Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъриPlanet Mountain  |  Редактирана на 31/07/2008


Интервю с японския катерач Юджи Хираяма след наскоро поставения скоростен рекорд на "Носа" на Ел Капитан, Йосемите, заедно с Ханс Флорин.

В началото на юли 2008 Юджи Хираяма постави нов рекорд на "Носа" заедно с партньора си за скоростни изкачвания Ханс Флорин. Въпреки че цяла зима тренира интензивно боулдъри, след поредица от опити на Ел Кап двамата пробягват 900 метровата класика на Йосемите за забележителните 2:43:33, което бие предишния рекорд с 2 минути и подобрява техния рекорд от 2002 с цели 5 минути.

Изкачването привлече огромен медиен интерес и Хираяма смята, че тази есен ще има още събития. Преди листопада решихме да проверим за какво става въпрос с безспорно най-добрия японски ас в катеренето.


[img:c86ae615ca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2087.jpg[/img:c86ae615ca]

[i:c86ae615ca]Юджи Хираяма на Носа на Ел Капитан, Йосемите, заедно с Ханс Флорин – рекорд за 2:43:33.

Снимка: Шинта Озава[/i:c86ae615ca]


[b:c86ae615ca]Юджи Хираяма – "Носа", големи стени и боулдъри:


В момента се концентрираш едновременно върху големи стени и боулдъри. Тези две неща не си ли противоречат принципно?[/b:c86ae615ca]

Трудно е да комбинираш двете….в последствие аз не бях наистина във форма за големи стени онзи ден;-) От ноември 2007 до края на май се бях съсредоточил единствено върху боулдъри и направих първото изкачване на Ginga 8b+ и третото на Dai Kayamada's Uma 8b+. За нещастие контузих пръста си в края на април и реших да търся нещо друго. Тогава моят агент ме попита какво мисля да правя сега. Започнах да мисля върху проект, който би имал значение не само за катерачите, но и за хората извън тази област. Сетих се за Носа на Ел Кап и реших да отида там отново през май. Единствения проблем беше, че когато реших да направя това изкачване не бях тренирал за големи стени..


[b:c86ae615ca]Последното ви изкачване с Ханс – това ли е възможно най-бързото?[/b:c86ae615ca]

Да…или поне за сега мисля че е. Ние имахме само 11 дена за подготовка и аз планувам да направим нов рекорд през септември.


[b:c86ae615ca]Каква част от всичко това е на сериозно и каква е част е игра?[/b:c86ae615ca]

Ха ха… знаете, че катеренето е забавление! Но мисля, че когато постигнеш 2 часа и 43 минути това вече не е само забавление и удоволствие. Мисля, че е справедливо да определя Носа като една много сериозна игра.


[b:c86ae615ca]Защо винаги Носа? Това не е единствения добър маршрут.[/b:c86ae615ca]

Мисля че Носът има солидна 50 годишна история, хората се интересуват от него, и то не само катерачите. Днес аз съм една малка част от тази история. Казвайки това, да, зная, че има много други маршрути и искам да катеря и нещо различно, като например да премина свободно някоя голяма стена. Но в монета не съм във форма за това, считам себе си за боулдърджия!


[img:c86ae615ca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2084.jpg[/img:c86ae615ca]

[i:c86ae615ca]Юджи Хираяма прави третото изкачване на Dai Kayamada's Uma Fb 8b+.

Снимка: Шинта Озава[/i:c86ae615ca]


[b:c86ae615ca]Колкото по-бързо е изкачването, толкова по-голям е риска?[/b:c86ae615ca]

Вярно е ако нямаш прогрес. Ако не напредваш, а искаш да катериш по-бързо тогава се налага да поемаш по-големи рискове…това е сигурно. Но ако се развиваш като катерач, ставаш по-силен и по-добър тогава бързото катерене не носи непременно рискове. Знаеш, че се контролираш и че няма да паднеш. Когато съм с Ханс винаги си казваме: първо - катери безопасно, второ - бъди бърз, трето – наслаждавай се и последно – след това прави каквото си искаш!


[b:c86ae615ca]А какво ще кажеш за свободното изкачване на Лин Хил и Томи Колдуел? Не е ли това по-голямо предизвикателство?[/b:c86ae615ca]

Да, мисля че е. Ако имам време и сили ще опитам да го направя тази есен.


[b:c86ae615ca]Твоето повторение на Salathe, една друга голяма стена на Ел Кап, се счита за крайъгълен камък в катеренето на големи стени. Тогава ти вдигна още повече летвата на Ел Ниньо. Как се чувстваш сега мислейки за тези изкачвания?[/b:c86ae615ca]

Благодаря за това признание! Вложих много усилия в този проект. Ако трябва да избера най-вълнуващия момент в катеренето, който съм преживял то това е Salathe – онсайт през 1997.


[b:c86ae615ca]Виждаш ли се в едно по-различно предизвикателство във високите планини – кулите Транго например или Torres del Paine?[/b:c86ae615ca]

Никога не съм опитвал това, трудно ми е да кажа. За да оформи една такава идея най-важното е човек да е добър в свободното катерене – това позволява да изкатериш един труден маршрут бързо и без рискове.


[b:c86ae615ca]Кое е най-голямото предизвикателство за тебе?[/b:c86ae615ca]

Онсайт на 5.14 след 1000 метра катерене по някоя голяма стена..


[img:c86ae615ca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2085.jpg[/img:c86ae615ca]

[i:c86ae615ca]Юджи Хираяма по време на първото изкачване на Ginga Fb8b+.

Снимка: Шинта Озава[/i:c86ae615ca]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1651 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
CLIMBING INTO NEVER NEVER LAND - Interview with Leo Houlding
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Christian Core - Dream Time
Интервю със Steven Jeffery
Алпинистът, който не съществуваше
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Alex Lowe 1958-1999
Интервю с Kevin Thaw
Интервю с Peter Croft


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap