charmoz

Снимка: Давид Растуил [/i:62a298ba]


Въпреки че спасяването, разбира се, е опасна работа – 46 члена на франската алпийска спасителна жандармерия са починали по време на служба – Жан Клаудон, ветеран от безброй мисии, казва че е безсмислено да съдиш хората в тези ситуации. „Това, което започва като лек инцидент може бързо да прерасне в застрашаваща живота ситуация” – казва той. „Предпочитаме да приберем хората преди наистина да закъсат отколкото по-късно да отиваме да приберем телата им.” Един от пилотите ме увери, че не трябва да се тревожа за това че го излагам на риск. „Летенето с хеликоптер в планините е това което правя,”-каза той. „Това е катеренето в планините за вас.”
Обаче се случва и търпението да се изчерпи. Повреме на уикенда, който прекарах с екипа, имаше сигнал в 11 вечерта от катерачи, който видяли челник да пада високо от Frontier Ridge на Mont Maudit.

Въпреки бурните метереологични условия, екип направи разузнавателен полет, използвайки очила за нощно виждане, тревожейки се че към челника може да е имало прикачен алпинист. След като установяват че двамата катерачи участващи в инцидента са добре, екипа се връща обратно в базата, само за да бъде събуден след 30 минути от същата двойка, искащи да бъдат спасени, защото им било студно и били уморени. Ядосан спасител им обясни, че това да им е студено и да са уморени е част от планинарството и че те трябва да продължат да се движат през нощта и да слезат сами.

В повечето дни обаче, френския национален девиз – [i:62a298ba]“Libérté, Egalité, Fraternité”[/i:62a298ba]— може да се счита че е бил написан за да опише PGHM, спасителите част от него, и тяхното отношение към хората изпаднали в беда в планината. Туристи с наднормено тегло по горските пътеки, лошо екипирани новаци на Монт Блан, планински водачи с техните клиенти на класическите била, бързите и яростни свръзки по техничните северни стени – всички получават еднакво отношение, независимо от националността им, възможностите им, или дебелината на потрфейла им. „Планините всъщност са снизходителни през по-голямата част от времето,” – казва Жан Клаудон – „но за съжаление, когато решат да те накажат не винаги получаваш втори шанс.”


[i:62a298ba] Нийл Броди е роден в Глазгоу, Шотландия, но живее във Франция вече 20 години е водач в Алпите от 1996. [/i:62a298ba][b:62a298ba]The Cable Channel[/b:62a298ba]

През погледа на спасения
От: Кам Бърнс

Бяхме високо в Aiguilles Rouges du Mont Dolent, от Швейцарската страна на границата, на една крачка от Франция, в най-ронливия район на Алпите, както научих по-късно. Моя партньор Джон, беше направил голямо падане с главата надолу, подскачайки по не особено стръмната скала докато падна в отломките. Неразбираемо е, Джон не си счупи врата, но си прецака и двата крака. Смачкани, се обадихме да ни спасят.

В рамките на час, трима мъже в стъклено яйце ни сочеха от някъде 100 метра над нас. После въртолета изчезна, жужейки надолу към долината. Четирдесет и пет минути по-късно, по-малък въртолет се появи над нас. Той се приближи до скалата, с перки опасно близо до камъните. Пилота не обръщаше внимание на колегите си. Той държеше джойстика и гледаше скала, като очите му се стрелкаха наляво надясно, оценявайки всяка нейна особеност за части от секундата.
[i:62a298ba] Снимка: Кам Бърнс [/i:62a298ba]


Мъж, облечен като катерач, но носещ слушалки с микрофон се спусна долу. Той се хвана за ронливите камъни под Джон и се откачи от кабела. Незабавно започна да поставя в джаджи в хаоса. Спусна се още един човек. Двамата се обвързаха и се изкачиха до Джон, поставяйки поне половин дозина джаджи в скалите около него. След час те го бяха обвързали в нещо, което приличаше на седналата версия на подпора за гръб. Хеликоптера се върна и спусна дебел един инч покрит с пластмаса кабел. Един човек се прикачи, после закачи трона на Джон, и хоп , те бяха във въздуха, летейки хиляди метри над скалите и ледниците. Звука от перките заглъхна с отдалечаването им.
В същото време, човека, който остана на стената се изкачи нагоре по второто ни въже до мен и осигуровката ми от единичен френд. После въртолета се върна. Внезапно бях закачен на масивен кабел.

Спасителя изкрещя нещо на френски и отлетяхме.
Помислих, че от внезапния приток на адреналин ще ми стане лошо, или ще ме накара на припадна, да крещя, и да си омацам гащеризона. Но веднага щом бяхме във върдуха, осъзнах че пича който ме спасяваше, всъщност, седящ в скута ми, и топлината на краката му по странен начин ме разсейваше докато се люлеехме във въздуха. „ Хъм, това е доста удобно”- промърморих през дъх само на сантиментри от лицето на човека. Подадох му ръка: „Трябва да се представя. [i:62a298ba] Je suis Cam[/i:62a298ba]”. Мъжът ме погледна, усмихна се и стисна ръката ми. „Да, аз съм Тиери.”

С това, Тиери обрърна вниманието си към хеликоптера, кабела, и необикновенните гледки – като сякаш седенето в скута на друг човек на 900 метра във въздуха е нещо всекидневно – за него вероятно това беше така.

Хеликоптера се засили към равно място на ледника, приземявайки се на около километър от мястото на инцидента. Половин дозина мъже преподредиха раниците си и събраха кабелите. После, внезапно, Джон и превоза му ги нямаше, запътили се към болницата в Сион. При моя полет за завръщане, седнах до пилота, който носеще къси гащета и тениска. Той се усмихна, с усмивката на лошия от филмите на ужасите, и после натисна с палец джойстика. Фъррр!

[i:62a298ba] Кам Бърнс, писател живеещ в Колорадо, наскоро си купи нов гащеризон. [/i:62a298ba]


[b:62a298ba]Забранява се да се копират, части от статията или цялата статия, без изричното разрешение на www.verticalworld.net [/b:62a298ba]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 603 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ