Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Кои са истинските ползи от тиймбилдинг обученията?Татяна Христова, Nova Vizia  |  Редактирана на 27/02/2009


Тиймбилдинг е техника за управление, а обучението, посветено на тиймбилдинг е средство, с което се управлява ефективността на екипната работа.

Не оспорвайте тази теза. Просто я приемете и прилагайте оттук нататък, винаги когато организирате или купувате тиймбилдинг обучение.

Защото тя е общоприета теза в света на мениджмънта, бизнеса, човешките ресурси, след като са били анализирани стотици “проби” и “грешки” в тази област.

Възможно е тезата да не ви допада. Възможно е да ви се иска да продължите с убеждението, че тиймбилдинг обучението е “преживяване сред природата” или “сплотяване и сприятеляване”, но какво от това?

Затова, ако все още изпитвате някаква вътрешна съпротива, прочетете кои са заблудите за тиймбилдинг обучението и какви са вредите от това да робуваме на тях.

А сега, напред към възможностите на тиймбилдинг обучението. Имам предвид резултатите и ползите, които такова обучение може да осигури на участниците, на компанията и на организаторите на обучението - самите специалисти по управление на човешките ресурси.

Възможностите (резултатите и ползите) на тиймбилдинг обучението са заложени в управленския контекст на тиймбилдинг. Когато обучението по тиймбилдинг е замислено и изпълнено като управленска техника, то работи - носи конкретни резултати и конкретни ползи.

Всичко започва от концепцията за ефективност на екипната работа.

Ако поводът да предизвикате тиймбилдинг обучение е състоянието на ефективността на конкретен екип във вашата компания, то тиймбилдинг обучението трябва да е насочено към това участниците да осъзнаят сегашните проблеми и да бъдат стимулирани да ги отстранят, защото сегашните проблеми са пречка в постигането на целта на екипа.

Всички забавни игри на тема “дърпане на въже от два отбора”, “катерене на скалички и стенички”, “построяване на дом с подръчни средства”, “ориентация в непозната обстановка” и т.н. следва да бъдат предхождани и последвани от дискусии на тема “Какво ни спъва да прогресираме по нашата екипна цел?”

А сега, моля за внимание.

Конвенционалните (традиционните) представи за тиймбилдинг са свързани с разбирането, че подобряването на вътрешноекипните процеси (комуникация, вземане на решение, изпълнение на целта, лидерство) е достатъчно за подобряване и на екипната ефективност.

Затова и конвенционалните програми на тиймбилдинг обученията са насочени предимно към вътрешноекипните процеси (комуникация, вземане на решения, изпълнение на целта, лидерство).

Да, възможно е след тиймбилдинг обучението екипът да започне да се справя по-добре с комуникацията, с вземането на решение, или с постигането на своята цел и вътрешното лидерство. Това най-често обаче ще има само временен ефект.

Освен комуникации, решения, лидерство и изпълнение, ефективността на екипната работа зависи още от 7 фактора. Това са: “атмосферата на отношенията в екипа”, “справянето с конфликт”, “мотивацията”, “възможностите за професонално и личностно развитие”, “процесът на определяне на екипната цел”, “сътрудничеството”, “критиката”.

И не само това.

Важно е още и какви са участниците в екипа, присъстват ли в екипа хора, които са силни в някоя от 10-те екипни роли (типични екипни поведения, които съдействат за ефективната екипна работа и постигането на крайната цел на екипа), знаят ли всички кой в какво е силен. Значение има още и доколко екипът е балансиран от гледна точка на екипни роли.

И още.

Ако съдя по нашата практика, има екипи, които са сравнително добре балансирани, но ефективността им не е особено висока. Това се случва най-вече, когато целите на екипа не са обвързани с цели на компанията.

Или, екипът се досеща, че работейки ефективно, той ще изпълни своята цел, но това примерно няма да има кой знае колко голям смисъл и ще бъде недостатъчно оценено от висшето ръководство или от останалите колеги, от други звена или отдели.

Затова тиймбилдинг-обучението следва да създаде следните взаимно свързани резултати.:

* Да открои критичните зони в екипната ефективност, т.е. да покаже ясно на всички участници кои от 11-те фактора на екипна ефективност са в критично състояние и как това се отразява на ефективността на екипната работа.

За тази цел водещите на тиймбилдинг обучението следва да покажат картината на екипната ефективност, а това означава, че следва предварително да са изследвали състоянието на екипната ефективност. Не “на око”, разбира се.

* Да покаже дали екипът има нужното поведение, за да работи като екип в условията на взаимна зависимост и взаимно допълване. Това е възможно да се получи с помощта на достоверна и валидна система за екипен одит. Тя откроява типичните за конкретния екип силни и слаби роли на участниците и баланса на роли.

* Да покаже доколко средата (организационни цели, структура, култура, системи за управление) е подходяща и стимулира екипната, а не индивидуалната и групова работа. Един достоверен и валиден одит на средата може да открои пропуски и критични зони в средата.

В този смисъл всички забавни игри, “ледоразбивачи” и развлекателни събития по време на тиймбилдинг обучението са “начин”, “средство”, “инструмент”, а не фокус на обучението сред природата!

Аз самата съм фен на най-разнообразни техники, стига те да бъдат предшествани и последвани от сериозен и задълбочен анализ на състоянието на екипната ефективност и на възможните корекции.

Ако програмата на тиймбилдинг обучението предлага постигането на по-горните три резултата, ползите от тиймбилдинг-обучението са няколко:

* За самия екип. Той е в състояние да повиши ефективността, с която работи.

* За мениджъра на екипа. Той е в състояние да управлява целенасочено (а не на автопилот) процеса на подобряване на екипната ефективност.

* За компанията. Открива се благоприятна възможност компанията да получи една изпълнена цел от страна на този екип и конкретни подобрения на организационната ефективност и конкурентоспособност. Стига висшето ръководство да е знаело какво точно е искало да постигне, създавайки екип.

* За всички други групи, които имат интерес от ефективността на екипа - инвеститори/собственици на бизнеса, клиенти на компанията и т.н.

Ако вие сте хората, които купувате или организирате тиймбилдинг обучение, помислете дали обученията, които си купувате (или организирате) съдържат в себе си подобни резултати и ползи.

От вас зависи!


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2552 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Екстремно сближаване на екипа
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
Тиймбилдинг по руски
Маймуна в багажника
Тим билдинг
За няколко глътки адреналин
Мотивиране на служителите с помощта на тиймбилдинг
Изграждане на успешни екипи
Големите заблуди за тиймбилдинг обученията
За няколко глътки адреналин


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap