Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Техника на паданеIan Parnell, Climb Magazine  |  Редактирана на 08/10/2008


[b:69c973bb24]Съществуват множество елементи в катеренето, които влияят на вашето чувство за самосъхранение. Вярвате ли на екипировката си, на седалката, на въжето, на инвентара? Усещането за падане помага ли ви да се концентрирате? Мислите ли, че ще ударите нещо, докато падате? За много катерачи най-слабото звено в в тяхното катерене е разликата между вярата в екипировката и усещането, че са в голяма опасност.[/b:69c973bb24]


[img:69c973bb24]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_315_1.jpg[/img:69c973bb24]


Страхът от падане не е нерационален, опитът ни подсказва, че ако паднем и се ударим, ще боли. Преодоляването на страха в нашия спорт е свързано с това, да вярваме на системата, знаейки нейните граници и разпознавайки кога сме в опасност и кога не. Ключът към това е да излагате себе си на опасност постепенно, с други думи да раздробите напредъка си на малки, но постижими етапи. Предизвиквайте себе си, но без на се наплашвате. Препоръчвам ви да започнете в сравнително безопасна среда, можеби в местната катерачна стена? Пробвайте тези упражнения, когато на стената е тихо и външните смущения са минимални, с други думи, когато около вас не се катерят навсякъде. Също така за тези от вас, които можеби щи се чувстват като „малоумници”, ще бъде по-лесно ако тренирате падания, когато на стената няма никой. Ако вече ви се удават посочение упражнения на закрито, но вашите цели са на открито, тогава въпреки, че пренасяте наученото там, ситуацията няма да съвпада напълно. Ако се чувствате готови, то започнете упражненията навън. Зоните за спортно катерене ще бъдат близки до закритите стени, т.е. там има болтове, но прилагайки тези упражнения при традиционното катерене, уверете се, че поставените джаджи са перфектни.


[b:69c973bb24]Първа стъпка - основна подготовка[/b:69c973bb24]

Обвързването разбира се е жизненоважно, но не забравяйте, че то ви избавя от огромен стрес. Обърнете сериозно внимание на поставянето на седалката, връзването на въжето и връзването на контролен възел. Веднъж завързани, дръпнете веднъж-дваш въжето, което ще ви помогне да се почувствате сигурни. Може да достигнете до това чувство на сигурност и ако използвате мантрата:”Вързах се добре, аз съм напълно осигурен”. Кажете това на себе си, защото е от основно значение да вярвате в него! Ако не сте готови на 100%, то се върнете и се презавържете, докато се почувствате готови. Това може да изглежда пресилено, но след като направите десетина катерения, използвайки посочената подготовка, повярвайте ни, вие ще сте превъзмогнали тази част. Ще откриете, че „Ох дали съм ошашкан?” е вече затворена книга за вас. Много е важно какво се случва после, след като сте сигурти във въжето и седалката си. Ако някой път се усетите, че проверявате здравината на седалката или въжето на половината път нагоре, то не сте приключили с подготовката.


[b:69c973bb24]Практикуване на падане[/b:69c973bb24]


[img:69c973bb24]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_315_2.jpg[/img:69c973bb24]
Практикуване на падане звучи страховито, но е просто начин да се научите да вярвате на системата. За някои катерачи тези методи ще изглеждат твърде за начинаещи и можеби неуместни, но съществуват множество катерачи, за които този опит би бил неоценим. Някои катерачи никога не са падали. Като пример нека разгледаме бащата Стив Макклър, който катери от 50 години и никога не е имал истинско падане над осигуровката.

За много това е главната причина, която ги спира да достигнат потенциала си.

Следват няколко метода за преодоляване на страха от падане. Те са подредени с нарастваща трудност(височина). Може да откриете вашата собствена начална точка в методите, въз основа на това, доколко добре се справяте с предишния метод. Практикувайте методите по време на вашите нормални катерачни занимания. Причините за това са:

1. Искате да катерите.

2. Колкото по-близко сте до реалните ситуации, толкова по-силен ще е ефекта от тази психическа тренировка.


[b:69c973bb24]Първи етап

Падане, когато сте се включили на нивото на гърдите[/b:69c973bb24]

Тази част обикновено отнема няколко занятия преди да се почувствате напълно сигурни. Може да използвате този метод като част от физическата си загрявка. Изберете тур във вашата категория и обсъдете с този, който ще ви осигурява какво точно сте намислили да правите. Всички посочени тук методи работят далеч по-добре, когато двамата работите като екип. Първоначално се изкатерете до първа примка и се включете, когато е на нивото на гърдите ви. След това кажете на партньорът ви да обере. След няколко секунди продължете и повторете същото поне за следващите две включвания. Това, което става, е че вие се научавате посредством повторение и настройване да вярвате на системата, докато се изкачвате все по-нагоре, т.е. имате по-добра видимост. Запомнете, че всеки път когато искате да ви оберат осигуровката трябва да е на нивото на гърдите ви.

Веднъж свикнали с посочените действия в упражнението, вие можете да увеличите височината. Този път е различно. Достигате следващата осигуровка на нивото на гърдите ви, включвате се, но този път не казвате на тартньорът ви да ви обере. С леко отпуснато въже падате. В резултат се получава кратко падане от около половин метър. Много е вероятно да погледнете надолу, когато сте се включили и преди да паднете, за да видите дали партьорът ви осигурява правилно. От изключителна важност е осигуряващия да си е изградил доверие във водещия. Голямото внимание към действията на водещия е в основата на вярата му в способностите на осигуряващия.

Напълно доверили се на осигуряващия може да продължите, като се включите на нивото на гърдите и паднете без дори да поглеждате какво става долу. Ако вече се справяте, повтаряйте упражнението два, три пъти все по-нагоре. Ако достигнете примка, където не се чувствате достатъчно сигурни, слезте долу, върнете се на предходната, повторете упражнението няколко пъти и после продължете. Ако откриете, че вече не можете да паднете дори и от първата примка без да погледнете надолу, пробвайте някои от следващите действия:

1. В момента, когато се включвате в примката и чуете щракването на ключалката на карабинера падайте.

2. Включете се в карабинер на нивото на очите ви и си представете светлините на светофар. Визуализирайте червена, жълта и в момента, когато си представите зелена светлина падайте.

3. Отбройте от три на ум. „Три, две едно” и когато стане едно веднага падайте.


[b:69c973bb24]Втори етап

Падане от площадка[/b:69c973bb24]

Запомнете, преди всички тези упражнения- водачът и осигуряващият трябва да знаят какво ще се случи. Започнете с изкатерване на маршрути във вашата категория. Когато достигнете рапелните клинове се включете, но вместо да погледнете надолу се фокусирайте в тях. Първо вижте дали въжето ви е обрано и тогава паднете. В следващото ви катерачно занятие повторете това на един-два тура, но падайте преди въжето да ви е обрано или свършило и запомнете не поглеждайте надолу. След това направете горното, когато въжето въобще не е обрано. Ако сте готови с този етап, вие реализирате добър прогрес, може да не звучи нещо особено, но стъпка по стъпка ще успеете.
Следващият етап трябва да бъде напълно ясен. Този път, когато се включите в рапелните клинове, осигуряващият ви оставя малък корем, от около 50 см. Това падане ще изисква повече увереност, но това е точката в която ще проверите себе си. Преди да продължите вие ще сте в състояние да падате от площадката или рапелните клинове, правейки 2-3 метрови падания.


[img:69c973bb24]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_315_3.jpg[/img:69c973bb24]
[b:69c973bb24]Трети етап

Падане, когато сте изпомпани[/b:69c973bb24]

Това внася нови аспекти. Всички предишни занимания се правят, когато не сте физически изморени. Но така или иначе, истината е, че за да тласкате катеренето си отвъд вашите настоящи възможности ще се изискват по точни отговори на това можем ли да паднем. Това е положението, обречени сме! Прилагайки същите принципи, както преди, т.е. постепенен напредък и настройване ние можем да разкрием този 5-ти аспект.

Повечето катерачи, дори тези с 100% вяра в системата, са по-сигурни и способни да дадат повече от себе си, едва когато знаят, че са се включили. Да знаем колко точно от силата, използвана на дадена хватка губим във всеки момент е ключът към това да запазваме хладнокръвие и да избегнем непохватни включвания или такива от много ниска позиция. Разбрали ли сте вече, че докато се борите нагоре по тура изпомпани може да си зададете три въпроса: „Мога ли да направя това включване?”; Ми, можеби не, не мисля, че мога, вместо това ще взема да сграбча примката!”. Мошеник! Онсайтът ти е заминал. Сега висиш на примката, но можеби не ти е толкова зле! Ето няколко примера, за това как може горепосоченото да се избегне:

• Отидете на тур, който сте сигурен, че ще ви изпомпа. Когато помпането започне в тази точка си направете измислена осигуровка (не издърпвайте никакво въже), след това обхванете с ръка около тази измислена осигуровка и вижте колко време ще издържите преди да ви се отвори дланта. То ще бъде доста повече от предполаганото.

• Изчакайте колкото се може повече време, за да отпочинете преди да направите включването. Ако включвате с дясната си ръка релаксирайте лявата колкото се може по-добре. Изглежда очевидно, но когато сте на тура не е така. Доближете се до осигуровката с дясната ръка(или просто я натоварете да удобно положение), докато блокира, след което в точката на падане сменете ръцете и включете, докато се държите с отпочиналата лява ръка Докато включвате дясната ръка ще има време за отмора, отнема около 5 секунди да включите, когато правите онсайт.


[i:69c973bb24]Текст към илюстрацията:

Когато практикувате падания навън на традиционно катерене съществуват няколко отправни точки:

1. Изберете вертикален или леко надвесен тур, без ръбчета и хорми, които биха ви наранили.

2. Използвайте двойно въже и слагайте осигуровките на еднаква височина, благодарение на което тежестта ще се разпредели равномерно и най-важното, ще бъде точно под вас, което ще предотврати вашето правъртане.

3. Докато катерите пробвайте оситуровките, след като ги сложите.

4. Ако не падате в камбана, огледайте отдолу пътя си на падане, за да избегнете нежелани сблъсъци.

5. Държането на въжето над седалката ще ви усили чувството за сигурност.

6. Осигуряващият трябва да е близо до стената, за да не измъкне долната осигуровка.[/i:69c973bb24]


Превод от :  diamir


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2398 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Катерачна среща
Катерене в Турция
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Пътят на боеца или как да катерим по-трудно
Британска традиционна категоризация за опасни маршрути
Инцидент в Свенейдж ( Swanage )
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Кулите на тишината: пясъчните игли на планините Брумов
Пестене на енергия при трад
Коментар на британската традиционна категоризация


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap