Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

За загиналите или добро, или нищоРумен Дамянов  |  Редактирана на 07/02/2010


На 6 февруари 2010 г. излезе интервю със заслужилият майстор на спорта по алпинизъм Дойчин Василев във вестник „Новинар”.

Вълнуващо интервю за всеки алпинист или планинар. При внимателно прочитане не е възможно да не бие на очи разчистването на сметките между двама души. Дойчин Василев и Христо Проданов. Вторият отдавна е зазидан в ледовете на Чомолунгма, далеч от родната земя. Отровни стрели са изстреляни и към други, които носят това име.

Мариана Масларова (Проданова), а и други алпинисти, които не са симпатични на господин Василев. Методи Савов, Иван Масларов (Байно).

Съвременният българин, незапознат с планинарството и алпинизма, би се зачудил на тези антихуманни, пълни с мизантропия, омерзения. Да, за съжаление е така поради много причини. Не бива да се учудвате. Даже бих казал, че господин Василев не е виновен. Той е обикновен продукт на една човеконенавистна система. На един алпинизъм, който беше част от параванната политиката на тоталитарната държава. Самата система беше изградена върху омразата към ближният. Да оплюеш другия и да изтъкнеш себе си. Това гарантира собственият ти просперитет. Базирана върху ниските животински нагони, като в допълнение се добавяше и идеологията. Тези мъчителни отношения между хората се пренесоха във всяка област на живота и даже по високите планини. От господин Василев и другите като него не може да се очакват приказки за любов и съчувствие, вяра в доброто, звезди и романтизъм. В твърдият диск на тяхната психика липсва такава програма.

Като обикновен планинар не бих желал да правя силни изказвания за хората, които мерят сили с 8-хилядници. Ще бъде смешно. Но бих си позволил да опиша някои от спомените си, които грижливо пазя от своето минало. В това минало съм катерил както с господин Дойчин Василев, така и с Христо Проданов.

Изкачванията ми с господин Василев приключиха в дъното на един лавинен кулоар, с пукната долна челюст и травми в ребрената област. Аз и преди това не бях красавец. Това не провали кариерата ми на манекен. Все пак по обясними причини от тогава никога повече не съм се връзвал на едно въже с него.

С Христо Проданов имам само две зимни изкачвания. Първото е на северната стена на Вихрен по тур „Фунията”. В снежна буря при температура -20 градуса. Спомням си добре как Ицо ни караше да си удряме чепиците с ледокопите. Според него така нямало да ни измръзнат краката. То пък излезе вярно. Второто беше по „Черният триъгълник” на Мальовица. По тура „Стоименов – Саваджиев” при силно обледенена стена. От тези изкачвания нямам нито една драскотинка.

Ако някой ме попита днес „С кой от двамата би предпочел да катериш ?”, отговорът ви го оставям за домашно.


[b:2bf65780]Защо тези двамата не се обичаха и толкова години след смъртта на Проданов, войната продължава ?[/b:2bf65780]

Без да се пиша специалист в материята на алпинизма, от това което съм слушал от двамата опоненти, вадя някои изводи. Според моето скромно мнение, те имаха различна концепция за алпинизма и планинарството като идея. Според вашето виждане за този род дейност, вие също можете да вземете едната или другата страна на този безкраен конфликт.


[img:2bf65780]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_367_1.jpg[/img:2bf65780]

[i:2bf65780]Христо Проданов[/i:2bf65780]


За Христо, алпинизма беше екстремна авантюра. В нея той залагаше всичко до край. Като българин, той смяташе че ние, т.е. българите, можем да бъдем на нивото на най-добрите в света. Парапетите, тежките експедиции, многото участници, бутилките с кислород, лагерите – всичко това беше за куфарите. Така той наричаше някои от богоизбраните в националният отбор по алпинизъм. Не само по отношение на алпинизма имаше такъв краен мироглед, но и във всяка сфера на живота. Имаше идеи за някаква непробиваема от базука стомана, на която търсеше формулата. Човекът беше инженер металург. За него българин означаваше нещо много. Не само там някакво си гражданство.

Въобще голям мечтател. Правеше ми впечатление, че никога не казваше България, а Майчица България. За ангел или светец не ставаше изобщо. Тези които го идеализираха след смъртта му не бяха прави.

При някои конфликти беше готов да се бие с юмруци. Предлагаше на своя опонент да излязат пред хижата и проблема да се разреши по джентълменски. Тъй като юмрука му беше като гръмотевичен удар (беше тренирал бокс) желаещите не бяха много. Друг начин за разрешаване на конфликтни ситуации беше следният. В заслона на тезгяха се нареждаше безконечна редичка от ракиени чашки. Двамата опоненти изпиваха една по една на екс и който първи паднеше губеше играта. Карловската ракия беше силна, мога да ви уверя в това. Поваляше яки мъжаги.

Палеше се лесно Христо Проданов, вярно е. Говореше рязко,без заобикалки и не обичаше ударите в гръб.Лош или добър, този българин беше явление в нашият планинарски свят. Самото му влизане в заслона предизвикваше емоции и разговори между нас, обикновените хора.

На другият край като антитеза на Проданов, е господин Василев. Много културен човек с образование и говорещ няколко езика. Може би най-добрият фотограф на високопланински пейзажи в България. Компетентен теоретик.

При него на теория, по отношение на алпийската материя малко хора могат да му бъдат опоненти. Висок коефициент на интелигентност. Намира винаги солидни аргументи и е изключително ясен в мисълта си. Например, в интервюто вика на помощ самият Меснер, за да подчертае безотговорността на Проданов. Контролира собствените си емоции. Знае как да извади от равновесие своят събеседник. При него винаги целта оправдава средствата.

Тоталната сигурност в алпинизма е преимуществена в неговият мироглед. На него набляга бавно и методично. Ако трябват парапети, нека се опънат пет километра. Бутилки с кислород, да се предвидят в повече от необходимото. Лагерите да са комфортни, място за култура и отдих. Радиостанции, на всеки по една. Да се слушат заповедите на ръководството. Повече шерпи по възможност, да прислужват алпинистите и да изнасят багажа. Всичко това на държавна сметка . Долу народа може да изнемогва, но ние алпинистите горе сме велики. След като неговите. указания са изпълнени до запетайката, няма начин върхът да не бъде качен от колектива. Всяка индивидуалност, която пречи на колективният успех трябва да бъде отстранена. Трябва да има желязна дисциплина. За постигането на тези цели всичко е позволено да се използва. Партийната принадлежност, връзки с министерства, задкулисни игри, интриги и заплахи. И най-важното е тези които мислят различно по въпроса да бъдат оплюти. Разбира се, не само господин Василев е с подобни възгледи. Ако беше само той, с мед щяхме го храним. Зад него има легион от съмишленици. Тежко наследство ни остави тоталитарната държава.

Времето неумолимо върви напред. По кой път ще тръгне Българският алпинизъм и планинарство, може само да се гадае. Може би се нуждаем като нация и от двете крайности. От горещи авантюристи, мечтатели като Христо Проданов и от пресметливите студени хора като господин Василев.

В случаят образът, който създава господин Василев, не отговаря на историческата истина. Затова и пиша тези редове. Христо Проданов е много сложна и комплексна личност, пълна с вътрешни противоречия. Не може да се охарактеризира с няколко изречения. Но има и стрели срещу Марианка Масларова, тази чиста душица, която пишеше стихове. На кому беше необходимо да бъде оплюта. Да ви кажа като планинар, то кой къде се е качил с кислород се забравя, но стиховете оставят завинаги. За умрял, или добро, или нищо. Защото загиналият не може да се защити. Такъв е завета на нашите деди.


-----------------

Препратка към интервюто във вестник "Новинар":

[url=http://www.novinar.net/news/dojchin-vasilev-balgarskoto-sportno-sabitie-na-hh-vek-proteche-pri-losha-organizatciia_MzE2NjsyMQ==.html]Дойчин Василев: Българското спортно събитие на ХХ век протече при лоша организация[/url]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4573 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 08/02/2010 от yordan_6opov Коментирайте
Този г-н Василев да не е бил пиян като е давал интервюто?
2 Публикуван на 09/02/2010 от milenski Коментирайте
Негодник!
3 Публикуван на 12/02/2010 от edinak Коментирайте
не е важно дали ще стигнеш върха, важен е начинът по който го правиш. Проданов го е направил по трудния, а василев по лесния. за истинските алпинисти планината е техен дом, а дойчин нека си стои на топло в къщи
4 Публикуван на 12/02/2010 от Коментирайте
Kazvam se Silvia Prodanova. Niama da komentiram interviuto na g-n Vasilev, tai kato schitam, che vseki komentar e izlishen. No bih iskala nai- sardechno da blagodaria na Rumen, za hubavite dumi, kazani za moia tatko Hristo Prodanov. Radvam se, che ima hora, koito ne zabraviat negovoto postijenie, ne sluchaino izbrano ot balgarite za Sabitie na XX vek!To vinagi shte ostane nad omrazata i zavistta, koito, po moe lichno mnenie, niamat miasto v alpinizma!
5 Публикуван на 22/02/2010 от Коментирайте
Не искам да обиждам столичани но винаги си е имало(преди предхода пък още повече) превилигировани хора ,които доста често дори заемаха местата на доста кадърни състезатели или хора в дадена експедиция,колкото и кадърни да бяха хората от провинцията винаги се нареждаха първо хората от столичните клубове а след това от останалките(е слагаха поедин или двама колкото да замажат очите) на хората да се види че (ималоправда)дръндрън та и от там тръгваха тези разпри за (тоз билтакъв,той направил това и онова)така винаги се получаваше че,отиваха (повечето-хора парашутисти)а не спортисти и от там се получаваха дразгите
6 Публикуван на 10/03/2010 от hraykov Коментирайте
Когато прочетох статията на Румен Дамянов си казах, че изцяло споделям неговото мнение. И въпреки, че познавам героите и събитията не го отразих в прозорчето за коментари дори и с едно изречение. Днес случайно видях в профила си във „Вертикален свят”, че активността ми е много слаба и най-вероятно ме домързява, както се изразяват редакторите. В този смисъл аз съм един от 975-те, които само са я прочели, срещу петте, които открито са заявили мнението си. Предполагам всеки си има някаква причина. Моето отдръпване от определени хора беше след смъртта на Христо Станчев под Манаслу. Има сходство с въпросното изкачване на Румен и Дойчин, само че тук съвместната им дейност завършва трагично за Ицо.
Дойчин Василев квалифицира избора на България за спортно събитие на ХХ век, като някаква класация, която той лично не харесва. За мен саможертвата на един човек никога не е била статистическа величина, а въпрос на ценностна система. В старата метафизична психология още от времето на Аристотел, притежаването на подобни качества са отнесени към определен клас психични явления. Хората, способни на саможертва, са социално отговорни и индивидуално сложни личности, способни да реализират значими цели, чрез които да променят себе си и света. Такъв беше и Христо Проданов и затова България го избра. Метафората на Румен за един друг тип хора, че: „В твърдият диск на тяхната психика липсва такава програма” е много точна. Защото мнението на Дойчин Василев във въпросното интервю някак си беше лишено от състрадание. Чувство присъщо не само за нас хората, а за всяка нервно организирана материя…
Христо Райков
7 Публикуван на 08/04/2010 от dobber Коментирайте
Без да се пиша специалист в материята на алпинизма, от това което съм слушал за двамата опоненти, вадя някои изводи.

Говорете и пишете каквото си искате. Факт е че господин Василев засега е един от най-успелите алпинист в България с 5 изкачвания на 8000+ върхове, както и амбиция за още. Докато господин Проданов остава само с 2.

За умрелия или добро или нищо, но героизирането също не помага на абсолютно никои. Така никога няма да се разберат фактите.

Друг е въпроса че явно Българите смятат егоизма и безотговорните действия за голяма ценност в характера на народа ни. Явно да пием много ракии и да се бием пред хижата е визша ценност, която всички вкупом трябва да целим. Явно да планираш до последния детайл, да имаш перфектната организация и условия на работа са черти от характера на разглезени хлапаци и екслоататори.

Това което направи Христо Проданов за алпинизма е неоспоримо. Има го документирано - всичките му премиерни маршрути. Първите му Български изкачвания по много планини и стени. Разбира се няма да забравяме и стилът на тези изкачвания, които също е за похвала. Бидейки първи, то тои остава незабравим.

Съвсем друг е въпроса, че явно е бил трън в очите на много от колегите си катерачи, не само заради постиженията си, но и заради характера си.
Не виждам нищо лошо в интервюто на Дойчин Василев. Там той изказва лично мнение. Не е задължително да го харесвате... то си е неговото мнение.

Докато в тази статия господин Дамянов тенденциозно се опитва да подкопае господин Василев, без да е ясна целта му.
8 Публикуван на 21/04/2010 от Коментирайте
Много е грозно да се правят интервюта от Д Василев и да се нападат негови колеги без те да могат на момента да се защитят Неговото интервю прилича на вица "Сестра ти е к.....ва Пък ти иди доказвай имаш ли въобще сестра"
9 Публикуван на 05/02/2011 от Коментирайте
Целта е ясна, да защити достойнството, на един смел човек, който е следвал сърцето и мечтите си, дори и с цената на живота си от хора, които нямат толерантност и ресепект.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Алпинистът, който не съществуваше
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година
Интервю с Нийл Гришъм
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Интервю с Peter Croft
Dean Potter - Една история ...
Интервю със Steve House
GRAVITY и удоволствието от катеренето


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap