Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ПакленицаПетър Самков  |  Редактирана на 02/06/2010


Два месеца уговорки, четене на пътеписи, вадене на паспорти и какво ли още не и на 5 май към 9 вечерта палим маздата на Дидо и отпрашваме към Пакленица. От първоначално желаещите над 20 души, поради паспортни, работни и темподобни проблеми останахме само аз, Детьо, Дидо и Ивайло.

Цяла нощ каране, над 1000 километра магистрали и на 6-ти сутринта сме на входа на NP Paklenica. Само дето ни посреща доста намусено временце обещаващо всеки момент да завали, ама на нас нали не ни пука и си караме, както си знаем.
[i:cb2b1e18]Кемпа и входа на каньона на заден план[/i:cb2b1e18]


Настанихме се в къмпинг Anica kuk срещу 5 евро на вечер. Дъжда си заваля, а ние почнахме да се запознаваме с особеностите на местната бира Karlovacko, която си е нещо като тамошното Шуменско. По някое време взе, че изпече едно слънце и в 5 следобед всичко беше сухо. Ние само това и чакахме и хукнахме към скалите, които са на 15 минути от кемпа (морето е на също толкова, ама в обратната посока). Преди да се стъмни успяхме да изкатерим по 4-5 къси спортни тура и да се убедим колко излъскан може да е един готин тур. Дали от това или от стека Karlovacko, но в разгара на вечерта решихме на другия ден да ходим направо на стената на Аница кук, която е най-голямата в каньона и е колкото Централна на Враца, само че без сипея и някак доста по френдли.
[i:cb2b1e18]Късите спортни и навалицата по тях[/i:cb2b1e18]


Сутринта обаче пак заваля, ама се спря на време и около обяд бяхме под тура в две свръзки - Аз и Детьо и Ивайло с Дидо. Като за първи тур на стената си бяхме харесали един от лесните Mosoraski (5c), по който имаше рапелен път и беше перфектно екипиран "без нужда от джаджи".
[i:cb2b1e18]Ивайло на път за тура[/i:cb2b1e18]


Само дето, докато мина по първо въже (около 40 м), сложих точно три осигуровки, просто толкова болтове имаше, но все пак беше доста лесно и явно така бяха преценили.

По мои наблюдения местния стил за екипиране на дълги спортни турове е следния: до към 4/4+ по 3-5 болта на въже, с увеличаването на трудността се увеличават и болтовете и около 5+ вече е като на нормален спортен тур - болтове през около 3 метра. Разбира се, всеки тур е различен и в гидовника има индекс, който показва колко е екипиран.
[i:cb2b1e18]По средата на Mosoraski[/i:cb2b1e18]
[i:cb2b1e18]Дидо преминава "red point" пасажа :)[/i:cb2b1e18]


Изкарахме десетте въжета за около 4 часа и към 5 следобед се радвахме на приказната гледка към Далматинския бряг от върха на Аница кук. Слизането става по много добре маркирана пътека и после през красива гора. Абе направо не ти се прибира на долу.[i:cb2b1e18]На Аница Кук[/i:cb2b1e18]


След стената определено бяхме писали идния ден дъждовен, но то така се и получи. Събуди ни проливен дъжд, който се спря чак към три следобед. Не че ни пречеше, защото извадихме картите (носете си от БГ) и отворихме първата бира в 9 сутринта за ужас на групата словенци, с които делихме кемпа. Към 5 с Детьо вече толкова ни сърбяха ръцете, че хванахме инвентара и хайде към скалите. Бяхме възнаградени с няколко готини, леки надупчени надвеса в сектора Veleshit и няколко плочи с перфектни люспи като за десерт.

Въодушевени от красивото катерене и прибирането по залез през гората, решихме на другия ден да идем пак на стената на Аница кук. Дидо и Ивайло бяха изиграли всички игри на карти и изпили всичката бира, та не се наложи много да ги убеждаваме.
[i:cb2b1e18]Аница Кук[/i:cb2b1e18]


И така на следващата сутрин отново в атака: Ивайло и Дидо по D. Bram (5c), a аз и Детьо по Каca (6a). В началото всичко вървеше ок и още на трета площадка си запяхме "Карловачко, Карловачко - сила на доброто, радост за окото". Тура определено си го биваше, траверси, плочи на триене, мокър винкел с площадка под 4-5 метров таван, който доста ме депресира. После дойдоха готините люспи, Детьо изведе първото въже 6а. После аз тръгнах по второто такова. Да ама не. Нещо сериозно ми се опъваше, а за капак излязох на някаква плоча, дето я гледах като полезно изкопаемо - това пък как се минава. Викнах да ме внимават, стъпих на триене, гепих малкото ръбче като обратна и се почна едно изправяне, ама взе че се получи. Стигнах до площадката псувайки шестата категория (впоследствие се оказа, че въжето е 6с). Трябваше да ни остават две въжета петици, ама това дето беше над нас приличаше на всичко друго, но не и на петица. В този момент, все още се заблуждавахме, че сме на тура. Детьо тръгна, но съвсем скоро гепи примката и нещата станаха мътни и кървави. Следващото въже вървеше под гладък таванен винкел с финално излизане през тавана. Преминах го в същия стил, мислейки си защо не съм Йордан Йовчев. Последното въже 12 или 13 беше готино, но на нас толкова ни беше писнало, че не го удостоихме с чисто минаване, а отново използвахме възможно най-мръсния стил.
[i:cb2b1e18]Пасажното въже на тур "pasnger" 7b (6b A0)[/i:cb2b1e18]


Излязохме горе долу по залез и с изненада видяхме Дидо и Ивайло, които крещяха как се били на@#али. След справка с гидовника се оказа, че са минали почти по тура, а ние сме се прехвърлили в съседния Pasanger (7b или 6b A0). За капак решихме да слизаме по другата пътека, която си се оказа почти виа ферата. Вече в пълна тъмница се добрахме до колата и първата бензиностанция, където заредихме след сериозното обезбиряване, на което бяхме подложени.
Предпоследния ден премина в обсъждане на това, колко готина и разнообразна е стената, разходка до алпийския дом (не предлагат картофки и шуменско) и разбира се, няколко къси спортни. Детьо се заинати на Jupi и го мина, а мойте неуспешни опити продължиха на челник, докато не си прецаках китката.

Като за последна вечер си спретнахме мини парти, пържени картофи и много бира.

На сутринта се будя в бруталния дъжд, но вече на никой нито му прави впечатление, нито му пука. След шест дена катерене ни е все едно. Но ни предстоеше най-голямото изпитание, да платим на лелката в кемпа. Преговорите се водеха на смесица от английско-немски и хърватско-български. Детьо впрегна всичките си знания и въображение, но лелката не се даваше лесно, та се наложи и ние да се включим. При тази неравностойна битка лесно се разбрахме за 100 евро общо за всички и подарък четири визитки - календарчета за 2006 г.

Тръгнахме си възхитени от разнообразието от маршрути, приятните хорица, розовите облаци на залез и с обещание да се върнем съвсем скоро.
[i:cb2b1e18]Не за сбогом, а до скоро[/i:cb2b1e18]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 857 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 29/06/2010 от Коментирайте
супер е местенцето...винаги съм казвала, че Враца може да бъде нашата Пъкленица...ако се връщате там ме бройте ин!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Трикала - спортно катерене в Гърция
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
Музаки и Теопетра - курс по катерене
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Спортно катерене в района на El Potrero Chico, Мексико
Върху стената
Квак и Моравския Крас
Как да направим по-добър редпоинт
Технически напътствия: Как да падаме при спортно катерене?


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap