Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Lost In America - El CapitanИваило Нинов (Германеца)  |  Редактирана на 10/10/2004


Това е една малка история за изкачването на един от най-красивите и психарски маршрути на El Capitаn.

Маршрута се намира в лявата част на El Cap между Tangerine Trip и Zenyatta Mondatta. За първи път е преминат от Greg Child и Randy Levitt. Отнема им 9 дни за да изкатерят 12 въжета, от които три са от А4+ категория и едно от А5. Това е един от малкото маршрути на El Cap, които имат въже от 7 категория. Проблема с 7-та категория е че R-то, което е добавено към нея означава, че няма осигуровка и при евентуално падане се озоваваш на 30 метра под площадката или казано просто набираш 60 метра падане, ако го оплескаш.

На 7 септември се появих в Долината с намерение да катеря нещо на El Cap и първото което направих беше да отида на поляната под Голямата стена, за да се насладя на гледката. Там срещнах Dean Potter, който почиваше за следващото си голямо постижение. Изпихме няколко бири с Dean, докато коментирахме обстановката по стената. Аз го попитах какъв е твоят план и той ми отговори: Half Dome и El Cap свободно за един ден. Той отиде да спи рано, а аз продължих да се мотая из Сamp 4. Там срещнах моя стар приятел Russ Мitrovich. Той е един от малкото хора, които са катерили маршрути от А5 на El Cap за един ден. Той също така прави и първото изкачване на Wuioming Ship Ranche за по-малко от 30 часа. The Ranche беше най-трудният маршрут на стената до преди няколко години.

[img:ad76bef052]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/IMAG0037.jpg[/img:ad76bef052]

Както и да е, аз още нямах партньор и това беше добър шанс да се вържа с Russ. На следващата сутрин ние изкатерихме няколко къси свободни маршрути, но той нямаше време за Big Wall. Тогава се появи моят приятел Jake. Той ме попита имаш ли план, а аз му отговорих - да, a ти имаш ли някакъв инвентар и howback (вероятно торби за теглене). Той каза, да! Е, ние бяхме двама души с инвентар, свободно време и план. Планът беше Lost in Amerika 5.10R/A5.

Денят е понеделник. Ние започнахме да изнасяме вода и екипировка до основата на El Cap. Товарите бяха тежки - имахме 40 литра вода и около 100 килограма екипировка. След като се върнахме за вторият курс с нещата, видяхме Dean високо на Free Raider, прокарвайки своят път към първото свободно преминаване на две от големите стени в Долината за един ден. Dean Potter изкатери El Cap и Half Dome свободно за 23 часа и 20 минути.

Същият ден ние започнахме нашето изкачване на маршрута. Jake води първо въже, което беше А3+. Няколко френда и след това безкрайна поредица от копърхедове, водеща до основата на малък винкел. Влаченето на товарите беше убийствено. Ние имахме ужасно много багаж, но това е big wall climbing и без този багаж си за никъде.

[img:ad76bef052]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/IMAG0042.jpg[/img:ad76bef052]

Аз започнах да водя второто въже. Всичко вървеше добре до момента, в който се опитах да поставя небесна кука в малка дупка над главата си. Куката не захапа. Аз се качих по-високо по стълбите и видях, че това е дупка от счупен болт. Нямаше начин трябваше да се дупчи. Почистих дупката от болта, сложих небесната кука и така стигнах до площадката.

Jake изкатери трето въже, което беше късо и не много трудно. Времето летеше и се наложи да опънем порталедже за да спим. Това беше нашата първа нощ на El Cap.

Следващият ден започна доста интригуващо за мен. Това беше първото въже от A4+/A5. Отне ми 4 часа и 60 парчета от екипировката, за да мина 55 метра. Всичко беше на малки копърхедове и микроклеми в отворени и трошливи цепки или люспи. Усещането да поставяш небесни куки на люспи, които се местят е много особенно и човек трябва да го изживее, за да го разбере. Бях оплашен до дъното на костите си. По цялото въже нямаше нищо, което да може да поеме едно падане и за капак на всичко в основата имаше наклонена площадка, която чакаше да ме посрещне с отворени обятия и да ме изпрати в болница или ...

[img:ad76bef052]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/IMAG0036.jpg[/img:ad76bef052]

Този ден преминахме само две въжета. На третият ден беше другият пасаж на маршрута. 7 категория без осигуровка и за капак на всичко отново люспи - ронливи и стоящи свободно. Това въже ни спести доста време, защото го изкатерих за 15 минути. Просто няма начин да се мотаеш. Трябва да се местиш преди някоя от стъпките или хватките да изчезне. Това беше едно ронливо въже със свободно стоящи камъни навсякъде. Jake освободи денковете, за да мога да ги изтегля, докато той чистеше въжето. Същият този ден ние преминахме само 2 въжета.

Ние бяхме на стената от три дни - преминати бяха 7 въжета, а оставаха още 9 до върха. Започнахме да се колебаем, защото водата намаляваше ужасно бързо. Нямаше кой знае колко останала, а нещата не изглеждаха добре. Обърнахме багажа, сортирахме храната и водата за още три дни и си казахме: напред и каквото ще да става.

През следващите 3 дни преминахме остатъка от маршрута, висейки по смешно изглеждащи парчета от екипировката - основно куки и копърхедове и няколко "човки". Френдовете бяха почти неизползваеми, защото когато поставиш френд в отваряща се цепка, той отделя люспата от стената и не държи. Накарая след поставянето на около 30 копърхеда и милион малки клеми и клинове ние успяхме.

[img:ad76bef052]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/IMAG0024.jpg[/img:ad76bef052]

На 14 септември в 21:30 часа ние бяхме на върха на El Cap. След 6 дни катерене и ужасно много страх ние успяхме. Още една мечта на голямата стена вече беше реалност.

Сега сам в къщи, планирайки моето следващо пътуване до Долината, ровейки се из книгите за следващият маршрут.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1703 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Четвъртия Връх
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия
Северният ръб на Фицрой и Поансено
Сърдитата кукумявка и страната на мармотите
From Russia with Love
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и спорове
Категоризация на изкуственото катерене
Категория на трудност - Част ІІІ
Руският Трол


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap