Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.Десислава Георгиева, Globus News  |  Редактирана на 12/09/2008


[img:834ad31f69]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_312_1.jpg[/img:834ad31f69]


Бургазлия и българските му приятели от Лондон покориха Килиманджаро и събраха хиляди за борбата с левкемия.

Тази история е наистина невероятна! Наскоро група българи, работещи като инвестиционни банкери в Лондонското Сити покориха най-високата планина на континента Африка - планинският масив с вулканичен произход Килиманджаро!

Преди месец момчетата изпратили e-mail на всичките си приятели и колеги, че са решили да направят нещо различно за лятната си ваканция, вместо „да обикалят модерните барове на Европа".

Българите са около 30-годишни. Приключенският им дух разпалил въображението им и ги подтикнал да се устремят към най-високата точка на Килиманджаро - връх Ухуру, намиращ се на 5895 м. надморска височина в североизточна Танзания. Но сякаш само по себе си това предизвикателство не било достатъчно за търсачите на вълнуващи преживявания. Те си поставили още една цел - да съчетаят личното си постижение с такова, което да е в полза на обществото. Ето какво се казва в е-мейла им: „Решихме да посветим изкачването си на Килиманджаро на засилване на общественото съзнание към борбата с Левкимия, като същевременно помогнем да се набавят средства за проучвания в тази област. Ето защо Ви молим да направите дарение на страницата която сме разработили с тази цел. Всички постъпления са за благотворителна фондация Leukaemia Research*. Вашият жест ще помогне да се спаси живота на много деца. Бъдете щедри!"


[img:834ad31f69]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_312_2.jpg[/img:834ad31f69]


Момчетата си поставили за цел да набавят 3000 Британски лири в помощ на каузата - и успели! Дни преди определената за заминаваето им дата 7-ми юли в банковата сметка на фондацията са постъпили 3100 лири. Даренията се увеличили и след заминаването им - сумата скочила на 3500 лири. Благородната им кауза решили да подкрепят и техните работодатели от Bank of America, UBS и Morgan Stanley. Всяка от трите глобални банки оповестява, че ще направи дарение равностойно на крайната сума набрана от шестимата.

В експедицията участват Здравко Биков, Евгени Йорданов, Вихрен Йорданов, Кирил Петров (от Бургас), Даниел Поторф и Димитър Петров. Всички българи живеят в Лондон, с изключение на Дан, който е от Съединените Щати.

Самото пътуване не е никак леко, свързано е с много трудни изкачвания и мащабна организация. Групата била водена от трима водачи. Лидерът й говорил добре английски и нямали проблеми с комуникацията с местното население. Танзания е била английска колония до 70-те и езикът е разбираем почти навсякъде. По време на преходите групата общо от 14 човека е придружавана от близо 50 души помощен персонал - по трима „носачи" за всеки, които помагали за придвижването на багажа, палатките и консумативите. Ангажирани били трима готвачи плюс още няколко помагачи. Те пренасяли храната, маси, столове и вода, която набавяли от местни водоизточници и преварявали за пиене и домакински нужди.

Покоряването на петхилядника е много трудно и нашите момчета бивакували на няколко лагера, където събирали сили за следващите преходи. В продължение на няколко дни се изкачвали до Мачаме Хът (3000 м.), Шира Кейв (3940 м.), Баранко Хът (3950 м.), а от там - до лагера Барафу на 4600 метра. Този преход е особено тежък. Катерили са се върху почти отвесни скални стени около самия кратер на планината.


[img:834ad31f69]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_312_3.jpg[/img:834ad31f69]


До базовия лагер под върха достигнали около 16:30 следобед и след кратка вечеря легнали да подремнат, поради очакващото ги тежко изпитание - нощно изкачване на връх Ухуру - най-високата точка на Килиманджаро. Един от участниците в групата, Митко, разказва: „От една страна всички намирахме за малко трудно да си легнем в 6 вечерта, но като добавим и надморската височина от 4700 м., спането си беше почти невъзможно. Около 22:45 водачите ни събудиха за по чаша кафе и чай с бисквити. Самото изачване започнахме към 23:45 - при пълен мрак, минусови температури и сравнително силен вятър.Скоро всичката вода, която имахме замръзна. Беше трудно някак да останеш мотивиран и да продължаваш да вървиш, въпреки студа, трудността при дишане и умората. При всяко спиране за кратка почивка се борихме със съня и студа... той ни пронизваше и телата ни започваха да изстиват. Беше почти невъзможно да разговаряш с другите около теб, това изисква доста усилия и енергия, дишането става още по-трудно. Всеки беше сам с мислите си...".

Самият връх на кратера (Стела Пойнт), нашите момчета успели да достигнат в 6:30 ч., малко преди зазоряване и последните 45 минути до Ухуру Пийк били изминати по-лесни на дневна светлина. Митко продължава разказа си „Слизането беше по-кратко (около 3 часа), но не по-лесно. Слънцето се беше издигнало по-високо, но никой от нас не свали дрехите си. Беше доста странно - от една страна усещаш студа, а от друга - как слънцето изгаря откритите ти части от кожата. Освен това видяхме пътя, по който сме се изкачили предишната нощ на светлината на фенерчетата и ни побиха тръпки - мога да кажа, че водачите ни са били наистина добри".

Въпреки тежките услоивия българите успяват да се завърнат невредими от Килиманджаро. Посрещнати са радушно от всичките си колеги и приятели, които са ги подкрепяли и окуражавали. Финалната сума от събраните средства бе предоставена на фондация Leukaemia Research в края на миналата седмица.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3478 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
50 годишнина от изкачването на К2
Да затворим ли Еверест?
Шерпите на Еверест
Топ 10 на най-добрите трекинг върхове в Непал
Свирепа арена - К2
Тюркоазен връх за приятели
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Свирепа Арена - К2 - Апокалипсис
Опитомен ли е К2?
Боян Петров за изкачването на К2


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap