Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скалите до с. СестримоДамян Петков  |  Редактирана на 01/10/2008


Моите лични впечетления от днешното катерене на масива край с. Сестримо - в непосредствена близост до параклиса "св. Петка". Какво трябва да знаем и какво трябва да си носим.

Вероятно една твърде малка част от хората, които се занимават с този спорт са чували за този катерачен обект.

Намира се на 80 км. от София. За достигането се минава през гр. Костенец и се продължава по пътя за Белово. На около 4-5 км след Костенец е разклона за Сестримо (има табела на самото кръстовище). Непосредствено преди селото има кръстовище, на което се тръгва по левият път, който обикаля селото и продължава за яз. Белмекен. Когато се движите по този път скалите се виждат от другата страна на дефилето.


[img:d252b49c6b]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/damyan/28_september_2008_sestrimo_damian/normal_dsc00323-1.jpg[/img:d252b49c6b]


Преминава се през мост с покрив. След 50 м в дясно има трудно забележим разклон по черен път за параклиса. Пътят тръгва в обратна посока, но от страната на скалите вече. Където свършва пътя има достатъчно широко място за паркиране. По пътеката след 10-15 мин. се стига до скалите.

Мястото е невероятно красиво. Реката е ниско долу в дефилето. Точно при параклиса скали от двете страни на реката са оформили ждрело.


[img:d252b49c6b]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/damyan/28_september_2008_sestrimo_damian/normal_dsc02352.jpg[/img:d252b49c6b]


По скалата, която е от страната на параклиса те първа предстои да бъдат прокарани маршрути.


[img:d252b49c6b]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/damyan/28_september_2008_sestrimo_damian/normal_dsc00319-1.jpg[/img:d252b49c6b]

[img:d252b49c6b]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/damyan/28_september_2008_sestrimo_damian/normal_dsc00320-1.jpg[/img:d252b49c6b]


Основният масив е на 5 мин. в страни от параклиса, пред който има поляна (не особено равна), която става за палатки, мястото е доста ветровито. Има големи огнища за печено след катерене.

Скалата от основата й е висока около 80м, но във фронталната й част (тази, която гледа към пътя) може да се изкатерят първите 25м с раниците и от там да започне истинското катерене.


[img:d252b49c6b]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/damyan/28_september_2008_sestrimo_damian/normal_dsc00316.jpg[/img:d252b49c6b]


Когато научих за този обект ми беше казано, че има около 10 маршрута. При едно ходене преди време само за оглед не открихме повече от 4. Днес също не видях повече. Като единият е на странична скла около 15-20м. висока. На основният масив видяхме три.

Първият маршрут на, който се пробвахме беша Висотски, отбелязан с 4 категория, ама май не е точно така. Но се наложи да се върна от първа площадка, тъй като сбърках първите 15 метра и свръзката ми се отказа. Клиновете бяха на прилично разстояние един от друг, но вече са поостарели и половината са изгнили Втори път не пробвахме, понеже след площадката, която направих скалата до горе беше покрита с лишеи.

Отидохме на тур, където няма лишеи. Името му не ми е известно. Той представлява винкел в началото, който не може да бъде сбъркан. Но след първите 10 метра винкела затваря отгоре и се минава по плочата, от където се продължава право нагоре и после вляво - клиновете водят. Варианта, който аз преминах беше още 5-6м. нагоре след отклонението на ляво - също има клинове и после пак вляво. Преминава се в отвесен кулоар, но преминаването и на двете места става в надвес.


[img:d252b49c6b]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/damyan/28_september_2008_sestrimo_damian/normal_dsc02339.jpg[/img:d252b49c6b]


Клиневете са на прилични разстояния един от друг, но някои са доста стари, а и му се приисква на човек на 1-2 места да сложи френд. В моите представи категоризирам този тур с 6+ категория. Може да се мине на едно въже от 50м. Слизането най-лесно от всички места на скалата става на рапел. С двойно въже няма грижи. Но с единично е кофти, защото спрямо основата си скалата в горния край е надвесена и спускането е в камбана.

За съжеление, този обект е много запустял и неподдържан. А има потенциал за развитие. В момента пътеката, между параклиса и скалата е обрасла с къпини. Скалата също е обградена с къпини от всички страни. Трябва да се носи брадвичка или мачете за почистване на трънака. Скалата е покрита с лишеи почти изцяло.

Може да бъдат прокарани поне още 10 маршрута, които може да достигнат до 8 категория - вероятно и по-висока, но някой трябва да бъдат спортни, заради липсата на места за осигуряване. Все пак би било хубаво да си остане обект за традиционно катерене.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3011 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 27/07/2014 от ВладиЧ Коментирайте
Имаше десет тура на Сестримо. От тези 10, три са на иглата над подстанцията на ВЕЦ-а. Така наречената Руска игла. 4-та и 5-та категория по UIAA. Най- дългият маршрут на централната стена на Сестримо е СДС.
-диагонал. Той е три пълни въжета и половина.Мисля че беше 4+. Най-трудният тур там е 6-, като на чиста класика може и по-висока да е категорията. Дълъг е две вижета. Бяхме написали с боя по скалата имената на туровете, категорията и посоката за началото им, но най-вероятно всичко отдавана се е изтрило. :) Туровете сме правили някъде 1990-94 година аз и Митко Кръстев от Панагюрище, в момента собственик на фирмата за катерачна екипировка Ред-Рок в София. Май имам в нас някаква тетрадка, където са описани подробно туровете и толкова. :) Ходехме чето да катерим на скалите над Сестримо и даже Митака е лагерувал там на поляната под паракклиса. Обикновенно оставяхме колата пред външният вход на подстанцията и от там с леко катерене по бетона над самата подстанция се добирахме до пътеката от селото, която минаваше точно под скалите. Най-напред естествено се минава почти под Руската игла. Там имаше и изворче с вода за пиене. Има и друг подход на няколко километра по пътя за Белмекен след селото с отбивка на дясно по черен път към параклиса, но след едно срутване май вече не може да се стигне с превоз до параклиса от там. Стига се до едно дере със сервизен тунел и от там пеша до параклиса. Скалата беше здрав гранит, като ронливите участъци бяхме почистили, където можехме, но вече мина много време от тогава. :) От дясно на цетралната стена има лек надвес с орлово гнездо в него. Точно от там се спуска рапела за слизане от стената. Виждали сме даже и орле в гнездото, което още не можеше да лети, но вече беше доста голямо, почти колкото мисирка. Майка му се въртеше над нас и май размаха на крилата и беше над 1,5 метра. :) Пътеките под скалите не сме ги прекарвали ние, нито ние сме ги поддържали. От там минаваха месните овчари. За последно ходих преди няколко години на скалите над Сестримо и наистина всичко вече беше обрасло и почти нямаше пътека.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Пестене на енергия при трад
Хелентал, Австрия
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Коментар на британската традиционна категоризация
Историята на един gritstone маниак
Пътешествие до Храма на Времето
Rubber up — make your own crack gloves
Да отидеш смело, където никой друг не е бил преди
Инцидент в Свенейдж ( Swanage )
Качуване на Демир Капия


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap