Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Руското решение на Стената ТролYury Koshelenko  |  Редактирана на 10/10/2004


Двадесет и пет години - един голям период от време, който бе минал от момента на последното премиерно изкачване на главният връх на Troll Wall през 1972 година. За четвърт век тези маршрути се превърнаха в легенда до такава степен, че само малцина от изкачилите ги, знаеха и при това не напълно, как имено са били осъществени първите изкачвания на до скоро най-трудните маршрути водещи до главния връх на Trollriggen: Норвежки 1965 година, Френски 1967 година и Arch Wall 1972 година. Изкачването на всеки един от тези три маршрута е изисквало от катерачите висока степен на мъжество и себеотдаване. По-малко сложният Норвежки маршрут VI 5.10 А3, отнел на изкачващите го 11 дни, Френската деретисима VI 5.10 A4 - повече от 20 дни и навярно най-сложният маршрут, Arch Wall VI 5.11- A4+ - 20 дни. От тогава всеки един от тях е бил повторен не повече от 2 до 4 пъти, като не говорим за прекарване на нови маршрути, въпреки, че място и релеф на стената за такива изкачвания е останало достатъчно.

Тези и редица други фактори, като европейската близост, простотата на организация и паричната достъпност, спомогнаха за избора на Troll Wall, като дебют на една не голяма сборна група от Русия, която реши да уважи някои от най-известните големи стени, прекарвайки по тях, серия от руски маршрути.

Инициатор и лидер на проекта "Руский путь - стени мира", Александр Одинцов от С. Петербург, е боец, който за постигането на поставените цели е готов да катери дори с чупен крак, и който е направил повече от една дузина прекрасни стенни маршрута. Състав на екипа: Игорь Потанькин - С. Петербург, който заедно с Одинцов има богат oпит от съветска школа по състезателен алпинизъм и редица премиерни изкачвания по големите руски стени. Александр Ручкин от Омск, който освен многобройните и сложни изкачвания, е бил 6 пъти на АкСу в Памиро-Алай, при това два пъти по нови маршрути. Иван Самойленко - С. Петербург, е алпинист и височинен оператор, който заедно с Игорь бяха лидери при премиерата на стената на Пик 4810 в Памиро-Алай. Людмила Крестина - С. Петербург, умело съчетаваща навиците на лекар, катерач и диетолог. Юрий Кошеленко от Ростов-на-Дон, с биография,в която могат да се открият, както височинни стенни изкачвания и премиери, така и изкачвания на big wall.

Сега вече може да се каже, че с възможностите на този екип бяха прекарани два нови маршрута по норвежкият Troll Wall.

[img:ea9da2522c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol5.jpg[/img:ea9da2522c]

Предварително групата проучи възможностите за нови маршрути по стената и след редица консултации с норвежки алпинисти, окончателно се подготви да направи два нови маршрута. На 14 юли двете двойки: Одинцов-Потанькин, Кошеленко-Ручкин, започнаха работа по стената. Първата свръзка набеляза диагонал от ляво нагоре, с начало в основата на ясно изразен 600 метров скален бастион. От там маршрутът продължава с прехвъляне към основната стена, пресичайки Норвежкият маршрут и Arch Wall. Другата двойка реши да прекара своя маршрут изцяло по главната стена на Trollriggen, между Френският маршрут и Arch Wall до пресичането си с тях и по нататък да продължи към върха в дясно от Френския маршрут.

След като на всеки маршрут бе забит първият клин, действията на отделните свръзки станаха напълно автономни. Взаимопомощ беше предвидена само в аварийни ситуации. И двете изкачвания се осъществяваха в рамките на Руският шампионат.

Ручкин и Кошеленко, загубват два дни в обработка на маршрута, с цел заснемането на филм, след което почиват още два дни и на 17 юли предприемат цялостно изкачване. Те завършват маршрута на 25 юли в 20.00 часа местно време. Този маршрут беше наречен Руски. За неговото преминаване бяха необходими 8,5 дена или 93,50 часа. Потанькин и Одинцов през цялото това време обработват необичайно сложният и надвесен бастион до прехода към главната стена на Trollriggen. Силно разрушеният и подвижен релеф беше причина за няколко работни срива, което доведе до едно предварително незапланувано увеличение на времето за обработката. Накрая те изгубват 7 дни за 9 въжета по бастиона. Когато Руският маршрут беше завършен, Одинцов и Потанькин се подготвиха да направят изкачването, но един седемдневен дъждовен период попречи на плановете им. Накрая те стартират на 1 август, показвайки отлична форма и висока класа, преодолявайки за един ден 9-те въжета парапети и 3 нови по главната стена. Тяхното изкачване продължи 7,5 дена и 8 август се превърна в ден на общият успех на цялата група.

Двете свръзки използваха една и съща тактика при обработката и изкачването на маршрутите: водачът катереше с двойно въже, порталеджето за двамата, се пренасяше от втория в събран вид, останалият товар се издърпваше от първият, а нощувките се правеха в края на последно опънато през деня въже. За изкачванията си и двете групи бяха взели по 30-35 литра вода. Към най-главните технически сложности, с които се сблъскаха катерачите, могат да се отнесат: подвижният, разрушен и надвиснал релеф, както и силно обраслите с трева и мъх цепки. В частност за Руският маршрут, от някои цепки и винкели се налагало да се изхвърлят десетки килограми тревуляк, само по едно въже.

[img:ea9da2522c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/big_1.jpg[/img:ea9da2522c]

Ако се даде сравнителен визуален анализ на техническа сложност на маршрутите, то той би изглеждал така: Норвежкият маршрут, явно по-лек от всички останали, се придържа основно към нормален вертикален релеф и най-рано от всички други излиза на сравнително полегналата горна част на кулата. Arch Wall и новия маршрут на свръзката Потанькин-Одинцов, в последствие наречен "Балтика", си приличат много по характера на направлението. При Arch Wall то е диагонал от дясно наляво, а при "Балтика" от ляво надясно. И двата имат много сложна долна част с ограничен релеф за катерене. При Балтика тази част е надвиснала, с голяма сложност и дължина (9 въжета), докато долната част на стената не е толкова сложна при Arch Wall и другите маршрути: Френския и Руския. Видимо най-леката долна част е при Френският маршрут, тъй като той най-рано от всички други, само след две въжета надвеси, излиза на разрушени площадки и продължава предимно по тях. След това е Руският маршрут, имащ на този етап три и половина трудни въжета и тогава е ред на Arch Wall.

В своята средна част и четирите маршрута имат приблизително еднаква трудност, като е възможно тя да е малко по-голяма при Френския и Руски маршрути. В частност за последния поради серията тавани и общият надвиснал характер на терена. След голямата площадка най-дългата сложна част се пада на Руската линия, като тя минава в тази си част по дясната най-дълго надвесена част от стената и се движи право през най-големият таван на Трола. В тази си част Френският маршрут изглежда със същата продължителност, но не толкова сложен, а при Arch Wall и Балтика трудностите не са толкова дълги. Отново в горната си част Балтика и Arch Wall си приличат много, като продължават по върховата кула, имаща по-малък надвес, отколкото в основната част. Руският маршрут прилича на Френския като излиза на ръба на стената по система от винкели и чести траверси под таваните.

И така можем да обобщим, че към двата най-сложни маршрута на Трола: Френската диретисима и Arch Wall, изведнъж бяха добавени цели два нови маршрута, сравними с тях по сложност и тудоемкост. Това са Балтика с дължина 1300 метра, VI 5.11- А3+ и Руският маршрут - 1100 метра, VI 5.10 A4, които се оказаха първите маршрути на руските алпинисти в усвояването на големите стени извън пределите на бившия СССР.


Превод от :  Марина Суханова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1604 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Лена - руският маршрут на Пти Дрю
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Как да станете бог в изкуственото катерене
Стената Трол
Живот във вертикала
Тайната на Cesare Мaestri
Първото изкачване на Стената Mahayana
Категория на трудност - Част ІІІ
Как да забием един клин
Lost In America - El Capitan


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap