Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберем правилната обувка за планина ?Димитър Колешев и Люба Манолова  |  Редактирана на 01/12/2018


Изборът на подходящи обувки за определен тип планинска активност е изключително важен. Доста често хората, които не са запознати с възможностите и нямат планински опит, се доверяват изцяло на консултантите в магазините за екипировка. Много често обаче продавачите имат за цел да продадат определена стока, вместо да дадат добър съвет и препоръка за модел и марка. Тази статия е за всички онези, които тепърва прохождат в планинските спортове или имат известен опит, който обаче не им е достатъчен, за да вземат самостоятелно решение какви обувки да изберат.

Първо ще направим една класификация на обувките, с които можете да ходите в планината, тяхното предназначение и след това ще се спрем на факторите, от които зависи покупката и въпросите, на които трябва да си отговорите преди да се спрете на точно определен модел. В тази статия ще даваме примери с обувки на Ла Спортива, тъй като магазин Вертикален свят е техен вносител и поради това можем да дадем най-точна преценка на тяхното предназначение. Също така, за да добиете още по-добра представа ще даваме примери с различни програми от сайта на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят", за които са подходящи този тип обувки.


1. ОБУВКИ ЗА РАЗХОДКИ

Летен тип обувки, подходящи за използване на добре поддържани пътеки или друг подобен терен. Повечето модели са направени от велур или друга лека синтетична материя в съчетание с обработена кожа. Те са сравнително здрави, но основно им качество е, че са удобни и леки, предлагащи комфорт при кратки еднодневни разходки. Повечето от моделите са с височина до кокалчетата на глезена и имат мека подметка. Някои обувки за планинско бягане също са перфектни за тези цели.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Bushido Blue / Papaya
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX4 Blue / Papaya


Примерни програми:

Пътешествие в Перу - Мачу Пикчу, Наска, каньона Колка, Титикака, Свещената долина и планината Рейнбоу
4-дневен курс по скално и алпийско катерене на Враца - начално ниво


2. ОБУВКИ ЗА ПОДХОД

Тези обувки до голяма степен са специализирани и са подходящи предимно за катерачи. Те са ниски и са направени, за да се стигне до скалите. Много често се използват и за катерене по лесните участъци на скалните маршрути. В повечето случаи тези обувки са с по-твърда подметка и същевремено с по-мека гума, която се износва доста по-бързо от традиционните обувки за преходи. В предната част на обувката подметката няма грайфер, а е гладка. Това е така наречената "climbing zone" или частта на обувката с която се стъпва при катерене. Почти всички обувки за подход имат здрав гумен борд, който опасва цялата обувка или поне частите, които имат голямо триене със скалата. Тези обувки са направени да бъдат много по-здрави от стандартните туристически обувки. Това ги прави подходящи за всякакви планински активности. Обаче цената им е доста по-висока от леките обувки за туризъм и ако няма да ги използвате на техничен терен е по-добре да си спестите тези разходи.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX4 GTX Ocean / Lava
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Boulder X Red


Примерни програми:

6-дневен курс по катерене и алпинизъм на Мальовица - начално ниво
Виа ферата Мальовица и разглеждане на Мальовишките езера
Техничен трекинг в Шотландия и остров Скай
Трекинг в Доломитите с изкачване на Мармолада, Монте Кристало и Тофана ди Роузес


3. ОБУВКИ ЗА ПРЕХОДИ

В повечето случаи това са 3-сезонни обувки, подходящи за използване на неравни пътеки и сравнително лесен пресечен терен. С този тип обувки могат да се правят по-дълги и дори многодневни преходи. Повечето модели са направени от обработена кожа или комбинация от синтетични материи и кожена част. Подметката е по-твърда, а самата обувка е по-висока, което позволява по-добро обхващане на глезена и свода на ходилото. Почти всички обувки от този тип имат вътрешната водоустойчива и дишаща мембрана.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Boulder X Mid Gore-Tex Grey / Red
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX4 Mid Gore-Tex Carbon / Flame
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX5 Gore-Tex Carbon / Yellow


Примерни програми:

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено и парка Торес дел Пайне
Трекинг в албанската част на планината Проклетия с изкачване на върховете Мая Езерце и Мая Росит
6-дневно екскурзионно летуване "Най-доброто от Рила планина"
Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen


4. ТРЕКИНГ И БАКПАКИНГ ОБУВКИ

Този тип обувки са подходящи за неравен и груб терен. Те имат по-технична конструкция и използват капси за затягане на връзките. Имат твърда външна подметка, мек междинен слой и синтетична подплата. Вътрешната мембрана често е от Gore-Text или друга дишаща материя. На някои модели могат да се сложат котки и да се използват за лесни зимни изкачвания, където има фирнови участъци или лед. Конструкцията на тези обувки предлага максимална поддръжка на крака и възможност за абсорбиране на удари. Те са много добре водозащитени и едновременно позволяват на крака да диша. Препоръчваме този тип обувки за сериозни трекинг програми в отдалечени райони с пресичане на ледници, за зимни преходи и лесни алпийски изкачвания в българските планини и за върхове с височина до 4500 метра.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Trango Tower GTX Red / Yellow
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Trango Alp Evo Gore-Tex Grey / Yellow


Примерни програми:

Ледено катерене на Скакавица - първи стъпки
Изкачване на връх Гросглокнер
Изкачване на връх Матерхорн по Швейцарския гребен
Зимен преход с изкачване на върховете Безбог и Полежан
Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango


5. ОБУВКИ ЗА АЛПИНИЗЪМ И ЛЕДЕНО КАТЕРЕНЕ

Обувки подходящи за зимни алпийски изкачвания и продължителни, технични траверси в България, както и за изкачвания на върхове с височина до 6500 метра и температури до -20 градуса. Подходящи са за катерене на лед и скала. Пригодени са за пълен автомат котки и имат жлебове отпред и отзад за тяхното закрепване.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Nepal Evo Gore-Tex
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Nepal Cube Gore-Tex
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva G5


Примерни програми:

2-дневен курс по снежно-ледено катерене на Скакавица
Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн
Зимно изкачване на Северната стена на връх Вихрен по тур Кулоара
Зимно изкачване на връх Вихрен по Джамджиев ръб
Изкачване на връх Елбрус


6. ВИСОЧИННИ ОБУВКИ

Обувки подходящи за пребиваване над 6000 метра и при температури под -15 градуса. Обикновено са двупластови или трипластови.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva G2 SM
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Olympus Mons Evo


КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА ОБУВКА?

През лятото планините в България, в зависимост от трудността на избрания маршрут, са достъпни с всеки един от първите три типа обувки и избора зависи единствено от финансовите възможности на туриста. За това в тази статия ще обърнем по-специално внимание на по-горните класове обувки - трекинг, алпинизъм и височинни модели, които можем да наречем условно "зимен тип обувки".

Преди да се спрете на определен тип "зимни" обувки и след това на конкретен модел подходящ за активността, която смятате да практикувате с него, трябва да си отговорите на няколко основни въпроса:

- За какво точно ви трябват тези обувки ?
- Колко често ще ги използвате ?
- Къде смятате да ходите с тях и какви са по-дългосрочните ви цели?

Отговорът на тези въпроси зависи до голяма степен от една друга условна класификация, която може да се направи на хората, които ходят в планината по една или друга причина. Добре е да помислите към коя от тях спадате.


1. "Искам да опитам и да видя как е"

Дори да попадате в тази група, ботичките с ципче и ниско токче не са подходящи за катерене по замръзналите водопади на Скакавица (примера не е измислен, а е взет от реална ситуация). Може да сте ентусиаст, който иска да пробва нещо различно, било то да се качите до Черни връх през зимата, да премерите сили с някой заледен водопад, или просто да се разходите до Седемте езера през лятото, но не знаете до къде ще стигне ентусиазма ви след това. Ако спадате към тази група, ви препоръчваме да си вземете нещо на по-ниска цена, тъй като голяма инвестиция е напълно излишна. Все пак обърнете внимание на качеството, за да не намразите планината само защото краката ви са мокри или премръзнали на първото ходене.


2. "Запален съм, но не знам от къде да започна и до къде ще стигна"

Обикновено към тази група се причисляват хора, които обичат да разпускат с приятели на някое красиво местенце сред заснежени върхове, но най-вероятно едно зимно изкачване до Мусала ще е единственото им по-сериозно приключение през зимния сезон. Ако се припознавате, препоръчваме ви да се спрете на прилични обувки, макар и малко по-скъпи от колкото ви се иска. Със сигурност те ще изкарат доста зимни сезона без да ви създават неприятности.


3. "Искам да покорявам върхове и при всяка удобна възможност съм в планината"

Всеки е започнал с преходи до някоя хижа в зимната планина, но постепенно го примамват онези красиви гребени като Джамджиев ръб на Вихрен или Трионите при Мусала. В един момент ви се иска да направите следващата стъпка – по-технични траверси, ледено катерене и защо не изкачване на върхове в Алпите или Кавказ. На тази група ентусиасти препоръчваме да се замислят сериозно за наистина добра екипировка. Тя ще ви послужи и във високата планина. Няма смисъл да правите компромис със среден клас обувки, които няма да са подходящи за по-сериозни начинания.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 22923 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ