Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Големите заблуди за тиймбилдинг обучениятаТатяна Христова, Nova Vizia  |  Редактирана на 09/02/2009


Отдавна се каня да споделя с вас мнение за тиймбилдинг обученията. Разговорите и кореспонденцията с мениджъри и мениджъри по човешки ресурси, както и наблюденията ми какво става в родното управление на човешките ресурси ме убеждават, че има нужда да знаем в какво се заблуждаваме, когато става дума за тиймбилдинг.

Става дума за възприятия и интерпретации за тиймбилдинг, които се различават съществено от същността на тиймбилдинг, въпреки че всички знаят, че teambuilding означава “изграждане на екип”.

Заблудите за тиймбилдинг не носят истинските ползи, които всъщност могат да се получат. Една заблуда за тиймбилдинг в този смисъл може да доведе до организиране и покупка на тиймбилдинг обучение, което вместо да помогне реално с нещо, ще бъде излишен разход на пари за компанията.

Ето няколко типични заблуди за тиймбилдинг у нас:


* “Тиймбилдинг е едно чудесно преживяване сред природата. Опознаваме сме и се сприятеляваме!”

* “Тиймбилдинг-ът повишава нашата сплотеност!”

* “Тиймбилдинг-ът подсилва чувствата на взаимно уважение и разбирателство!”

* “Хайде да ходим на тиймбилдниг, помните ли колко хубаво си прекарахме! Спортувахме, смяхме се, хапнахме и пийнахме на корем!”

* “Предлагате ли тиймбилдинг? А каква е развлекателната програма към него?”


Че тиймбилдинг е “преживяване” и че може “да сплоти” и “подсили взаимното уважение и разбирателство” съм съгласна, но само, ако има ярък, конкретен и осъзнат от всички повод за това.

Ето един пример.

Мениджърският екип на една производствена фирма провежда редовно своите оперативки. Обичайно на тях се обсъждат проблеми в работата, но се получава така, че ако един от проблемите получи своето разрешение, то на негово място възниква друг. Управителят на фирмата и ръководител на мениджърския екип като цяло не е доволен от работата и резултатите.

Има ли повод за организиране на тиймбилдинг? И как да дефинираме този повод, по-конкретно?

Да, повод за тиймбилдинг има. Да го определя ей така, “на око”, аз не мога. И други хора, специалисти по работа в екип и тиймбилдинг, едва ли биха се съгласили да направят това.

Katzenbach, Smith, Zoglio, Tower, Maxwell, Nelson, La Fasto, Moxxon, Garew, Blanchard, и др. съвсем ясно посочват, че тиймбилдинг е управленска техника, т.е. мениджърите вземат решение да го използват, когато:


* Създаденият вече екип има нужда от >подобряване на вътрешни процеси (комуникация, вземане на решения, определяне на цели, мотивация и др.), или от изясняване на екипните роли на участниците, от въвличане на екипа в определяне на цел, от подобряване на ефективността на екипната работа;

* Компанията има нужда от подобряване на сътрудничеството между отделите, за да бъде изпълнена конкретна цел, която компанията има.


Reh казва следното:


[i:8b6f768632]“Не е достатъчно да изкарате екипа навън и да го накарате да участва в няколко игри. Има толкова малко екипност, когато липсва мотивация да си екип. Но това състояние може да се преодолее, ако искаме групата от хора да работи не като група, а като екип.”[/i:8b6f768632]


Той препоръчва в този случай тиймбилдинг да стартира с изясняване на два въпроса - каква ще е общата екипна цел и с какво ще се промени системата за възнаграждения, ако групата започне да работи по общи, екипни задачи.

Heathfield е на мнение, че тиймбилдинг може да има различни цели, които за съжаление често пъти се объркват:


[i:8b6f768632]“Много семинари, събрания, работни срещи претърпяват неуспех, защото мениджърите пропускат да определят какво е това, което, което искат да постигнат чрез тиймбилдинг. Да се развие общ дух на работа в екип (екипност) е нещо различно от това да се изгради ефективен и фокусиран в постигането на конкретна цел екип.”[/i:8b6f768632]


Ако вече сте участвали в някакво тиймбилдинг обучение, спомнете си дали то е стартирало с вдъхновената реч на ръководител в компанията, в която ръководителят казва примерно следното:


[i:8b6f768632] “Колеги, при нас нещата не вървят много добре. Знаете, че нашата екипна цел е да създадем продукт, който в рамките на 2 години може да ни спечели пазарен дял с XXX% по-голям, отколкото сега.

Налага се да преразгледаме начина, по който вземаме решения в нашия екип и начина, по който си сътрудничим. Затова днес сме се събрали тук.”[/i:8b6f768632]


Ако вече сте участвали в някакво тиймбилдинг обучение, спомнете си дали то е стартирало с ясно очертани проблеми (казуси) от вашата работа и с призива на вашия пряк ръководител, че се налага освен ефективна работи по индивидуалните задачи (по силата на вашата длъжностна характеристика), да работите още и като екип, за да постигнете еди-каква си конкретна цел.

Ако нямате такива спомени, най-вероятно е да сте участвали в другарска среща, богато спонсорина от вашата компанията, благодарение на активното съдействие от страна на отдел “Човешки ресурси”, примерно.

Няма нищо лошо в другарските срещи, но нали същността на тиймбилдинг е в съвсем друго - да се преодолеят съществуващите проблеми в екипната работа!

И тъй като отговорността на отдел “Човешки ресурси” в организирането на тиймбилдинг е много голяма, препоръчвам на тези от вас, които са специалисти по човешки ресурси, преди да вземат решение за организиране (покупка) на тиймбилдинг да помислят:


* Кой точно е поводът за тиймбилдинг в компанията? Изкажете го на глас, ако трябва, но трябва да сте сигурни, че това е повод, свързан с ефективността на работа на екипа.

* Какви са фактите, с които разполагате, за да твърдите, че имате повод за тиймбилдинг? Например, как сте преценили, че служителите не комуникират добре? Какъв точно е резултатът от недобрата им комуникация? Това свързано ли е с постигането на някаква обща екипна цел?

* Какво е състоянието на ефективност на работа в конкретния екип? Какви са фактите? Проведен ли е одит на ефективността на екипа? По каква методика?


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2202 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
За няколко глътки адреналин
Екстремно сближаване на екипа
Мотивиране на служителите с помощта на тиймбилдинг
Вътрешни комуникации и ефективно управление
Тиймбилдинг по руски
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
32 стъпки за постигане на успешна комуникация
За няколко глътки адреналин
Как се създава добър работен екип
Изграждане на успешни екипи


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap