Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

WISHPIN на екстремните ски или как невъзможното стана възможноЛюбена Господинова  |  Редактирана на 03/11/2008


Екстремното започва с преминаване на границите в мисленето, с пожелаването на изглеждащото невъзможно, с готовността да платиш цената.

Екстремните ски не са удоволствие, към което може да посегнеш и дегустираш просто така. Нито са илюстрация на мотото "Живей бързо, умри млад.". Те са по-скоро състояние на духа, богата планинарска култура, перфектна ски техника, много добър самоконтрол и навъртян голям километраж по белите склонове. Или както резомира Ив Детри "[i:c20b76fd78]Екстремните ски не са нещо, което се консумира - то се изработва![/i:c20b76fd78]".

Желанието за все по-силни усещания е причината извънпистовите карачи да търсят по големи предизвикателства. Мишел Иънг заявява: "[i:c20b76fd78]За всичко е виновен адреналинът. Усещанията са наистина силни, когато си "проектиран" върху стръмен склон. Това те кара да отиваш винаги по-далече...[/i:c20b76fd78]".

През 60-те години описват екстремните ски чрез думите "Паднеш ли - умираш.". Хората, каращи по склонове над 40 градуса са били малцина. Част от смелчаците, предприели спускания, които по онова време умът отрича като възможни, са платили с живота си "часовете щастие по белите склонове".

Днес в различни точки на света се провеждат шампионати по екстремни ски, с много сложни технически маршрути и голямо международно участие. Екстремните ски и извънпистовото каране стават все по-популярни и достъпни. Екипировката бързо се сменя в преследване на най-добрата функционалност и гарантирането на сигурността на скиора.

"Екстремното" се възприема като алтернативна култура от младите, противопоставяща се на «сигурността» и обезпечеността на модерния градски живот. По екраните се въртят филми с екстремни скиори извършващи немислими скокове, каращи пред спускащи се зад гърба им лавини. Но карането по ненарисувани бели склонове не е точно това ...

Да не забравяме думите на един от големите в екстремните ски Ландри: "[i:c20b76fd78]Хората казват за някой, че е "покорил" върха или е "разпорил" белите склонове, но това е напълно грешно. Там няма битка и агресия. За да успееш трябва да отидеш в планината на поклонение, да се слееш с природата, да станеш част от снега, част от ските, част от обкръжаващото те. Всъщност, спускането не е от значение за никой друг, освен за теб самия.[/i:c20b76fd78]"


[b:c20b76fd78]КЪДЕ Е НАЧАЛОТО?[/b:c20b76fd78]


[img:c20b76fd78]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_320_1.jpg[/img:c20b76fd78]


Първата стъпка в Европа, която винаги е и най-трудната, прави швейцарецът [b:c20b76fd78]Силвен Судан (Sylvain Saudan)[/b:c20b76fd78], наричан още "СКИОРЪТ НА НЕВЪЗМОЖНОТО".

Роден е през 1936 година в Швейцария. Още като малък започва да кара ски. Първата му работа е като шофьор на камион. Но планината го е омагьосала, а желанието му да кара ски е по-силно от всичко останало. Напуска работата си като шофьор и става ски учител. Той е професионален планински водач, брилиянтен скиор и въпреки нежеланието му да бъде в центъра на медийно внимание, не случайно е смятан за "баща на екстремните ски".

През 1967г., атакува и преминава склонове с наклон над 45 градуса, като предизвиква удивление и почуда сред здравомислещите му сънародници. През следващите години прави първи спускания със ски по маршрути, които алпинистите трудно катерят нагоре. Някои от неговите най- известни премиери със ски са :

1968 - le Gervasutti на Мон Блан за 2 часа и 30 минути;
1969 - Кулоарът Маринели на Монте Роса;
1969 - l'Aiguille de Bionassay (на снимката);
1970 - Северозападната страна на Айгер;
1971 - Южната част на Гранд Жорас;
1971 - Кулоарът la Tournette на Мон Блан;
1972 - Югозападната стена на Mc Kinley.

По-късно той прави много трудни спускания в Хималаите и Северна Америка. Многобройните му премиерни маршрути обаче не са достатъчни, за да може да се посвети само на правене на рекорди с екстремни ски, така че продължава да работи като ски учител през зимата и да тича в планински маратони през лятото.

До скоро Силвен Судан работеше като ски инструктор при организирани хели ски в Хималаите.


Друго известно име от екстремните ски е [b:c20b76fd78]Хeнри Холцер[/b:c20b76fd78] (1945 - 1977), известен като "Царят на ски екстремистите". Той прави забележителни премиери по кулоарите на Доломитите, Френските и Швейцарски алпи. Разработва специфична ски техника - завой с отскок от двете щеки.

1969 - пуска Мон Блан през Бренва;
1974 - слиза със ски от Аржентиер (700м с наклон 40-50 градуса);
1976 - Алшпритце (стена от 500м. с наклон 50 градуса).

Той е първият, който тръгва със ски по северния склон на Пиц Росег в Швейцария. Точно там, обаче загубва и живота си.

През 1970 г. японецът [b:c20b76fd78]Юичиро Миура (Yuichiro Miura)[/b:c20b76fd78] прави първия опит за пускане на Еверест със ски. Той изминава около 800 метра, тръгвайки от височина 7800 м., без да завива и спира, използвайки парашут за намаляване на скоростта.

В предмусонния период на 1970 г. около Еверест се намира първата японска ски експедиция. Нейната цел е спускане на Еверест със ски. Плановете на японците включват документиране на събитието чрез заснемане на кинолента. Експедицията се състои от 34 души и включва двама скиори и 10 кинооператори. В екипа е професионалният скиор Yuichiro Miura. Неговата идея е да се спусне от Еверест, като използва парашут за забавяне на скоростта. Без да завива! Само директно спускане със скорост около 170 км/ч . Убийствен план! Той вече е осъществил подобно спускане от връх Фуджи през 1964 г., развивайки скорост от 165 кгл/ч малко преди да използва своя парашут като спирачка. Времето по време на експедицията се оказва изключително неблагоприятно. Докато опъват парапети, лавина отнася шестима от шерпите, наети от японците.

В началото на месец май е организиран лагер 5 на Южното седло. На 6-ти мaй 1970 г. Миура застава на около 7800 метра височина от юг на Еверест, дишайки кислород, и се приготвя за спускане. Операторите го чакат 1500 м по ниско. Докато очакват началото на спускането на Миура, заснемат красивия Лхотце с телеобективите.

Миура тръгва с много лек завой. Много скоро той развива прекалено висока скорост и отваря парашута си. За щастие парашутът се задейства успешно. Над 8000 м въздухът е толкова "тънък", че отварянето на парашут въобще не е сигурно. Докато операторите филмират опита на Миура, шерпите затвят очите си, очаквайки да се случи най-лошото.

Без да се нарани сериозно, японецът успява да премине 800 метра със ски, спускайки се от върха. Миура се чувства много щастлив от постигнатото на Еверест. Спускането го прави известен в цял свят. Миура обаче никога не се връща към първоначалния си план за спускане на цялото разстояние. По-късно той написва книга "Мъжът, който се пусна със ски от Еверест" ('The Man Who Skied Down Everest'). Заснетият филм се превръща в хит за времето си. Може да видите част от него тук:

Днес Миура живее в Япония, където има собствено ски училище. Предизвикателствата продължават да бъдат неизменна част от живота му. На 22 май 2003 г Юичиро Миура, който е на 70 години, в компания на 34-годишния си син изкачва Еверест - като по този начин става най-възрастния жител стъпил на най-високата точка на планетата. Рекордът му е отнет и той повтаря изкачването си през май тази година вече на 75 години.

"[i:c20b76fd78]Приключенията са предизвикателствата, които ни предоставят възможността да рискуваме и да преодоляваме трудности, но ние можем да ги понесем защото вярваме в себе си и в тези до нас.[/i:c20b76fd78]"


Човекът легенда в екстремните ски в Америка е [b:c20b76fd78]Бил Бригс (Bill
Briggs)[/b:c20b76fd78]. На 16 юни 1971 г. той осъществява първото спускане на Гран Тетон, като тръгва върху ските си от 4197 метровия връх. По маршрута, преодолява 50 метров скален праг чрез рапел със ските на краката си. Той е легенда в ски алпинизма и осъществява още много сериозни спускания в планините по света. През 2007 година излиза документалният филм "Steep", в който заедно с Дъг Кумбс, участва и Бил Бригс. Филмът проследява историята на екстремните ски и изследва въпроса: "Защото хората правят това?"

Ето какво казва след спускането си от Гран Тетон Бил Бригс:

"[i:c20b76fd78]Това не е нещо, което исках да направя само за себе си. Това е нещо, което всеки трябва да опита. Толкова е забавно, че не трябва да се пропуска![/i:c20b76fd78]".


[img:c20b76fd78]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_320_4.jpg[/img:c20b76fd78]


[b:c20b76fd78]Патрик Валенса (Patrick Vallecant)[/b:c20b76fd78] (1946-1989).

"[i:c20b76fd78]Екстремните ски не са нищо друго освен форма на алпинизъм - не нещо повече, но не и нещо по-малко.[/i:c20b76fd78]"

Патрик е легенда в екстремните ски! Кара по места, които никой преди него не е пускал. Според него "[i:c20b76fd78]екстремното започва от 45 градуса нагоре и височина, при която всяко падане би било фатално.[/i:c20b76fd78]" В надпревара с гравитацията през 79-та година той преминава "точката на пречупване" - мисления за невъзможен наклон от 60 градуса със ски на краката си - Йерупаха (Перу).

Осъществил е повече от 60 спускания по кулоари с наклон над 45 градуса, главно в района на Шамони.

Можете да видите видео от първото пускане на Arete de Peuterey през 1977, осъществено от Патрик и Ансел Бауд.
За него екстремните ски са начин на живот. "[i:c20b76fd78]В планината има опасности и осъзнавам, че рискувам живота си, когато се спускам по отвесни и дълги склонове. Но приемам този риск с радост, защото аз живея заради риска[/i:c20b76fd78]" Умира 1989 година при инцидент по време на пускане на рапел, поради счупване на карабинер.


[img:c20b76fd78]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_320_3.jpg[/img:c20b76fd78]


[b:c20b76fd78]Жан-Марк Боавен (Jean-Marc Boivin)[/b:c20b76fd78] (1951-1990)

"[i:c20b76fd78]Няколко часа щастие в пълно съзвучие със себе си.[/i:c20b76fd78]"

"[i:c20b76fd78]Това е неговия занаят, това е неговия живот ...Той никога не се изкачва като другите. Физически не беше по-голям и по-силен от останалите...Разликата е в неговата сила да отиде извън предела...[/i:c20b76fd78]" - Пиер Боухин

Катерач, скиор, височинен гид, парапланерист, мореплавател, пещерняк и каскадьор. Направил е около 120 спускания със ски, по технически много трудни маршрути. През 1980 г. изкачва сам северната стена на Матерхорн и прави спусне със ски по източната. През 1986 за първи път осъществява полет с параплан от Еверест . Неговото мото е: " За да живееш, трябва да рискуваш." Постижението му и днес се счита за граничещи с невъзможното. Умира през 1990 г. при скок с парашут от най-високия водопад в света "Salto del Angel" във Венецуела, по време на снимки за филм на френската телевизия. Той казва за себе си: "Аз мога да реализирам всичките си мечти."


[b:c20b76fd78]Ханс Камерландер[/b:c20b76fd78]

"[i:c20b76fd78]През 89-та година ми хрумна, че мога да пусна Еверест със ски[/i:c20b76fd78]" - през 1996 осъществява замисъла и става първият човек тръгнал със ски от връх Еверест.

Роден е през 1956г. в Асерето, Южен Тирол. Има много изкачвания в Хималаите, част от които са направени заедно с Р. Меснер. Изкатерил е над 2000 маршрута в Доломитите и Алпите, между които северната стена на Гран Жорас, северната стена на Матерхорн, северната стена на Айгер. През 1992г. поставя рекорд, като изкачва Матерхорн четири пъти общо за 23 часа и 26 минути.

При нито едно от изкачванията си Камерланд не ползва кислород.

1990 - пуска със ски Нанга Парбат;
1994 - достига до 7000 м, малко под Броуд Пик и тръгва надолу със ските;
1996 - слага ските на краката си на височина 7400 при върха Шиша Пангма;
1996 - стига със ски до Еверест и прави пускане, макар и прекъснато на няколко пъти поради липсата на сняг като стига до базовия лагер с няколко сваляния на ските. Той става първият човек, тръгнал със ски от Еверест по северните склонове;
1998 - прави спускане от 7400м на връх Кандчензьонга;
1999 - 150 метра преди върха К2 се връща поради голям риск от лавина.

"[i:c20b76fd78]К2 е утопия и аз я оставям на по-младите.[/i:c20b76fd78]"


[b:c20b76fd78]Пиер Тардивел (Pierre Tardivel)[/b:c20b76fd78]

"[i:c20b76fd78]Екстремните спускания дават възможност на човек да опознае по-добре самия себе си. Да си постави граници и да проумее, че те могат да бъдат прекрачвани.[/i:c20b76fd78]"

"[i:c20b76fd78]Маловажна е цената, която плащаме -когато можеш да изживееш истински изключителни мигове.[/i:c20b76fd78]"

Роден е на 26.11.1963 година във Франция. Той е едно от най-големите имена в екстремните ски през последните години. Има зад гърба си над 70 премиери по изключително сложни маршрути, между които и Еверест от Север . През времето, в което не кара ски, пише книги и пътува из Европа, за да представя своите филми.

През 1992 г Пиер Тардивел тръгва със ски от Южния връх (8770 м), малко под централния връх на Еверест. Той обаче напуска "третия полюс" по-скоро неудовлетворен. Съвсем малко не му достига, за да запише името си в историята, като първия пуснал се от самия връх.

На 7 април 2002 Пиер Тардивел и Жереми Жаноди правят първо спускане със ски по северозападната стена на La Dent de Bonavau-2503 м. в масива Шабле, Швейцария. Невероятната линия на спускането върви по катерачен маршрут с трудност 5.4 и по склонове с наклон около и над 45°. Цялото начинание продължава 16 часа.

Когато запитват Тардивел дали се страхува, когато предприема такова начинание той отговаря:

"[i:c20b76fd78]За да практикуваш този спорт, трябва да си свръхчувствителен, но и добре да познаваш възможностите си". Той смята, че екстремните ски са достъпни за всеки добър скиор. " Но могат да бъдат практикувани само когато въпреки силните си емоции, човек се научи да контролира перфектно себе си.[/i:c20b76fd78]"


[img:c20b76fd78]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_320_5.jpg[/img:c20b76fd78]


Първият човек, който успява да осъществи цялостно спускане със ски от Връх Еверест до базов лагер е словенецът [b:c20b76fd78]Даво Корничар (Davo Karnicar)[/b:c20b76fd78].

Роден е на 26 октомври 1962 година. Дълги години се занимава със ски алпинизъм. Зад гърба си има над 1200 изкачвания. През 1996 г. не успява да се спусне със ски от Еверест и загубва част от фалангите на пръстите си. Четири години по-късно, през 2000 извършва първото в историята спускане от самия Еверест до базовия лагер без да сваля ските от краката си. Той е първият, който минава със ски Стъпалото на Хилари. Преди да се спусне от най-високата точка на планетата, той кара по Триглав, Мон Блан, Елбрус, Айгер от север, Матерхорн, Анапурна (от 8091 м) и в Камчатка.

На 7 октомври 2000 година в 8:00 часа местно време Даво Корничар осъществява своята мечта, към която се стреми от 1996 г. - спускане със ски от Еверест. Тогава снежна буря осуетява плановете му. Този път Даво има късмет с времето и за пет часа, без да спира и без изобщо да сваля ските от краката си, слиза от самия връх до базовия лагер - на 5 340 м надморска височина.

Ето какво споделя Даво в едно интервю за идеята да се спусне със ски от Еверест:

Как стигнахте до идеята да осъществите спускане на най-високия връх на планетата?

Дълги години, заедно с брат ми, сме пътували заедно с техническия екип на Елан по световни ски купи. След това смених работата си, но продължих да мисля за експедиции и за спускания от най-високите върхове. През 1989г. бях на Нанга Парбат като рекламно лице на Диамир, през 93-та година бях на К2, а през 95-та изкачих Анапурна и осъществих първото му спускане със ски. Именно тогава почнах да мисля, че бих могъл да направя и спускане със ски от Еверест и започнах да мисля за реализацията на тази идея.

Даво успява да направи спускания от 7-те най-високи върха на континентите. Може да видите част от този проект на:

Първата жена, която прави спускане над 8000 метра е [b:c20b76fd78]Вероника Перилет[/b:c20b76fd78] от Франция. През 1988 година тя тръгва с моно ска от Чо Ою.


[img:c20b76fd78]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_320_6.jpg[/img:c20b76fd78]


[b:c20b76fd78]Кит Деслауриес (Kit Deslauriers)[/b:c20b76fd78] става първата жена, осъществила спускания от най-високите върхове на 7 континента, в това число и първо женско спускане със ски от Еверест.

"[i:c20b76fd78]Винаги съм опитвала да правя това, което ми казва сърцето, независимо дали то е приемливо или не, възможно или не.[/i:c20b76fd78]"

2003 - Връх Аспринг в Нова Зенландия като прави първо женско спускане от този връх;
2003 - Форд Кулар в Гранд Тетон;
2004 - Пуска със ски връх Маккинли - най-високият в Северна Америка;
2005 - тръгва със ски директно от най-високата точка на Южна Америка връх Аконкагуа и извършва цялостно спускане;
През 2005 - успява да преодолее със ски и склоновете на най-високият връх на Антарктида Масива Винсон;
2005 - Кара по северните склонове на най-високия връх във Европа Елбрус

Денят е 18 октомври 2006 година. Кит слага ските си на краката и тръгва от най-високата точка на Земята.


[img:c20b76fd78]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_320_7.jpg[/img:c20b76fd78]


Това е част от историята на екстремните ски ... едно пътуване по белите склонове, където наклонът превишава 45 градуса и точно затова е изкусителен.

Използвани са материали на Георги Георгиев - Черния.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4122 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА :
Пада-а-ам от високо


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap