Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Какво се случи в традиционното катерене през 2008 годинаJack Geldard, UK Climbing  |  Редактирана на 15/02/2009


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_1.jpg[/img:85cab51d6b]


Това беше още една невероятна година за световното традиционно катерене. Нови маршрути бяха направени на британските най-желани скални стени, от високите хълмове на Шотландия до морските скали на Devon. Гостуващи катерачи в Британия показаха колко е добро британското традиционно катерене. Също така видяхме много сериозни постижения и в Америка.

Традиционното катерене в Британия беше поразтърсено през 2008, като легендарната E система за категоризиране се разтрепера под натиска на чуждите скали, но добрият кораб Extremely Severe отплава напред и между другото към една нова "географска ширина" в трудността с една серия супер маршрути. Стилът на катерене също беше сериозно обсъждан в медиите през 2008, като имаше много катерачни дискусии за различните подходи към катеренето и различните етични разбирания.

Тази статия няма за цел да посочи "най-трудният" или "най-добрият", защото всички усилия в тази сфера са впечатляващи, удивителни и вдъхновяващи.


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_2.jpg[/img:85cab51d6b]

[i:85cab51d6b]E-категоризацията води битка в много бурни води.

© Множество фотографи[/i:85cab51d6b]


Това е накратко от мен какво мисля, че беше най-интересното през 2008 година. Сигурно съм пропуснал много други забележителни изкачвания, но според мен това са някои от вдъхновяващите събития през годината. Определено съм пристрастен към UK, но съм вмъкнал няколко маршрута от други страни. Приятно четене ...


[b:85cab51d6b]СЕВЕРНА АМЕРИКА


Meltdown[/b:85cab51d6b]

Бих искал да изпратя годината с едно абсолютно умопорачително усилие от Щатите. Beth Rodden изкатери Meltdown в Йосемите, Калифорния.


[url=http://www.ukclimbing.com/articles/page.php?id=864]Вие можете да прочетете едно интервю с Beth в UK Climbing, направено след нейното изкачване[/url]


Josh Lowell от BigUp Productions oписва маршрута така:

“Трудността е около 20 фута, където цепнатината е тънка и стъпките липсват. Ефектът е голям. Последиците от това включват една изключително тънка за заклещване на пръсти цепнатина и няколко луди високи стъпвания, които вероятно са невъзмовни за по-високи катерачи и за хора с по-дебели пръсти, но има много други опции, които са подходящи за тях. Обаче нито една от тези опции не е по-лесна от останалите. След около 10 опита за заучаване на горна осигуровка, Tommy все още не беше способен да измисли движенията. Бих казал, че е много гадно.”


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_3.jpg[/img:85cab51d6b]

[i:85cab51d6b]Beth Rodden на Meltdown

© Big Up Productions[/i:85cab51d6b]


Невъзможно е изкачванията да бъдат квалифицирани като "най-трудното", но това което е абсолютно ясно е, че Meltdown е много як и че Beth Rodden е единвдъхновяващ катерач, която катери на ръба на възмовностите си. Продължавай все така Beth.


[b:85cab51d6b]Ethan Pringle[/b:85cab51d6b] също заслужава да бъде споменат. Възползвайки се от своята спортна форма на няколко необикновенно трудни традиционни маршрути тази година, той премина редпоинт и China Doll.


[b:85cab51d6b]ТИМ АМЕРИКА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ[/b:85cab51d6b]

Екипът от Kevin Jorgeson, Matt Segal и Alex Honnold направи някои от най-желаните маршрути в Британия. И тримата са сензационни катерачи без съмнение, но Alex Honnold показа какво в действителност е възможно на пясъчника.

Неговият флаш на End of the Affair, неговото онсайт соло изкачване на London Wall и бързите му онсайти на Master's Edge и Gaia ме впечатлиха много.


[b:85cab51d6b]КАКВО ДРУГО СЕ СЛУЧИ НА ПЯСЪЧНИЦИТЕ ?[/b:85cab51d6b]

През февруари James Pearson изкатери The Groove на Cratcliffe.

Едно зашеметяващо усилие на един също толкова зашеметяващ последен голям проблем. James описва маршрута в детайли на своя блог: http://www.jamespearsonclimbing.blogspot.com

През март Pete Whittaker изкатери Dynamics of Change в Burbage.


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_4.jpg[/img:85cab51d6b]

[i:85cab51d6b]Pete Whittaker на неговият маршрут - Dynamics of Change

Снимка: © Hotaches Productions[/i:85cab51d6b]


През ноември Jordan Buys премина French Duke на Earl Crag, Yorkshire. Тук ще откриете видео на изкачването на Jordan на French Duke, направено от Alastair Lee за Posing Productions.

[b:85cab51d6b]ДВА ГОЛЕМИ МАРШРУТА НА ДВЕ ГОЛЕМИ СКАЛИ

Dave MacLeod: Echo Wall[/b:85cab51d6b]

Една традиционна обиколка ще бъде пуста без да отбележа изкачването на супершотландеца Dave MacLeod.

Той изкатери един маршрут с изключителна сложност: отвесен, силов, продължителен, с постоянна трудност и много техничен. Маршрут, който би бил изкатерен в UK само по болтове. Той обаче беше направен с традиционна екипировка в района на Ben Nevis.

Ако Echo Wall беше изкатерен на болтовеs, с лесен достъп и на някоя долинна скала, то той щеше да бъде голяма новина в спортните среди. Нивото на ангажираност, което Dave показа, чистейки снега от върха на маршрута, тренирайки месеци наред с надежда за сухо време и най-накрая преминавайки маршрута, който вероятно ще бъде едно от най-трудните водения в неговият живот - е несравнимо по-трудно от това ако беше спортно изкачване.
[i:85cab51d6b]Dave MacLeod на първото изкачване на Echo Wall

© Claire MacLeod - www.velvetantlers.co.uk[/i:85cab51d6b]


[b:85cab51d6b]James Pearson: The Walk of Life[/b:85cab51d6b]

В другият край на страната, James Pearson изкатери маршрута на Ian Vickers - Dyer Straits в Devon без оригиналните осигурителни "човки". Той също добави един директен старт – преименувайки своето изкачване на Walk of Life.

Маршрута е еднo супер трудно катерене по плоча на прогнила от морския въздух скала без стабилни осигуровки.
[i:85cab51d6b]Walk of Life на корицата на декемврийския брой на списание Climb 2008

© Climb magazine[/i:85cab51d6b]


[b:85cab51d6b]GROUND UP ИЗКАЧВАНИЯ

Шотландски острови[/b:85cab51d6b]

Dave Birkett отиде на север, за да покаже какво трябва да бъде най-желаното катерачно преживяване в UK. "Every Cormorant is a Potential Shag" беше изкатерен онсайт и като първо изкачване. Вдъхновяващо постижение на един от най-вдъхновяващите британски катерачи.


[b:85cab51d6b]Пясъчници[/b:85cab51d6b]

Добре осигурените цепки са перфектни за ground-up изкачвания. Pete Whittaker и Tom Randall показаха какво може да се направи на Ray's Roof, прочутата таванна цепнатина изкатерена за първи път Ray Jardine.

По-рано в статията беше споменато за "'Team America", който направи много добри ground-up изкачвания. Parthian Shot от Kevin Jorgeson и Gaia, End of the Affair и Master's Edge от Alex Honnold са няколко от забележителните им изкачвания.

Katy Whittaker също се изяви на няколко известни класически маршрута, вклчително един флаш на Nosferatu в Burbage South.


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_7.jpg[/img:85cab51d6b]

[i:85cab51d6b]Katy Whittaker преминава флаш Nosferatu в Burbage South

UKC News © Hot Aches[/i:85cab51d6b]


Една нова философия с нови правила и умения се заформи в последно време благодарение на хайбол революцията! Dan Varian, Ned Feehally, Ryan Pasquill, плюс още много други силни хайболисти, направиха доста от по-късите пясъчникови маршрути в един хайбол боулдър стил.

“E степените под 9 метра са смешни, когато краш падовете са включени,” смята Dan Varian.

Ние не можем да категоризираме тези малки маршрути/високи боулдъри. Те са това, което са – не смъртоносни маршрути, но все пак доста плашещи. Счупванията на крака или ръце са възможни с или без боулдър дюшеци. Катеренето на тези маршрути над камари от краш падове, без заучаване е трудно, смело, страховито и много престижно.


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_8.jpg[/img:85cab51d6b]

[i:85cab51d6b]Другото виждане на Dan Varian на неговото ground-up повторение на Superbloc

© George Taylor, Dec 2008[/i:85cab51d6b]


[b:85cab51d6b]Уелс – Pembroke и Северен Уелс[/b:85cab51d6b]

Фантатично изглеждащи маршрути бяха направени в Западния регион от екипа на Pete Robins и Ben Bransby. Един от машрутите, които бяха изкатерени без заучаване беше Monkey Journey, който има един неуспешен опит от преди 10 години.

“От една точка на второ въже, ние двамата се наложи да останем без осигуровка на един перваз на около 120 фута над морето, където аз зашлевих Ben впрез лицето и изхвърлих очилата му в морето, оставяйки го по този напълно сляп. Тогава аз откатерих соло около 6a до една осигуровка, бягайки от маршрута с плуване през морето," разказва Pete Robins

Също в Pembroke, Jordan Buys направи впечатляващ онсайт на Great White, една добре известна "закалка" на White Tower в Mother Carey's. James McHaffie има и много други правещи силно впечатление пътувания до Pembroke, между които онсайта на Terminal Twilight, което бе и второто завършено изкачване на маршрута.


[img:85cab51d6b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_327_9.jpg[/img:85cab51d6b]

[i:85cab51d6b]James McHaffie катери онсайт Isis is Angry, на Yellow Walls, Gogarth

© Jack Geldard - UKC, Jul 2008[/i:85cab51d6b]


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1587 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Качуване на Демир Капия
Погановско и Одаровско ждрело - Сърбия
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...
Предизвикателството на едно изкачване
Как да катерим O.W.
Историята на един gritstone маниак
"Горещи скали" в Кения
Arapiles, Австралия
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Британска система за добре осигурени маршрути


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap