Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Криб ГохЖельо Василев  |  Редактирана на 16/06/2010

Криб Гох е едно най-специалните места за планинарите във Великобритания. Острият ръб, опасността и природната красота събират ежегедно хиляди приключенци, които да изпитат себе си чрез това предизвикателство.

Какво прави Криб Гох толкова различен връх от всички останали на Острова? Най-добрият начин, по който мога да го опиша е като острие на тънък нож, дълъг почти километър и издигащ се на стотици метри над земята. В най-тънката си част ширината на скалния масив е едва около 30-40 см. От двете страни скалите са на практика вертикални, което прави това място най-голям тест за контрол над себе си. За съжаление всяка година това е мястото на трагедии. Ежегодишно уелшките спасители получават над 150 повиквания. Множество хора попадат в беда, изкълчват глезен и остават неподвижни на това истински опасно място. Преходът води директно и към връх Сноудън – най-високият във Великобритания извън Шотландия, което прави приключението още по-популярно и за съжаление често опитвано от неподготвени хора.

Преди моят личен опит за преминаване на Криб Гох следя прогнозата за времето изкъсо. Чувал съм страшни истории за планинари, попаднали там в лоши метеорологични условия. За сметка на това нашата група има късмет. Криб Гох е официално най-мокрото място в цяла Британия, но на този ден се отчита 0% вероятност за дъжд.

С приготвени за всеки случай, котки, се отправяме към Северен Уейлс, където ни чака приключение на една от най-вълнуващите планини в Европа. На пристигане първото нещо, което ми прави впечатление е могъществото на Криб Гох. След малък преход от ... се озоваваме точно под него. Острите като бръснач, черни скали пронизват небето! Поглеждам около 700 метра над мен и виждам миниатюрните катерачи, които се опитват да прекосят този гигант. Казвам си, че това изживяване носи респект към планината и ми помага за концентрацията през деня.

Нашият маршрут обаче е ясно начертан и предизвикателен – Подковата на Сноудън (Snowdon Horseshoe). Това е име дадено на около 5 върхове, всеки от тях над 3000 фута, които образуват формата на подкова около Сноудън.

Започваме енергично изкачването. С достатъчно шеги и приятно и спокойно радване на чудесната природа, която ни заобикаля. Подговката, която описват върховете загражда красиво езеро, което отразява заснежения Сноудън – най-високата точка на днешното пътешествие. След снимане на чудесната алпийска гледка започваме изкачването на първия връх с уелшко име "Y Lliwedd". За загрявка - то е и най-лесно. Пътеките там са повече и само на няколко места имаме шанса да усетим удоволствието от движението по скали.

Близо до върха обаче чуваме ясния шум на хеликоптер. На Сноудън това е еднозначно – спасителна операция. Докато се движа по скалата поглеждам от другата страна на подковата и ясно виждам спасителния хеликоптер, който кръжи над Криб Гох. За съжаление и днес там е имало нещастен инцидент. Възхищавам се на планинските спасители, които рискуват своя живот, за да помогнат на всеки закъсал.

Близката среща с реалността ме прави по концентриран и след кратък престой се отправяме към Сноудън, който се извисява като кула над всички останали места. Не пропускам и възможността да се наслаждавам на природата. По изкачването на Сноудън се натъкваме на зелена поляна, която за няколко метра се превръща в около 250 метрова отвесна скала. Перфектното място да дадем шанс на мозъците ни да свикнат с височините преди Криб Гох.

Изкачването на Сноудун не се оказва никакъв проблем. Има ясно обособена пътека, която води директно нагоре. На няколко вълнуващи места тя се превръща във вертикално движение по скали, което вдига адреналина и открива незабравима гледка. След по-малко от час се намираме на върха. Заобиколени сме от много хора, дошли на върха по множество различни маршрути.

Гледката отгоре наистина е неописуема. В ясен ден (на какъвто успяхме да се насладим) могат да се видят Уейлс, Англия, Ирландия, Остров Ман и с късмет – Шотландия! Заставам близо до ръба и се радвам на красотата. Внимателно оглеждам и ръбът на Криб Гох – мисля си за това, че там всички трябва да сме безгрешни, и да се концентрираме над катеренето, а да не оставим големите падове от двете страни да ни изграят лоша шега.

Удоволствието на Сноудън е чудесно, но след около половин час е време да се отправим към последното предизвикателство – Криб Гох. Всички сме леко притеснени малко преди да започнем истинското катерене. Дори няколко членове на групата се отказват и минават по пътеката Пиг, която минава точно под масива.

Пътеката, която води към Криб Гох изведнъж се превръща в скали и тогава усещам, че вълнуващата част започва. Скалите започват постепенно да се стесняват и не след дълго усещам, че се катеря измежду две пропасти – всяка от тях между 250 и 300 метра. Честно казано очаквах инстиктът ми за самосъхранение да ми донесе големи количества страх, но за това просто няма място. Единственото нещо, което минава през мисълта ми, докато се катеря, е техниката. Мисля си за това, къде да поставя крака си, коя хватка да използвам и как да се балансирам максимално безопасно. Така минава следващия час – хватка след хватка и внимателни стъпки напред. Адреналинът ми определено се вдига първоначално, но 30-40 минути по-късно усешам увереност и невероятно чувство на спокойствие на това толкова красиво място. Докато останалите части на планината бяха шумни и препълнени с хора, Криб Гох е уединен и предлага най-невероятните гледки към Сноудън. В останалите моменти мозъкът ми е зает с катеренето. На няколко места с още един планинар от групата обсъждаме преминаването на няколко масива, които местните наричат комините на Криб Гох. Името им говори достатъчно много за тях. На кратко, те представляват 10-20 метрови отвеси, които трябва да се изкачат. Те са някой от най-опасните места, защото там най-често се срещат нестабилни камъни. Именно заради това проверявам всеки един от тях 3 пъти преди да отпусне тежестта си, това е единствения начин да бъдеш сигурен в безопасното преминаване. Подобна грешка през целия този траверс би била фатална и като такава е немислима.

Толкова концентриран в правилната техника, времето преминава бързо и вече наближаваме финалната и най-тясна част на траверса. Там ширината на хребета е едва 30-тина сантиметра, а отстрани има главозамайващи 300 метрови пропасти.

Това е и мястото, където при концентрацията в катеренето, изведнъж мислите изчезват, оглеждаш се и си казваш „По дяволите, това е невероятно!” Емоциите, които обземат планинарите са трудно описуеми – микс от удоволствие и възхищение пред красотата и могъществото на колосалната планина.

Малко след най-тънката част виждаме и малка платформа, където можем да направим няколко снимки, да се заредим с енергия от шоколад, да се посмеем на хубави шеги и всичко това на около метър от двете огромни пропасти. Чувството за внимателност никога не се губи, въпреки невероятната красота, инстиктите ме карат да бъда внимателен с всяко мое движение.

И така, стъпка след стъпка и хватка след хватка, Криб Гох постепенно става по-нисък и по-нисък. След 2 часа общо прекарани на хребета и цял ден в планината се намирам в подножението на Криб Гох, в дивото на Англия, а залезът обагря гигантът, който имахме щастието да изкачим. Поглеждам отново нагоре, близо до мястото, от където видях острите върхове за първи път рано сутринта. В този момент умората ме води към почивка, но авантюризмът ми съжалява, че още едно страхотно предизвикатество е към края си.

Накратко, ако случайно се озовете във Великобритания и обичате планините – не пропускайте да преминете през Криб Гох. Но помнете – не поемайте нито един глупав риск, нито с екипировката, нито с времето или пък от несъобразителност, която държи всяка година спасителите на Сноудън на работа. С трезва нагласа – това място е едно от най-красивите в света.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1001 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
„Айгер – мечта и реалност” - ревю на книгата
Мароко – една история в снимки
Свирепа арена - Айгер
Top 10 U.S. Caves
Как да загреем преди катерене
Катерене в България, Гърция, Турция и Швейцария
Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщи
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Смърт под Матерхорн - Или защо само мъртвите риби плуват по течението
Котешки живот


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap