Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Трагедията под Матерхорн: Историята мълчисп. Върхове  |  Редактирана на 09/01/2009


Големите върхове имат своята трагична, неразгадана история. Нека си спомним Загадката за първото изкачване на Еврест - Ървин и Мелъри срещу Хилари и Тенгуей?

Алпийският красавец Матерхорн не прави изключение от това правило. Тук първопокорителите са известни на историята. Тяхното изкачване, обаче се помни с една трагедия – нещастен случай или умишлено убийство? Този въпрос терзае алпийския свят вече век и половина.


[img:16fb76eeb6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_326_1.jpg[/img:16fb76eeb6]

[i:16fb76eeb6]Едуард Уимпър.

Снимка: Wikipedia[/i:16fb76eeb6]


[b:16fb76eeb6]Надпреварата[/b:16fb76eeb6]

Англичанинът Едуард Уимпър пристига във Валтурнанче, oт италианската страна на границата, на 7 юли 1865 г. Той убеждава Жан-Антоан Карел да изкачи Матерхорн с него, но времето е лошо. Три дни по-късно Карел се отказва, заради други ангажименти. В зората на 11 юли, докато Уимпър все още спи, Карел и няколко негови приятели се отправят към Матерхорн. Уимпър е оскърбен. Той нито може да се върне в Цермат, нито да наеме водач или носач. През деня среща Лорд Франсис Дъглас И Йозеф Таугвалдер, син на Петер Таугвалдер, които току-що са пристигнали в Брюил. Плановете им са да изкачат Матерхорн.

Заедно пресичат Теодулпас в Швейцария. Времето все още е лошо. В Цермат среща Петер Таугвалдер и го убеждават да се присъедини към групата. По пътя към Хотел Монте Роза Уимпър се сблъсква с планинския водач от Шамони Мишел Кроз, който е наемал няколко пъти преди това. Кроз е вече ангажиран от двама клиенти, преподобния Чарлз Хъдзън и младия Робърт Дъглас Хадоу, но решават да се справят с Матерхорн заедно.
В 4:30 сутринта на 13 юли осмината се отправят към върха в ясно време, Петер Таугвалдер с двама от синовете си, Кроз, Уимпър, Дъглас, Хъдзън и Хадоу. Изкачват се нагоре през Шварцзий към платото, малко по-високо от мястото на днешната хижа Хьорнил. Там разпъват лагера си. Следобеда Мишел Кроз и Петер Таугвалдер Младши разузнават подножието на върха. Междувременно, италианците, водени от Карел,дотигат около 4000 м. по реброто Лион, където установяват бивак.
[i:16fb76eeb6]Матерхорн гледан от Stafelalp.

Снимка: Wikipedia[/i:16fb76eeb6]


Призори групата на Уимпър се отправя към реброто Хьорнил, с изключение на Йозеф Таугвалдер, който се връща в Цермат. Запазват добро темпо по източната страна на реброто, по-късно минават от запад, за да достигнат снегонавяванията на Рамото. Правят две почивки, след втората Кроз поема воденето от Уимпър и Хъдзън. Тук те достигат първия технически сложен участък, но един след друг изкачват върха. Неуспешното търсене на следи ги убеждава, че са първите покорители на Матерхорн.


[b:16fb76eeb6]Нещастието[/b:16fb76eeb6]

Кроз и Уимпър забелязват италианците на 200 м. под върха. Те са бавни. След дълга почивка на върха, групата решава в какъв ред да слезе. Алпинистите оставят бутилка на върха, съдържаща парче хартия с имената им, преди Кроз да започне да води надолу. Той е следван от Хъдзън, Хадоу, Дъглас и в края на въжето са Петер Таугвалдер Старши, Уимпър и Петер Таугвалдер Младши. Скоро достигат "покрива", труден участък от пукнатини, покрити със сняг и лед. За по-голяма безопасност те се придвижват един по един. Кроз ляга върху пикела си, за да осигури младия Хадоу надолу, но Хадоу се плъзга и повлича Кроз, Хъдзън и Дъглас към бездната. Уимпър и двамата Таугвалдер остават сами, в шок.
Дълго време те остават на мястото на трагедията, преди да се съвземат. Ужасени, продължават да слизат по Матерхорн. Скоро пада нощта, те остават на малко над 4000 м. Призори продължават слизането си към Цермат, където разказват за трагедията. На следващия ден, 16 юли, Уимпър се връща в планината с трима британци, двама французи и трима водачи, за да търси загиналите. Планинските водачи от Цермат не се включват, тъй като се включват в сутрешната меса.


[img:16fb76eeb6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_326_3.jpg[/img:16fb76eeb6]

[i:16fb76eeb6]Трагедията на Матерхорн от Gustave Doré.

Снимка: Wikipedia[/i:16fb76eeb6]


Групата открива три тела на ледника Матерхорн - Кроз, Хъдзън и Хадоу. Следите от Дъглас са почти незабележими. Три дни по-късно 21 планински водачи свалят телата в Цермат. Тялото на Лорд Дъглас не е намерено. Хадоу и Хъдзън са погребарни в северната част на католическото гробище, Кроз е положен в средата. 46 години по-късно останките на Хъдзън са преместени в Английската църква в Цермат. Някои от вещите на групата, включително и скъсаното въже, все още се пазят в Музея в Цермат.


[b:16fb76eeb6]Следствието[/b:16fb76eeb6]

При слизането групата е обвързана с три въжета – първото от Кроз до Дъглас, второто – от Дъглас до Таугвалдер Старши и третото от Таугвалдер Старши до сина му. Средното въже е най-слабо и след инцидента започват да се носят слухове, че Уимпър или Таугвалдер са го срязали. Установена е следствена комисия. Разпитите продължават три дни. Не са открити следи от престъпление, случаят е забравен. Въпреки това, жителите на Цермат продължават да подозират. Петер Таугвалдер Старши, който е разпитван два пъти, губи репутацията си на отличен планински водач. Той заминава за Америка, но се връща няколко години по-късно. Умира през 1888 г., близо до Шварзий, вероятно от възпален апендисит.
[i:16fb76eeb6]Типична облачна формация за Матерхорн.

Снимка: Wikipedia[/i:16fb76eeb6]


Инцидентът предизвиква голямо вълнение и в медиите в Швейцария и по света. Емоциите са най-горещи в Англия, където тъгата скоро отстъпва място на негодуванието. Вестниците по света пишат за трагедията на Матерхорн. Никое друго планинарско събитие не е отразявано повече от това. Британската кралица Виктория, след дълги разговори с Лорд Чембърлейн, решава да не забранява алпинизма сред англичаните. Цермат печели световна слава, и започва развитието си като курорт.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3799 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
По Иглите на Шамони
10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия
Обща информация за района около АкСу
Руска система за категоризиране на алпийските изкачвания
Историята на един ледокоп
Cerro Torre's Cold Case
Снимки от първото изкачване на LINK SAR WEST
Ангелите на Монт Блан
Кралският траверс на Монблан за един ден
Моите Планини - Част Шеста


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap