Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Екстремно сближаване на екипаМилена Бойкова-Терзийска, Новинар  |  Редактирана на 28/04/2008


[img:e4407f1771]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Krachunov/coca%20cola%20team%20bilding/normal_P1020453.JPG[/img:e4407f1771]

[i:e4407f1771]Тиймбилдинг на Кока Кола на Перперикон[/i:e4407f1771]


Човек най-добре се разкрива, когато преодолява препятствия или... играе. Приключението е странно преживяване в нестандартна среда, което освобождава и сплотява. Това напоследък го разбират доста фирми, които предлагат на служителите си нов начин за опознаване. Дали ще се катерят, или ще търсят съкровища, важното е участниците да се освободят от професионалната "маска" и да разкрият нови неподозирани качества. Тиймбилдингът (teambuilding) е вече познат у нас, но неговата "приключенска" и "екстремна" разновидност все още прохожда. Въпреки това пионерите в някои от тези програми - "Вертикален свят", са усетили ударите на нелоялната конкуренция, заради което ограничават подробната информация в сайта си. Други, по-млади фирми напоследък се опитват да им крадат идеите. Но идеи има много и разнообразни. Като природата и историята ни. И докато участниците в "Сървайвър" се борят за парична награда, преодолявайки екзотични препятствия, екстремно наситените програми за приключенски тиймбилдинг предлагат нов поглед не само към колегите, но и към собствените възможности. Примерният служител понякога се оказва доста добър лидер в различна среда.

Актуален сега е археологическият тиймбилдинг. "Вертикален свят" предлагат такъв в Източните Родопи с посещение на културно-исторически обекти в района. Програмата може да се разработи индивидуално за всяка фирма клиент, уточнява Димитър Колешев от "Вертикален свят". Търсени в момента са програми за древния град-светилище Перперикон, за Татул - светилището на Орфей, или за пещерата Утроба - храма на Дионис, за тракийската гробница и крепостта в Мезек или изключително богатия на археологически находки район на Глухите камъни, Извора на Нимфите. По желание може да се включи и психолог и да бъдат изготвени специфични упражнения и игри. Ако фирмата се нуждае от специализирани лекции, може да бъде наета зала и да бъдат добавени теоретични часове с лектор.

Програмата "Загадката на Перперикон" е приключенска игра на археологическа тема, включваща интересни логически и исторически задачи, откриване на различни артефакти, парчета от карта. Има преодоляване на препятствия със забавен и леко екстремен характер. При двудневна програма може да се включи посещение на светилището в Татул и състезание по стрелба с лъкове. С групата се движи и опитен археолог. Може да има скално катерене, спускане по въже, въжени мостове, лодки, кану-каяци, пещери, колоездене, посещение на културно-исторически обекти. Организаторите предлагат дори чеверме с печено агне на брега на язовир "Студен кладенец". Има програми с решаване на ребуси - сглобяване на старинни плочки, намерени като знаци в гората.

Приключенски тиймбилдинг от школата по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" правят в района на Дряновския манастир със състезателен елемент и създаване на конкурентни екипи, които самостоятелно да решават задачите. По желание към групите може да има и психолог. "Рудниците на цар Терес" в Източните Родопи предлага приключенска игра в стил Индиана Джоунс с решаване на археологически казуси и преодоляване на екстремни препятствия.

"Легендата за скалните хора" в храма Утроба е друг приключенски тиймбилдинг, акцентиращ на култа към Дионис, вакханките и богинята майка. Мястото е на 20-ина км от Кърджали, високо в планината, над хижа "Боровица", в скалистата местност Тангардък кая над село Пъдарци. Играта "Легендата за скалните хора" включва забавни елементи, стрелба с лък. Още на входа на дълбоката 22 м пещера посетителят е шокиран от формата на женска утроба. Но истинската изненада настъпва точно на обяд, когато през изсечен процеп на тавана прониква слънчев лъч. Той се проектира на пода и образува слънчев фалос, който се увеличава и устремява към олтара матка. Според изчисленията през януари и февруари, когато слънцето е ниско на север, той е достатъчно дълъг, за да "оплоди" символично утробата.

Съкровища се търсят по "Изгубената пътека". Това е екстремен тиймбилдинг в района на Мальовица. Ориентир в търсенето на съкровище е част от стара карта. Екипът трябва последователно да събере отделните фрагменти от нея, преодолявайки различни препятствия. Е, някои вероятно се сещат за любимата детска игра "Стражари и апаши" с нарисувани стрелки и препратки за търсещия. Пораснали, служителите могат пак да поиграят на нещо подобно. Екстремен тиймбилдинг има и във Врачанския Балкан с посещение на пещерата "Леденика". В програмата има екстремни игри - катерене, спускане, траверс по парапет, въжен мост. Приключенската игра "Али Баба и пещерата на разбойниците" също е наситена с много екстремни препятствия - пещери, лодки, спускания по въже, катерене и забавни игри.

"По стъпките на Орфей" е вариант, ситуиран в Триградското ждрело. Това е царство на пещери и пропасти, на повърхностни и подземни карстови форми, на приказки и митове. Легендата разказва, че в Триградското ждрело Орфей се е спуснал в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. Игрите с екстремен характер включват катерене, въжени мостове, плуване с лодки в устието на Дяволското гърло, проникване в неблагоустроената Харамийска пещера, в Дяволското гърло или Ягодинската пещера. Има възможности за езда, офроуд сафари, туристически разходки и пресъздаване на части от легендата.

Екстремен тиймбилдинг има също край Банско, близо до хижа "Вихрен" - едно от най алпийските места в България. Той е с търсене на съкровището на планината - еделвайса, в Кресненското дефиле, в района на Устето, Велико Търново или пък на Витоша. Приключенската игра "Легенда за горските човечета" се предлага на Боровец. "Мадарският конник" в района на Мадара е игра с логически и исторически задачи, с откриване на различни фрагменти и преодоляване на екстремни препятствия. Други места за екипно сближаване, предложени от "Вертикален свят", са в районите на Копривщица, Кресненското дефиле и крепостта Уврич край р. Бели Искър.

Зимният тиймбилдинг пък включва изграждане на иглу, пързаляне с шейни или спасителни зимни акции. "Колкото е по-екстремно преживяването, толкова е по-харесвано от участниците", споделя Димитър Колешев.

Цените за различните видове тиймбилдинг за един или два дни са между 800 и 4000 лв. в зависимост от трудностите и големината на групата. Най-добрата група е от 30 човека, но от школата са правили и за 100. Освен за фирми и корпорации са разработвани програми и за държавната ни администрация.

"Вертикален свят" предлагат и тиймбилдинг на Каньона Матка в Македония (на 15 км от Скопие), на Метеора в Гърция (където освен катерене, спускане, въжен мост има посещение на манастири и морски забавления на Егейско море в района на Катерини). Ако искате, можете да се сближите с колегите си и на Халкидики с круиз до полуостров Атон. Може да се посети и някой от българските манастири там.

Предложения много, само желание да има...


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5760 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Рафтинг или боксова круша?
Сплотяване на свободните атоми
Как се създава добър работен екип
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
Тиймбилдинг по руски
Тим билдингите се променят, но не се предават
За няколко глътки адреналин
Вътрешни комуникации и ефективно управление
Защо плащаме за обучение
Събличайте се в името на колектива!


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap