Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скоростни серии част І: Alex HonnoldGwen Cameron, Alpinist Magazine  |  Редактирана на 30/01/2011


[i:eef19118]Ентусиастите на спортовете навън обичат да окачествяват своите цели. Каякарите измерват трудността със система класове от І до ІV; Бейс джъмп скачачите използват метри и секунди; дори скиорите имат D система за оценяване на риска, трудността и дължината. Но няма хора на спортовете навън, които да обичат да оценяват повече своите постижения от катерачите. От дължина, посветеността до вид на катерената скала и стила, катерачите имат класификация за всичко.

Нарастващата популярност на скоростното катерене изкара на преден план изцяло нов начин за оценка на нашия спорт – време за изкачване.

Наскоро ние от Alpinist разпитахме най-скоростните катерачи, за да научим повече за скоростното катерене и как то се вмества в обзетото от мания за категориите наше общество.

Тази седмица започваме Скоростните Серии с интервю с Алекс Хонълд. Хонълд изкатери Класическата Северозападна стена на Half Dome и The Nose в един ден миналото лято и създаде раздвижване в катерачния свят с впечатляващите си соло изкачвания.[/i:eef19118]


[img:eef19118]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_396_1.jpg[/img:eef19118]

[i:eef19118]Алекс Хонълд

Снимка: Corey Rich [/i:eef19118]


[b:eef19118]Моля те разкажи ми за първото ти скоростно изкачване. Какво те вдъхнови да продължиш да катериш скоростно?[/b:eef19118]

Направих първото си изкачване на big wall „за ден” и никога не съм гледал назад. Моя първи основен партньор за традиционно катерене Джон Маккой, беше много запален по този стил „за ден”, и въпреки че реално не се катерехме много бързо, това беше единствения начин за катерене, който възприемахме. Не че се бяхме обвързали със скоростното катерене, просто не знаехме как да теглим товари нагоре или да вършим, която и да е от дейностите нормално свързани с катеренето на стени.


[b:eef19118] За какво е всъщност катеренето, и как се вмества скоростното катерене в тази философия? [/b:eef19118]

Нямам идея какъв е смисъла на катеренето като цяло, но целта на скоростното катерене е да си слезеш долу навреме за вечеря. Просто е хубав начин да изкатериш супер много за един ден. За мен скоростното катерене просто значи ефективност; не е целта да катериш бързо а да катериш плавно без да спираш.


[b:eef19118]Как скоростното катерене допринася за нашия спорт като цяло? [/b:eef19118]

Ами мисля че разширява възгледите на хората, за това което смятат за възможно. Лин Хил не би могла да изкачи свободно The Nose за един ден ако Лонг, Бридуел и Уестуей не бяха направили концепцията възможна. И да се научиш да катериш скоростно в Йосемити дава възможност на хората да катерят истински планини по-безопасно и ефективно.


[b:eef19118]Какво му трябва на човек, за да бъде добър скоростен катерач?[/b:eef19118]

Мисля че скоростното катерене е по-скоро мислен процес. Там всичко е свързано със стратегията и ефективността. Реално не ти трябва да катериш по-бързо от нормално, просто не можеш да спираш и да губиш каквото и да е време.


[b:eef19118] Как big wall скоростното катерене, се различава от скоростното катерене в друга околна среда?[/b:eef19118]

Не бих могъл да знам, при условие, че не мисля че съм катерил скоростно в каквато и да било друга околна среда. Не виждам смисъл от катерене на маршрут, дълъг едно въже, супер бързо. Състезанията за скоростно катерене ми изглеждат глуповати, макар че може и да е забавно да участваш. Просто не обичам да се чувствам извън контрол докато подскачам нагоре по стената супер бързо. Предпочитам да катеря плавно или поне се опитвам.


[img:eef19118]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_396_2.jpg[/img:eef19118]

[i:eef19118]Алекс Хонълд на El Capitan, есента на 2010г.

Снимка: Corey Rich [/i:eef19118]


[b:eef19118]Какви компромиси за безопасността си трябва да направиш като катериш скоростно?[/b:eef19118]

Ами не е абсолютно нужно да правиш каквито и да е компромиси за своята безопасност, за да катериш скоростно, но се получава така, че правиш винаги малко такива. Катеренето на френска връзка, очевидно е малко по-рисковано от осигуровката от площадка. Short fixing техниката реално е по-опасна. Честно казано, всичко което правим когато се опитваме да катерим бързо е някакси опасно. Но решението е просто да не падаш. Всичко е супер сигурно стига никой да не пада.


[b:eef19118]Скоростното катерене е критикувано, защото привлича голямо внимание от страна на медиите, без да развива нови начини на катерене и маршрути. Какво мислиш за това? [/b:eef19118]

Приемам тези критики. Мисля си същото през цялото време: „ на кой му пука, дали някой е свалил някоя друга минута от времето за изкачване на някой big wall?” Реално те пак катерят същия маршрут по същия начин, само съвсем малко по-бързо. Но не знам поради каква причина, това е много забавно да се прави.

Но съм съгласен, че свободното катерене на нови маршрути или друг вид развитие на катеренето. Освен ако някой не наистина не смаже някой скоростен рекорд или открие нов начин да изкачи маршрута.


[b:eef19118]Скоростното катерене вкарва допълнителния състезателен елемент, чрез окачествяването по време на изкачването. Как мислиш, че тази категоризация влияе на качеството на нашия спорт, позитивно или негативно?[/b:eef19118]

Не мисля че това дава някаква разлика. Спортът е напълно окачествен от преди – всичко си има категории – скоростта е просто още една гледна точка. В крайна сметка всеки иска да даде най-доброто от себе си при катеренето. Ако това да биеш нечие чуждо време е мотивация да си дадеш повече зор, тогава няма проблем. Мисля че категоризирането е достатъчно добър метод за мотивация.


[b:eef19118]Кои са най-великите ти постижения в скоростното катерене?[/b:eef19118]

Мисля, че съм най-горд от скоростния рекорд на Moonlight (б.пр. Moonlight Buttress, изкачване с трудност 5.12+, 9 въжета, в Националния парк Zion в Юта – САЩ), защото подобрих отборен рекорд сам, катерейки го в различен стил. Това го чувствам по- „ново” от това просто да изкатериш маршрут малко по-бързо, както при другите ми скоростни изкачвания.


[img:eef19118]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_396_3.jpg[/img:eef19118]

[i:eef19118]Алекс Хонълд на El Capitan, есента на 2010г.

Снимка: Corey Rich [/i:eef19118]


[b:eef19118]Наскоро смаза скоростни рекорди навсякъде в Йосемити. Какво планираш за 2011?[/b:eef19118]

Всъщност аз се заклех, да не катеря още скоростно, след като с Шон направихме The Triple това лято. Чувствам че свободното катерене е по-стойностно, и определено много по-трудно. Така че, някакси, искам да поработя върху по-трудни изкачвания, преди да започна повече да се заигравам със скоростното катерене. Но никога не се знае, понеже скоростното катерене е наистина забавно, винаги е лесно да се запалиш наново.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 725 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Покорител на върхове рисува морското дъно
Интервю с Иваило Нинов (Германеца)
Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват ри ...
Alex Lowe 1958-1999
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Свободният катерач Ману
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Профил на Минчо Петков


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap