Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

32 стъпки за постигане на успешна комуникацияРедактирана на 10/02/2009


[img:2f61d10c82]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_337.jpg[/img:2f61d10c82]


Според Американската Асоциация по мениджмънт комуникацията е в основата на лидерството. Силните комуникативни умения са съществени, за да сте ефективен мениджър, но те са от особена важност за вас, независимо от позицията, която заемате в организацията. Какви умения, способности и знания биха Ви помогнали за постигането на по-добра комуникация? Следвайте ключовите 32 стъпки в писмената и вербална комуникация и ще сте сигурни, че останалите разбират посланието, което искате да отправите към тях:

1. Бъдете директни в изказването си, когато ситуацията го изисква. Кажете ясно какво мислите. Не изкривявайте посланието си с изказвания, които изопачават или омекотяват въздействието му.

2. Когато отправяте молба или давате насоки бъдете любезни, но твърди. Можете да благодарите на служителите си, че работят повече, без да се оправдавате за това.

3. Помислете за миг преди да говорите. Какво точно искате да кажете? Какви емоции искате да изразите? На кого искате да въздействате? Как точно можете да общувате, използвайки собствения си език?

4. Уверете се, че моментът е подходящ за това, което искате да кажете. Обикновено хвалбата е добре посрещната по всяко време, но отбягвайте да критикувате работата на служителя си, когато е на крачка да излезе от вратата ви или му предстои ваканция. По-добре запазете забележката си за по-подходящ за възприемане момент.

5. Убедете се, че имате всичката информация, която ви е необходима, преди да направите изказване. Вие можете или да отложите дискусията, или първо да зададете въпроси, които да ви помогнат в набирането на необходимата ви информация.

6. Бъдете ясни и точни в това, което искате. Ако не сте сигурни че хората, на които говорите са ви разбрали, помолете ги да повторят посланието ви.

7. Когато говорите за нещо важно, леко повишете глас или започнете да говорите бавно. Оставете езика на тялото да поставя ударения на важните послания, които отправяте. Изнасяйте тялото си напред, отваряйте широко очи и използвате подходящи жестове с ръце.

8. Винаги дръжте менидмънта си информиран. Вашите приближени искат да бъдат подготвени, да изглеждат добре и всичко да е под контрол. Ако ги затруднявате и им пречите, това ще се върне върху вас.

9. Не скривайте лошите новини. Слухът ще стигне до шефа ви преди вие да му кажете, отнемайки ви шанса да представите вашата гледна точка по проблема.

10. Говорете достоверно. Представяйте идеите си стегнато и ясно. Езикът на тялото Ви би трябвало да подсилва Вашата убеденост. Създавайте и поддържайте контакт с очи в критични моменти.

11. Запознайте се със слушателите си. Кои са те? Какво вече знаят? От какви детайли се интересуват? Какво са преживели преди Вие да отправите посланието си? Какво искат да чуят? Обръщат ли Ви внимание? Интересувате ли ги и какво искат Вие да им кажете?

12. Работете слушайки. Повечето хора изговарят средно по 120 думи в минута. Средният капацитет на слушане е около четири пъти по-бърз. Тази разлика позволява на мозъка Ви да мислите и за друго, докато слушате, но може и да Ви създаде проблеми, ако не се концентрирате върху думите на говорещия. Не планирайте отговора си докато другия говори.

13. Записвайте си идеите, които Ви идват на ум. Не разчитайте на това да си ги спомните по-късно.

14. Мислете на глас, когато пишете нещо важно, „обсъждайте“ го със себе си.

15. Фокусирайте се върху решенията, а не върху проблемите. Покажете не само, че имате решение, но и че искате да получите възможност да прокарате своето решение при конкретния проблем.

16. Питайте служителите си за мнението им. Това ще ги накара да се чувстват оценени и със сигурност ще има положително влияние върху ангажираността им към Вас и компанията. Покажете, че Вие наистина се вслушвате в идеите им, като ги реализирате. Ако не можете в момента да действате по тях, обяснете им защо това е така.

17. Не мислете, че всичко, което вие знаете и всеки друг знае. Персоналът ви няма как да знае, освен ако вие не му поднесете по внимателен и ясен начин информацията.

18. Организирайте периодично срещи. Срещите на персонала Ви осведомяват как се развива организацията ви, показват Ви важните постижения и безпокойства, в тях имате възможността да чуете това, което хората искат да ви кажат, а така ще получите идеи как да действате в бъдеще.

19. Използвайте срещите на персонала,за да помолите мениджмънта си за обратна връзка. Направете кръгла маса и изслушайте всеки един от тях.

20. Отхвърляйте възможността да се развиват слухове. Бъдете сигурни, по-добре е да дадете повече информация, отколкото по-малко. Поставете табло в офиса. Пишете новините на него. Позволете и на хората си да пишат въпросите и темите, които ги интересуват, и искат да бъдат обсъдени.

21. Никога не отричайте или лъжете, когато истината е излязла на яве. Често информацията достига до персонала ви, преди вие да сте му я поднесли лично. Когато това стане, намерете източника и установете дали информацията е факт или измислица. Когато разберете истината, кажете я на хората си.

22. Започвайте разговорите позитивно. Ако съществува възможност за конфликт, започнете с нещо, по което и двете страни имате съгласие. Постройте разговора върху основа, която позволява запазването на позитивна атмосфера.

23. Отбягвайте думата „но“. Тази дума веднага поставя хората в отбранителна позиция. По-добре използвайте думата „и“, за да поддържате позитивен разговор.

24. Използвайте позитивен език. Съгласувайте това, което казвате с начина, по който го казвате. Не позволявайте да си изградите репутация на човек, който винаги намира пропуски в идеите на другите.

25. Търсете положителни изрази при изказа си и ги използвайте, за да замествате тези, свързани с принуда и задължение.

26.Помолете за мнението на другите. В преговорна ситуация използвайте въпроси, за да разберете какви са интересите на събеседника ви и от какво би могъл да има потребност. Опитайте с въпросите: „Какво искате от мен в тази ситуация?“, „Какви са интересите ви по отношение на това, което ви предлагам?“

27. Изложете пред другите от какво имате необходимост. Така, както вие е добре да знаете потребностите на другите, така и те искат да знаят Вашите. Важно е да изразите не само от какво изпитвате необходимост, но и защо това е така. Често несъгласието се причинява от метода на решаване на ситуацията, а не от преследването на целите.

28. Подгответе си няколко сценария. Ако предпочитаното от Вас решение не е приемливо, предварително помислете доколко е възможно за Васда се отдалечите от него. Помислете, защо другата страна би могла да отхвърли Вашето предложение и бъдете готови да излезете с друга идея.

29. Не спорете. Вие спорите когато искате да внушите на другия, че греши, а не за да постигнете съгласие, независимо от ситуацията. Споровете унижават другия човек и често водят до премерване на силите.

30. Преценете кога писмената комуникация е за предпочитане. Изисква ли се вземане на решение? Решението комплексно ли е? Трябва ли да се обмисли, преди да се вземе някакво решение? Под влиянието на тези обстоятелства, документът често е за предпочитане.

31. Избягвайте юридическия тон. Използвайте комуникационен стил на писане. Пишете така, все едно говорите на приятели.

32.Пишете стегнато и целенасочено. Фокусирайте се върху основното, не върху детайлите. Направете встъпителния си параграф кратък – сграбчете интереса на читателя и го задръжте с ясен и стегнат текст.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2159 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Тиймбилдинг по руски
Как се създава добър работен екип
Екстремно сближаване на екипа
Краят на безплатния обяд
Вътрешни комуникации и ефективно управление
Тим билдингите се променят, но не се предават
Рафтинг или боксова круша?
Мотивиране на служителите с помощта на тиймбилдинг
Сплотяване на свободните атоми
Изграждане на успешни екипи


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap