Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберем правилната обувка за планина ?Димитър Колешев и Люба Манолова  |  Редактирана на 01/12/2018


Изборът на подходящи обувки за определен тип планинска активност е изключително важен. Доста често хората, които не са запознати с възможностите и нямат планински опит, се доверяват изцяло на консултантите в магазините за екипировка. Много често обаче продавачите имат за цел да продадат определена стока, вместо да дадат добър съвет и препоръка за модел и марка. Тази статия е за всички онези, които тепърва прохождат в планинските спортове или имат известен опит, който обаче не им е достатъчен, за да вземат самостоятелно решение какви обувки да изберат.

Първо ще направим една класификация на обувките, с които можете да ходите в планината, тяхното предназначение и след това ще се спрем на факторите, от които зависи покупката и въпросите, на които трябва да си отговорите преди да се спрете на точно определен модел. В тази статия ще даваме примери с обувки на Ла Спортива, тъй като магазин Вертикален свят е техен вносител и поради това можем да дадем най-точна преценка на тяхното предназначение. Също така, за да добиете още по-добра представа ще даваме примери с различни програми от сайта на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят", за които са подходящи този тип обувки.


1. ОБУВКИ ЗА РАЗХОДКИ

Летен тип обувки, подходящи за използване на добре поддържани пътеки или друг подобен терен. Повечето модели са направени от велур или друга лека синтетична материя в съчетание с обработена кожа. Те са сравнително здрави, но основно им качество е, че са удобни и леки, предлагащи комфорт при кратки еднодневни разходки. Повечето от моделите са с височина до кокалчетата на глезена и имат мека подметка. Някои обувки за планинско бягане също са перфектни за тези цели.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Bushido Blue / Papaya
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX4 Blue / Papaya


Примерни програми:

Пътешествие в Перу - Мачу Пикчу, Наска, каньона Колка, Титикака, Свещената долина и планината Рейнбоу
4-дневен курс по скално и алпийско катерене на Враца - начално ниво


2. ОБУВКИ ЗА ПОДХОД

Тези обувки до голяма степен са специализирани и са подходящи предимно за катерачи. Те са ниски и са направени, за да се стигне до скалите. Много често се използват и за катерене по лесните участъци на скалните маршрути. В повечето случаи тези обувки са с по-твърда подметка и същевремено с по-мека гума, която се износва доста по-бързо от традиционните обувки за преходи. В предната част на обувката подметката няма грайфер, а е гладка. Това е така наречената "climbing zone" или частта на обувката с която се стъпва при катерене. Почти всички обувки за подход имат здрав гумен борд, който опасва цялата обувка или поне частите, които имат голямо триене със скалата. Тези обувки са направени да бъдат много по-здрави от стандартните туристически обувки. Това ги прави подходящи за всякакви планински активности. Обаче цената им е доста по-висока от леките обувки за туризъм и ако няма да ги използвате на техничен терен е по-добре да си спестите тези разходи.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX4 GTX Ocean / Lava
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Boulder X Red


Примерни програми:

6-дневен курс по катерене и алпинизъм на Мальовица - начално ниво
Виа ферата Мальовица и разглеждане на Мальовишките езера
Техничен трекинг в Шотландия и остров Скай
Трекинг в Доломитите с изкачване на Мармолада, Монте Кристало и Тофана ди Роузес


3. ОБУВКИ ЗА ПРЕХОДИ

В повечето случаи това са 3-сезонни обувки, подходящи за използване на неравни пътеки и сравнително лесен пресечен терен. С този тип обувки могат да се правят по-дълги и дори многодневни преходи. Повечето модели са направени от обработена кожа или комбинация от синтетични материи и кожена част. Подметката е по-твърда, а самата обувка е по-висока, което позволява по-добро обхващане на глезена и свода на ходилото. Почти всички обувки от този тип имат вътрешната водоустойчива и дишаща мембрана.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Boulder X Mid Gore-Tex Grey / Red
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX4 Mid Gore-Tex Carbon / Flame
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva TX5 Gore-Tex Carbon / Yellow


Примерни програми:

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено и парка Торес дел Пайне
Трекинг в албанската част на планината Проклетия с изкачване на върховете Мая Езерце и Мая Росит
6-дневно екскурзионно летуване "Най-доброто от Рила планина"
Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen


4. ТРЕКИНГ И БАКПАКИНГ ОБУВКИ

Този тип обувки са подходящи за неравен и груб терен. Те имат по-технична конструкция и използват капси за затягане на връзките. Имат твърда външна подметка, мек междинен слой и синтетична подплата. Вътрешната мембрана често е от Gore-Text или друга дишаща материя. На някои модели могат да се сложат котки и да се използват за лесни зимни изкачвания, където има фирнови участъци или лед. Конструкцията на тези обувки предлага максимална поддръжка на крака и възможност за абсорбиране на удари. Те са много добре водозащитени и едновременно позволяват на крака да диша. Препоръчваме този тип обувки за сериозни трекинг програми в отдалечени райони с пресичане на ледници, за зимни преходи и лесни алпийски изкачвания в българските планини и за върхове с височина до 4500 метра.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Trango Tower GTX Red / Yellow
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Trango Alp Evo Gore-Tex Grey / Yellow


Примерни програми:

Ледено катерене на Скакавица - първи стъпки
Изкачване на връх Гросглокнер
Изкачване на връх Матерхорн по Швейцарския гребен
Зимен преход с изкачване на върховете Безбог и Полежан
Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango


5. ОБУВКИ ЗА АЛПИНИЗЪМ И ЛЕДЕНО КАТЕРЕНЕ

Обувки подходящи за зимни алпийски изкачвания и продължителни, технични траверси в България, както и за изкачвания на върхове с височина до 6500 метра и температури до -20 градуса. Подходящи са за катерене на лед и скала. Пригодени са за пълен автомат котки и имат жлебове отпред и отзад за тяхното закрепване.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Nepal Evo Gore-Tex
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Nepal Cube Gore-Tex
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva G5


Примерни програми:

2-дневен курс по снежно-ледено катерене на Скакавица
Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн
Зимно изкачване на Северната стена на връх Вихрен по тур Кулоара
Зимно изкачване на връх Вихрен по Джамджиев ръб
Изкачване на връх Елбрус


6. ВИСОЧИННИ ОБУВКИ

Обувки подходящи за пребиваване над 6000 метра и при температури под -15 градуса. Обикновено са двупластови или трипластови.

Примерни модели:
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva G2 SM
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Sportiva Olympus Mons Evo


КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА ОБУВКА?

През лятото планините в България, в зависимост от трудността на избрания маршрут, са достъпни с всеки един от първите три типа обувки и избора зависи единствено от финансовите възможности на туриста. За това в тази статия ще обърнем по-специално внимание на по-горните класове обувки - трекинг, алпинизъм и височинни модели, които можем да наречем условно "зимен тип обувки".

Преди да се спрете на определен тип "зимни" обувки и след това на конкретен модел подходящ за активността, която смятате да практикувате с него, трябва да си отговорите на няколко основни въпроса:

- За какво точно ви трябват тези обувки ?
- Колко често ще ги използвате ?
- Къде смятате да ходите с тях и какви са по-дългосрочните ви цели?

Отговорът на тези въпроси зависи до голяма степен от една друга условна класификация, която може да се направи на хората, които ходят в планината по една или друга причина. Добре е да помислите към коя от тях спадате.


1. "Искам да опитам и да видя как е"

Дори да попадате в тази група, ботичките с ципче и ниско токче не са подходящи за катерене по замръзналите водопади на Скакавица (примера не е измислен, а е взет от реална ситуация). Може да сте ентусиаст, който иска да пробва нещо различно, било то да се качите до Черни връх през зимата, да премерите сили с някой заледен водопад, или просто да се разходите до Седемте езера през лятото, но не знаете до къде ще стигне ентусиазма ви след това. Ако спадате към тази група, ви препоръчваме да си вземете нещо на по-ниска цена, тъй като голяма инвестиция е напълно излишна. Все пак обърнете внимание на качеството, за да не намразите планината само защото краката ви са мокри или премръзнали на първото ходене.


2. "Запален съм, но не знам от къде да започна и до къде ще стигна"

Обикновено към тази група се причисляват хора, които обичат да разпускат с приятели на някое красиво местенце сред заснежени върхове, но най-вероятно едно зимно изкачване до Мусала ще е единственото им по-сериозно приключение през зимния сезон. Ако се припознавате, препоръчваме ви да се спрете на прилични обувки, макар и малко по-скъпи от колкото ви се иска. Със сигурност те ще изкарат доста зимни сезона без да ви създават неприятности.


3. "Искам да покорявам върхове и при всяка удобна възможност съм в планината"

Всеки е започнал с преходи до някоя хижа в зимната планина, но постепенно го примамват онези красиви гребени като Джамджиев ръб на Вихрен или Трионите при Мусала. В един момент ви се иска да направите следващата стъпка – по-технични траверси, ледено катерене и защо не изкачване на върхове в Алпите или Кавказ. На тази група ентусиасти препоръчваме да се замислят сериозно за наистина добра екипировка. Тя ще ви послужи и във високата планина. Няма смисъл да правите компромис със среден клас обувки, които няма да са подходящи за по-сериозни начинания.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 22631 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 04/05/2010 от Aradya Коментирайте
Супер!
Много ми помогна тази статия:)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
С въже до върха и с хеликоптер надолу
29 Начина да направим по-добри катерачни снимки
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...
Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм
Top 10 National Parks for Rock Climbing
Да се изкачиш над облаците
Как да се завържем за въжето
Връщат званията на спортистите
Историята на женския алпинизъм
Водач от жизнена важност


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap