Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скалното катерене се ражда в КавказДимитър Димитров, Вестник Сега  |  Редактирана на 17/04/2008


Дълбоките корени на скалното катерене може да се открият още от Ренесанса. Тогава катераческата дейност е била приоритет на събирачите на кристали по планинските върхове. От задоволяване на икономически нужди катеренето се превръща в спорт чак след Втората световна война. През периода 1945-47 г. в Кавказ се провеждат първите състезания не само за техника, но и за бързина. Въведени са и определени правила. Сега спортът е известен като състезателно катерене.

Динамиката, зрелищният му характер и спецификата бързо популяризират катеренето сред любителите на екстремни усещания. Условията са за напълно безопасна тренировъчна работа, което дава допълнителен импулс за начинаещите. За разлика от оригиналния алпинизъм тук катерачът е подсигуряван винаги от друг човек с обезопасително въже. То се увива около тялото на катерещия, минава през специална кука на върха и краят му се държи от подсигуряващия долу. С изкачването все по-нагоре на алпиниста поддържащият го отпуска малко по малко от въжето. Целта е катерачът да стигне до върха, без да се отлепи от стената в безпомощно състояние във въздуха. При състезателното катерене това трябва да стане и по-бързо от съперника. Тъй като, макар и идентични, маршрутите там са два, противниците се състезават и при двата варианта.

"Стъпенките", по които катерещият си избира пътя до горе, са най-обикновени издадени метални плоскости. По тях може да се придвижва или бос, или със специални обувки от лека материя. Аматьорите използват тези "стъпенки" най-вече за запазване на равновесие, а истинските професионалисти ги ползват за оттласкване към целта.

Най-трудното място по маршрута е т.нар. "издадена част" от стената. Тя обикновено е под ъгъл от 45 градуса и там състезателят трябва да се "закачи" здраво и с ръце, и с крака, за да не политне. Ето защо в катеренето


[b:7397372c56]предимство имат състезателите с по-малко тегло[/b:7397372c56]

В помощ най-вече е жилавата физика, а не мускулите.

Преди надпреварата катерачите имат право на оглед на маршрутите по няколко минути. Маршрутите върху стените пък се подготвят от съдиите. Състезанията включват 3 основни дисциплини:

1. Състезания за трудност. В тях целта на спортиста е да достигне до възможно най-голяма височина по маршрута. Те са с висока степен на трудност и безопасността се гарантира с долна осигуровка. Съдия по осигуровката държи въжето, с което е вързан състезателят, а той го прекарва през осигурителните точки по пътя си към финала.

2. Състезания за скорост. Осъществяват се по маршрути от средна степен на трудност и целта е да се достигне до финала възможно най-бързо. Сигурността на катерача се гарантира с горна осигуровка. Въжето, с което е вързан стартиралият, е прекарано през осигурителна система в края на маршрута и чрез другия му край осигуряващият задържа състезателя след финала.

3. Боулдър. Една много атрактивна дисциплина. Носи наименованието си от местността Боулдър в САЩ, където са разположени ниски, но много трудни за катерене скали. В рамките на фиксирано от съдия-арбитъра време състезателят може да прави неограничен брой опити за достигане до финала. Маршрутите са къси, но много трудни за преодоляване, с различен брой, но не по-малко от 8.

До 1964 г. развитието на този спорт е с колебания. През един доста дълъг период той е затворен само в рамките на някои източноевропейски страни. През 1973 г. в Ялта се провежда първият голям международен турнир с участие на представители най-вече на бившия СССР, България, Чехословакия, САЩ, Япония, Унгария, Холандия, Полша. През 1987 г. е основана Международна асоциация по катерене. Първото състезание за Световната купа се провежда през 1989 г. на естествените скали в Бардонекия (Италия). През 1997 г. катеренето вече окончателно се обособява като самостоятелен спорт извън лоното на родителя си - алпинизма.


[b:7397372c56]В България скалното катерене се развива от 1952 г.,[/b:7397372c56]

когато се правят първите пробни състезания. По-късно се изготвя временен правилник и от 29 август до 1 септември 1954 г. се провеждат първите официални състезания на скалите край гара Лакатник. Следват 5 републикански първенства, много трудности, противоречия и едно необосновано 19-годишно прекъсване. В основата му е концепцията по онова време за "сигурност и безопасност на алпийските изкачвания".

Шестото по ред републиканско първенство се провежда на 8 и 9 октомври 1977 г. на скалните масиви край с. Бесарабово, Русенско. Обнадеждаващият старт и влиянието на международните тенденции са причините Българската федерация по алпинизъм да изгради към своите структури специална комисия по спортно катерене.

След първото състезание за Световната купа в Бардонекия се въвеждат промени. Състезанията започват да се провеждат на закрито върху изкуствени катерачни стени по маршрути с височина не по-малко от 12 метра, върхът на стената обикновено надвисва към основата над 6 метра. Тази тенденция става трайна и елиминира всички негативни фактори, съпътстващи състезанията на открито. Рязко се повишават изискванията за безопасност.
Въпреки всички тези мерки


[b:7397372c56]рискът за катерачите по скали на открито[/b:7397372c56]

винаги остава висок. На 29 август 1999 г. в местността Вражите дупки в района на Лакатник се разиграва най-голямата трагедия в този спорт у нас. Най-добрата ни състезателка София Фотева загива по време на тренировка след падане от значителна височина. Вероятната причина за инцидента е, че поддържащото въже се е протрило в скален ръб. София бе многократна републиканска шампионка, печелила е и победи на престижни международни състезания в австрийските и швейцарски Алпи. През 1991 г. тя изкачва най-високия връх в Каракорум - Транго Тауър, който е 6232 метра над морското равнище. С това постижение Фотева са записва в историята като втората жена в света, която е покорила най-голямото скално предизвикателство на планетата.

През 1993 г. България е домакин на кръг от Световната купа. Състезанието се провежда в курорта Албена на изкуствена стена наше производство. То е на открито.

По успехи се нареждаме директно в авангарда на този млад спорт. Калин Гърбов е европейски шампион за младежи от Линц (Ав) през 1995 г. На следващата, 1996 г., той става трети за Европейската купа в Кран (Слвн). Милен Видиновски е 7-и на световното за мъже в дисциплината скорост през 1995 г. в Женева (Швейц). През миналата година пък Цвета Кожухарова е първа в III кръг от Европейската купа и трета в крайното класиране в дисциплината трудност.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1776 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Гърция
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
climbOn и crossFIXE
Едно пътуване до Гърция
Квак и Моравския Крас
Метеора
Мисли като един атлет
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Сравнителна таблица за спортни маршрути


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap