Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Руското решение на Стената ТролYury Koshelenko  |  Редактирана на 10/10/2004


Двадесет и пет години - един голям период от време, който бе минал от момента на последното премиерно изкачване на главният връх на Troll Wall през 1972 година. За четвърт век тези маршрути се превърнаха в легенда до такава степен, че само малцина от изкачилите ги, знаеха и при това не напълно, как имено са били осъществени първите изкачвания на до скоро най-трудните маршрути водещи до главния връх на Trollriggen: Норвежки 1965 година, Френски 1967 година и Arch Wall 1972 година. Изкачването на всеки един от тези три маршрута е изисквало от катерачите висока степен на мъжество и себеотдаване. По-малко сложният Норвежки маршрут VI 5.10 А3, отнел на изкачващите го 11 дни, Френската деретисима VI 5.10 A4 - повече от 20 дни и навярно най-сложният маршрут, Arch Wall VI 5.11- A4+ - 20 дни. От тогава всеки един от тях е бил повторен не повече от 2 до 4 пъти, като не говорим за прекарване на нови маршрути, въпреки, че място и релеф на стената за такива изкачвания е останало достатъчно.

Тези и редица други фактори, като европейската близост, простотата на организация и паричната достъпност, спомогнаха за избора на Troll Wall, като дебют на една не голяма сборна група от Русия, която реши да уважи някои от най-известните големи стени, прекарвайки по тях, серия от руски маршрути.

Инициатор и лидер на проекта "Руский путь - стени мира", Александр Одинцов от С. Петербург, е боец, който за постигането на поставените цели е готов да катери дори с чупен крак, и който е направил повече от една дузина прекрасни стенни маршрута. Състав на екипа: Игорь Потанькин - С. Петербург, който заедно с Одинцов има богат oпит от съветска школа по състезателен алпинизъм и редица премиерни изкачвания по големите руски стени. Александр Ручкин от Омск, който освен многобройните и сложни изкачвания, е бил 6 пъти на АкСу в Памиро-Алай, при това два пъти по нови маршрути. Иван Самойленко - С. Петербург, е алпинист и височинен оператор, който заедно с Игорь бяха лидери при премиерата на стената на Пик 4810 в Памиро-Алай. Людмила Крестина - С. Петербург, умело съчетаваща навиците на лекар, катерач и диетолог. Юрий Кошеленко от Ростов-на-Дон, с биография,в която могат да се открият, както височинни стенни изкачвания и премиери, така и изкачвания на big wall.

Сега вече може да се каже, че с възможностите на този екип бяха прекарани два нови маршрута по норвежкият Troll Wall.

[img:ea9da2522c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol5.jpg[/img:ea9da2522c]

Предварително групата проучи възможностите за нови маршрути по стената и след редица консултации с норвежки алпинисти, окончателно се подготви да направи два нови маршрута. На 14 юли двете двойки: Одинцов-Потанькин, Кошеленко-Ручкин, започнаха работа по стената. Първата свръзка набеляза диагонал от ляво нагоре, с начало в основата на ясно изразен 600 метров скален бастион. От там маршрутът продължава с прехвъляне към основната стена, пресичайки Норвежкият маршрут и Arch Wall. Другата двойка реши да прекара своя маршрут изцяло по главната стена на Trollriggen, между Френският маршрут и Arch Wall до пресичането си с тях и по нататък да продължи към върха в дясно от Френския маршрут.

След като на всеки маршрут бе забит първият клин, действията на отделните свръзки станаха напълно автономни. Взаимопомощ беше предвидена само в аварийни ситуации. И двете изкачвания се осъществяваха в рамките на Руският шампионат.

Ручкин и Кошеленко, загубват два дни в обработка на маршрута, с цел заснемането на филм, след което почиват още два дни и на 17 юли предприемат цялостно изкачване. Те завършват маршрута на 25 юли в 20.00 часа местно време. Този маршрут беше наречен Руски. За неговото преминаване бяха необходими 8,5 дена или 93,50 часа. Потанькин и Одинцов през цялото това време обработват необичайно сложният и надвесен бастион до прехода към главната стена на Trollriggen. Силно разрушеният и подвижен релеф беше причина за няколко работни срива, което доведе до едно предварително незапланувано увеличение на времето за обработката. Накрая те изгубват 7 дни за 9 въжета по бастиона. Когато Руският маршрут беше завършен, Одинцов и Потанькин се подготвиха да направят изкачването, но един седемдневен дъждовен период попречи на плановете им. Накрая те стартират на 1 август, показвайки отлична форма и висока класа, преодолявайки за един ден 9-те въжета парапети и 3 нови по главната стена. Тяхното изкачване продължи 7,5 дена и 8 август се превърна в ден на общият успех на цялата група.

Двете свръзки използваха една и съща тактика при обработката и изкачването на маршрутите: водачът катереше с двойно въже, порталеджето за двамата, се пренасяше от втория в събран вид, останалият товар се издърпваше от първият, а нощувките се правеха в края на последно опънато през деня въже. За изкачванията си и двете групи бяха взели по 30-35 литра вода. Към най-главните технически сложности, с които се сблъскаха катерачите, могат да се отнесат: подвижният, разрушен и надвиснал релеф, както и силно обраслите с трева и мъх цепки. В частност за Руският маршрут, от някои цепки и винкели се налагало да се изхвърлят десетки килограми тревуляк, само по едно въже.

[img:ea9da2522c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/big_1.jpg[/img:ea9da2522c]

Ако се даде сравнителен визуален анализ на техническа сложност на маршрутите, то той би изглеждал така: Норвежкият маршрут, явно по-лек от всички останали, се придържа основно към нормален вертикален релеф и най-рано от всички други излиза на сравнително полегналата горна част на кулата. Arch Wall и новия маршрут на свръзката Потанькин-Одинцов, в последствие наречен "Балтика", си приличат много по характера на направлението. При Arch Wall то е диагонал от дясно наляво, а при "Балтика" от ляво надясно. И двата имат много сложна долна част с ограничен релеф за катерене. При Балтика тази част е надвиснала, с голяма сложност и дължина (9 въжета), докато долната част на стената не е толкова сложна при Arch Wall и другите маршрути: Френския и Руския. Видимо най-леката долна част е при Френският маршрут, тъй като той най-рано от всички други, само след две въжета надвеси, излиза на разрушени площадки и продължава предимно по тях. След това е Руският маршрут, имащ на този етап три и половина трудни въжета и тогава е ред на Arch Wall.

В своята средна част и четирите маршрута имат приблизително еднаква трудност, като е възможно тя да е малко по-голяма при Френския и Руски маршрути. В частност за последния поради серията тавани и общият надвиснал характер на терена. След голямата площадка най-дългата сложна част се пада на Руската линия, като тя минава в тази си част по дясната най-дълго надвесена част от стената и се движи право през най-големият таван на Трола. В тази си част Френският маршрут изглежда със същата продължителност, но не толкова сложен, а при Arch Wall и Балтика трудностите не са толкова дълги. Отново в горната си част Балтика и Arch Wall си приличат много, като продължават по върховата кула, имаща по-малък надвес, отколкото в основната част. Руският маршрут прилича на Френския като излиза на ръба на стената по система от винкели и чести траверси под таваните.

И така можем да обобщим, че към двата най-сложни маршрута на Трола: Френската диретисима и Arch Wall, изведнъж бяха добавени цели два нови маршрута, сравними с тях по сложност и тудоемкост. Това са Балтика с дължина 1300 метра, VI 5.11- А3+ и Руският маршрут - 1100 метра, VI 5.10 A4, които се оказаха първите маршрути на руските алпинисти в усвояването на големите стени извън пределите на бившия СССР.


Превод от :  Марина Суханова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1597 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Ala Daglar - Турция
Забележителните изкачвания на The Nose
Разговор с Алекс Хонълд за соло изкачването на El Sendero Luminoso + Видео
Категория на трудност - Част ІІІ
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
Руският Трол
Първото изкачване на Стената Mahayana
Стената Трол
Най-отвесната "Голяма Стена" на света?
Голямото шоу


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap