Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Дъхът на ледникаБоян Петров, Капитал  |  Редактирана на 20/10/2009


Дъхът на ледника

[i:4a98b747d0]Фотограф: Боян Петров[/i:4a98b747d0]


В последните години имах възможност да прекося много километри ледници и да живея с месеци върху някои от тях. Студеният им дъх смразява всички топлокръвни независимо от пол, раса и религия. Каквото и да сложиш под спалния чувал, рано или късно ледът пронизва кокалите и бавно запълзява към мозъка.

Каракорум е втората по височина планина в света, където гордо и самотно се издигат четири осемхилядни гиганта. Между тях най-впечатляващ и недостижим е суровият К2 (8611 м). Въпреки напъните на няколко силни експедиции, през тази година отново никой не успя до го покори.

В началото на миналия век италианците са имали честта и смелостта да бъдат едни от първите, които да изследват ледените простори на Каракорум. Географите са кръщавали ледниците и техните главни разклонения по името на видни общественици и изследователи - Абруци, Савоя, Филипи. Най-дълъг е езикът на ледника Балторо, който като гигантска змия се гърчи между големите върхове в продължение на 65 км. Дебелината му надминава 200 м, а ширината е поне няколко километра. Повърхността му е набраздена с дълбоки резки, подобно на гигантски мозък. В по-голямата си част Балторо е покрит с камъни и отломки, изхвърчали от всекидневните срутвания по околните скалисти склонове. Пътеката, по която вървят краката на хиляди носачи, трекери и алпинисти, се гърчи в компромиса да бъде по-къса, но за сметка на това по-опасна. Преминават се снежни и ледени мостове, повечето от които имат кратък живот. Никой не е застрахован, че няма да се превърне в поредната хапка на гладния ледник.

Когато лятното слънце все пак успее да нагрее леда, хиляди потоци започват да текат, сливат се един с друг и образуват големи реки, които внезапно изчезват под повърхността и се появяват още по-бурни няколкостотин метра по-надолу. През нощта всичко замръзва, за да потече отново на следващия ден - топлината решава колко, кога и къде.

Ледниците започват от подножията на големите върхове. Тоновете снежна маса, която лавините свличат в основата им, кристализизира в лед. Постепенно под действие на собствената си тежест кристалните ядки започват да пълзят надолу, сливат се и образуват монолитен, гигантски леден организъм. В началото си той е зловещо и безпорядъчно начупен. Огромни кули стърчат, хаотично наклонени във всички посоки. Намирането на безопасен път през тези участъци е изкуство. Преминаването винаги притиска сърцето ти в краката, а съзнанието крещи от страх, като осъзнава риска, в който сам си попаднал.

Лагерите обикновено се организират в центъра на ледниковия език. Спи се на палатки, които се застилат с шалтета и постелки за изолация. Въпреки всички усилия, дъхът на ледника те застига, бавно прониква в кожата, ставите и накрая убожда нервите. Иска се дебел овчи мозък, за да издържиш и оцелееш. Увит в дебели дрехи и пухен спален чувал, всяка нощ сънуваш горещи пясъци, пустинна жега, лъчите на слънцето.

Най-големият кошмар в историята за хората и ледниците са ледниковите цепнатини. Движението по неравна основа, наклонът, земетресенията и пропаданията са някои от причините ледникът да се нацепва напречно или надлъжно. Всичко започва от малки повърхностни бразди, които постепенно се уголемяват. Природните катаклизми ги дооформят и превръщат в съвършени капани за живи същества. Цепнатините са открити, когато са толкова големи, че не е възможно снегът да ги скрие. Скрити са тези цепнатини, които зимните снеговалежи успяват да покрият и напълно да заличат знаците, че отдолу има пропадане. Дълбочината им варира от няколко сантиметра, през няколко метра, до бездънни пропасти, които достигат до самото начало на хилядолетната история на ледника. Дължината им е от няколко до няколкостотин метра.

Заедно с лавините цепнатините са най-големият кошмар за всички алпинисти и планинари. Всички обучения и практически курсове неслучайно наблягат на темата "пропадане в ледникова цепнатина". Теорията те кара да фантазираш последствията от едно пропадане след грешна крачка на повърхността. Представял съм си сценарий за спасяване и оказване на първа помощ на пострадал. Но всеки си мисли, че е подготвен по темата, докато сам не полети в мрака на ледниковата бездна.

Беше малко преди изгрев слънце в началото на август. Проходът беше все още огрят от лъчите на залязващата огромна луна. Ледът блестеше приказно и малките кристалчета отразяваха от едната си страна луната, а от другата зората на раждащия се ден. Седях и съзерцавах величието на високата планина. Извиках на испанските си приятели, които бяха наблизо, и с фотоапарат в ръка се изнесох на по-горна позиция. Бях встрани от пътеката, направих няколко снимки и тръгнах надолу. Улисан да си слагам ръкавиците, за миг не гледах в краката си, когато изведнъж земята под мен се продъни. Просто твърдата опора изчезна и аз полетях. От гърдите ми успя да се изтръгне единствено безсловесен вик. Падах стремително и безпомощно, удрях се в стените, а очите ми само регистрираха преминаващите образи. Всичко се случваше ужасно бързо, за да мога да мисля и анализирам как се стигна дотук. Изведнъж падането спря - бях се заклещил на тънък снежен мост някъде около средата на цепнатината. "Жив съм!" Внимателно се размърдах, за да проверя кое къде ми е. Освен болките в цялото тяло, като че ли нищо ми нямаше. Погледнах часовника си - 5:42. Пухенката ми беше в кръв, но раната на ръката ми не изглеждаше сериозно. "Помощ!!!" Само това можах да извикам.

Започнах да разглеждам цепнатината и да премислям различни варианти за излизане. Раницата ми беше отвън... значи испанците трябва да се усетят, че липсвам? Абсурд беше да се изкатеря сам без котки и сечиво. Цепнатината беше твърде широка, с гладки стени, немислимо! Не смеех да мръдна, за да не се продъня. Надолу имаше още поне десет метра, като стените постепенно се стесняваха. "Петров, няма да умреш тук, нали?" Целият треперех, но не от студ, а от адреналина, който изпълваше вените ми. "Помощ!!!" Дупката, която бях пробил на повърхността, не беше голяма и силата на вика ми умираше още в цепнатината. Дневна светлина започна да се усилва и да осветява вътрешността на ледниковия ми затвор. Обкръжаваха ме огромни висулки и дяволски ледени кристали. Но този леден музей щеше да ми е по-интересен, ако бях попаднал тук по собствено желание. Минутите минаваха, а отгоре не се чуваше никакъв звук. "Хайде!!! Къде сте?!" Щом бях оцелял дотук, значи ще ме извадят. Успокоявах се сам, но продължавах да треперя.

- Хей, Боян, жив ли си?
- Дааа!
- Ето ти въже!

Спуснаха ми тънко синьо въже. Вързах се под мишниците и извиках да теглят. Едва бях отлепил, когато усетих, че въжето ме прерязва. "Стой!!!" Смъкнах възела надолу, малко под кръста, и отново ме затеглиха. Явно дърпащите бяха много, защото се движех бързо като с асансьор. Наближавах повърхността, погледнах за последно ледения ми затвор и в следващия миг изхвърчах като тапа навън. Светлина, хора, суматоха. Проснах се на платото отгоре и над мен веднага се надвесиха десетки глави. "Добре ли си? Как си? Какво стана?" Погледът ми беше замъглен, фокусът ми се губеше, но бях отново на горната земя, спасен! Развързаха ме и започнаха да ме прегръщат. Аз само повтарях: "Благодаря, благодаря..."

След още няколко минути вече можех да мисля и командите от мозъка ми стигаха до крайниците. Изправих се и веднага загубих равновесие, но бързо се окопитих. Сега трябваше по най-бързия начин да се спусна към лагера. Адреналинът щеше скоро да се изчерпи и всичко щеше да ме заболи. Знаех за този физиологичен срив от предишни падания. С леки залитания се закачих за въжето и заслизах надолу. Крачка по крачка надолу, към ниското, зеленото, към лагера, към живота.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 950 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Свирепа арена - Айгер
Top 10 National Parks for Rock Climbing
Грижа за ръцете
Криб Гох
ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ПЛАНИНИТЕ - Исторически очерк
Съдбата на катерачките
Exo
Елбрус – по високо от човеците
Храна за космонавти
Истините на живота


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap