Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Айгер - Една мечтаМетоди Савов  |  Редактирана на 09/11/2010


В книгата се разказва за една от най-големите и опасни алпийски стени в Европа - Северната стена на Айгер покрита с печална слава. По нея неведнъж са се разигравали жестоки драми. Независимо от това тя е привличала винаги вниманието на световния алпийски елит. Между страните, чиито алпинисти са изкачили тази прочута стена, се нарежда и България. Читателите ще научат за тези наши смелчаци, които в продължение на много напрегнати дни и нощи на два пъти я покоряват.


[i:42bbbe4f]Медицина и физкултура
София - 1982[/i:42bbbe4f]


[b:42bbbe4f]Предговор[/b:42bbbe4f]

Северната стена на Айгер е една от най-трудните и опасни алпийски стени в Европа — мечта на всеки, стремящ се към върховни постижения, алпинист. Bp. Айгер (3975 м) се издига във веригата на Бернските Алпи. Северната му стена от силно ерозиран черен варовик е висока около 1800 м при среден наклон 75°. Топографският й строеж е сложен и се характеризира с три хоризонтални пояса с различни особености на релефа. Те имат приблизително еднаква височина и разделят стената от основата до върха на три равни части. Долният пояс е скалист и се преодолява по не особено сложни в техническо отношение ронливи пасажи. За средния пояс са характерни
три големи ледени полета с наклон около 60°. Горният пояс е образуван от отвесни скали, прорязани от вертикални улеи и камини. В средната му част е сгушено малко висящо ледено поле, наречено поради формата му Паяка.

Стената на Айгер е типична скално-ледена и представлява катерачен обект от висока категория на трудност, особено в средната и горната част. Трудни за преодоляване са гладките скали, покрити с броня от натечен и твърд като стъкло лед, ледените полета, отвесните камини, извеждащи към върха, винаги запълнени със сняг и лед. Но освен с техническите трудности алпинистите трябва да бъдат винаги готови да се справят и с множество обективни опасности, специфични за тази огромна стена — постоянните каменопади и лавини, от които трудно се намира прикритие по целия маршрут, и изключително неблагоприятните атмосферни условия — честите промени на времето, внезапните депресии и снежните бури. Много алпинисти са станали досега жертви на Айгер и поради това тя е придобила мрачната слава на „Стената на смъртта". Първите опити за покоряването и се отнасят към 1935 г. и са съпроводени с редица тежки нещастия, докато най-сетне през юли 1938 г. я побеждават двама австрийски и двама германски алпинисти. Те се изкачват по един доста сложен и криволичещ маршрут, който сега се нарича „Класически". Оттогава по него са минали при летни и зимни условия много други алпинисти от различни националности. Прокарани са и нови, по-преки пътища към върха (т. нар. „диретисими"). Но за разлика от много други алпийски стени стената на Айгер не се е обезценила от времето и не е загубила почти нищо от първоначалната си притегателна сила. Както преди години, така и сега, в думата „Айгер" е въплътена представата за върховно постижение в областта на екстремния алпинизъм и всяко изкачване на стената се преценява като пробен камък за мъжеството, издръжливостта и майсторството на катерача.

В списъка на алпинистите от световния елит, покорили Северната стена на Айгер, има вече четири български имена. Иван Вълчев и Методи Савов, неразделни приятели и дългогодишни партньори в алпийската свръзка, преминаха но „Класическия маршрут" заедно със Спас Малинов през август 1975 г., а през август 1978 г. повториха изкачването, но по „Японската диретисима" в същия състав, придружени и от Мария Христова. И двете изкачвания бележат важен етап в развитието на българския алпинизъм, наред с покоряването на други големи алпийски стени от челния отряд на нашите алпинисти. В него влизат с право и героите на тази книга — нейният автор змс Методи Савов, инициаторът и „душата" на изкачването, змс Иван Вълчев, мс Спас Малинов и мс Мария Христова. Методи Савов озаглави разказа си за покоряването на прочутата стена „Айгер — една мечта", но всеки, който го прочете и вникне в съдържанието му, ще разбере колко много упорит труд, лишения, самопожертвование и ентусиазъм са необходими за осъществяването на една голяма мечта в алпинизма. А може би въобще в живота?

Проф. ГЕОРГИ РЕПНИНСКИ


[b:42bbbe4f]Началото[/b:42bbbe4f]

[i:42bbbe4f]На Иван — посветил толкова много на тази стена![/i:42bbbe4f]

— Виждаш ли тази снимка? — Иван сложи пред мен цветна фотография от списание, на която се виждаше отдясно село, а отляво стена, снимана от голямо разстояние. Независимо от това тя заемаше много място. На места беше покрита със сняг и лед. Гледах снимката и чаках отговора му.

— Това е Айгер, сниман от селцето Мюрен, което се намира над Лаутербрунен. Виж как са накацали къщите над пропастта. Под тях е 400 м. В долината минава зъбчата железница, която стига през Клайние Шайдег и Айгер чак до Юнгфраунох.

Погледнах изненадан Иван. Бях виждал Северната стена на Айгер, по заснета от друг ъгъл. Тук по-ясно се виждаше Западната стена.

— Това е пътят за слизане! — Пръстът му мина от върха до основата, завършваща с бяло снежно поле. — По-надолу е гарата Айгерглетчер, където влакът влиза в тунел и излиза от южната страна на върха. Знаеш ли колко е висока стената?

— Да.

— А какво ще кажеш? Ще можем ли да я качим?

— С теб —- да!

Така завърши първият ни разговор за една от най-прочутите стени на нашата планета. На земята има и други, по-големи от нея, но в развитието на световния алпинизъм Айгер заема особено почетно място. И сега всеки алпинист смята за чест да качи тази обвеяна с трагична слава стена.

По-късно споделихме тази идея със заслужилия майстор на спорта Енчо Петков (треньор по алпинизъм в туристическо дружество „Народна армия").

— Проблеми няма! Тренирайте! — бе отговорът му.

В същност така започнаха проблемите от 1970 г.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1145 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Приказка за великана и трите джуджета
Първо зимно изкачване на АкСу
Система за категоризиране в Западните Алпи
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Гранд Жорас - Цената на мечтите
Обща информация за едно пътуване с кола до Западните Алпи или Доломитите
Aлпийското катерене
Зимно планинарство в Северозападна Шотландия
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap