Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Историята на женския алпинизъмВърхове, по материали от Risk.ru  |  Редактирана на 14/05/2009


Три дами ще се устремят тази пролет към постигането на заветната си мечта - изкачването на последните три в колекцията им от всички 14 осемхилядници на планетата. Доколко е нежен нежният пол и откога датира любовта на жените към планината....


[b:170e32dcde]Разходките на кралиците[/b:170e32dcde]

Техният живот, тяхното придвижване през 19 в. били следени от всички. И те волю-неволю давали пример с поведението си на своите народи. Но дали успяваме да оценим каква роля са изиграли именно те, кралиците, в поврата на общественото мнение към планините? Така, както в днешно време ни влияе например телевизията ….

Когато, през 1856 г. младият австрийски император Франц-Йозеф направил изкачване с голям брой гидове на ледника Пастерце в подножието на Гросглокнер, неговата съпруга, красавицата Елизабет (Баварска) го очаквала в началото на глетчера. Семейството им по онова време се считало за идеално – двамата се запознали в романтичната атмосфера на високопланинския курирт Бад Ишл, правели заедно разходки по алпийските поляни. Но съвсем скоро от най-щастливо, семейството бързо станало образец за нещастно … Най-важна роля тук изиграли военните неудачи на страната ….

След една от тях, през 1860 г., се състоял много важен референдум и Франция, победила Австрия във война, станала алпийска страна. В частност, според този референдум Савоя, заедно с Шамони, преминали в състава на Френската империя, бивша и бъдеща република. По повод победата новият френски планински курорт Шамони бил посетен лично от император Наполеон III и съпругата му. Те се изкачили до ледника Мер дьо Глас, макар че императрицата практически не слязла от гърба на мулето.

Това бил върхът на управлението на 52-годишния император, пик на могъществото и популярността му – след него започнало падение към позорният му край 10 години по-късно... Племенникът на Наполеон продължил да разпространява славата на рода в друга насока, той е станал прочут учен - географ и ботаник. Принц Ролан Бонапарт председателствал и Първият световен конгрес на алпинистите в Париж през 1900 г.

Британската кралица Виктория също се увлякла от модата за посещение на планините, като пристигнала в Швейцарските Алпи. Великата вдовица и многодетна майка последвала своите поданици, тъй като й било интересно, къде през лятото изчезва целия лондонски елит и какво значат тези тайнствени швейцарски думи, толкова популярни сред нейните придворни: Оберланд, Юнгфрау, Гринвденвалд, Люцерн…. Тя дотолкова се вдъхновила от алпийската красота, че лично се възпротивила на забраняване на алпинизма след трагедията на Матерхорн през 1865 г.

В центъра на вниманието на цяла Европа бил и чудоватия Людвиг II Баварски, брат на Елизабет, с която започнахме тази статия. Той опустошил хазната на своята държава със строителство на замъци с удивителна красота, разположени в роимантични ъгли на немската част на Алпите. Бавария по време на неговото управление като държава банкрутирала и била анексирана към Прусия.

Кралят, който решил да дава пари за изкуство, а не за пушки по времето си бил могъщ импулс за цялото европейско съзнание, за културата, в това число и за културата на алпинистите.

Но да се върнем към нашата красавица Елизабет Баварска. Годините минавали, тя – жената на невнимателния император – работохолик намерила утеха в пътешествията. Императрицата прекарвала в пътувания без своя мъж почти всичкото си време. При това многократно посещавала различни планински райони. Известно е, че през 1885 г. Елизабет, съпроводена от гидове се изкачила по скален маршрут на връх Гросер Бухщайн в масива Гезойзе.

Но особена активност в планините проявило италианското кралско семейство. Неговият представител, херцог Абруцки, Луиджи Амадео ди Савоя, бил един от най- активните алпинисти на своето време. Освен големия брой алпийски изкачвания, в това число зимни, той провеждал добре организирани експедиции в отдалечени планински масиви: в Африка на Рувензори, в Аляска на връх Свети Илайъс, в Каракорум за първия сериозен опит за атака на К2. Неговата родна сестра, кралицата на Италия Маргарита, в чест на която брат й Луиджи нарекъл третия по височина връх в Африка, прекарвала много време в планините, в замъка в Гресон. А през 1893 г. кралицата се изкачила на един от върховете в масива Монтероза. Там на връх Пунта Нифети, на височина 4554 м., тя тържествено открила планински заслон, носещ и до днес нейното име.

Освен това Маргарита дала на италианския народ вкусната пица, наречена по нейно име и оцветена с цветовете на националния флаг…


[b:170e32dcde]Жените тръгват с мъжете и обратно[/b:170e32dcde]

Казват, че някои мъже в края на 19 в. се опасявали да оставят жените си сами дори по време на изкачване. И ги вземали със себе си. Това били красиви алпинистки, такива като Хермина Таушер, Май Норман-Неруда, Розе Фридман.. Те дълго време ходили с мъжете си по планините, след това постепенно започнали да ходят сами. Имало, навярно, и такива, които скитали в планините не по желание на мъжете. Впрочем, много алпинистки от това време били изявени феминистки и не били омъжени.

”Най-високопланинската” дама станала Фани Балок-Уоркман (1859 – 1925). Имало и противоположен случай, когато жената завела със себе си мъжа в планината. Може би за това, че не се отличавала с особена красота. Фани била дъщеря на богат адвокат, по-късно станал губернатор на щата Масачузетс. През 1881 г. тя се омъжила за лекаря Уилям Уоркман.

В средата на 90-те години вече немладото семейство решило да измени на ориентацията си и да станат професионални пътешественици. Това им се удало. От 1895 до 1899 г. те извършват рекордни велосипедни походи из Европа, Северна Африка и Близкия изток. Връщайки се от пътешествие съпрузите пишат книги, изнасят лекции и отново се отправят на път. В началото на новия век Уоркман избират за обект на своите изследвания северните Хималаи и Каракорум. Те провеждат шест големи експедиции, по време на които извършват достатъчно сериозни алпийски изследвания и изкачвания. През 1906 г. Фани и съпругът й се изкачват на Пинакъл Пик /6960 м./, поставяйки абсолютен височинен рекорд за жена.


[b:170e32dcde]Коя е най-високата жена в света?[/b:170e32dcde]

Именно така, „най-високата”, наричала себе си американската преподавателка по латински език, родената в Германия Ани Пек (1850 – 1935 г.). Започнала да се занимава с алпинизъм на 38 г. с изкачване на връх Шаста. На 45 г. пристига в Европа, за да изкара курс по класически алпинизъм и да се изкачи на Матерхорн. След това Ани се включва в експедиции, като започва с изкачване на мексиканските вулкани Попокатепетъл и Орисаба. През 1902 г. Пек става един от учредителите на Американския Алпийски клуб, от самото си начало заявяващ равни права на мъжете и жените в неговите редици.

За главен обект на своята активност американката избрала Южна Америка, в планините на която организирала няколко леки експедиции. През 1904 г. й се удало да извърши първопрохождение на връх Сората /6489 м./ в Боливия. Следващата й цел била по-висока точка в Перунаските Анди – връх Уаскаран. Този връх не се дал от първия и дори не от втория път, а едва от петия опит! През 1908 г. в невероятно драматична борба с гидовете си Габриел и Рудолф Таугвалдер (в резултат на измръзване по-късно им били ампутирани по няколко пръста) й се удало да изкачи северния връх на масива Уаскаран. Невероятен подвиг, ако бъде отчетена жалката екипировка за такива условия и възрастта на дамата (58 г.)...

Доколко височината на планината била определена точно, може малко да се пофантазира. Още повее, че тя била поощрявана от перуанското правителство. Пек обявила височина 7291 м. – най-високият от покорените върхове в света, най-високата точка на Америка и Западното полукълбо. А перуанците обявили Пек за покорител на най-високия връх на Земята с височина 8000 м. и даже я отличили затова с паметен медал.

Всичкият този шум не се харесал на много алпинисти и най-вече на Фани Балок-Уоркман, която била убедена в това, че Хималаите, които тя толкова харесвала, са по-високи от Андите. Да, и височинният рекорд за жена тя искала за себе си. За своя сметка Балок наела група от фреснки геолози, които пристигнали в Перу и след месец напрегната работа дали на Уаскаран нова височина - едва 6626 м.

През 1911 г. Ани Пек (61 г.), тежко преживяла неприятния скандал по повод височината на Уаскаран, отново заминала за Андите. Нейната нова експедиция носи името „Гласувайте за жените!”. Флаг с такъв надпис бил забит на връх Коропуна /6455 м./. Впрочем, аналогичен флаг на друг връх размахала и нейната съперница Фани Балок-Уоркман.

Последното свое изкачване Ани Пек извършила на 82 годишна възраст! В това време тя повече се увличала от авиацията. Организирала и успешно провеждала авиоекспедиции по цяла Южна Америка, от север до крайния юг....


[b:170e32dcde]Жени на стените[/b:170e32dcde]

Мястото, където започнали да катерят жени по сложни скални стени – това, разбира се, били Доломитите. Дори най-лесните наглед турове изискват усилено катерене. Но скалите, когато са в добро състояние, могат да бъдат напълно приятни. Особено когато напред вървят опитни гидове. Впрочем, гидовете правели това, което им е нареденоот клиента. Така се случило, че първото изкачване на знаменитата южна стена на Мармолада (наричат я „кралски Доломити”) било осъществено под ръковoдството на жена.

Беатрис Томасон (1859- 1947) била дъщеря на небогат земеделец от северна Англия. След завършване на образованието си останала да работи в Германия. В това време тя била стремително развиваща се държава, преживяваща бум в много отрасли на живота, включително и в алпинизма. Беатрис започнала да пътува в Алпите през 1883 г. От начало тя се ограничавала с леки изкачвания, но с годините у нея се появило желание да пробва нещо далче по-сложно. В средата на 90-те Томасон започва активно да пътува в Доломитите, за което наема най-добрите местни водачи и ходи на най-сложните маршурти. В това число и премиерни изкачвания.

През 1897 г. Беатрис пътува с един от най-добрите гидове на своята епоха Микеле Бетег. За по-малко от месец те осъществяват 22 достатъчно сложни изкачвания, от които 4 били премиерни и 6 втори изкачвания. На следващата година Томасон вече с други водачи, специалисти по ледено катерене, изкачва няколко микст маршрута в района Ортлес.

В това време Южната стена на Мармолада вече започва да се счита за главно предизвикателство в Доломитите. Всички най-добри гидове-катерачи вече били изпробвали на нея своите сили и отстъпвали с надеждата отново да се върнат. Те работели с клиенти само през лятото, а намирането на клиент за Южната стена не било просто. Недеждата била в Беатрис. И тя се решила. През 1901 г. била организирана цяла експедиция за изкачването й. Сред гидовете бил избран опитният 47-годишен Бетега и и по-младият Бартоло Цагонел.

До машрута достигнали на 1 юли, въпреки неустойчивото време. Страхували се от конкуренция, знаело се, че не само Томасон иска да изкачи стената тази година. Катеренето по сложност превъзхождало всичко, което по-рано Бетега изкачвал и клиновете, които забил били повече от всички през всички предишни години. Изобщо, тогава „железният век” на техническия алпинизъм едва започвал и клиновете не се жалели от водачите. Тройката тръгнала по стената в добър темп, a от другата страна на върха се изкачвала двойка носачи с хранителни продукти, напитки и одеала.

През втората половина нa деня времето се влошило, завалял слаб дъжд, на върха той преминавал в сняг. В това време тримата катерачи преминавали отвесни камини, в които било относително сухо. В eдин момент падащ камък ранил главата на Беатрис. Но тя запазила хладнокръвие, превързала раната и изкачилла върха, като предизвикала възхищение в гидовете си. Слизането обаче се оказало немислимо. Цялото изкачване отнело 12 часа, на върха ги посрещнала групата носачи и въпреки липсата на видимост успели да се спуснат до заслона от другата страна.

За изкачването Бетега получил 400 крони, които се равнявали на годишната му заплата. Но това била достойна работа. Маршрутът бил възможно най-сложен технически от всички, изкачени до този момент в Алпите. За това достижение Томасон и гидовете били неохотно признати от конкурентите. Това били мъже, владеещи в онова време алпинийката преса. Но жените настъпвали, не допускайки непризнаване. Няколко седмици, след изкачването на Мармолада била изкачена друга знаменита южна стена в Доломитите: в масива Тофан, издигащ се над курорта Кортина д’Ампезо. Местните гидове Анжело Дибона и Джанфранко Сиорпаес превели по стената две унгарски благороднички - баронесите Илона и Роланд Етвош.


[b:170e32dcde]Жената с четири фамилии ...[/b:170e32dcde]

В детството си тя се наричала Елизабет Елис Френсис Хоукинс-Уайтсбед (1860 - 1934). Девойка от знатен род, с добро възпитание и образование, тя рано (едва на 18 г.) се омъжила за немладия вече офицер Фредерик Бьорнеби и му родила син. Заради слабото здраве на майката, детето се възпитавало от баба си, а младата жена била изпратена на планина, в Шамони.

Изминали две години и Елизабет издала своята първа книга с името The High Alps in Winter or Mountaineering in Seach of Health /Високите Алпи през зимата или Планинарство в търсене на здраве/. С това тя предизвикала гнева на главния енциклопедист на алпинизма Уилям Кулидж, който написал разгромяваща рецензия. Елизабет го предизвиквала – той обикалял планината през зимата вече 15 години, бил издател на първата в света книга за зимен алпинизъм. Какво могла да напише дръзката новачка? В алпинизма обаче, тя открила не само път към здравето, а и страстно увлечение.

Така с фамилията Бьорнеби Елизабет за пръв път влязла в историята.

Записани са в историята и думите на нейната заможна леля Лейди Бентинк: "Забранете й да се занимава с алпинизъм! Тя шокира цял Лондон и изглежда като индианец". Било вече познато. За своя живот Елизабет надминала даже Кулидж, издавайки 12 книги, в това число автобиография, нелош роман за зимния живот в Сейнт – Мориц и няколко пътеводители.

През 1886 г. първият й мъж починал. А в Алпите останало неговата фамилия. По време на опит за първо изкачване на „последния непокорен връх” на Алпите - Бисхорн, Елизабет с водача Имбоден се изкачили на Източния връх, който се оказал по-нисък от Западния. От тогава Източен Бисхорн започнал да се нарича Пуент Бьорнеби.

В онези времена, жената вече носела фамилията на втория си съпруг, наричала се Мис Мейн. С тази фамилия, заедно с Евелин Макдонъл преминават траверса на пик Палю, първата чисто женска свръзка без гидове. За своята алпийска кариера (1882 - 1903) Елизабет извършила около 130 изкачвания. На Матерхорн тя била с кралския гид Александър Бургенер. На Егюи дю Жеан Елизабет участвала в третото изкачване и била първата жена, стъпила на върха. Любимият й гид бил Йозеф Имбоден, с който тя извършила 24 от своите 26 първопрохождения. Този резултат бил постигнат в норвежки експедиции. На картата на планините на тази страна останали имената на две палнини - Елизабетинд и Имбодентинд.

За най-сложното й изкачване историците смятат зимния траверс с изкачване на Пик Дисграция, за 15 часа алпинистите преминали сложен маршрут с денивелация 2800 м.

В момента на приключване на алпийската си дейност Елизабет, погребала и втория си мъж. Тя вече носела четвъртата си фамилия - Мис Обрей Ле Блонд, когато осъществила главния си възход в алпийската история. За това се счита учредяването на първия в историята женски алпийски клуб. Той бил създаден в Лондон по инициатива на Елизабет през 1907 г. И тя станала първият президент на клуба, отстъпила поста през 1912 г.... В този период тя вече не ходела по планините, заедно с третия си мъж Елизабет се увличала по велосипедни пътешествия и автогонки. Интересувала се и от паметниците на културата в Испания и Италия, за които издала редица пътеводители.

Включила се и в историята на кинематографа, като в самия край на 19 в. заснела около 10 филма за развлечения (ски, кънки и даже хокей) в планините на Швейцария. Снимките били направени предимно в Сейнт-Мориц, където зимувала английската дама...


[b:170e32dcde]Дизайнерката[/b:170e32dcde]

Клод Труайе – Коган била дизайнер и собственик на моден бутик Париж. Това чисто женско занимание обаче, не й попречило да се занимава с алпинизъм. Тя конструирала първото женско облекло, подходящо за планински изкачвания, което заменило твърде неудобните рокли, носени по онова време. Дизайнерката се прочула и с няколко свои изкачвания:

1951 - Перуанските Алпи – изкачване на Алпамайо /6120 м./

1952 - Перу, изкачване на красивия връх Невадо Салкантай /6320м./

1954 – Първа експедиция в Хималаите. Вестниците сензационно писали: " Миниатюрна жена се отправи към грандиозната планина". Изкачвайки се на височина 7740 м. (това е световен женски рекорд) по склоновете на Чо Ойю, заради суровите атмосферни условия е принудена да се върне.

1955 – Изкачване на хималайския връх Ганеша /7429м./, следват експедиции в Гренладия, Перу и изкачване на Безенги.

1959 – тя е вече на 40. И отново се връща в Хималаите. Ръководи първата женска експедиция на Чо Ойю, с желание да установи женски височинен рекорд. На 1 октомври тя и белгийката Клод ван дер Стратен се изкачват в Лагер 4 /7100м./. През следващите пет дни времето е лошо, но те напускат лагера и достигат височина 7700 м. Това вече е женски височинен рекорд! На 5 октомври алпинистите в Базовия лагер виждат с бинокли, че мястото на Лагер 4 е затрупано от лавина.

Печалната гибел на Клод Труайе-Коган била отбелязана с национален траур във Франция - акт, с който страната удостоява само най-видните си граждани.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1869 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Проверете своя възел
Съвети за начинаещи и (колебаещи се) бъдещи катерачи
Моите Спомени - Ревю на книга
Един прекрасен зимен ден
Лека разходка до Мальовица
Май шуробаджинащината е все още на мода във ФБАК
Моите планини - Втора част
Категории и стилове на изкачване
Едно изкачване на връх Вихрен през зимата на 2005 година
Свирепата Шотландска Зима


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap