Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Традиционното катеренеАдриан Бери и Джон Аран  |  Редактирана на 16/02/2011


Традиционното катерене е супер. Ние всички знаем какво представлява, но е трудно да го опишем с думи. То изисква една уникална и винаги променяща се смес от физическо натоварване, техника и емоции. Традиционното катерене е един здравословен спорт и едно естествено предизвикателство. То ни отвежда на невероятни и красиви места и ни помага да изградим надеждни взаимоотношения. Традиционното катерене е яко, запомнящо се, увлекателно, плашещо и удовлетворяващо. Всичко тези твърдения са верни, но като цяло то е много по-стойностно от сбора от тези неща. За да разберете обаче колкото е яко традиционното катерене вие трябва да го опитате и да откриете сами за себе си всички негови положителни страни.

За някои хора, които упражняват този вид катерене, един перфектен ден навън, е приключение в планината и катерене за удоволствие в рамките на личните възможности на трудност, на добра и здрава скала, в добра компания от приятели и в едни здравословно безопасни граници. Други катерачи искат да надхвърлят своите физически и психически граници, стремейки се към все по-трудни и по-психарски предизвикателства. Трети също ще изживеят едно приключение, привличани от неизвестностите на една непроучена долина или некатерена досега линия, далеч от популярните маршрути на повечето стандартни гидовници. Всички това описва огромните възможности, които може да предложи традиционното катерене на всеки катерач и разбира се, това не е всичко и възможностите са неограничени.

Традиционното катерене е вид скално катерене, което обаче се практикува на скали или маршрути, които не са предварително екипирани с постоянни осигуровки като болтове, скални клинове или други подобни. По този начин той продължава да бъде почти същият вид активност, каквато е била за пионерите от 19-ти век, които са търсили нови пътища в неизвестното по страховитите скали. Технологията обаче се е развила неимоверно и сега ние имаме едно съвсем различно ниво на безопасност, което е било немислимо преди няколко десетилетия. Броят на катерачите и на категоризираните маршрути също се е увеличил неимоверно, но етиката на катерене, която поддържа традиционното катерене, е перфектно адаптирана към нашият модерен, духовен и съзнателен свят. Когато катерим традиционно ние използваме единствено това което природата ни предлага и се стремим да оставим всеки маршрут, така както сме го намерили.

Едно всеобщо погрешно схващане е, че традиционното катерене е опасно и страшно. То наистина е плашещо, но точно толкова, колкото ние сами решим да си го направим и това е така, тъй като ние имаме почти пълният контрол върху нивото на риск, който можем или искаме да приемем. Ние избираме маршрута, по който ще катерим, а има много такива, които могат да бъдат осигурени перфектно във всяка категория на трудност. Това позволява на всеки един от нас да катери през целия си живот само на такива безопасни маршрути. Традиционното катерене ни позволява сами да изберем каква осигуровка да поставим и къде, което ни дава големи възможности за разкарване на всяка част от инвентара, която не ни прави достатъчно щастливи :) Благодарение на възможностите за осигуряване ние можем по всяко време да слезем долу, ако не се чувстваме достатъчно сигурни. Такова изобилие от различни възможности и лична отговорност не се срещат в други спортове, а удовлетворението след като се озовем на края на маршрута е несравнимо. При традиционното катерене ние не само приемаме физическото и техническо предизвикателство, но и го правим вземайки разумни и важни решения на всеки етап от изкачването.

Традиционното катерене не само трудно катерене, но не е и катерене, при което всичко е под контрол. То не е безопасно катерене, но не е и безотговорно поемане на рискове. То не е плод на болни амбиции, но не може да се каже, че е и за удоволствие. То е всички тези неща, но и много повече. Може би затова ни харесва толкова много.


[b:3a5f8c52]Първи стъпки и препоръчителни етапи преди да опитате традиционно катерене[/b:3a5f8c52]

Не е необходимо да сте се занимавали с някакви други спортове, за да започнете да катерите и много добри катерачи никога преди това не са спортували. Обаче едно нормално ниво на силови качества и добро здравословно състояние ще направят вашият начален опит по приятен и ще ви предложат по-бърз прогрес през категориите.

Много често катерачите започват да се занимават директно с традиционно катерене без преди това да са упражнявали някаква друга форма на катерене. За бързо развитие, обаче е препоръчително преди това да сте практикували катерене в зала, боулдър и спортно катерене на скали.

Дори да започнете директно с традиционното катерене, е препоръчително първите ви стъпки да бъдат на топроуп (горна установка) или да се изкатерите като втори на лесни маршрути с дължина от едно въже. От друга страна вашата безопасност трябва да бъде гарантирана от опитен партньор или инструктор, така че да бъдете напълно спокойни и за да можете да се насладите на усещането от катеренето по скали.


[b:3a5f8c52]Катерене на боулдър в зала[/b:3a5f8c52]

Индор боулдъринга е популярен начин да опитате катерене без да е необходимо да се учите да боравите с въже и е една много добра първа стъпка. Боулдъра в зала е перфектен начин да научите основните умения за катерене на скали и също така да развиете специфичната сила на горната част на тялото. Много често пропускана полза на боулдъра е неговата способност да учи постоянно и силата му да поддържа желанието за успех въпреки повтарящите се неуспехи. Индор боулдъра е също така много добър начин да се запознаете с други катерачи, които могат да пожелаят да ви въведат в другите форми на катерене.


[b:3a5f8c52]Топроуп катерене (катерене на установка) в зала[/b:3a5f8c52]

Като цяло топроупа няма да ви помогне да придобиете по-добра техника на катерене от боулдъра, но неговото предимство е, че с един опитен партньор ще научите много за работата с въжето и някои основни неща – как да си сложите седалка, как да направите един добър възел и как да осигурявате. Придобиването на тези умения не е труден процес и те могат да бъдат научени от инструктор или опитен катерач още на първото ви катерене на установка. Знаейки тези основни, но крайно необходими, умения ще можете да продължите да посещавате някоя зала без да е необходимо с вас да има опитен партньор.

Отделно от основните въжени умения, катеренето на установка в зала учи на доверие към екипировката, възлите и нашите партньори. Това доверие е критично преди да пробвате нещо по-сериозно. Без него катеренето ще бъде винаги една много стресираща дейност!

Накрая, топроуп маршрутите в зала ни учат как да съхраним по-дълго силата си и да се движим по-ефективно или с други думи как да катерим по-дълго без да се изморим!


[b:3a5f8c52]Водене в зала[/b:3a5f8c52]

Почти всички зали имат маршрути за водене с достатъчно място, фиксирани примки и къси разстояния между осигуровките за максимална безопасност при падане. Воденето в зала е един много добър начин да се докоснете до „острия край”. Разбира се, в началото можете да започнете на маршрут с много ниска трудност, така че просто да се разходите до горе с минимално усилие, но по този начин да разберете каква е основната идея и да научите някои важни неща.

Воденето в зала е добър начин да усвоите техниката на включване в карабинерите и да развиете увереност при падане. Важно нещо, което трябва да усвоите, е как да осигурявате, когато някой друг води, което е доста по-отговорно, отколкото при топроуп. От друга страна воденето е по-бавен процес от катеренето на топроуп и затова той е една по-добра тренировка – перфектен начин да развиете силова издръжливост и способността да почивате на по-големи хватки.


[b:3a5f8c52]Боулдър на скали[/b:3a5f8c52]

Когато отидете на скали за първи път ще откриете няколко важни разлики от катеренето в зала. Скалното катерене винаги се практикува в по-трудно контролирана среда и необходимостта да поемете отговорност за собствената си безопасност е много по-очевидна и често по-критична, отколкото в зала.

Основната разлика на боулдъра на скали е, че не можете да разчитате през цялото време на дюшек, който да ви пази отдолу и е ваше лично задължение да се обедите, че краш пада, с който смятате да омекотите евентуално падане е достатъчен и е сложен на правилното място. Това е добра първа стъпка в умението за правилна преценка на риска и поемането на отговорност за своята лична безопасност. Друго важно нещо е да усвоите изкуството на пазене (да предпазиш друг катерач от контузи, лошо падане и да се избегне потенциална опасност). Пазенето освен всичко останало развива и доверие между партньорите.

Боулдъра на скали е много добър начин да започнете да катерите на истинска скала. Хватките често са много по-малки и движенията са много по-трудни за разчитане от катеренето в зала. На скали често се налага да „излезете” от горната страна на боулдъра или да откатерите няколко движения, за да скочите безопасно на земята. Боулдъра на скали е един от най-добрите начини да развиете различни видове силови качества и техниката, необходима за скални маршрути. Боулдъра, във всеки един период от вашата катерачна кариера, е едно перфектно средство за бърз прогрес през категориите.


[b:3a5f8c52]Катерене навън[/b:3a5f8c52]

Ако никога не сте катерили навън то тогава е необходимо да помислите по следващите точки преди да отидете на скали.


[b:3a5f8c52]Опасности[/b:3a5f8c52]

При скалното катерене има много по-големи опасности, отколкото при катеренето в зала. При него има опасности, които не могат да бъдат намалени дори и да станете технически по-компетентен катерач. Обективните опасности включват да бъдете ударени от падащи камъни (често съборени от други катерачи), да бъдете хванати от идващият прилив на морски скали и да се напъхате в лошо време на едно отдалечена локация.

Осъзнаването на естествените опасности, с които можете да се сблъскате на определени места, най-често се случва след придобиването на опит. Докато катерите навън вие трябва да се опитате да се настроите към сигналите на заобикалящата ви среда. Дирята от начупени камъни в основата на скалата ще ви каже, че каменопадът е цялостен, докато приливните линии по скалите ще ви покажат колко високо се покачва водата и дали вашето бягство ще бъде възможно.

Катеренето във високопланинска околна среда изисква много повече умения, такива като ориентиране, избор на подходящо облекло и как да се справяте с непредвидени ситуации. Тези умения са извън сферата на тази статия, но са изключително необходими, ако решите да излезете извън отъпканите пътеки.


[b:3a5f8c52]Спасителни служби[/b:3a5f8c52]

За разлика от градската среда, в планините и катерачните райони в повечето случаи няма постоянни щатни спасителни служби, които да ви помогнат при неприятности. В България може да се разчита на Планинската спасителна служба, но нещата не са толкова прости и често от момента на подаване на сигнал, до пристигането на спасителните екипи можете да се наложи да чакате доста часове. Затова е много по-добре да се опитате да стоите далеч от неприятностите и да бъдете доста внимателни. Ако въпреки всичко се случи неприятното е добре да знаете телефона на централата на ПСС (1470 за Mtel и Vivatel или 02 963 2000 за БТК).

Когато катерите извън България, спасителните служби варират от перфектни до напълно липсващи и е задължително преди да предприемете пътуване да се запознаете добре с вариантите за чужда помощ.


[b:3a5f8c52]Лична отговорност[/b:3a5f8c52]

В сърцевината на собствената отговорност е фактът, че нашият избор да катерим и приключенстваме в диви места е свързано с приемането на едно по-високо ниво на риск, от този с който се сблъскваме в ежедневния живот. Когато нещата започнат да отиват на зле е много важно да можем да поемем отговорност за нашите собствени действия , които в случая са ни поставили в дадената ситуация, а не да търсим вината в другите.


[b:3a5f8c52]Достъп и поведение[/b:3a5f8c52]

Някои катерачни райони в света се намират на частна земя и трябва да бъде взето разрешение за катерене от собственика преди да идете до скалите. Земевладелците имат много малко желание да разрешат на катерачите да използват тяхната земя, така че получаването на едно разрешително е винаги трудно и получаването му трябва да се цени високо. Гидовниците описват ситуацията с достъпа към района, за който са, като включват допълнителни условия, като нуждата от ходене само по установените пътища или пътеки или периодите, в които е забранено катеренето поради временни ограничения – например, когато птиците отглеждат малките си.

Лошото поведение, докато сте на скалите най-често е причината, поради която собствениците на земи забраняват достъпа до тях. Ако сте шумите и оставяте боклуци е много вероятно едно трудно осигурено разрешение да бъде отнето. Лошото поведение, докато сте на катерачната стена може да доведе до забрана на достъпа ви до стената, лошото поведение на скалите може да доведе до забрана за достъп на всички катерачи.

Много собственици на земи са загрижени за юридическата отговорност. Ако се контузите докато сте на скалата, знайте че отговорността си е ваша. Съденето на собственика не само може да доведе до отмяна на разрешението за катерене на тези скали, но и на още други места, ако се разчуе.

Струва си да се отбележи, че действия като паленето на пожари и скубането на трева по маршрутите е незаконно.

В националните паркове по закон са забранени действията, които променят или застрашават от промяна защитената среда. Къмпингуването често не е разрешено, а на местата, където е разрешено винаги трябва да напуснете мястото в същото и дори в още по-добро състояние от това, в което сте го заварили. Да прибирате боклука на другите е скромна цена за запазването на някое красиво място и най-вече на достъпа до него.


[b:3a5f8c52]Етика и стил[/b:3a5f8c52]

Етиката най-често се счита за по-сложна, отколкото всъщност е. Има три основни правила:

1. Не увреждайте скалите.
2. Зачитайте другите.
3. Бъдете честни, за това което смятате да правите.

По-сложна е темата за поставянето и смяната на фиксираните осигуровки като клинове или болтове. Когато се налага да се спазва местната етика, трябва да се консултирате с местните катерачи за тяхното мнение.

Голяма част от етичния дебат засяга стила на изкачването. Познаването на дефинициите на различните стилове, в които можете да изкачите определен маршрут, улеснява обяснението на това, което сте направили и намалява възможността за недоразумения. Важно е да бъдете честни спрямо другите, за това което смятаме да направим или правим.


[b:3a5f8c52]Спортно катерене[/b:3a5f8c52]

Спортното катерене е извеждане на скален маршрут, на който има фиксирани по скалата осигуровки, най-често болтове. Спортните маршрути изискват само комплект примки за свързване на болтовете към въжето. Въпреки че е много подобно на воденето в зала, при спортното катерене в повечето случаи болтовете са разположени през по-голямо разстояние и трябва да се научите да си поставяте примките сами. Докато на всички спортни маршрути в зала можете да се включите някъде горе и да се спуснете веднага надолу, на скали повечето ще изискват от вас първо да се осигурите и след това да прекарате въжето през болтовете или халките, което изисква по-голям опит в работата с въжета. Друга разлика между катеренето на спортни маршрути на скали и тези в зала, е че трябва да можете да оцените сигурността на поставените болтове, поради факта че на тях не се прави регулярна инспекция.

Спортното катерене е чудесен начин да влезете във форма, да придобиете умението да разчитате маршрутите, да съхранявате силите си и да развиете настройка за катерене без да се шашкате. Падането е нещо нормално при спортното катерене и спортното катерене е чудесен начин да свикнете с чувството на падане и нуждата да вярвате в осигуряващия ви.

За новаците в катеренето, спортното катерене е добър начин да се научат на спецификата на катеренето на скали. Опасностите като падащи камъни и лошо поставени болтове повишават способностите ни да преценяваме риска и да подсилим съзнанието, че сме отговорни за нашата, а често и за безопасността на другите.


[b:3a5f8c52]Катерене като втори[/b:3a5f8c52]

Катеренето като втори е термин използван, за да се опише изкачването на маршрут, при което някой го е изкачил и направил осигуровка в края на маршрута, така че да осигурява отгоре следващият катерач. Това е много добър начин да се научат някои от основните уменията необходими за самостоятелно водене на традиционни маршрути. Катеренето като втори учи на спецификата на катеренето на скали, работа с въжето, развива умения за комуникация и обща запознатост с традиционното катерене. Катеренето като втори на традиционни маршрути ще изисква от вас да се научите да осигурявате и да катерите с двойно въже.

Това също е много добър начин да научите как се поставят нестационарни осигуровки (в българския катерачен език използваме термина джаджи са всички устройства, които се поставят и след това изваждат от цепнатините), как се удължават примките. Много добра идея е да изкатерите като втори повече маршрути преди да се пробвате сами да водите, за да видите как се използват различните джаджи с които трябва да се осигурявате.

Дори и когато вече редовно водите традиционни маршрути, катеренето като втори е добър начин да си вдигнете нивото, тъй като така можете да изкатерите катерите по-трудни маршрути и така да доизградите увереността си.

Голяма част от катерачите предпочитат предимно да катерят като втори без да чувстват нуждата да се завържат на „острия край” на въжето. Този начин на катерене доставя голямо удоволствие и ви позволява да изкатерите маршрути, на които в противен случай не бихте отишли никога. Като втори, разбира се, играете също важна роля в осигуряването на вашия партньор. Също така като втори може да окажете много позитивно влияние и да повишите увереността на вашия партньор. Ако той знае, че може да разчита максимално на вашето осигуряване и благодарение на силната психологическа подкрепа, която можете да му окажете, всичко това може да повлияе съществено върху неговият резултат.


[b:3a5f8c52]Водене на традиционни маршрути[/b:3a5f8c52]

Накрая стигнахме до воденето на традиционни маршрути! Първото ви подобно катерене, трябва да се усеща като една спокойна дейност, особено ако вече сте пробвали други видове катерене като боулдър и спортно катерене. Първото ви водене не трябва да изисква много техника и местата за осигуровка трябва да са очевидни и да изобилстват. Попитайте някой опитен катерач за препоръки за няколко маршрути, които да пробвате. Търсете маршрути, които са с три степени под трудността, която можете да катерите.

Плочите с цепнатини по тях, в които можете да правите солидни осигуровки са перфектния избор за маршрут за първо водене, защото ще можете да почивате, колкото си искате, без да се тревожите, че ще се изморите. Изберете маршрут, на който можете да видите отдолу точно какво ще катерите до самият му край.

Тъй като се изисква много широк спектър от умения, за да си осигурите добра безопасност, първите ви стъпки във воденето на трад маршрути ще бъдат и най-опасните. Затова не избързвайте и катерете само когато се чувствате уверени в това, което правите.

Ако искате да подобрите уменията си да водите традиционни маршрути – независимо дали искате да се пробвате на по-високи категории или искате да катерите на настоящото ви ниво, но с много по-добри умения и контрол – трябва задължително да катерите навън и да водите маршрути колкото се може по-често.

Много е важно не само да водите колкото се може повече, но и да разнообразявате вида на маршрутите, които пробвате. Необходимо е да катерите от плочести до надвесени и на всякакви видове скала. Когато се почувствате сигурни и уверени в уменията си е естествено да опитате да изкатерите маршрути от по няколко въжета, като разбира се трябва отново да занижите значително категорията на трудност в началото и после постепенно да я увеличите когато свикнете със стила на катерене.


[b:3a5f8c52]Как да действаме[/b:3a5f8c52]

Стандартния метод на катерене на един маршрут включва водене и катерене като втори (или с други думи катерене в свръзка). Когато сте водач, както загатва думата, катерите първи с въжето под вас. Когато катерите като втори, въжето е хванато от водача отгоре.

Въпреки че и двамата, водещия и втория в свръзката, са осигурени с въже, докато катерят, втория има много по-висока степен сигурност и никога няма да падне много, ако случайно се изпусне или подхлъзне. Докато при водача нещата са доста по-различни. Той е толкова осигурен, колкото сам се е погрижил за здравината на осигуровките, които е поставил докато катери нагоре. В този случай рисковете са много по-големи от катеренето като втори. За това е напълно нормално начинаещите катерачи да катерят предимно като втори преди да започнат да водят.


[u:3a5f8c52]Основни стъпки[/u:3a5f8c52]:

1. След като изберете маршрут, който да катерите, водача се завързва за единия край на въжето и втория в свръзката на другия (препоръчително преди да започнете да катерите да проверите един на друг възлите си). След това втория хваща осигуровката на първия, като прекарва въжето през протриващото си устройство. Протриващото устройство позволява на втория да контролира въжето и да спира евентуални падания, които могат да се случат.

2. След като водача е осигурен, той може да започне да катери. Втория подава въже през протриващото устройство, така че да не спира движенията на водача. Когато водача набира височина, той трябва да намери подходящи места, където да направи междинни осигуровки, за да се обезопаси. Връзката между осигуровката в скалата и въжето става чрез примка или друг вид удължител, така че въжето свободно да се движи, докато водача катери нагоре.

3. Какво се случва, ако водача падне, докато катери ? Ако най-близката осигуровка е поставена добре, тя ще задържи падането му, а втория (осигуряващият) трябва да блокира протриващото устройство и по този начин да спре свободното преминаване на въжето през него.

4. Когато водача достигне края на маршрута той трябва да се осигури отгоре. Крайната осигуровка може да бъде солидно захваната анкерна точка или няколко точки направени с традиционен инвентар. След като приключи със самоосигуровката си, водача информира партньора си, че се е осигурил и че той може да му пусне осигуровката, като освободи въжето от протриващото устройство. Когато това се случи водача обира свободното въже, което е останало между него и втория и хваща на свой ред осигуровка на втория през протриващо устройство.

5. Щом втория започне да катери, водача обира излишното въже. Когато втория достигне някоя от междинните осигуровки, той ги прибира и ги закачва на седалката си.

6. Какво се случва, ако втория падне? В този случай няма нужда от драматизъм – водача блокира протриващото си устройство и втория пропада или увисва съвсем малко на въжето.

7. Когато втория достигне края на маршрута неговата първа цел е да се осигури стабилно или да достигне безопасно място далеч от ръба на скалите. Чак след това водача може да пусне осигуровката и ако и той е на безопасно място, да разкачат осигурителните точки и да се отвържат от въжето.


[b:3a5f8c52]ТЕЗИ СТЪПКИ ВАЖАТ САМО, АКО МОЖЕТЕ ДА СЕ СЛЕЗЕТЕ ПЕША ОТ ЗАДНАТА СТРАНА НА СКАЛИТЕ!


Комуникация[/b:3a5f8c52]

Добрата комуникация между катерачите е изключително важна за предотвратяването на обърквания и нещастия. За да се избегнат неразбирателства, катерачите са измислили система от кратки фрази с цел да се информират недвусмислено един друг за случващото се. Различните обръщения могат да варират в различните държави. Най-важното е да обясните кратко и ясно какво точно се случва и да сте сигурни, че другия го разбира.


[u:3a5f8c52]Кратки фрази при катерене[/u:3a5f8c52]:

„[i:3a5f8c52]Осигурих те![/i:3a5f8c52]”

Партньора ви е хванал осигуровката.

„[i:3a5f8c52]Въжето свърши![/i:3a5f8c52]”

Казва се от когато няма повече свободно въже и катерещия дърпа осигуряващия го. Това пояснява на партньора ви, че нещото, което го спира не е заплитане на въжето, а просто че вече то е свършило. Препоръчително е да се използва преди да свърши напълно свободното, а когато остават 4-5 метра въже.

„[i:3a5f8c52]Тръгвай! Осигурих те![/i:3a5f8c52]”

Това е вик на водача от края на маршрута, когато втория може да започне да катери.

„[i:3a5f8c52]Тръгвам![/i:3a5f8c52]”

Втория извиква тази дума, за да предупреди, че започва да катери.

„[i:3a5f8c52]Отпусни въже![/i:3a5f8c52]”

Използва се, когато катерещия (водещия или втория) има нужда да му се отпусне повече въже.

„[i:3a5f8c52]Обери![/i:3a5f8c52]”

Използва се от катерещия, когато има нужда да бъде обрано свободното въже или когато иска да отпусне тежестта си на въжето.

„[i:3a5f8c52]Внимавай![/i:3a5f8c52]”

Използва се от катерещия, ако има проблем и може да падне.

„[i:3a5f8c52]Камък![/i:3a5f8c52]”

Информира този или тези под вас, че или сте изпуснали нещо или сте дръпнали някой свободен камък, който пада надолу.

„[i:3a5f8c52]Пусни осигуровката![/i:3a5f8c52]”

Извиква се от водача, когато се осигури на площадката или на края на маршрута и няма нужда да го осигуряват отдолу.

„[i:3a5f8c52]Пуснах осигуровката![/i:3a5f8c52]”

Използва се, за да знае водача, че вече не е осигурен отдолу.

„[i:3a5f8c52]Въже![/i:3a5f8c52]”

Информира тези под вас, че се готвите да хвърлите въжето надолу.

„[i:3a5f8c52]Отвързах се.[/i:3a5f8c52]”

Използва се, за да информира, човека чакащ горе на площадката, че сте се отвързали от въжето, което сте използвали за рапел. В България някои катерачи, които са се занимавали със спелеология използват думата „Дъно”, „Долу съм” и други.


[b:3a5f8c52]Невербална комуникация[/b:3a5f8c52]

Често има случаи, при които поради дължината на маршрута, шума от бурното море или виещия вятър, е невъзможно да се чуете. В такива случаи е разумно да се уговорите за невербални знаци за „Тръгвай! Осигурих те!”, преди втория да тръгне – три подръпвания на въжето например. Бъдете сигурни, че знака не може да бъде даден поради невнимание, като например докато дърпате въжето, опитвайки се да го освободите, ако се е закачило някъде, тъй като е напълно възможно да ви пуснат осигуровката по средата на изкачването!


[b:3a5f8c52]Категоризация на трудността[/b:3a5f8c52]

Във Великобритания е развита една от най-добрите системи за категоризация на традиционни изкачвания, въпреки че и тя поражда много спорове. При нея се използват прилагателни, за да се даде цялостна оценка на трудността на изкачването. При това се взима в предвид всичко, включително здравината и отдалечеността на осигуровките, необходимата издръжливост , трудността на движенията и общото ниво на опасност и нужната мотивация. Категоризацията започва от „Easy” (Лесно) и достигат до „Extremely Severe” (Екстремно трудно), в който момент речника е бил зарязан и категориите се разделят на E1, E2, E3 и т.н.

Категориите с прилагателни са били въведени във Великобритания още когато катерачната екипировка и инвентар е бил много далеч от съвременните технологични нововъведения. Ако днес изкачите някое „Hard Severe” (Тежко трудно), може да ви се стори че не е било нито много трудно, нито тежко. Пробвайте обаче да го изкачите с дебели и твърди кожени планинарски обувки, без осигуровка и с непочистени свободни камъни и вероятно ще развиете уважение към категориите, които в друг случай биха имали леко мелодраматично звучене.
Категориите на трудност във Великобритания се дават за изкачване в стил онсайт. Така че, ако някой маршрут не е бил изкатерен онсайт (което е реалност за много от по-трудните маршрути), оценката е била приблизителна и както често се случва всичко това е много субективно.

Цялостната оценка на трудността много често не дава достатъчно предварителна информация за това защо всъщност колко е труден или опасен даден маршрут. Например едно изкачване, което е категоризирано като E1 може да включва лесно катерене, но без места за осигуряване, докато друго изкачване може да има едно единствено много трудно движение, но пък да е осигурено перфектно. За да бъдат доизяснени нещата се използва и техническа категория за всяко въже на маршрута. Тя показва колко е трудността на най-трудното движение на цялото въже. Така че едно опасно Е1, без възможности за осигуровка, може да бъде оценено като E1 5a,а едно трудно, но напълно безопасно E1, може да бъде оценено като Е1 5с. Средна категория на примерно Е1 би била Е1 5b.

Не само опасността може да повиши прилагателната част от категоризацията. Маршрут, изискващ силова издръжливост и с добри места за осигуровка може да бъде оценен като Е1 5a, както и един лошо осигурен маршрут, който не изисква много сила. Единствения начин да разберете дали маршрута от Е1 5a, който искате да пробвате изисква силова издръжливост и е безопасен или не изисква толкова сила, а смелост, е да прочетете описанието му в гидовника. Често в гидовниците за подобно уточнение се използват описания като „изпомпващ” (pumpy) или с”дълги участъци без място за осигуровка” (runout). Разбира се, винаги можете да застанете под маршрута и да го разгледате, така че сами да прецените за какво става дума.


Превод от английски:  Димитър Колешев и Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 926 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 07/10/2010 от matix Коментирайте
Чакаме продължението! :-)
2 Публикуван на 07/10/2010 от Димитър Колешев Коментирайте
Ще се постарая :)
3 Публикуван на 16/02/2011 от СТАНКО Коментирайте
Ще помислиме по въпроса :)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Скалите до с. Сестримо
Качуване на Демир Капия
Пътят на боеца или как да катерим по-трудно
Тасмания - една кратка обиколка
Да отидеш смело, където никой друг не е бил преди
Предизвикателството на едно изкачване
Катерене в Турция
Как да катерим O.W.
Как да се осигурим и катерим безопасно при траверсиране ?
Скално катерене в Adršpach-Teplice, Чешка Република


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap