Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Да се изкачиш над облацитеВенелин Стайков  |  Редактирана на 16/01/2009


Искам да ви разкажа за височинния си полет на 15 ноември 2003 г.

След като през август същата година достигнах без никаква подготовка 4106м (надморска височина по GPS) над Монтана, започнах да мечтая да се вдигна и по-високо. Този първи височинен полет направих с екипировката с която си летя винаги:


[b:10c910ee6e]Крило Нова Карбон и мотор Пагоджет със стандартния пропелер[/b:10c910ee6e]

Набирах височина бавно в горещия летен ден до свършване на горивото. От този полет си направих следните изводи: Рекорд е по-добре да се постигне в студен ден с високо атмосферно налягане (по-плътен въздух). По-голям парапланер - Карбонът го претоварвам с 20 кг, това дава скорост, но за височинен полет тя не ми е нужна. Пропелер с малко по-голям диаметър и стъпка. Аз понеже съм едър и тежък човек (186 см и 95 кг) ми трябва всеки килограм тяга, който успее да даде парамотора. С новото витло (2см по-голям диаметър), изработено по мое задание от Любен Лучев, Пагоджета даде 5 кг тяга повече(!!!) при по-ниски 200 об/мин. А това е и икономия на гориво, т.е. повече време работа на двигателя с един резервоар, по-голяма вероятност за достигане на голяма височина. Трябва да направя коректор на качеството на горивната смес (височинен коректор на карбуратора). Без такъв, с набирането на височина горивната смес (въздух/бензин) постепенно се обогатява, защото съдържанието на кислород намалява, а диафрагменния карбуратор продължава да подава същото количество бензин и двигателят на 5000-6000м може за започне да се дави. Зная как да го направя, но ... просто обедних малко сместа на старта, с цел на 3000-4000м да е нормална, а после леко обогатена (за максимална мощност).

От този първи полет и от прочетените статии ми беше ясно, че срещу студа трябва да взема много сериозни мерки. Топли дрехи, два гащиризона един върху друг, маска, каска, ръкавици и пр. Накрая пак се оказа, че не съм се подготвил добре по този въпрос.

За кислорода и дишането се надявах да нямам проблеми до 6000м. Все пак не съм алпинист, който пеша се изкачва... За всеки случай научих за симптомите и последствията от кислороден глад всичко, което успях да намеря. Реших да се самонаблюдавам и излишни рискове да не поемам. Предупредиха ме, че един слаб капиляр в главата е достатъчен за много лоши последици. Надявам се да нямам такъв.

За изборът на място за опита! Трябва да е встрани от оживени въздушни коридори. Все пак ще се качвам на височини, на които се срещат пътнически (и други) самолети. Не трябва да ги шашкам с присъствието си (като чудноват неподвижен за тях летящ обект). Сблъскване изключвам като много малко вероятно.

На 15-ти (събота) реших, че това е денят. Времето не изглеждаше много обещаващо. Температура 5 град целзий сутринта, почти без вятър, плътна 100% облачна покривка. Прогноза за нахлуване на топъл фронт от югозапад. Товарим всичко на пикапа и с Методи и Зарко (приятели парапланеристи от Банкя) тръгваме за с.Кондофрей (до Радомир). Там има изоставено прекрасно военно летище.


[b:10c910ee6e]По обяд сме там и разпъваме[/b:10c910ee6e]

Парапланер, ветропоказател, подгряване на мотора. Обличам се здраво. Памучен анцуг долнище и горнище, дънки и полар, дебелия зимен гащиризон и тънък ветрозащитен гащиризон най-отгоре. Вълнена маска с отвори само на очите и устата, военната хеликоптерна каска и обикновените ми ръкавици. На краката гортексовите парапланеристки обувки и прости дебели памучни чорапи един чифт (за което после съжалявах. Трябваше 2-3 чифта да обуя).

Докато се приготвя, започва да прехвърча дъжд. Небето е изцяло покрито с облаци. Надявам се да са тънки и бързо да ги пробия нагоре. Над тях знам, че ще съм на слънце. Проверяваме още веднъж екипировката, всички колани, карабинери, парашут, уреди, хапвам малко шоколад, отпивам вода и се закачам за парапланера (все пак забравих нещо - фотоапарата). Вятъра е 2-3 м/сек юг. Напречно на пистата (което за моето «самолетче» не е проблем разбира се). Методи ме пита готов ли съм. Усещам че се вълнува повече от мен.


[b:10c910ee6e]Готов съм. Пали![/b:10c910ee6e]

С две крачки напред напълвам крилото, то се издига. Давам пълна газ, затичвам се и след 5-6 метра отлепям. Пълна газ! След 15-ина секунди съм на 30 метра височина, прибирам колесниците, сядам удобно, боен завой над пистата, преглед на уредите и установявам постоянната газ (круиз контрола) на 3000 об/мин. Регулирам тримерите на бавна широка спирала, и се възнасям ...

Моторът работи като часовник. Вятърът ме отнася с всяка витка на север. Това не ме смущава, защото имаме уговорено място за кацане Расник, т.е. отнася ме накъдето трябва. На 1000 м минавам над най-ниските облачета. Плътната пелена е над мене. На 2000м пращам SMS на Методи, който съдържа само числото 2000. Влизам в облаците и губя земята. Става влажно. Наоколо само бяла дифузна светлина. Психически(си мислех) съм се приготвил за сляпо каране. По уреди. Не е приятно. Само веднъж по-рано съм бил за дълго в облак (на Олудениз). Въртя си значи аз в бозата и качвам по малко. За да не гледам безсмислено белотата наоколо, се съсредоточавам на уредите. Вдигам оборотите на 3400 да пробия по-бързо облачността. Гледам GPS-а. Нещо много глупави показания ми дава. Заложил съм широка спирала, ЗНАМ че парапланера я отработва, макар че сетивата ми и уреда НЕ Я ОТЧИТАТ!!!! Малко се дразня и притеснявам. Точно сега ли намери да ми прави номера? Показва, че се движа към Бистрица (в облака), а аз точно натам не искам. Значи отивам към Витоша! Става ми много студено на ръцете. Оставям навигацията и вадя тайното оръжие. Отопление за ръце, което си бях купил в Швейцария. Представлява две хартиени торбички, пълни с желязо, сол и въглен, които като ги разпечаташ от херметичната опаковка, почват да топлят и така 7 часа. Пъхам ги в ръкавиците и се връщам на проблема. Къде съм и какво да правя? Надолу не трябва - може неочаквано да се просна в гората. Тук там над мене забелязвам по-светли петна и се надявам (ВЕЧЕ!!!!) да изляза от тия проклети облаци (нагоре).

Започва нов проблем. Заскрежавам се. Айде аз както и да е! Обаче по вървите и парапланера се трупа скреж. Гледам вариото, че вървя като албанска подводница 10 сек +0,3, 10сек -0,3. Това на 2800м. Е, аз така никога няма да изляза от облаците! Държа си газта от доста време до край, оборотомера показва около 3400 об/мин, но като капак и по уред и физически усещам (и виждам), че оборотите падат. 3200! Това на нищо не прилича! Ами аз никога по-рано не съм се обледенявал така. По едно време усещам леко разтърсване на парамотора (жлезите ми с вътрешна секреция ми устройват адреналинов коктейл, който кръвта разнася) и увеличена вибрация. Това трае само секунда, вибрацията изчезва и ......... моторът набира обороти! Обяснявам си какво става. Пропелерът трупа лед, товари аеродинамично двигателя и оборотите падат. Като натрупа критична маса, центробежната сила превишава сцеплението и ледът отлита. Първо от едната лопата. Следва тегловно разбалансиране, вибрация и ледът отлита и от другата лопата (те са само две) на пропелера. Успокоявам се, и макар че продължавам нищо да не виждам, лека полека набирам височина (понякога в споменатия стил албанска подводница). Търся светло петно.

Най-сетне излизам на дъното на гигантки котел, направен от заледени облаци с диаметър около километър. Въртя вътре в тая относителна видимост, и се издигам. Почвам да губя лед!!! Парченца се отлепват от вървите и отлитат назад. Над мен едно скъперническо слънчице вече се вижда, само свети но не топли. Продължавам да съм дезориентиран къде съм и накъде се движа. GPSа сочи упорито, че накъдето и да се движа в моята координатна система, все отивам на североизток. На 3000 метра вече се движа само в долини между облаците, но още не съм над тях. Поне не се обледенявам вече и мотора пее равномерно. Когато излизам на 3500, кръгозорът ми значително се разширява. Красота неземна, но накъде отивам? Отчаяно разглеждам надолу, търсейки ориентир. Само облаци! Както и да е нависоко съм спокоен. Започва да се провижда някакво разкъсване, гледам, гледам и .... разбирам всичко. То е толкова просто! Виждам склоновете на Витоша откъм София. Разпознавам Горна Баня, Копитото, Бояна .... Значи във височина вятърът е над 50-60 км/ч югозапад, а по-високо и чист запад и аз заедно с облаците си дрейфувам на изток каквото и да правя. Извинявам се на GPS–а си, аз бях глупав, а не той. От 4000 до 5000м хващам "склон" и без проблем се "изтрелвам" нагоре с 1,5 - 1,8м/с.

Що ми трябваше, както добре си вървях нагоре, реших да плъзгам на дясно (намирах се между Копитото и Черни връх, с лице на югозапад). С цел да приземя край Банкя ако може, ако пробия. Голяма глупост! Хванах асансьора за надолу и слязох (с пълна газ) на 4563м. Не ми се ходеше на изток (там има летище, Елин Пелин, язовири, гори и планини), но беше безсмислено да се боря с толкова силен вятър, ляв завой и с 90км/ч настигам доброто място (качването) Спирам там (обръщам се с лице на запад) и стоейки почти на място някъде над Пасарел достигам 5500м. Температурата е -12, което само по себе си не е чак толкова студено, но аз имам на гърба си вентилатор, който така духа въздух, че ме натиска със 70(!!!)кг тяга в гърба. Тук вече здраво ми замръзват краката (от коленете надолу) устните ми губят чуствителност и главата ме стяга. Я да слизам докато работи мотора, че иначе ще ме издуха или в лозенската планина или ще кацам в най-големия язовир в България със загаснал мотор. Задържах 10 сек на 5514м и пуснах газта.

Моторчето (милото) мина на 900 оборота да си почива заслужено, направих уши и зафучах надолу с 4-5 м/с. Мак Пара тандема Паша 2 много ме изкефи, че веднъж направени, сам си държи ушите. Трябва човек да напомпи спирачките, за да излязат. Пуснах и тримерите докрай, за скорост. До момента ги държах обрани за максимално качване. Само след 30 мин кацнах до стената на язовир Искър. Снижаването стана над водата, което не е най-приятното място. Снижавах и знаех, че долу вятърът ще отслабне и ще пробия напред.

Така и стана. Кацнах нормално на ливадка до двете кръчми до пътя. В резервоара имам още 4 л бензин. От близката вила дойде човек да ме попита обичайните въпроси и да ми каже, че е началник на диспечерите в Ръководство Въздушно Движение. Беше благосклонно разположен, вежлив и любезен. Попита ме дали не съм аз тоя, дето прелетя България. Оказах се същия! След 5 мин бях в най-хубавата кръчма, срещу най-хубавите камина, ракия и кръчмарка на света. Приятелите дойдоха и отпразнувахме постижението.

Доколкото знам, официално регистрираната височина постигната с парамотор е 5333м край връх Килиманджаро в Африка от двама фирмени пилоти, които само летят (това им е работата).

Моят полет беше при трудни метеорологични условия, хванах яко низходящо (ако не беше то, щях да съм минал 6000) и съм тежък. Ако бях 70-80 килограмов човек, със същия мотор и по-малко крило щеше да е много по-лесно.

Много съм щастлив и затова написах това. Да споделя щастието си с вас, читателите които са се заинтересували от това събитие дотолкова, че да прочетат този текст до край.

Венелин Стайков
София 17.11.2003


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1349 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Стръмни Върхове - ревю на книгата
Лавините
Какво (не) се случи с ''Новата вълна''?
Дъхът на ледника
Моите Спомени - Ревю на книга
Сигурност в планините
Приказка за два счупени пръста и една стена
Преди да се родя и след това
ВОДАЧ НА СВРЪЗКА
Джак и стената за катерене


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap