Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ЗенобияВладимир Харизанов  |  Редактирана на 28/04/2008


Седнал съм на носа на лодката. Сините вълни на Средиземно море ни люшкат на плавни, широки тласъци. Двигателя ръмжи на пориви, а витлата оставяйки пенлива следа във водата ни носи към открито море. От време на време неспирния, западен вятър ни обсипва със спрей от разбитите в носа вълни. Зад нас се стопява яхтеното пристанище на Ларнака. Лодката не е голяма, предназначена е за гмуркания, може да носи до 20 водолаза и оборудване. На около 34 км от брега почти срещу марината за рибарски лодки забавяме ход, връзваме се за един червен буй, двигателят изгасва и остава само плисъкът на вълните. Пристигнахме. Наоколо, на повърхността се разливат с цветовете на дъгата мазни петна сякаш имаме проблем с резервоара на лодката си, но нищо подобно. Просто под нас лежи „Зенобия“.

Зенобия. Далечното минало ни дава сведения за красива сирийска владетелка – Зенобия, която с твърда ръка отнема влиянието на римляните в Египет. По-късно е почетна пленница на същите тези римляни, които прекланяйки се пред хубостта и и подаряват спокоен живот в империята.

Оборудваме се. Навличаме неупрените, нарамваме BCDтата (BCD buoyancy control device, използва се за поддръжка на неутрална плаваемост на водолаза под водата) с бутилките сгъстен въздух, маска, плавници, колан с тежести. Проверяваме си взаимно оборудването и скачаме в сините, прозрачни води. Хладно е, април е и температурата на водата е около 17 градуса. Скока ми действа доста ободряващо. Поглеждам надолу през маската, под водата видимостта е отлична, почти 20 м. Под мен се очертава масивно, източено тъмно тяло. Тук таме изплуват на колони гъсти, бързащи към повърхността бели мехури въздух.

Зенобия. „Зенобия“ е 12,000 тонен ферибот тип РОРО, построен през 1979 г. в Швеция. Дължината му е 172м, а ширината 23м. През 1980 г. фериботът тръгва на първото си плаване, напускайки Малмо, Швеция на път за близкия изток. На борда са натоварени около 100 камиона, повечето с по две ремаркета натоварени със стоки за Средиземноморието. Между Атина и Крит кораба започва да се накланя очевидно на една страна. Оказва се, че помпите управляващи водния баласт на кораба са напълнили баластните резервоари от едната страна с повече вода от необходимото. След четири дни престой в Пиреус водата е изпомпена и корабът е с възстановен баланс. Смята се, че проблема е случаен и, че всичко е наред. „Зенобия“ продължава плаването си към Сирия. Следващите няколко дни близо до Кипър фериботът отново започва да проявява признаци на накланяне. На 3 Юни 1980 г. „Зенобия“ пристига в пристанището на Ларнака опасно накланяща се на една страна. На следващия ден от съображения за сигурност и безопасност за други плавателни съдове „Зенобия“ е изтеглена от пристанището на около 3 км от брега. Грешка в компютърното управление на помпите води до накланяне на кораба почти на 45 градуса. В продължение на три дни екипи се борят с възстановяване баланса на ферибота, но безуспешно. На 7 Юни „Зенобия“ е оставена да потъне в кипърски води на няколко километра от брега в едно с целия си товар оценен на няколко стотин милиона долара.

Подаваме си знак за надолу. Аз се гмуркам с Томас от водолазен клуб Alphadivers. Спускаме се по въжето на буя, за който е завързана и лодката ни. Синевата ни обгръща с мълчание, играещи отблясъци и хлад. На около 16м дълбочина сме, под нас се приближава счупена спасителна лодка. Тялото на „Зенобия“ е полегнало настрана. Тъмно, зеленикаво, хлъзгаво с илюзия за подвижност. Преди бяла, сега палубата е обрасла с водорасли, червеи и всякакви полипи из, който щъкат малки разноцветни рибки. В отсека със спасителните лодки сме. Посреща ни игрив рояк от „амбър джак“ риби. Сребърни, овални с две черни ленти, една на хрилете и една на опашката. Храним ги с парченца хляб. Разграбват храната направо от ръцете ни. А след това любопитно чакат току пред лицата ни дали няма да извадим от някъде още. Потъналия ферибот се е превърнал в риф и дом за голямо разнообразие морски обитатели.

Дълбочината на „Зенобия“ варира от 16 до 42 метра. Гмуркането е дълбочинно и е за предпочитане да се извършва от опитни водолази, още по-добре в присъствието на водач-инструктор, както е на пример в моя случай. При потъването си „Зенобия“ не е дала жертви, но в последващите години са дадени жертви от онези, които отиват под водата да се любуват на развалините. Особено опасно е проникване във вътрешността на ферибота. Има вероятност да се загубиш в лабиринта от помещения и коридори, липса на въздух и дълбочинна болест при надвишаване на времето на гмуркане, на дадена дълбочина без
декомпресия.

В безтегловност се реем над горната палуба, слизаме бавно надолу покрай столовата. Черните дупки на продънени прозорци подканват с тайнственост да се гмурнеш в мастилената тъмнина. Продължаваме към товарния отсек. Гума на камион, надолу под нас е сякаш увиснал пропаднал камион, чието тяло продължава в дълбините. В кръг ни следва ято сребърни рибки. Поглеждам нагоре в реещите се слънчеви лъчи. Като подводници, сякаш застанали на едно място дебнат 34
еднометрови баракуди. Източени тела на ивици и озъбени муцуни с редки, разкривени зъби.

В годината на потапянето достъпът до „Зенобия“ е бил забранен. Малцина водолази са се гмуркали и то само след получаване на разрешение от кипърските власти. В момента ферибота е главна подводна атракция за Кипър и една от 10-те най-известни подводни развалини в света, привличайки стотици любители водолази целогодишно.

Минаваме покрай капитанския мостик. Държим се за перилата стъпили с плавници на палубата, сякаш сме капитани и наблюдаваме от мостика. Наклонени сме на почти 60 градуса и посоките за ориентация са ми малко объркани. Ако се проектирам към кораба всичко е наред, но балончетата, които изпускам отлитат в различна посока от моето горе. Плавно се отлепяме от железата, заобикаляме и се спускаме покрай полегналия на страна корпус, надолу към витлата. Пропадаме в забавен полет следвайки тъмната стена на стоманата. На дъното сме. 42 м воден стълб е над нас. Витлата учудващо малки са точно пред нас. Всяко витло струва около 250000$. Попаднали сме на развалина, която е напълно запазена и спасена от разграбване. Дори и каргото в камионите, в товарното помещение е все още непокътнато. Увисваме между перките. Намираме се точно зад главните шлюзове, в задната част на кораба. По време на потъването няколко камиона са се изсипали и сега лежат в пясъка под нас. Ето откъде са и мазните петна по повърхността. Резервоарите на камионите са все още пълни с гориво и лека полека изпускат мазни въздишки към повърхността. От продънен прозорец на единия ни гледа в замръзнала неподвижност мурена. Няколко едри, тъмно кафяви риби Grouper тромаво маневрират в страни.

Ларнака сякаш живее от известността на „Зенобия“. Водолазните центрове са предостатъчно, има даже и туристическа подводница, която започва да оперира през лятото и туристическия сезон. Водолазните сафарита стартират с цена от 45 евро за 30-минутно гмуркане, в зависимост от извършените услуги. Някои центрове предлагат и обяд, други само оборудване и водач. Едно е сигурно обаче, единично гмуркане не е достатъчно за да се види всичко. Минимум две са необходими за да се обходи външната част на кораба и сигурно седмица е необходима за да се види какво има вътре. За прониквания във вътрешността задължително е нужен водач. Дадени са доста жертви дори и от опитни водолази в спасителни мисии, защо да се осланяме на случайността, когато има професионалисти знаещи какво правят? Ако нямате нужната квалификация за гмуркане на такава дълбочина, всички центрове предлагат обучение.

Поглеждам си манометъра за количеството оставащ въздух. Останала ми е 1/3 от това, с което стартирах. Прекарали сме към 30 минути с варираща дълбочина между 16 и 42 метра. Време е да поемаме нагоре, Томас ми прави подканящ знак. Спираме за 8 минути на 5м дълбочина, нещо като декомпресационна почивка, от гледна точка на безопасност въпреки, че се гмуркаме в рамките на допустимото без да се налага декомпресия. Ято сребристи любопитни Briem риби ни заобгражда в задружна преградка. Въртят се в концентрични окръжности, все повече се доближават. И току да ги пипнеш, обратно надолу, отново невидими. Под нас тъмно синя и зеленикава, недостъпна и тайнствена остава „Зенобия“ за всеки който се осмели да навлезе в хладния полумрак на последното и ложе.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2201 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Конкурси:
Пестете гевречетата
Откровение
Да би мирно седяло, не би Анталия видяло :)
Родопи – Преспански дял
Зимна Скакавица


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap