Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

По Иглите на Шамонибръмбърче  |  Редактирана на 09/10/2009


Егюи дю Пайне (Aiguille du Peigne, 3192 метра) или в превод иглата с гребена е първата скална игла в ляво след междинната лифтова станция до Егюи дю Миди, долината на Шамони. Първоначално иглата е изкачена от Лиегар, О’Горман, Кутетен, и Равенел през далечната 1906 година. В не толкова далечния месец август Румен Дамянов избра иглата и маршрута, а ние се навихме заради бързия достъп (това беше един ден след изкачването на Монблан и никой не беше настроен за многочасови подходи). Намерението ни беше да се изкачим по Arete des Papillons (D+, 5с), но минахме по негов вариант, тъй като още в началото се отклонихме по едно малко по-трудно въже. Долната част на стената е лесна – има възможност да се подходи по нещо като пътека, която чрез серпентини извежда до същинските маршрути, или директно нагоре през сравнително лесни плочи.


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]В основата на стената[/i:a29103838c]


След преодоляване на терасовидната основа започва същинското катерене. Тръгнахме по разлят винкел с цепка, по който нямаше клинове, нито добри възможности за осигуряване, а трудността не беше за подценяване. Митко сложи 3-4 не особено надеждни френда по протежение на цялото въже. Аз някак изпълзях по отворената гладка цепка, като черешката беше прехвърлянето до площадката по идеално гладка плоча. На площадката последва кратък съвет. Катерихме в тройка, а нагоре следваха доста монолитни надвеси и решихме да се прехвърлим по съседния, предварително планиран и очевидно доста по-лесен маршрут.


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]Изкачихме станата и след кратка почивка Митко тръгва по гребена[/i:a29103838c]


Като цяло катеренето до гребена (до където стигат повечето свръзки преди да израпелират надолу) е изключително приятно. Маршрутите минават по здрава и чиста скала, но някои турове (с пасажи от 7а) могат да бъдат изпитание за увереността в осигуряването на джаджи. На места има клинове или планки, но не може да се разчита изцяло на тях.


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]Митко в началато на големия траверс[/i:a29103838c]


От гребена се разкриваше страхотна гледка към цялата долина, съседните игли и стени, а малки двуместни самолетчета прелитаха току под нас - беше странно да надничам в пилотската кабинка от този ъгъл, на тази височина.


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]Аз на траверса по гребена[/i:a29103838c]


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]И Румен идва[/i:a29103838c]


След наистина красивия и въздушен траверс по гребена, заобиколихме една игла и се озовахме на премката към същинския връх. До тук стигнахме с ходене, губене, откатерване, и внимателно пълзене през лесен, но опасен улей. С нетърпение тръгнахме по върховата игла. Изкачихме 2 въжета предимно по дюлферови цепки, а после следваше траверс, с който подсякохме надвесите над нас. Поредното въже ни отведе високо на около 50 метра под върха. Митко пое право нагоре и след метри се озова в зоната на големите тавани, през които нямаше очевиден лесен път нагоре. Пак се бяхме залутали из скалните грамади без идея какво следва над нас и дали има минаване от там. Подведе ни желанието за директно изкачване и по-късно разбрахме, че е трябвало 1-2 въжета по-рано да поемем по траверс, заобикалящ лабиринта от тавани. Времето напредваше, а далечни гръмотевични тътени и приближаващите облаци наклониха везните към връщане надолу, макар и 2 въжета под върха. Точно тогава станахме свидетели на грандиозни лавини и каменопади по улеите на Егюи дю Миди. Тътените ме накараха да се замисля какво ли ни чака по пътя надолу, ако скоро затрещи и при нас. Тъй като Митко водеше през повечето време той взе решението какво да правим от тук насетне - слизаме, макар и толкова близо до върха и след над 20 въжета катерене до тук. Не колекционирам върхове и тези метри до горе за мене бях въпрос на статистика, но ме разочарова това, че пропуснахме 2 въжета обещаващо да е интересно катерене, по перфектна скала. Дъжда благосклонно изчака да слезем от иглата преди да започне да се сипе върху нас.


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]Мърмоти и изобилие от боровинки по слоновете под лифтовата станция[/i:a29103838c]


Ако свръзката разполага с време и при изгледи за слънчев ден, е интересно да се предприеме едно подобно изкачване, без да има под ръка вездесъщите гидовници и схеми на маршрута. Разбира се всеки прави своя избор - дали като нас да се впусне в едно приключенско катерене, с рисковете и фрустрацията от поредното губене и въодушевлението от намирането на път нагоре, свободата да избереш от къде да минеш, тръпката от неизвестното, съмнението дали днес ще ти стигне времето да се качиш до върха.

Другия избор е да си разпечаташ схема и да катериш с А4 в джоба си, превръщайки начинанието в отборно ориентиране по карта, като наблегнеш повече на разгадаването на линийките в схемата, от колкото на разчитане на релефа и формите на скалата над тебе. Решенията се определят от чертичките и цифрите изписани върху хартията. Разбира се така си осигуряваш спокойствието, че няма да се загубиш (много), знаеш какво точно ти предстои на следващото въже и можеш да прецениш как се движи свръзката.

Някои хора предпочитат и третия вариант – наемат си професионален гид. Така риска е сведен до минимум, но подобно изкачване е почти лишено и от емоции – то е едно безкрайно тичане по петите на един непознат гид и точно спазване на неговите инструкции. Не мога да си представя какво удоволствие доставя подобно катерене на ‘клиента’, струва ми се, че то е някак осакатено и непълноценно. Гледах безизразните, изнурени, и леко стресирани лица на тези клиенти – изглеждаха като неправилните хора на грешното място без да знаят какво точно търсят там.

Когато слязохме и седнахме пред затворената лифтова станция вече изпитвах доста смесени чувства – раздразнение от дългото (за мене) ходене, но странно защо силно импровизирания стил на нашето изкачване, заедно с всичко произтичащо от това, бе едно от най-ценните и приятни неща, с които ще го запомня. Другото е постепенното сработване, през което мина странната ни тройка ;-)


По Иглите на Шамони

[i:a29103838c]Облаците вече скриват повече от половината игла[/i:a29103838c]


Спомням си едно изкачване по стената на Мальовица от преди година. Отидохме с идеята аз да водя през цялото време и да опитам да изкача "Наско", водейки се единствено по предполагаемата "логика на маршрута", която да си призная обикновено ми убягва, и ръждивите клинове по стената - те пък са в изобилие, често се намират след усърдно плевене и изобщо съставят една енциклопедия на различните епохи от 1938 г. насам. В последствие се оказа, че съм минала най-много 15 метра по планирания маршрут и дефакто съм катерила предимно по "Луси", комбинирайки го с "Диагонала", "Кавказ" и неизвестно какво на излизането. Те това е салата "Бъркоч", но и безспорно едно от най-интересните ми катерения по тази стена.

Все пак подобно импровизиране по непознати маршрути е препоръчително само в по-ниската планина и то само, ако се катери за удоволствие – това не е за хора, които силно се вълнуват от цифрички, категории и метри сами по себе си или гонят постижения.

В този ред на мисли ми се струва, че спорта и алпинизма са леко несъвместими – ако в едно състезание търкаш за пореден път едни и същи познати турове и всичко е тактика за точки и време къде отиват удоволствието и приключението? В спорта има доказване, трупане на актив и самоцел – дали това са ценните неща, които увличат катерача и го карат да предприема рисковани традиционни изкачвания? Колко струва алпинизма без чисто човешките си измерения, разочарования от "непокорения" връх, но и вълнението от едно утвърдено приятелство и доверие, това да слезеш запазил красивите спомени от планината и компанията, с която си бил там. Дали е по-важно да победиш върха или суетата вътре в себе си?

Спорт ли е когато слезеш без свръзката си и кажеш на твой познат "копеле, хайде да празнуваме – качих се!"

Или всички тези въпроси са излишни, защото силните на деня определят правилата и начина на мислене на своето поколение катерачи.

Ако в планината има победи, то най-големите нямат измерение в цифри и не влизат в статистичните таблици. Дали победата на всяка цена е победа и дали отказа е поражение? . "Върни се за да отидеш пак" е максима, която запомних от Румен.

Заваля, тътените приближаваха, но вече навлизахме в гористия пояс под равнината и заслизахме надолу по безкрайната пътека, спускаща се към мъждукащите светлинки на Шамони.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 526 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Моите Планини - Част Шеста
Звезди и Бури - Чима Гранде ди Лавредо и Айгер
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
В Памет на Валтер Бонати
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Пътешествието | Гренландия
Историята на един ледокоп
Айгер - Една мечта
Палецът на Дявола 2003
Схема и описание на маршрутите по АкСу


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap