Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Andreas Proft - F8b соло и без обувкиJack Geldard & Sarah Burmester, UKC News  |  Редактирана на 02/02/2011
[i:0724ed5a]Andreas Proft - без обувки соло катерач от Саксония

© Djarmila Proft[/i:0724ed5a]


Андреас Профт е от Соксония в източна Германия и прекарва летата си, катерейки в известния и страхопочитан Elbsandstein; зашеметяващите пясъчникови кули, които са всеизвестни с техните големи разстояния без осигуровка и строг етикет на катерене.

Взимайки със себе си Саксонските си умения в Испания през последния Ноември, той успя да мине соло спортен маршрут F8b – бос. Маршрута беше The First and Last в Берния в Коста Бланка.

Тук Сара Бурместер го пита няколко въпроса за това изправящо косите начинание.


[b:0724ed5a]Как се подготви за изкачването?[/b:0724ed5a]

Вече бях катерил The First and Last преди две години, тогава ми отне две седмици. По това време трябваше да си попочивам доста, защото част от заклещванията на пръсти са доста брутални за кожата и я износват.

Този път прекарах четири седмици на маршрута, докато свързвам последователността на движенията, и катерейки го осигурен само, осигурявайки се на два болта да за си тренирам психиката. От септември съм на диета и – за първи път – потренирвах във фитнеса : Защото като катериш маршрута се поизпомваш, а не трябва да си уморен последните няколко метра…


[b:0724ed5a]И после го изкачи ...[/b:0724ed5a]

В началото планирах това да бъде зимен проект, но след месец упражнения, умственото натоварване стана прекалено голямо. Спях лошо и бях стресиран, също така и изплашен. F8b е границата на възможностите ми, вече въобще не става дума за „напълно контролирано катерене”. Така че изкачих маршрута през Ноември, само за да са свърши с това.


[b:0724ed5a]Тогава защо го направи, при условие че си бил стресиран и изплашен?[/b:0724ed5a]

Вече бях вложил толкова много в подготовката, че не можех да спра – също така бяхме отишли в Испания само заради този маршрут. Но до последния момент не знаех дали наистина ще го направя.

След пукнатината вече не можех да откатеря надолу, веднъж го бях пробвал с въже. Сега след като всичко е свършило, не мога да кажа защо бях толкова обсебен. Но мога да кажа че времето, през което мога да катеря трудни неща като това изтича. Преди две години можех да катеря F8a онсайт, но не тази година. Това навярно беше върха на моята катерачна кариера ...

[b:0724ed5a]Защо катериш бос, и винаги ли го правиш или само отвреме на време?[/b:0724ed5a]

Започнах през 2005 на шега. Това направи лесните маршрути, които жена ми харесваше по-интересни. После ми стана забавно – и харесвах да ми обръщат внимание [i:0724ed5a](усмихва се)[/i:0724ed5a]. Обичам да катеря бос, но не го правя през цялото време.


[b:0724ed5a]При какви условия не би катерил бос?[/b:0724ed5a]

Ако е прекалено студено или маршрута е прекалено труден. Ако има опасност от падане или зоната в която може да паднеш е опасна. Също така и когато е забранено да се ползва магнезии.


[b:0724ed5a]Какво мислиш за магнезия?[/b:0724ed5a]

Не съм добър без него, също обичам и да си слагам магнезий на краката.


[b:0724ed5a]Къде прекарваш по-голямата част от времето си?[/b:0724ed5a]

През лятото в Elbsandstein, когато не сме на път.


[b:0724ed5a]До каква степен си повлиян от Саксонската етика и традиции?[/b:0724ed5a]

Въобще не съм повлиян!

[i:0724ed5a][Забележка: Саксонския етикет в местности като Elbsandstein е много строг, без метални осигуровки освен поставени на рядко болтове с халки, също така катеренето без и без магнезий са запазена марка на Саксонската традиция в свободното катерене][/i:0724ed5a]


[b:0724ed5a]Какво те мотивира?[/b:0724ed5a]

В момента нищо. През Декември не съм изкатерил и един метър. Също чувствах една празнина след като месеци съм живял „за проекта”. Тренирах яко, бях на диета, знам че не мога да направя каквото и да било по-трудно. Времето е срещу мен ...

Обикновено съм мотивиран от чувството, че съм добър в нещо, комбинирано с живеенето и пътуване във каравана. Какво ме мотивира за този проект? Мисля че това е най-трудното изкачване бос, което е правено някога, и това ме мотивира.

Но разбира се това може да е било моя начин да се справя с кризата на средната възраст [i:0724ed5a](усмихва се)[/i:0724ed5a] ...

[i:0724ed5a]Линията на The First and Last, Bernia, Costa Blanca

© Rockfax[/i:0724ed5a]


-----------------------

Андреас Профт е от Саксония, Германия и прекарва голяма част от времето си пътувайки през Европа с караваната си, плавайки през живота. Започва да катери през 1995. Женен е.

Той си взе кратка почивка от катеренето след като мина соло това F8b, но сега се завърна и пак катери.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 659 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Dean Potter - Една история ...
За загиналите или добро, или нищо
Интервю с Бойко Лалов
Интервю с Lynn Hill
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap