Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщиСтанко Йончев  |  Редактирана на 10/01/2011


За начало, искам да кажа, че щом като четете тази статия сте стигнали до заключението, че е хубаво да имаш нещо вкъщи, на което да се висиш/набираш или в случая с хватките дори и да се катериш.

Та да навлезем в същината или по-скоро да си дойдем на думата, аджиба как ще го захвана туй чудо та да не се изръся по някое време :).

И аз като неук в начина на захващане, започнах с едно бързо преравяне през гугъла, което не даде голям резултат освен че попаднах на страницата на Metolius за техния трейнинг борд, където общо взето беше описано как да се захване той при дървена конструкция на сградата и стените, което е типично в САЩ но в България е бая рядко. Също така попаднах на следната страница http://www.threeballclimbing.com/rockclimbingholds/hardware1.htm в която видях поне болтовете и гайките как изглеждат. Дотук добре сега е време за малко теоретична част.


[b:f4a752b1]Къде да захванем хватките на трейнинг борда?[/b:f4a752b1]

Един вариант на захващане е в стената някъде тоест в тухлената зидария, друг вариант в случая на трейнинг борда най често е хубаво да се захване над касата на някоя врата.

Малко инженерни обяснения: за да се направи един отвор в сграда било то прозорец или врата, поради факта че най-често касата на прозореца или вратата не граничи отгоре с плоча или какъвто и да е друг носещ елемент се прави гредичка, най-често в нашето жилищно строителство в момента стоманобетонна, а също така може и метална, може и дървена. Това на инженерен език е известно като щурц. Като има възможност щурца да е продължение на носеща греда или просто да е стъпил на по 10-20 см отстрани върху зида.

При стоманобетонен щурц най-често имаме железа (армировка) в четирите края на щурца, тоест две долу и две горе и напречни тънки железа опасващи ги, така наречените стремена на разстояние от по 20 до 10см помежду си по цялата дължина на щурца. Когато обаче щурца е по-голям или е носеща греда може да има и железа по средата между горните и долните пръти, а също така железата може да са бая по-дебелички :).

При дървен щурц, най често се поставя някакво или някакви бичмета с размери да кажем 10x10cm, а може и по-големи и над тях се надзижда с тухли.

При метален щурц, се използва някакъв метален профил и отгоре се надзижда с тухли.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е че често над вратите се прекарва част от ел.инсталацията, така че се оглеждайте за ел.кутии наоколо, който може да ви подскажат дали върви кабел някъде скрит в мазилката на щурца.


[b:f4a752b1]Добре де, но в кой случай попадаме от всичките или по-точно как да разберем?[/b:f4a752b1]

Бих казал, че ако става дума за сравнително нова кооперация, тоест да кажем на 10-15 години, шанса над вратата да имате стоманобетонен щурц е някъде към 90%, за панелните блокове идеята е същата но в случая целия панел е бетонен и дотук със почти сигурните и сигурните работи. Останалата част най често докато не пробиеш една дупка не се знае дали ще уцелиш тухла, бетон, дърво или метал. Като предполагам че в шанса по скоро клони към дървен шурц, ако не е стоманобетонен, тъй като навремето не е било толкова лесно да се вземеш отнякъде метални профили, и дървото е било по-разпространено.

Сега да поговорим за хватките или трейнинг борда, те идват, явно по стандарт с една или повече големи дупки тоест диаметър 12мм, а може и имат и малки дупки, но в случай ще говоря за такива който се захващат с големи болтове. Ако сте погледнали линка по-горе ще видите какво практически представляват болтовете, болтове с цилиндрична глава с дупка за завиване чрез шестограм. От шайбите има два вида така наречените шипови гайки и другия вид шайби с вътрешна резба, които чрез винтове се затягат към дървото.


[img:f4a752b1]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_389_3.jpg[/img:f4a752b1]
Разбира се при това имам в предвид един от вариантите, а именно че хватката/борда ще бъде захванат за дървена плоскост, а после дървената плоскост ще бъде захваната допълнително за стената. Друг вариант е хватката борда да е захванат директно за стената.

Ако искаме да захванем директно за стената хватката или борда ще трябва се използва или шпилка на която да добавим шайби отзад така че да можем да стегнем с гайка, отпред или болт, който да затегнем. Като поставим шайби за да може да затегнем гайката на шпилката или главата на болта обаче ще ни стърчи или гайка или главата на болта и може да ни пречи да използваме хватката. Друг вариант е ако се използва по-малък диаметър шпилка или болт, като препоръчвам минимум 8мм и ако може да се затегне директно така че да се прибере вътре в дупката всичко и да не пречи да може да се хваща хубаво хватката или борда там.

Ако искаме да захванем борда или хватката за дървена плоскост и после за стената или щурца, ще ни трябват от горе посочените болтове и гайки, като бих казал че се намират по магазините за крепежни елементи, тези които аз използвах намерих в магазина на Ташев и Галвинг на бул.Св. Климент Охридски, без да се стремя да ги рекламирам има и на други места. Хубаво е първо да се измери колко навлиза болта в хватката и плюс дебелината на дъската се вижда колко дълъг болт ни трябва. Като за дебелината на болта, аз използвах диаметър 10мм, като мисля че безпроблемно ще стане и 12мм стига да намерите толкова големи гайки. Като за да влязат гайките дебелината на дупките за болтовете в край трябва да са с 1-2мм по-големи.

Относно дебелината на дървената плоскост аз бих препоръчал минимум 1,5 см дебела. Като е с каквото и да я захващаме към стената да имаме поне разстояние 2-3см от дупките до края на дъската.

След като покрихме основата на това как принципно се захваща хватката/борда към дъската или стената е хубаво да пристъпим към същината на какво да използваме за да захванем нашата горда придобивка към стената:)

При захващане към стоманобетонен щурц имаме следните опции, анкер за бетон с по-сериозен диаметър тоест поне 8-10мм, или химически анкер със шпилка и гайка. За захващането към дървен щурц може да ползваме по сериозни болтове за дърво или шпилка която от едната страна влиза в дървото а другата е с гайка, при метален може болтове за метал а може и химически анкер, за захващането към тухла изключително препоръчвам химически анкер. Има и още един вариант, който бих нарекъл изключително краен а той е захващане чрез шпилка, която минава през цялата стена и от двете страни се захваща с гайки.

Относно анкерите за бетон, не бих искал да ви попарвам или да ви развалям оптимизма, но често се получава че бетона може да не е уплътнен хубаво или отлежал при добри условия и може да е по-ниска якост, понеже нямам голям опит с поставянето на такива бих ви препоръчал да попитате в магазина за крепежни елементи да ви предложат някакъв, като бъдете ясни че ще се висите на цялото нещо.

Относно болтовете за дърво или шпилките който са от единия край с резба за дърво а от другия с метрична за завиване на гайки няма толкова големи подробности освен това че е хубаво болта или шпилката да навлезе в самото дърво поне 3-4 см за да захване.

За болтовете за метал, бих казал да пробвате в краен вариант не че не държат, а просто защото, е хубаво да ги навивате някъде в средата на пояса на профила а и ако е по-малък профила няма да задържат добре и най-често може да мръднете малко по-нагоре и да попаднете в тухлата и да ползвате химически анкер.

Относно тези велики химически анкери :) , които толкова хваля, накратко те представляват едно чорапче, тоест пластмасова втулка в която се вкарва самата смес на химическия анкер чрез пистолет от сорта на тези да полагане на силикон, шпилка и гайка с която да затегнем. Накратко се поставя по следния начин пробива се дупка, дупката се почиства, вкарва се втулката в нея се вкарва лепилото на анкера после се вкарва шпилката, изчаква се технологичното време за втвърдяване и затягаме гайката. Като също като всичко останало хубаво е шпилката да е поне 8мм, също така в магазина да кажете че анкера не е за да закачите 5 кила, а да се висите на него :).

Приятно домашно катерене


P.S. Има още безброй много начини за закачване и не е задължително точно да ползвате някой от описаните, просто целта е да имате идея как стават нещата :)


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3751 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ