Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Сплотяване на свободните атомиЯна Донева-Стринска, Новинар  |  Редактирана на 12/02/2009


[img:b69d5588bf]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/teambuilding/2008/17-18_october_2008_teambuilding_amrest/normal_p1010316.jpg[/img:b69d5588bf]


Преди години нашите баби и дядовци са преизпълнявали петилетки под лозунги като този: "Дори и най-малкият пожар е срам за добрия колектив." На тях и през ум не им е минавало, че колективът може да бъде друг, защото всички са били равнопоставени.

Днес колективът не е това, което беше. В един офис задължително има поне един лидер, двама или трима интриганти, скромни колеги, на които не им се чува гласът, и задължително няколко истерички.

При такава обстановка със сигурност не е лесно да се работи. Напрежението убива добрите взаимоотношения и скандалите започват. Ако сте работодател, нямате никаква полза от екип, който е в непрестанни конфликти, и затова ви е необходимо някакво решение на проблема. То се нарича тиймбилдинг. Точният превод на думата е изграждане на екип. У нас се практикува, макар и инцидентно, от десет години. В Европа методът за сплотяване е познат отдавна.

През социализма също се прилагаха някои подобни техники като ленинските съботници или организираните екскурзии до Чудните мостове например.

Днес модерното наименование тиймбилдинг помага на хората, които по цял ден работят бюро до бюро, да се опознаят.

Според специалистите това може да се случи навсякъде. Сред природата или на закрито, за половин ден или за цяла седмица - всичко зависи от целта, която мениджърът на фирмата си е поставил. Преди да се организира тиймбилдингът, е необходимо да се направи подробно проучване за това какви са интересите и нагласите на тези, които ще участват. Ако те са по-екстремни личности, то и тиймбилдингът ще бъде такъв.Тогава обучени консултанти ще ги заведат на рафтинг или на пейнтбол. Може и да им предложат скално катерене -всичко е въпрос на физическа подготовка и избор. Целта на тези състезания е участниците в тях да се сплотят, да се превърнат в екип.

Сигурно така са се почувствали служителите от столична фирма, които е трябвало да изградят Айфеловата кула с телата си. Тогава всеки е разчитал на човека до себе си, защото една грешна стъпка, и нечий живот може да бъде застрашен. Същото важи и за хората, ходещи на ръце, подредени на влакче.

Упражнението не изглежда сложно на пръв поглед, но изисква голяма координация между всеки по веригата. Ще признаете, че ситуацията е доста смешна. Щом някой се разконцентрира - падат всички.

Още по-вълнуваща е задачата, при която човек полита свободно назад, разчитайки, че друг ще го хване преди срещата му със земята.Според консултантите именно тук си проличават истинските взаимоотношения между колегите, въпреки че не е имало до сега случаи на участник, "предаден" от свой съотборник . Разбира се, ако се стигне до травми, не се безпокойте - лекар задължително присъства на тиймбилдингите, особено на екстремните.

Ако и с подобни експерименти дрязгите не бъдат забравени и колегите не се превърнат в "Един за всички, всички за един", то проблемите наистина са сериозни. И тук има решение - време е да си потърсите друга работа.

При обратния ефект се създава приятелска атмосфера, която съвсем естествено се пренася по-късно в ресторанта на вечеря или в дискотеката, където тиймбилдингът продължава.

За тези, които не обичат екстремните занимания, сценарият може да бъде друг. Тогава се прилага т.нар.сюжетен тиймбилдинг. Например: вие сте археологична експедиция, която трябва да открие древна гробница. Това не изисква почти никакво физическо усилие, а много находчивост. Трябва да прецените откъде да минете, да разчитате странните знаци, оставени по пътя. Да бъдете убедителни, когато ви спре изгладнял туземец и ви попита къде отивате, и да умеете да взимате решения. С две думи, да се превърнете в Лара Крофт, но в по-лек вариант. А когато стигнете целта, винаги има награда.

При сюжетния тренинг се наблюдават нагласите и реакциите на участниците. Правят се поведенчески профили. Това означава, че свободно можете да наречете колегата си гадняр. Е, възможно е и да има засегнати .Тогава консултантите трябва да подходят много деликатно и да се опитат да намерят по-подходяща роля за "недоволния колега", за да не се почувства изолиран. Случвало се е и някои да откажат да участват, но обикновено причините са здравословни. Има и скандали между колеги по време на тиймбилдинг. Тогава консултантите отново трябва да проявят дипломатичност и да разрешат проблема.

По-интересно е обаче какво се случва след това. Дали взаимоотношенията между хората от един екип претърпяват някаква метаморфоза, или ситуацията си остава "старата песен на нов глас".

Ето Интернет-мнението на участвал в тиймбилдинг, който се подписва като "cvqt": "Много често тези срещи придобиват характера на махленско сборище." Според други пък "фирменият уикенд е вълнуващо преживяване, но в понеделник офисът си е същото неприятно място за работа."

Има и такива, които хвърлят по-различен поглед към темата, като "metcho".Според нея, тиймбилдингите понякога се използват от семейните мъже, за да кръшнат, и пита: "Дали team-building (изграждане на екип) не се превръща във family-distruction (разваляне на семейство)?" Срещу това обаче консултантите в областта на човешките ресурси са безсилни. Единственият вариант е да ходите с половинката си на тиймбилдинг, но повечето фирми не позволяват да водите съпруг или съпруга - все пак разноските се поемат от работодателя ви, което пък е още една причина да се отпуснете и да се наслаждавате на фирменото сплотяване.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2494 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Екстремно сближаване на екипа
Краят на безплатния обяд
Как се създава добър работен екип
Мотивиране на служителите с помощта на тиймбилдинг
Вътрешни комуникации и ефективно управление
Тиймбилдинг по руски
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
Тимбилдинг с ново лице
Изпитание за психиката
Тим билдинг


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap