Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Предизвикателството на едно изкачванеДамян Петков - ККА "На Ръба"  |  Редактирана на 21/04/2009


Едно изкачване с използване на техниките от традиционното катерене може да бъде истинско изпитание за духа и тялото.

В следващите редове ще разкажа за премиерното изкачване на една 200 метрова стена на входа на Погановското ждрело в съседна Сърбия. Само на 85 км от София.

Ще започна от това, че ма 11 и 12.04 с Тако Младенов отидохме до там, за да изкатерим нещо. Така се случи, че за двата дни успяхме да направим по едно въже от два различни маршрута на различни масиви.
[i:2c6c4d5091]Двата масива[/i:2c6c4d5091]


Десният масив се нарича "Мамул", а левият "Тодорина скала".

Предимно заради по-интересната линия, която предварително бяхме набелязали, а и заради по-голямата височина на скалата аз бях решил при тази седмичното ни посещение да довършим маршрута по "Тодорина скала".
[i:2c6c4d5091]Тодорина скала[/i:2c6c4d5091]


Преценката от наблюденията на скалите никога не е достатъчно обективна, за да разбере човек какво го очаква нагоре. С малки изключения в нашият случай предварителната преценка се оказа доста правилна. Линията е абсолютно логична и всеки друг на наше място би избрал тази линия.

Когато за първи път видяхме този район през януари предположихме, че тези линии, които сме си набелязали би трябвало да са сравнително лесни, но след изкачванията от предишната седмица си дадохме сметка, че скалата е доста трудна и е на ръба на възможностите ни.

В събота сутрин тръгнахме аз и Петър. Тако беше зает до обяд и обеща да дойде до вечерта, но така и не дойде, та премиерата беше завършена от мен и Петър.
[i:2c6c4d5091]Началото на маршрута[/i:2c6c4d5091]

Около 10 сутринта вече бяхме под маршрута. И понеже веднъж бях преминавал първо въже реших да отстъпя водачеството на Пешо, който заставих да се върне от половината въже понеже два пъти падна на ключовия пасаж (клемите държат) След лесен винкел в началото, който не надвишава 5 категория се достига до дърво, на което се осигурява. Следва кратък траверс на ляво (7-8м) с малко набиране на височина , от където се тръгва по цепката, която оформя линията на тура. Тук е ключовия пасаж на първо въже (около 6-7 метра 6+), следва винкел и първа площадка - екипирана с един анкерен болт и планка. Пробиването на отвора за анкера на ръка отне 1 час. Клинове на първо въже няма. Дължина 45 метра.
[i:2c6c4d5091]Първа площадка - направа на отвор за анкерен болт.[/i:2c6c4d5091]


Следва второ въже. Гледано от пътя това изглежда като една широка цепка, В действителност това е камина, която представлява входа на пещера. Катери се на сами входа на пещерата с крака стъпили на единият отвес и гръб опрян в другия. Разстоянието между двете стени е не повече от 50-60 сантиметра. Всичко пречи - инвентар, раница, фотоапарат.
[i:2c6c4d5091]Камината[/i:2c6c4d5091]


На около 25 метра има почивка - удобно за сядане място. Следват още 7-8 метра и отгоре затваря таван.
[i:2c6c4d5091]Таванът на камината[/i:2c6c4d5091]


Въпреки, че имам достатъчно инвентар забивам клин непосредствено преди тавана за по-голяма сигурност, а и някой някога може да реши, че тавана не му е по силите и да реши се върне. Добавям и два френда и приготвям стълбичките. Поставям още един и вече вися на стълбата, втори и вече съм извън камината.
[i:2c6c4d5091]Поглед от таван[/i:2c6c4d5091]


Не намирам подходящ начин за продължение. Спирам се на малка пукнатина и използвам, най-малката микроклема, с която разполагам. Увисвам на нея и вече съм малко над тавана, но ми трябва още височина, за да мога да стъпя на скала. Погледа ми се спира на шипката на метър и половина над мен. Достигам я с ръка, но не искам да си хабя силите като се набирам на ръце и използвам куката и стълбата. Най - после съм отгоре, но не намирам подходящо място за площадка. Пешо вика, че имам 7-8 метра въже. Продължавам нагоре. Боря се със сухи дървета, трева и шипки. Въжето ме дърпа. Няма начин спирам. Намирам 3 здрави опорни точки за френдове. Презастраховам се.
[i:2c6c4d5091]Втора площадка[/i:2c6c4d5091]


Сещам се, че по-късно ще слизаме от тук. Добавям клин. Не ми хареса как се заби. Сменям клина. Изчаквам Пешо. Часът е вече 16.

Имаме още две въжета, които би трябвало да са лесни.
[i:2c6c4d5091]Поглед от втора площадка[/i:2c6c4d5091]


Тръгвам за трето въже. 15 метра кораво изкачване по плоча вероятно около 7- и следва лесен траверс 35 метра на ляво.
[i:2c6c4d5091]Началото на трето въже.[/i:2c6c4d5091]
[i:2c6c4d5091]Траверсът на трето въже[/i:2c6c4d5091]


Директното преминаване право нагоре не ми е по силите - надвесени гладки плочи без възможност за осигуряване. Въжето пак ме дърпа. Едвам се добирам до огромен отцепен блок и прехвърлям примка през него. Тревите са голям проблем. Не носехме мотики.

Събираме се и изяждаме по един кроасан. Следва винкел 7-8 метра.
[i:2c6c4d5091]Тръгването на четвърто въже[/i:2c6c4d5091]


Въпросният винкел в горните 3-4м е надвесен. Силите са ми на привършване и се хващам за осигуровката. Добре, че отгоре има дърво благодарение, на което преминавам. Мисля си: "Свърши трудното". Още 6-7 метра и друг винкел - полегнал на дясно с широка пукнатина в средата. Но първо трябва с ножчето ми да изрежа няколко клона на шипка, за да мога да мина (имаме и трион, но той е в Пешо). Поставям осигуровка. Тръгвам по винкела на дюлфер - преминавам 2-3 метра. Спирам да почина и слагам най-големия френд. Тръгвам. Минавам още метър и батерията ми свърши. Няма пауър в ръцете и краката. Бързо вадя другия голям френд (бяха два) и сядам за почивка. Почивам, а силата ми не идва. Почна да се мръква. Решавам, че ще стъпвам на долния френд, а за горният ще се държа. Започвам да ги прибутвам един по един по цепката нагоре. Минавам още метър. Чу се характерен звук от стъргането на челюстите на френда по скалата. Летя назад и надолу. Виждах как скалите минават бързо покрай мен. Преминавайки през шипката, която сякох падам по гръб върху наклонената скала с главата надолу. Двата, които местих един по един изтърваха (вероятно лишеите са виновни или неправилното натоварване), по-долният ме задържа. Въжето също. Усещам, че съм в нестандартна поза и не мога да си обясня какво става. "добре ли си" - чувам. Не съм сигурен дали наистина чувам, чудя се дали имам нещо счупено. Не знам дали съм добре. Каската и тя свърши полезна работа. "добре ли си" - втори път - Пешо пита. Размърдах се и установих, всичко е наред. Чувствал съм се зле заради неудобната поза. :) Не е разумно да продължа нагоре. Не правя втори опит. Ще се връщам. Обаче ни чака кофти траверс и не се знае дали ще има от къде да се спусне до втора площадка. Сетих се, че над втора площадка над надвесените плочи има дебело дърво. Обаче от височината, на която съм в момента трябва да направя хоризонтален траверс надясно, за да достигна до него. Добре, че трябва да се движа по полегнала плоча с подходящи стъпки. И дори се намираха места за осигуряване. Виждам дървото, но то е 10 метра под мен, а да откатервам е немислимо. Склона е стръмен - покрит със здравец.
[i:2c6c4d5091]Събираме се при дървото за рапела[/i:2c6c4d5091]


За щастие на моята височина има друго дърво - дори по дебело. Насочвам се към него. Но дали ще стигне дължината на въжето за рапела. Когато се събираме при дървото вече е тъмно. Много внимателно организираме рапела. Изморени може лесно да допуснем грешка, която да е фатална. Склона освен със здравец е покрит с всякакви издънки на дървета и шипки, в които лесно може да се оплете въжето при изтеглянето. Взимам триона и започвам спускането на челник. Отнема ми около час да изрежа всичко, което може да попречи на безпрепятственото изтегляне на въжето по пътя надолу. Преценката ми е вярна. Точно на втора площадка съм. 5 метра преди края на въжето стигам до клина, който забих по рано днес. Добавям два френда и фиксирам въжето.
[i:2c6c4d5091]Пешо на рапела преди втора площадка[/i:2c6c4d5091]


Идва Пешо. Изтегляме въжето без проблем. Сега е ред на Пешо да градинарства. След още час време сме на първа площадка. Надолу няма какво да се чисти, но има проблем. Всички тръни и клони, които сме изрязали са се събрали по скалата на последния рапел. Въжето се оплете в тях. След още 30-40 минути вече сме долу. Часът е 22.

Бързо събираме и се насочваме към колата. На асфалта спира кола. Слизат трима видимо подпийнали сърби от отсрещното село Власи. Казвам си "Какво пък толкова. Най-лошото мина". Хората започнаха да ни се радват и обясняваха как цял ден били гледали нас и не могли да свършат никаква работа. И като видели лампичките да се спускат в гората дошли да видят кои сме и да ни поздравят.

Снимахме се.

Поканиха ни когато решихме да се отбием и да пием по едно с тях.
Междувременно нашите приятели от Туристическото дружество в Цари брод ни чакаха около 18 да се появим в хижата и 20:30 бяха долу на пътя да проверят дали всичко е наред.

Решихме, че следващият ден ще бъде за почивка. Така и стана. Даже и дъжд валя.
[i:2c6c4d5091]На следващият ден. (от ляво на дясно ) Моя милост, Пикси, Мая, Славко, Пешо[/i:2c6c4d5091]


И така продължихме до вечерта.
[i:2c6c4d5091]На следващият ден - вечерта - всъщност не сме ставали.[/i:2c6c4d5091]


За понеделник запланувахме да довършим другата премиера по "Мамул". И двамата не бяхме във форма. По необясними за мен причини не бях концентриран. Напредвах бавно. Два пъти паднах заради глупави и необмислени действия. Нямах усещане за катеренето. Катерех по задължение, а не за удоволствие. Едвам избутах въжето от миналата седмица и когато се събрахме, дружно решихме, че днес не е ден за катерене и ..... по-добре да не умираме днес.
[i:2c6c4d5091]Аз на най - високата точка, до която достигнахме миналата седмица[/i:2c6c4d5091]


Слязохме. Този тур до момента е екипиран с 4 клина - здрави и надеждни.Остатъка от деня оползотворихме като се пускахме с една вътрешна гума по реката и ядохме като за последно.

Маршрута, който направихме в събота определям, като изключително красив с елементи на всякакъв вид катерене. Смятам, че е 6+/7-, А1
Задължително се ползва двойно въже, поне 50м. Необходими са френдове всякакви размери - 14-15бр и комплект клеми. Стълби - поне за първия. Втория може и със самохват.

А незавършеният, за който те първа ще пиша към момента е 7-, А1

Вероятно сред четящите таи статия има хора, които са подлагали човешките възможности на много по-големи изпитания, за което ги поздравявам, че са се преборили и са успели да доведат до успешен край начинанието си.


[img:2c6c4d5091]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/files/tur1.jpg[/img:2c6c4d5091]

[i:2c6c4d5091]Линията на маршрута[/i:2c6c4d5091]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1993 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 21/04/2009 от Димитър Колешев Коментирайте
Едно голямо браво на двама ви :)

Изкефих се много на разказчето, особенно на момента с търкалянето :)

Ама това са моментите от катеренето, заради които си заслужава да се катериш. Снобарските простотии са ми писнали и колко по-малко ги има в клуба толкова по-добре :)

Хайде следващият път и аз ще се включа, да видим какво ще натворим тогава :)
2 Публикуван на 21/04/2009 от Димитър Колешев Коментирайте
А тура няма ли си име ?!!!
3 Публикуван на 21/04/2009 от brumbarche Коментирайте
'rolling people'?
4 Публикуван на 21/04/2009 от damyan Коментирайте
Мислех си първо да го обсъдя с Тако и Пешо, за да не избирам име самосиндикално. Обмислям някои варианти за име. Ще пиша като вземем решение.
5 Публикуван на 22/04/2009 от Коментирайте
Ей, браво на вас!

Публикувайте и в някой сръбски сайт :))))
6 Публикуван на 23/04/2009 от Krach Коментирайте
Браво Дамяне, и мен много ме изкефи и разказа и снимките.
7 Публикуван на 25/04/2009 от damyan Коментирайте
Реших името на маршрута да бъде[b:a972080462] "Входът на пещерата"[/b:a972080462].
Маршрута все още не се счита за завършен, тъй като не е достигната най високата точка на скалата или поне няма логичен финал, при който да не остава катерене нагоре.
8 Публикуван на 02/05/2009 от Коментирайте
уоу, страхотен разказ! Колко метра прелетя падайки?! Пожелавам ви скоро да завършите маршрута, ако вече не сте го направили :)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Да отидеш смело, където никой друг не е бил преди
Как да катерим O.W.
Погановско и Одаровско ждрело - Сърбия
Традиционното катерене
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Хелентал, Австрия
Британска традиционна категоризация за опасни маршрути
Катерачна среща
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време
"Горещи скали" в Кения


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap