Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тасмания - една кратка обиколкаGarry Philips  |  Редактирана на 09/10/2004


Остров Тасмания притежава най – доброто и предизвикателното от Австралийското катерене. Островът е уникален, той сякаш е благословен със прекрасно разнообразие от релеф – от очарователни дълбоки океани до извисяващи се скалисти върхове. Друга голяма атракция е големината на острова и най–вече неговата форма, която позволява огромна площ от територии да бъдат опознати за много кратко време. Това е и основното, което я отличава от Австралия.

Климътът в Тасмания много прилича на този във Франция. Температурите варират между 8 и 20 градуса. Ако сте решили да посетите този остров, най – подходящото време е лятото, като най – благоприятни са месеците между декември и март. Колкото до катеренето – то е възможно по всяко време на годината и не е необичайно да видиш ентусиаст, който да тренира боулдъринг по тенистка през средата на зимата! Катеренето и боулдъринга са широко разпространени в цялата страна, а най–популярните области за този спорт са изброени по–долу. Болдъринга е относително нов, но за сметка на това, вече е на световно ниво. Ако той е твоята страст Аутландс ( Outlands ) в сърцето на Тасмания е място точно като за теб, спечелил си слава като център на световния елит в този спорт!

За финал, ако ти си склонен към приключения и искаш да създадеш свои собствени маршрути, не пропускай шанса на Живота си да опознаеш неоткрити все още скали! Така че, ако планираш пътуване в близко бъдеше към тази част на света, Тасмания определено си заслужава!

[b:dc171a8b04]Боулдър.[/b:dc171a8b04]

В Тасмания има две основни области за катерене - Адамсфилд ( Adamsfield ) и Хилууд ( Hillwood ).

ADAMSFIELD
Конгломератните скали на Адамсфилд, лежащат на Северния бряг на Тасмания. Те са първият спортен район на острова и до този момент там все още са най-трудните маршрути.
Скала: Конгломерат
Стил: надвеси и сила
Височина: 5 – 15м.
Препоръчителни маршрути: High Voltage 23, Snake Charmer 24, Morjabia 24, Great Hyudini 25, Poison in the Veins 26, Frequent Flyer 26, Cobra 26, Redback Fever 26, Forearm Flameout 28, and Magic Potion 29.

HILL WOOD
Това е най–новият спортнокатерачен район в Тазмания с повече от 140 болтувани маршрута до този момент.
Скала: Долорит
Стил: отвеси и пръсти
Височина: 12 – 25м.
Препоръчителни маршрути: Sugar Mountain 20, Dr Pepper 23, Ancient of Days 23, Sacred Stone 24, Hung on a Tree 24, Raiden Pumper 25, Calvary 24, Small but perfectly Formed 26 and Throne of Judgement 27.

[img:dc171a8b04]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/17a.jpg[/img:dc171a8b04]

[b:dc171a8b04]Традиционно и спортно катерене[/b:dc171a8b04]

PARADISO
Комбинация от надвиснал долорит, който започва от морска платформа, в близост до морето. Маршрутите на Парадисо ( Paradiso ) са смесени като има маршрути на болтове и джаджи.
Скала: Долорит
Стил: отвеси и надвеси
Височина: 13 – 35м.
Препоръчителни маршрути: High Noon (17) Shock Wave (20) Super Charger (23) Thunderbirds (24) Captain Napalm (25) Offerder of the Faith (24) and Wasted Youth (27)

TOTEM POLE И CANDLESTICK
Два от най – известните маршрути в Тасмания, намират се в близост до Fortesque Bay . Катеренето по Candle Stick включва и плуване, за да се достигне до основата!
Скала: Долорит
Препоръчителни маршрути: Totem Pole 25 and Standard Candle Stick Route 16

[b:dc171a8b04]Традиционно катерене[/b:dc171a8b04]

BEN LOMOND
Като стил катеренето по този район е подобно на американската Devils Tower . Той предлага множество маршрути както по едно въже така и по няколко дължини.
Скала: Долорит
Препоръчителни маршрути: Raja 18, Ramadam 19, 35mm Dream 20, Danger Man 21 and Master Blaster 24.

COLE'S BAY
Това е най-популярната област за катерене в Тасмания! Има маршрути както от едно въже така и от много дължини и е подходящ за катерачи с всякакви възможности.
Скала: Червен и бял гранит
Стил: от плочи до надвеси
Височина: 15 - 350 м.
Препоръчителни маршрути: Alpine (12) Japhlion 16, Harlequin (18) Mithras 18, Blue Eyed and Blonde (19) No Turn Unstoned 19, No More Mr Nice Guy 19, Light Fingered Madison (20) Beemans Route (22) Aroknophobia 22, Axiom 24, Febrifuge 26, Via Magna 26, and Gubenaculm (26).

MT WELLINGTON
Тази област е разположена над града Хобърд. Тези източно разположени скали на Уелингтън предлагат огромен избор от дълги маршрути и стенно катерене. Повечето от ребрата са с добре екипирани с болтове на местата за рапел, за да осигурят бързо и безопасно слизане.
Скала : Долорит
Дължина : от 15 до 100 м
Препоръчителни маршрути : Pegasus 14, Chasm Wall Centaur 17, Third Bird 18, Digitalis 18, Lone Stranger 19, Sky Rocket 20 and After Midnight 23.

[b:dc171a8b04]Алпийско скално катерене[/b:dc171a8b04]

FRENCHMANS CAP
Един масивен скален свод, намиращ се във Franklin Rivers National Park. Маршрутите са дълги и открити.
Скала: Кварцит
Препоръчителни маршрути: Conquistador 20 and The Great Flake 22

MT GERYON
Намира се в Lake St Clair National Park. Трите върха на Geryon и околните области предлагат много скални маршрути по първокласен долорит.
Скала: Долорит
Препоръчителни маршрути: Skyline Traverse 17

[img:dc171a8b04]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/map.gif[/img:dc171a8b04]

[b:dc171a8b04]Тасмания - логистика[/b:dc171a8b04]

[b:dc171a8b04]Как да стигнете до там?[/b:dc171a8b04] Най-добрият начин да посетите Тасмания, ако не разполагате с кола на континента (Австралия) е директният полет от Канбера от Хобърд, който ще ви излезе около 80 брит.лири. Полетите до Тасмания са редовни, а от летището можете да наемете кола, да вземете автобус или такси, които ще ви откарат до центъра на града. Друга възможност да се придвижите до острова е чрез ферибот от Мелбърн до Девонпорт, но разбира се само ако разполагате с кола на континента. Цената му варира между 50 и 150 брит. лири в зависимост от сезона и минава два пъти на ден.

[b:dc171a8b04]Провизии.[/b:dc171a8b04] Градовете Хобърт и Ланкестън предлагат всичко необходимо.

[b:dc171a8b04]Най-добър сезон.[/b:dc171a8b04] Тасмания се отличава със значително по-прохладен климът в сравнение с Австралия. Затова летните месеци между Март и Декември предлагат най – подходящо и надежно време.

[b:dc171a8b04]Нощуване.[/b:dc171a8b04] Има доста места в Тасмания, които предлагат къмпинги, а също така легло и закуска на задоволително ниво и ниски цени.

[b:dc171a8b04]Пътеводители.[/b:dc171a8b04] В Тасмания без проблем можете да откриете голямо разнообразие от пътеводители във всички магазини. Ако все пак решите да купите по един от всеки вид и не успеете да се ориентирате, може би ще сте първият, който се е загубил на тази земя колкото човешка длан, наречена Тасмания!


Превод от :  Петя Петрова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3952 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Скалите до с. Сестримо
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Британска система за добре осигурени маршрути
Какво се случи в традиционното катерене през 2008 година
Скално катерене в Adršpach-Teplice, Чешка Република
Традиционното катерене
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...
Rubber up — make your own crack gloves
"Горещи скали" в Кения
Да отидеш смело, където никой друг не е бил преди


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap