Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Рикардо Касин – интервю (пълен текст)Рикардо Касин  |  Редактирана на 23/06/2008


Рикардо Касин напомня на дядото, който винаги сме искали – широка усмивка, топло чувство за хумор, две големи сини очи, в които виждате отразени заснежените върхове от неговото минало, планини, за които той има по-ярки спомени, от колкото за вечерята предния ден. Днес Касин е на 99, но ръката му все още може да стисне моята, толкова силно, колкото хлъзгавите хватки на времето.

Може да си помислите, че тъй като е прикован в инвалидна количка духът му е пречупен, но когато попитате Касин как се чувства, той се усмихва и казва, че е щастлив от това че е жив, че до преди четири години 30 минутните лицеви опори и коремни преси са били част от ежедневието му. За това на 85 е можел да изкатери 5.10b Luna Nascente, в Val di Mello, Италия.

Поколения наред името на Касин се свързва със създаването на "Ragni di Lecco", група катерачи-авантюристи, които през трийсетте само с въже и няколко ръчно изработени клина са катерили през уикендите, близо до родните си места, върхове като Resegone (1,877 метра) и Grigna (2,177 метра), а няколко десетилетия по-късно са стъпили на върха на недостижимия Маккинли по легендарния ръб на Касин (1961).

Като водещ "Ragno" (от италиански - паяк), Касин покорява три от най-известните днес италиански северни стени, въпреки ограничения инвентар на времето – обикновени спални чували, ръчно изработени котки, примитивни въжета и стоманени клинове - въпреки много опасните условия за катерене и дългите дни прекарани на стената.

През 1935 Касин прави първото си изкачване на Чима Овест ди Лаваредо (VIII°/VI°, A0 категория) в италианските Алпи, 500 метров тур, който минава през надвеси, които се редуват с по-технични тавани. По това време за изкачването се били необходими над 60 часа, по време на които три ужасни бури измиват стената, правейки снежната покривка много нестабилна. През 1937 Касин изкачва североизточната стена на Пиц Бадиле (VI/V+ задължителна категория), в швейцарските Алпи, като през това време спасява двама италиански катерачи, Марио Молтени и Джузепе Валсеки, които са блокирани на 800 метровата стена от една седмица.

Вероятно най-бележитото изкачване на Касин е неговото първо изкачване на Реброто Уокър, Гран Жорас (V+ категория) през 1938. Отнемат му 82 часа за да покори 4, 208 метровия връх, главно поради ниските температури и технически трудните камини, често силно обледени. Това премиерно изкачване, редом с покоряването на северната стена на Айгер през 1938 се смятат за най-добрите маршрути прокарани между двете световни войни. Касин е също така известен с многобройните си експедиции на осем хилядници, сред които Гашербрум IV (7,925 метра), Пакистан и Андите, Перу.


[img:b0fe6480fa]http://www.climbing.com/community/perspective/Cassin_267-375.jpg[/img:b0fe6480fa]


[b:b0fe6480fa]Някои от лудите неща, които правихме за да катерим[/b:b0fe6480fa] – нямахме пари, но имахме огромна страст към катеренето, така че събрахме по няколко петачета всеки и купихме 50 метрово въже плюс няколко карабинера. Осем човека разчитахме на това въже – за това се редувахме – двама се качваха горе и хвърляха долу въжето за следващите двама и т.н.


[b:b0fe6480fa]Най-голямото ми падане беше 40 метра[/b:b0fe6480fa] – бях в Grigna по Dito Dones (6a+/5c/A0 )с моя скъп приятел Марио Доро по едно доста трудно въже, когато изведнъж извиках: "Излитам от стената. Дръж ме!", но той беше твърде зает с пушенето на цигарата си и аз летях безкрайно дълго надолу, разбивайки се в стената. След тази случка никога повече не катерих с него. Останахме си приятели, но катерихме само успоредно един на друг.


[b:b0fe6480fa]Жените определяха успеха ми в живота[/b:b0fe6480fa] – без тях нямаше да стана катерача, който съм днес. Моята майка, Емилия, готвеше за мене, сестра ми се грижеше за спортния магазин през уикендите, за да мога да отида да катеря с приятели, а жена ми, Ирма, шиеше катерачните ми дрехи от различни парцали.


[b:b0fe6480fa]По мое време нямаше съревнование по маршрутите[/b:b0fe6480fa] – водеше ни по-скоро желанието за открием нещо ново, да намерим решение и отговор защо някой можеше да изкачи нещо, а друг не. Никога не съм имал съперници, освен времето. От понеделник до петък трябваше да работя във фабрика за стомана и можех да катеря само през уикендите. Нямах друг избор освен да достигна върха преди падането на нощта, понеже трябваше да ходя на работа на другия ден. Нямаше самолети, само влакове, колелета и много ходене пеша. За да стигна до Монблан и да катеря по Гран Жорас, трябваше да взема влак до Пти Сен Дидиер, да карам колело до Курмайор, и да ходя до Кол дю Джайънт ("прохода на гигантите"), сетне нагоре по Мер де Глас ("леденото море") докато стигна Рифуджо Лешо (заслонът Лешо), да стигна до платото на Гран Жорас и да започна да катеря. По това време вече съм достатъчно загрял за катерене!


[b:b0fe6480fa]Планината е учител за живота[/b:b0fe6480fa] – понеже ти дава чувството за най-голямото удовлетворение, което можеш да получиш от живота и те учи как да мислиш без да се страхуваш. Който изпитва страх не бива да опитва да катери, въпреки това трябва да си благоразумен когато катериш. Непредпазливият човек е луд.


[img:b0fe6480fa]http://www.climbing.com/print/features/hf223_jorasses.jpg[/img:b0fe6480fa]

[i:b0fe6480fa]Гран Жорас. Снимка: Робърт Джаспър[/i:b0fe6480fa]


[b:b0fe6480fa]Винаги съм бил взискателен[/b:b0fe6480fa] – по този начин планината стана мой приятел и никога не нарани поите партньори в свръзка или мене. Винаги връщах вкъщи тези, които идваха да катерят с мене и никога не загубих свръзката си по време на катерене. Ако обичаш да катериш, трябва да продължиш да го правиш, но винаги с респект към планината и без самонадеяност.


[b:b0fe6480fa]Да, все още чета катерачните новини[/b:b0fe6480fa], най-вече благодарение на Вера Ченини, която познавам от 13 годишна, когато тя за първи път изкачи моя маршрут на Пиц Бадиле.


[b:b0fe6480fa]Пресата не беше там за последното ми изкачване на Пиц Бадиле[/b:b0fe6480fa], когато бях на 78, и имаше 50 годишнина от първото ми изкачване. Изкачих маршрута два пъти за една седмица, понеже чувствах, че имах силите да го направя.


[b:b0fe6480fa]Наистина ли Чезаре Маестри изкачи Серо Торе?[/b:b0fe6480fa] Мисля че ако започнем да се съмняваме в това, какво е направил там горе, ще трябва да поставим под съмнение много и от моите изкачвания – например Маккинли, тъй като няма снимки, които да показват, че в действителност съм стигнал върха. Опитах се да направя една и ръката ми почти измръзна. Това, за което съм загрижен е, че загубих един добър приятел.


[b:b0fe6480fa]Най-добрият ми приятел и свръзка[/b:b0fe6480fa], беше без съмнение, Виторио Рати, с който прокарах маршрутите по Чима Овест ди Лаваредо и Пиц Бадиле.


[b:b0fe6480fa]26 Април 1945, бях виден партизанин[/b:b0fe6480fa], и Рати и аз лежахме в центъра на Леко. Аз се прикривах с базука, дадена ми от американски войници, и се опитвах да спра няколко немски войници, които се опитваха да избягат към Валтелина и Сен Морис. Рати имаше само едно по-малко оръжие и когато стреля по германците те го убиха на място, близо до мене. Той беше един от малкото, които можеха да ме следват в катеренето. Беше много издръжлив и волеви човек.


Да, [b:b0fe6480fa]клиновете ми бяха ръчно изработени[/b:b0fe6480fa]. Правех ги като използвах студена преса – така ставаха по-здрави, без въздушни балончета, сравнени с тези, направени от смесени сплави, които бяха по-ковки и меки.


[b:b0fe6480fa]Моята тайна [/b:b0fe6480fa]в никакъв случай не беше в гените ми. Баща ми почина докато работеше в мина в Канада, на 24 годишна възраст, и никога не е катерил. Това, което ме отличаваше от другите катерачи беше, че благодарение на трите години боксиране бях свикнал с тренировките в гимнастическия салон и бях много силен. А и моята упоритост – каквото започнех, трябваше да бъде завършено. Никога не съм слизал от планината, без да стигна върха.
Моята упоритост ми позволи да прекарам 4 часа на надвесената стена на Чима Овест ди Лаваредо, докато се опитвах да забия един клин. Клинът просто не искаше да влезе, но аз исках да продължа нагоре и така поспорихме колкото време беше нужно. Исках да направя траверс по стената с пандюл, така че клинът трябваше да е сигурен и да издаде онзи звънтящ звук. Накрая го бях забил така добре, че никога после не успях да го извадя и остана там за да маркира маршрута.


[img:b0fe6480fa]http://www.climbing.com/news/hotflashes/Cerro_Torre-Patagonia.jpg[/img:b0fe6480fa]

[i:b0fe6480fa]Серо Торе, Патагония, Patagonia. Снимка: Крищоф Бергер[/i:b0fe6480fa]


[b:b0fe6480fa]Как се подготвих за Маккинли?[/b:b0fe6480fa]

Както при всичките си върхове се опитах да намеря най-логичния и най-безопасния път нагоре, този по който бях убеден, че ще се кача без опасности. Дом Шелдън, известният американски пилот, ми изпрати няколко снимки на планината, по които избрах маршрута и го направих. Не знаех къде се намира планината, но знаех че тя крие едно предизвикателство – как да стигна до върха, при положение че толкова много американци преди това се бяха върнали без успех. По времето когато самолетът ни ни докара до базовия лагер, толкова много пъти се бях взирал в снимките, че поправих Шелдън, който се приземи в погрешния лагер.


[b:b0fe6480fa]Да, Джон Кенеди ми изпрати телеграма[/b:b0fe6480fa], с която ме поздрави за изкачването на Денали. Всъщност той трябваше да дойде да ме види, но тогава за случи "Заливът на прасетата" и той беше възпрепятстван.


[b:b0fe6480fa]K2 си остава един никога не достигнат връх за мене[/b:b0fe6480fa], понеже Ардито Дезио, главният ръководител на експедицията към Италианския Алпийски Клуб, направи всичко възможно за да ме остави у дома. Той се чувстваше застрашен от моя опит. През 1952 ме заведе в Хималаите за да маркирам маршрута, да организирам експедицията и да преценя какво ще е нужно. Преди да заминем за Катманду, той ме изпрати на преглед в Рим, където ми казаха, че имам проблем със сърцето и трябва да остана у дома, докато останалите покоряват върха.


[b:b0fe6480fa]На стената нямаше спални чували [/b:b0fe6480fa]и вакуумирана дехидратирана храна – вместо това се завивахме с якетата си, пъхахме краката си в раниците и се връзвахме за два клина. Аз можех да спя навсякъде, при всяка температура. Ядяхме много шоколад, сушени плодове и ядки, и носехме малка печка за да топлим вода за чай.

[b:b0fe6480fa]Спортното катерене все пак е катерене[/b:b0fe6480fa], но не е катеренето, с което аз съм свикнал. Не понеже е по-лесно, но понеже другото – традиционното, е което е нормалното за мене.


[b:b0fe6480fa]Нямам любим маршрут[/b:b0fe6480fa] – всичките ми премиери са красиви по свой начин. Обичам ги всичките.


[img:b0fe6480fa]http://www.climbing.com/community/perspective/Cassin-and-Fede-375.jpg[/img:b0fe6480fa]

[i:b0fe6480fa]Федерика Валебрега с Касин [/i:b0fe6480fa]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3650 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Валери Бабанов
Интервю със Steven Jeffery
Интервю със Steve House
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Riccardo Cassin - Планината като любовница
Интервю с ALEXANDER ODINTSOV
Интервю с Нийл Гришъм


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap