Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ули Щек: Нито веднъж не изпитах усещането, че започва да става опасноPlanet Mountain  |  Редактирана на 31/01/2009


[i:a41d9bf7c1]Интервю на www.planetmountain.com след скоростното изкачване на Матерхорн на 13 януари за 1:56 ч. по Класическия маршрут на братята Шмит.[/i:a41d9bf7c1]


По някакъв начин това бе очаквано: след скоростните му соло изкачвания по северната стена на Айгер през февруари и Гранд Жорас през декември 2008, на 13 януари Ули Щек завърши трилогията от трите легендарни северни стени в Алпите с изкачване на Матерхорн, разбира се за рекордно кратко време, 1 час и 56 минути!

Щек катери по класически тур Шмит (TD/ED, 1100 м.), първият маршрут по северната стена, изкачен през 1931 г. от Франц и Тони Шмит. Той тръгна малко след 8.00 ч. и катери при -7°C. В горната част се включи към тура от 1983 г. на Мичъл Пителка, който води към Хьорнилграт и достигна върха за по-малко от два часа.

С това изкачване швейцарският катерач сложи край на проекта си за изкатерване на гоелмите северни стени за рекордно време. Той постигна това, след интензивни тригодишни тренировки, които му позволиха да направи изкачванията за непостижимо кратко време. 2:47 ч. за Айгер, 2:21 ч. за Гранд Жорас и 1:56 ч. за Матерхорн... Как успя? Разбира се с перфектна подготовка, комбинирана с отлични планинарски умения, добър избор на стена и малко късмет, който никога не вреди. Но, за да разкрием още подробности, свързахме се с 32- годишният катерач...
[i:a41d9bf7c1]Ueli Steck на върха на Матерхорн след като изкатери маршрута Шмит за рекордното време от 1:56

Снимка: Robert Bösch[/i:a41d9bf7c1]


[b:a41d9bf7c1]Поздравления Ули, с изкачването ти на Матерхорн реализира 3-годишната си мечта...[/b:a41d9bf7c1]

Благодаря! Мислех за соло изкачване на трите велики Северни стени през последните 3 години и се подготвях специално за тази цел. Бързото катерене на турове бе нещо съвършено ново за мен, беше предизвикателство.


[b:a41d9bf7c1]Рисковано предизивикателство[/b:a41d9bf7c1]

Да, прав сте, не трябва да забравяме големите рискове, свързани със скоростните соло изкачвания. До каква степен ще решите да рискувате е индивидуално за всеки. Сигурен съм, че тези маршрути могат да бъдат изкатерени и по-бързо, дори аз мога да ги изкача по-бързо, но не бях подготвен да поема подобен риск. Знаете, че границата е много тънка. И, разбира се, колкото повече го правите, толкова по-голям е рискът да сгрешите. Ето защо, сега гледам към други предизвикателства.


[b:a41d9bf7c1]Може ли да кажете до каква степен рискувахте с тези изкачвания?[/b:a41d9bf7c1]

Не мога да отговоря на този въпрос, рискът не може да бъде измерен. Но мога да ви кажа, че нито веднъж не съм изпитал усещането, че започва да става опасно. Бях уверен винаги на 100%, че няма да падна. В противен случай щях да се вържа с въже.


[b:a41d9bf7c1]До каква степен се изтощавахте физически по време на изкачването?[/b:a41d9bf7c1]

"Наблюдавах се" с уред за измерване на пулса и отбелязвах, че той остава в оптималните граници. Винаги правя това, за да съм сигурен, че не се преуморявам.
[i:a41d9bf7c1]Ueli Steck по време на неговото соло изкачване на маршрута Colton Macintyre на Гранд Жорас за 2 часа и 21 минути през декември 2008.

Снимка: Jonathan Griffith[/i:a41d9bf7c1]


[b:a41d9bf7c1]Това звучи много научно.[/b:a41d9bf7c1]

То си е. През последните няколко години изпълнявах няколко тренировъчни програми за подобряване на издържливостта, подобно на маратонец. Станах по-силен, по-бърз, по-издържлив през последната година. С диетолога ми изчислихме идеалното ми тегло на около 67 кг. Когато катерих Матерхорн тежах 64 кг. Това означава, че бях по-лек и по-бърз.


[b:a41d9bf7c1]Какво ще кажете за психологическата страна?[/b:a41d9bf7c1]

Психологическият фитнес е важна част от цялостната ми тренировка и ми даде доверие и ментална сила, необходими за предизвикателство от този род.


[b:a41d9bf7c1]Какво ти предложиха скоростните изкачвания?[/b:a41d9bf7c1]

Скоростта е нова терминология, но катерачите винаги проверяват и сравняват скоростта на изкачванията. Колко бърз е катерачът може да зависи от сложността на тура. За мен е интересно да знам, дали някой може да изкачи 100 м. за час, 50 м. или 10 м. за минута. Нормално е, не мисля, че това е нещо ново.


[b:a41d9bf7c1]Може би новото е непостижимата скорост. Какви бяха критериите при избор на маршрут?[/b:a41d9bf7c1]

Основният ми проект бе да изкача трите Северни стени, тогава се запитах кой от туровете може да бъде изкачен най-бързо през зимата, това е всичко. Някои може да нарекат това маркетинг и до известна степен е така, тъй като аз съм професионалист. Но трябва да разберете, че бях воден преди всичко от лични причини. Ако не беше заради самия мен, никога нямаше да инвестирам и рискувам толкова много.
[i:a41d9bf7c1]Ueli Steck на Гранд Жорас през декември 2008.

Снимка: Jonathan Griffith[/i:a41d9bf7c1]


[b:a41d9bf7c1]Безопасността е важна, може би повече днес, отколкото вчера[/b:a41d9bf7c1]

Ясно е, че ако си стоите вкъщи и пиете кафе рискувате по-малко, отколкото в планината. Но и ще се забавлявате по-малко и ще имате по-малко опит... Безопасността винаги ми е била приоритет номер 1, ако амбициите ми са рисковани, опитвам се да сведа риска до минимум. За мен нещата стават опасни, когато не може да осъзнаеш опасностите. Това е границата, която не трябва да се преминава.


[b:a41d9bf7c1]Осъществяването на проекта започна през февруари миналата година с изкачването ви на Айгер.[/b:a41d9bf7c1]

Да. Изкачих два пъти Хекмайер и определено познавах маршрута добре.


[b:a41d9bf7c1]За разлика от Гранд Жорас през декември?[/b:a41d9bf7c1]

Да. Никога не бях катерил Колтън – Макинтайър преди. За мен това изкачване представляваше нова стъпка, ново предизвикателство. Бях заинтересуван от навлизане в непознат терен и видях, че отново мога да катеря бързо.


[b:a41d9bf7c1]Добре, определено доказахте, че можете. Какво ще кажете за Матерхорн сега, през януари?[/b:a41d9bf7c1]

Тур Шмит беше най-лесният от трите. Но отново не познавах маршрута. Бях изкачил тур Бонати за 25 ч. и първоначално мислех да изкача него, тъй като сега е по-труден, логичен и грандиозен. Тогава промених мнението си, тъй като исках да изкача върха възможно най-бързо. Взех с мен 50 м. динамично 5-мм. въже, 2 винта за лед, 3 карабинера, литър вода, енергийно блокче. Тогава започнах катеренето.
[i:a41d9bf7c1]Ueli Steck засича нов скоростен рекорд маршрута Heckmair на Айгер за 2:47:33.

Снимка: Ueli Steck[/i:a41d9bf7c1]


[b:a41d9bf7c1]Какво следва?[/b:a41d9bf7c1]

Както казах, сега се насочвам в друга посока. Чувствам., че мога да направя още нещо. Щастлив съм с това, което постигнах. Сега се интересувам от нещо по-технично, нещо ново в катеренето, може би Хималаите, където ще се почувствам в ново измерение. Ще видим.


Превод от английски:  сп. Върхове


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1666 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек
Матерхорн по Североизточния ръб
10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия
Моето първо алпийско приключение
Палецът на Дявола 2003
Звезди и Бури - Чима Гранде ди Лавредо и Айгер
В Памет на Валтер Бонати
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Руска система за категоризиране на алпийските изкачвания
Зимно планинарство в Северозападна Шотландия


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap